Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

   Vijesti - arhiva
i-RESEV radionica o integraciji električnih vozila u energetske sustave

U petak, 24.01.2014. s početkom u 9 sati, u Plavoj dvorani istočne zgrade FSB-a, III kat, održati će se 2. radionica i-RESEV istraživačkog projekta podržanog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Radionica pod nazivom Prema integraciji električnih vozila u energetske sustave s visokim udjelom obnovljivih izvora energije dati će pregled rezultata istraživanja na 2. godini projekta, te će uključiti Okrugli stol na temu elektromobilnosti, kojemu će prethoditi prezentacije partnera iz industrije. Sudjelovanje na radionici je besplatno uz prethodnu registraciju u vremenu između 8:30-9:00 sati.

  
Festival znanosti 2014.: Valovi

S ciljem popularizacije znanosti ove će se godine od 7. do 12. travnja 2014. održati 12. Festival znanosti. Naš fakultet ima priliku predstaviti se 11. travnja kroz interaktivne radionice, predavanja, film i prezentacije. Glavna tema su Valovi, ali i sve ostale atraktivne teme su dobrodošle. Festival znanosti tradicionalno posjećuju učenici osnovnih i srednjih škola, stoga bi program trebalo prilagoditi tim uzrastima. Glavnina aktivnosti se održava u Tehničkom muzeju, no moguće je aktivnosti organizirati i u svojim prostorima. Upute izlagačima su u prilogu. Svi koji na ovaj način žele promovirati svoj studij i FSB mogu se javiti koordinatorici za naš fakultet, doc.dr.sc. Tatjani Haramina.

  
Prijava završnih radova

Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad u ožujku da je zadnji dan prijave 24. siječnja 2014. Više u privitku.

  
Drugi poziv za dostavu radova za konferenciju ICIL 2014

Drugi poziv za dostavu radova za konferenciju International Conference on Industrial Logistics ICIL 2014 koja će se održati 11-13.lipnja 2014. u Bolu na Braču, u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje Zagreb. Poziv se nalazi u privitku.

 

  
Obrana diplomskih radova

U privitku se nalaze obavijesti o obrani diplomskih radova.

  
Natječaj za studente Electrolux Design Lab 2014.

Electrolux Design Lab je natječaj za sve kreativne studente diljem svijeta i jedan od najpoznatijih globalnih natječaja u dizajnu. Ove godine natječaj ima naglasak na pitanjima zdravlja i održivosti, a pod temom “Stvaranje zdravih domova”. Electrolux Design Lab 2014. poziva hrvatske studente da prijave inovativne ideje o kućnim okruženjima budućnosti i tako se natječu za plaćenu 6-mjesečnu praksu i nagradu od 5000 eura. Predajte opis ideje, vizual ili nacrt koji ilustrira ideju i opis prednosti za potrošače. Natječaj je otvoren za prijave od 1. ožujka 2014., a zadnji rok za dostavu radova je 6. travnja 2014. Više o natječaju možete vidjeti u privitku.

  
Folklorni ansambl ''Ivan Goran Kovačić''

Folklorni ansambl ''Ivan Goran Kovačić'' iz Zagreba prima nove članove u Ansambl. Prijem novih članova održavat će se tijekom mjeseca siječnja ponedjeljkom, četvrtkom i petkom u 19 i 30 sati i srijedom u 20 sati, u Mjesnoj zajednici Horvati-Srednjaci na adresi Horvaćanska 54. Predznanje nije bitno. Dodatne informacije možete dobiti na adresi Opatovina 11, Zagreb, gdje se nalazi sjedište ansambla, na broju tel. 4813 321 i na stranici www.igk.hr . U privitku možete vidjeti više o povijesti i radu ansambla.

  
Javna rasprava o nacrtu prijedloga Pravilnika o sustavu osiguravanja kvalitete na FSB-u
Otvara se javna rasprava o nacrtu prijedloga Pravilnika o sustavu osiguravanja kvalitete na Fakultetu strojarstva i brodogradnje. Javna rasprava je otvorena do 20. siječnja 2014. godine do 12,00 sati. Detaljnije u privitku ...
  
EBEC Zagreb - Dani inženjera

U organizaciji studentske udruge BEST Zagreb i ove se godine organizira natjecanje mladih inženjera. U sklopu projekta EBEC Zagreb – Dani inženjera na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, od 22. do 25. ožujka održat će se četiri dana prepuna događanja. Prijave će se odvijati elektroničkim putem, a bit će otvorene 10. veljače. Pobjednički timovi inženjerskih natjecanja imat će priliku otputovati u Rigu na završnu razinu natjecanja.

  
Zvonimir TOMIČEVIĆ: Obrana preliminarne teme doktorskog rada

U srijedu, 22. siječnja 2014. u 10,00 sati, u Maloj vijećnici, I. kat južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Zvonimira Tomičevića, mag. ing. strojarstva pod naslovom: ''MODELIRANJE NELINEARNOG PONAŠANJA NODULARNOG LIJEVA''.  Mentor doktorskog rada  je dr. sc. Janoš Kodvanj, izv. prof.

  
37. Međunarodni skup MIPRO 2014 - produženje roka za prijavu radova

Rok za prijavu naslova i sažetka rada za 37. Međunarodni skup MIPRO 2014, koji se održava od 26. do 30. svibnja 2014. u Opatiji, pomaknut je do petka 24. siječnja. Za sve dodatne informacije posjetite http://www.mipro.hr/MIPRO2014.SP/ELink.aspx, gdje možete pronaći obrasce za prijavu i detaljnije upute. Za sve dodatne informacije o sudjelovanju i/ili kotizaciji, pitanja možete uputiti na email adresu goran.cetusic@gmail.com

  
Natječaj za upis izbornog kolegija European Global Product Realization – EGPR

Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda poziva zainteresirane studente na upis međunarodnog EGPR kolegija. EGPR telekonferencijska nastava izvodi se na engleskom jeziku u suradnji sa sveučilištima u Ljubljani, Londonu i  Budimpešti i tvrtkom Bosch und Siemens Hausgeräte GmbH .
Zainteresirani studenti mogu se prijaviti emailom do 31.01.2014 prema uputama u prilogu. Opis kolegija u priloženim prospektima kolegija  te  na http://www.cadlab.fsb.hr  i na http://www.city.ac.uk/egpr

  
Studentska tribina

U ponedjeljak, 20. siječnja 2014. godine s početkom u 15 sati u dvorani A Fakulteta strojarstva i brodogradnje održat će se aktualna tribina s temom Pravilnika o studiranju na preddiplomskim i diplomskim studijima FSB-a. Cilj tribine je upoznavanje studenata s pravilima studiranja i pomoć u izradi uspješne strategije studiranja. Nakon uvodnog izlaganja predviđena je mogućnost postavljanja pitanja o svim aktualnim temama vezanima uz primjenu Pravilnka.

  
Tematski Informativni dan za program Obzor 2020 - Transport

Informativni dan (Transport) održat će se 17. siječnja 2014. godine u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje (Ivana Lučića 5, Zagreb) s početkom u 9:30 sati. Program Informativnog dana nalazi se ovdje a možete se prijaviti putem sljedeće poveznice najkasnije do 16. siječnja.

Informativni dan će obuhvatiti prezentacije predstavnika Europske komisije koji će predstaviti radne programe i natječaje za 2014-2015. godinu za navedena područja/društvene izazove, program Obzor 2020, nova financijska i pravna pitanja programa,  sudjelovanje Hrvatske u FP7 programu te primjere uspješnih projekata u kojima su sudjelovali hrvatski partneri. Dio Informativnog dana održati na engleskom jeziku, bez prijevoda.

  
Posljednji poziv za prijavu za stipendije na međunarodnom sveučilištu u Budimpešti

Central European University (CEU) je sveučilište za diplomsko (Master) i poslijediplomsko (PhD) obrazovanje iz područja društvenih i humanističkih znanosti te zaštite okoliša i matematike. Natječaj za upis i stipendije na CEU je objavljen na internetskom portalu www.stipendije.info, a završni rok za prijavu je 23. siječnja 2014.
Izravna poveznica za natječaj: http://www.stipendije.info/hr/natjecaji/central_european_university,_budimpesta_-_stipendije_za_diplomske_programe_i_doktorate_za_ak_god_2014-15

  
Predaja diplomskih radova

Završen DIPLOMSKI RAD u 2. roku diplomskih ispita diplomskog studija ak. god. 2013./2014. predaje se u četvrtak 16. siječnja 2014. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. 
Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. 
Studenti strojarstva predaju DVA tvrdo uvezana primjerka rada, a studenti zrakoplovstva DVA tvrdo i JEDAN spiralno uvezan primjerak rada. Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu.

  
Podjela diplomskih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka.

  
Podjela diplomskih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka.

  
Podjela diplomskih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka.

  
Prezentacija Zagrebačke škole ekonomije i managementa

Dragi studenti, pozivamo Vas na prezentaciju diplomskog MBA studija Zagrebačke škole ekonomije i managementa, koja će se održati 16.01.2014. u 10:15h u dvorani F. Naš MBA će Vam pružiti dodatne kompetencije koje će Vam pomoći da stručna znanja koja ste stekli na Vašem studiju što bolje iskoristite na tržištu. Pridružite nam se i saznajte više o našim specijalizacijama te brojnim pogodnostima koje se nude MBA studentima. Za više informacija o MBA programu, posjetite našu web stranicu mba.zsem.hr

  
Tvrtka Plattner traži strojara

Tvrtka Plattner d.o.o., kao ovlašteni uvoznik i distributer Mobil ulja i maziva u Hrvatskoj svjetski renomirane kompanije ExxonMobil, traži PRODAJNOG PREDSTAVNIKA za Mobil automotiv program sa sjedištem u Zagrebu. Kandidati bi trebali biti apsolventi FSB-a pred diplomskim ispitom ili diplomirani studenti FSB-a. Zainteresirani mogu poslati motivacijsko pismo i CV sa slikom do 31.01.2014. na e-mail human.resource@plattner.hr

  
Centar za e-učenje, SRCE: radionice na temu e-učenja u siječnju 2014.

Centar za e-učenje Srca u siječnju 2014. organizira još jedan ciklus radionica o e-učenju kako bi se nastavnicima omogućilo stjecanje novih znanja u primjeni tehnologija e-učenja u obrazovnom procesu. U okviru ciklusa, uz radionice, održat će se i predavanje. Više informacija na linku.

  
Poziv na Informativni dan za područja Energije i EURATOM - Obzor 2020.

Informativni dan će se održati 15. siječnja 2014. godine, u dvorani D Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Unska 3, Zagreb  s početkom u 9:30 sati. Obuhvatit će prezentacije predstavnika Europske komisije koji će predstaviti radne programe i natječaje za 2014-2015. godinu za navedena područja,  program Obzor 2020. općenito, te nova financijska i pravna pitanja programa. Osvrnut ćemo se i na hrvatsko sudjelovanje u FP7 programu, te predstaviti primjere uspješnih projekata u kojima su sudjelovali hrvatski partneri. Dio Informativnog dana održati će se na engleskom jeziku, bez prijevoda. U prilogu dostavljamo preliminarni program Informativnog dana, a svoje sudjelovanje možete prijaviti putem sljedeće poveznice  najkasnije do 14. siječnja

  
Momir SJERIĆ: Obrana konačne teme doktorskog rada

U srijedu, 15. siječnja 2014. u 9,30 sati, u sobi 918, IX. kat, južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Momira Sjerića, mag. ing. strojarstva pod naslovom: ''NOVI FIZIKALNI POD-MODELI SIMULACIJE RADNOG CIKLUSA OTTOVOG MOTORA''.  Mentor doktorskog rada  je dr. sc.  Darko Kozarac, docent.

  
Karlo Pirić: Doktorski rad

Doktorski rad Karla Pirića pod naslovom "Pouzdanost u konceptualnom projektiranju konstrukcije broda" (mentor prof.dr.sc. Vedran Žanić) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta.

  
Sveučilišna studentska anketa o kvaliteti nastave

U iduća tri tjedna, tijekom redovne nastave, na pojedinim predmetima će se provoditi Sveučilišna studentska anketa o kvaliteti nastave u zimskome semestru. Anketa se provodi metodom papir-olovka, a anketu provode anketari koji nisu sudjelovali u nastavi na predmetu za koji se provodi anketa. Prilikom provedbe postupka anketiranja zajamčena je potpuna anonimnost.
Detaljnije informacije o Anketi, kao i o postupanju s rezultatima, možete naći ovdje.
Pozivamo sve studente da sudjeluju u Anketi i time u poboljšanju kvalitete nastave na našem Fakultetu!
Dekan: Prof.dr.sc. Ivan Juraga 

  
TIMES case study natjecanje

ESTIEM LG ZAGREB poziva studente FSB-a da sudjeluju na prestižnom, europskom case study natjecanju koje će se odvijati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 11.01.2014. u 10 sati. Natjecatelji se mogu prijaviti u timu koji se može sastojati od 3 ili 4 natjecatelja (studenata bilo kojeg fakulteta) ili ukoliko nemaju svoj tim mogu se prijaviti samostalno te će im biti dodijeljen tim. Pobjednici lokalne razine natjecanja bit će nagrađeni putom na polufinale u Ankaru(Turska).
Prijava za natjecanje traje do 09.01.2014., a možete ju izvršiti popunjavanjem obrasca na sljedećem linku. Facebook stranica događaja.

  
Udruga SIIM u posjeti poduzeću KONČAR - Energetski transformatori

Udruga studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta organizira posjet poduzeću KONČAR - Energetski transformatori u petak, 10.01.2014., u 15:00 sati. Svi zainteresirani za posjet jednom od najuspješnijih poduzeća u Hrvatskoj, kao i za sam rad Udruge, mogu se prijaviti na mail ivan.bister@hotmail.com do četvrtka, 09.01.2014., do 12:00 sati. Detalji preko mail-a. Vidimo se!

  
Dr.sc. Ivan Ćatipović, viši asistent, nastupno predavanje

Dr.sc. Ivan Ćatipović, viši asistent, u postupku izbora za znanstveno-nastavno zvanje i radno mjesto docenta, održat će nastupno predavanje na temu "Upravljivost trgovačkih brodova" dana 10. siječnja 2014. godine u 11,00 sati , u učionici BO1 (južna zgrada). 

  
Natječaj za jednog suradnika u suradničkom zvanju i radnom mjestu asistenta u Zavodu za konstriranje

Natječaj za jednog suradnika u suradničkom zvanju i radnom mjestu asistenta, za znanstveno područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, znanstvenu granu opće strojarstvo (konstrukcije) u Zavodu za konstriranje, objavljen je u Večernjem listi i Narodnim novinama 23. prosinca 2013. godine. Natječaj je otvoren do 24. siječnja 2014. godine i nalazi se u prilogu.  

  
Tvrtka H2 Motiv traži magistra inženjera strojarstva usmjerenja Konstruiranje i razvoj proizvoda

Tvrtka H2 Motiv d.o.o., Nova cesta 186, Zagreb, s ciljem plasiranja inovativnih konstrukcija traži magistra inženjera strojarstva usmjerenja Konstruiranje i razvoj proizvoda ili studenta pred završetkom tog usmjerenja. Svi zainteresirani za područje razvoja novog proizvoda trebaju se javiti na e-mail (hrvoje.petrovic@h2-motiv.hr) ili telefon (T: +385 1 383 8899, M: +385 91 23 77 77 0) do 15.02.2014.
Nadamo se suradnji s ambicioznim kandidatima.

  
Natječaj za dodjelu stipendija Zaklade "STIPO LOZIĆ-BAŠKARAD"

Zaklada "STIPO LOZIĆ-BAŠKARAD" raspisala je natječaj za dodjelu četiri stipendije kao potpora naprednim studentima diplomskog sveučilišnog ili stručnog studija strojarskog smjera - konstrukcijski smjer. Prijave za natječaj podnose se do zaključno 17.01.2014. godine. Tekst natječaja je u privitku.

  
HRZZ projekt 'GENUM-SIM', izvođen na FSB-u, ocijenjen s izvrsnim ocjenama

Hrvatska zaklada za znanost prihvatila je završno izvješće projekta 'Geometrijski numerički integratori na mnogostrukostima za dinamičku analizu i simulaciju konstrukcijskih sustava', koji se izvodio na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u okviru programa 'Partnerstvo u temeljnim istraživanjima', a glavni istraživač je prof. dr. sc. Zdravko Terze. Na temelju izvještaja triju međunarodnih recenzenata, projekt je ocijenjen s ukupnom prosječnom ocjenom 74.08 bodova od ukupnih mogućih 80 bodova, čime je vođenje projekta ocijenjeno kao izrazito uspješno. Čestitamo!

Dodatne informacije o završenom projektu mogu se naći na http://www.fsb.unizg.hr/aero/sazetak_geom_num_int.htm

  
Skup dobrodošlice za studente prve godine studija brodogradnje

Pozivaju se studenti prve godine studija brodogradnje na druženje s nastavnicima studija brodogradnje - Skup dobrodošlice - koji će se održati u četvrtak 19.12.2013. godine u 14.15. sati u učionici B5 koja se nalazi na polukatu iznad studentske fotokopirnice.
Doc. dr. sc. Vedran Slapničar 

  
Uručena nagrada za najbolji e-kolegij Sveučilišta u Zagrebu

U okviru 5. sveučilišnog Dana e-učenja prof. dr. sc. Mariju Štorgi i Stanku Škecu, mag. ing. stroj. uručena je nagrada za najbolji e-kolegij Sveučilišta u Zagrebu u ak. godini 2012./2013. za e-kolegij Teorija konstruiranja sa Studija strojarstva FSB-a. Čestitke autorima!

  
Maro Ćorak, dipl.ing.brodogradnje, obrana doktorskog rada

Maro Ćorak, dipl.ing.brodogradnje, branit će doktorski rad pod naslovom "Vjerojatnosna kombinacija valnih opterećenja i podrhtavanja  brodskog trupa" (Probabilistic combination of wave and whipping bending moments on ship structure), dana 20. prosinca 2013. godine u 10,00 sati u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta, Ivana Lučića 5/I.

  
Info dan za Marie Sklodowska-Curie Akcije

Kroz Marie Sklodowska-Curie Akcije se stipendira mobilnost izvrsnih istraživača unutar novog europskog okvirnog programa istraživanja i inovacija za razdoblje od 2014. do 2020. godine – Obzor 2020. Info dan će se održati u utorak 17.12. u velikoj dvorani Sveučilišta u Zagrebu u Zvonimirovoj 8 s početkom u 9:30 sati. Na Info danu će biti predstavljen radni program 2014-2015 za Marie Sklodowska-Curie Akcije s pregledom otvorenih natječaja, novosti u financijskim i pravnim pitanjima u programu Obzor 2020. Prijaviti se možete na e-mail adresu: ana.grdovic@mobilnost.hr

  
Obzor 2020. (HORIZON 2020) – Objavljeni prvi natječaji

Obzor 2020. (Horizon 2020) financijski je instrument za provedbu Unije inovacija, jedne od vodećih inicijativa strategije Europa 2020., čiji je cilj osigurati konkurentnost Europe na svjetskom tržištu. Ovaj novi program Europske unije za istraživanja i razvoj dio je nastojanja da se potakne rast i stvore nova radna mjesta u Europi. Provodit će se u razdoblju od 2014. do 2020. godine, a za njegovu će provedbu biti osiguran proračun od 80 milijardi eura. Na mrežnim stranicama Europske komisije objavljeni su prvi natječaji programa Obzor 2020 (Horizon 2020). 

  
Informativni dan za program Obzor 2020

Informativni dan će obuhvatiti prezentacije predstavnika Europske komisije, koji će predstaviti radne programe i natječaje za 2014.-2015. godinu sa naglaskom na područja "Sigurnost hrane, održiva poljoprivreda i šumarstvo, istraživanja mora, pomorstva i unutarnjih voda, i bioekonomija" te  "Klimatska aktivnost, okoliš, učinkovitost resursa i sirovine". Osim toga bit će dan  uvod u program Obzor 2020. te pregled financijskih i pravnih pitanja programa.  Info dan će se  održati na engleskom jeziku, bez prijevoda. Rok za prijavu je 16. prosinca, a prijave treba poslati na e-mail adresu: Lana.Zutelija@mobilnost.hr 

U prilogu se nalazi prijavnica i raspored rada.

  
Mipro Junior- Poziv za predaju sažetaka radova

Studentski ogranak udruge MIPRO, posvećene informacijskoj i komunikacijskoj tehnologiji, elektronici i mikroelektronici poziva sve studente preddiplomskih i diplomskih studija na predaju sažetaka svojih stručnih ili znanstvenih radova za međunarodnu konferenciju MIPRO 2014. Informacije o prijavi i rokovima mogu se pronaći na mrežnim stranicama udruge MIPRO.

  
Radionica: Ishodi učenja - kako aktivno planirati i unaprijediti stvarne komeptencije studenata

Cilj radionice je pomoći nastavnicima u planiranju stvarnih kompetencija studenata, njihovom definiranju/zapisivanju kao ishoda učenja orijentiranih prema studentu, definiranju odnosa između stručnih i generičkih ishoda, praćenju i ocjenjivanju postignutih ishoda te njihovom unaprjeđivanju. Radionica je namijenjena nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu. Više o radionici, načinu prijave i rasporedu rada možete pronaći ovdje.

  
Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu Državnih nagrada za znanost za 2013.godinu

Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta, Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost, raspisalo je Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu Državnih nagrada za znanost za 2013. godinu. Poticaj se podnosi na obrascu koji sadrži upute o prijedlozima koje treba dostaviti uz poticaj. Obrasci se mogu preuzeti na internetskoj adresi: http://www.mzos.hr. Rok za podnošenje poticaja je 12. prosinca 2013. godine preko Urudžbenog zapisnika, Povjerenstvu za nagrade Fakulteta. 

  
Zasladi dan i daruj nekom božićni san

Dana 17. i 18.12. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva (u prostoru KSET-a) održat će se humanitarna božićna akcija “Zasladi dan i daruj nekom božićni san”. Akcija će se provesti u organizaciji studentskih udruga EESTEC LC Zagreb, BEST Zagreb i IAESTE LO Zagreb uz potporu Kluba studenata elektrotehnike (KSET). Članovi udruga će tijekom dva dana trajanja akcije od 9 do 16 sati dijeliti palačinke, kolače i ostale slastice, te prigodne predmete koje su pripremili sponzori. Sav prihod prikupljen na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji bit će iskorišten za pomoć samohranoj majci koja živi s dva sina od 1600 kn mjesečno u kotlovnici i kuhinji bivšeg restorana. S obzirom na to da ova obitelj nema osnovne uvjete za život, poželjeli smo im barem malo uljepšati božićno raspoloženje. Više informacija u privitku.

  
Natječaj za radno mjesto diplomiranog knjižničara na FSB-u

Fakultet strojarstva i brodogradnje objavljuje natječaj za radno mjesto diplomiranog knjižničara u Narodnim novinama dana 11.12.2013. i Biltenu HZZ dana 10.12.2013. Tekst natječaja nalazi se u prilogu.  

  
Natječaj za radno mjesto višeg laboranta na FSB-u

Fakultet strojarstva i brodogradnje objavljuje natječaj za radno mjesto višeg laboranta u Narodnim novinama dana 11.12.2013. i Biltenu HZZ dana 10.12.2013. Tekst natječaja nalazi se u prilogu.  

  
Rad Fakulteta za vrijeme blagdana

Obavještavaju se studenti i zaposlenici Fakulteta strojarstva i brodogradnje da Fakultet ne radi od 23. prosinca 2013. do 01. siječnja 2014. zaključnoStudenti mogu uz pismenu dozvolu Dekana raditi na Fakultetu završne odnosno diplomske radove. Zimski ispitni rok počinje 27. siječnja 2014.

 
  
Okrugli stol: Podrijetlo električne energije

Okrugli stol pod naslovom Podrijetlo električne energije održat će se u utorak, 17. prosinca 2013. godine s početkom u 10.00 sati u dvorani Hrvatske elektroprivrede, 7. kat, Ulica grada Vukovara 37, Zagreb. Više informacija možete naći u privitku.

  
Obavijest o promociji

U petak, 13. prosinca 2013. u 12,00 sati, održat će se u dvorani 'A' Fakulteta strojarstva i brodogradnje promocija magistri inženjerki i magistara inženjera našeg Fakulteta. Pozivamo mentore magistri inženjerki i magistara inženjera, članove Povjerenstava za diplomske ispite kao i djelatnike i studente našeg Fakulteta da svojom nazočnošću uveličaju svečanost uručivanja diploma o završenom studiju.

  
Stvaranje vrijednosti iz znanja - uvod u upravljanje inovacijama za istraživače

Sveučilište u Zagrebu u sklopu europskog projekta „BISTEC – Building innovation support through efficient cooperation network“ poziva na radionicu „Stvaranje vrijednosti iz znanja - uvod u upravljanje inovacijama za istraživače“ koja će se održati u petak 13. prosinca 2013. s početkom u 9 sati na Sveučilištu u Zagrebu, Zvonimirova 8, 1. kat, soba 107.  To je prva u seriji od ukupno četiri radionice početne razine za istraživače o osnovama intelektualnog vlasništva, upravljanju inovacijama u istraživačkim projektima, transferu tehnologije i uspješnoj suradnji s industrijom. Ciljna skupina ovih radionica su prvenstveno mladi istraživači koji nemaju znanja i iskustva u navedenim aktivnostima, ali i svi ostali koji žele obnoviti ili proširiti svoje znanje. Sve informacije o radionici, prijavi i predavačima mogu se pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta.

  
Predavanje ''Multi-scale Computations for Nonlinear, Coupled and Interaction Problems by Operator Split Methods''

Pozivamo Vas na predavanje ''Multi-scale Computations for Nonlinear, Coupled and Interaction Problems by Operator Split Methods'' na kojem će svoja iskustva i rezultate istraživanja izložiti Adnan IBRAHIMBEGOVIĆ, Professor ‘Classe Exceptionnelle’, Ecole Normale Supérieure de Cachan, France. Predavanje će se održati u četvrtak 12. prosinca 2013. u 14,00 sati na FSB Zagreb, Ivana Lučića 5 u dvorani F.

  
5. sveučilišni Dan e-učenja

5. sveučilišni Dan e-učenja održava se u četvrtak, 12. prosinca 2013. s početkom u 9.30 sati u Auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu u organizaciji Ureda za e-učenje/Centra za e-učenje Srca. Programom su predviđena predavanja, prezentacije i radionica o ishodima učenja te svečano uručenje nagrade djelatnicima FSB-a prof.dr.sc. Mariju Štorgi i Stanku Škecu, mag. ing. stroj. za najbolji e-kolegij za ak. godinu 2012./2013. na Sveučilištu u Zagrebu Za sudjelovanje na Danu e-učenja potrebno je ispuniti obrazac na linku

  
Objavljen Natječaj za dodjelu nagrada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Odbor za nagrade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti raspisuje natječaj za dodjelu nagrada Akademije. Prijedloge za dodjelu nagrada, uz pisano obrazloženje, mogu podnositi razredi Akademije, vijeća fakulteta i umjetničkih akademija, sveučilišni senati te znanstvena vijeća znanstvenih institucija. Prijedlozi se upućuju Odboru za nagrade, do 31. siječnja 2014. godine, na adresu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Nikole Šubića Zrinskog 11, Zagreb. 

Prijedlozi se upućuju Povjerenstvu za nagrade (putem Urudžbenog zapisnika) do 14. siječnja 2014. godine.

  
Konferencija EDEN 2014 u Zagrebu

U Zagrebu će se od 10. do 13. lipnja 2014. održati međunarodna konferencija o e-učenju - EDEN 2014. Domaćini ove ugledne akademske konferencije o e-učenju u Europi su Sveučilište u Zagrebu i Sveučilišni računski centar Srce. Rok za prijavu radova je 31. siječnja 2014. Djelatnici Sveučilišta u Zagrebu imat će popust pri plaćanju kotizacije/registracije na konferenciju. Više informacija u najavi konferencije na web stranicama SRCA

  
Huber tehnološka nagrada – Budućnost voda

Tvrtka „Huber“ SE iz Njemačke poziva sve zainteresirane studente preddiplomskog i diplomskog studija na sudjelovanje u natječaju za tehnološku nagradu „Budućnost voda“. Nagradni fond iznosi 10.000 EUR, a sudjelovanje je omogućeno studentima iz cijelog svijeta. Na natječaj se potrebno prijaviti s temom „Iskorištenje tvari i energije iz otpadnih voda“. Studenti ili grupe studenata mogu sudjelovati s idejama, konceptom, prijedlozima ili diplomskim radovima koji obrađuju navedenu temu. Više detalja nalazi se u dokumentima u prilogu, dok je informaciju o proizvodnom programu tvrtke moguće naći na www.huber.de. Rok za prijavu je 28.02.2014.

  
Darko GUNJAČA: Obrana završnog rada poslijediplomskog specijalističkog studija

U srijedu, 11. prosinca 2013. u 9,00 sati, u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana završnog rada Darka Gunjače, dipl. ing. brodogradnje na poslijediplomskom specijalističkom studiju pod naslovom: ''STRUKTURNA ANALIZA RAMPE ZA POLAGANJE CJEVOVODA NA MORSKO DNO''. Mentor završnog rada je prof. dr. sc. Smiljko Rudan.

  
Produžen rok za prijavu na natječaj za stipendiju Zaklade Naumann-Etienne

Rok prijave na natječaj za stipendiju Zaklade Naumann-Etienne za diplomski studij na Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) u Atlanti, SAD za ak. god. 2014./15. produžen je do nedjelje, 8. prosinca 2013.
Natječaj je objavljen na poveznici http://www.unizg.hr/vijest/article/stipendija-za-studij-na-georgia-institute-of-technology/Dodatne informacije možete naći u prilogu.

  
Eduard Marenić, dipl.ing.strojarstva, obrana doktorskog rada

Eduard Marenić, dipl.ing.strojarstva, branit će doktorski rad pod naslovom: Modeliranje prijelaza s atomističkoga modela na makro razinu u mehanici čvrstih tijela (Atomistic-to-continuum modeling in solid mechanics), dana 11. prosinca 2013. godine u 11,00 sati u Maloj vijećnici južne zgrade, Ivana Lučića 5/I kat. 

  
Probni pristup časopisima: AIAA Journal, Journal of Propulsion and Power, Journal of Thermophysics and Heat Transfer

Fakultetu strojarstva i brodogradnje omogućen je pristup bibliografskoj bazi AIAA (American Institute of Aeronautics and Astronautics) i to za časopise: AIAA Journal, Journal of Propulsion and Power, Journal of Thermophysics and Heat Transfer. AIAA je glavni izdavač u području zrakoplovnog i svemirskog inženjerstva te pripadajućih tehnologija. Pristup bazi moguć je do 31. prosinca 2013. s računala u IP rasponu FSB-a.

  
Poziv brodomaketarima i brodomodelarima na Skupštinu Sveučilišnog nautičkog kluba

Pozivaju se brodomaketari i brodomodelari, studenti i nastavnici fakulteta koji žele sudjelovati u radu brodomaketarske sekcije, da u utorak 10. prosinca 2013. godine nazoče skupštini članova i prijatelja SVEUČILIŠNOG NAUTIČKOG KLUBA Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Sastanak će se održati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u ulici Ivana Lučića 5 u Zagrebu, s početkom u 12 sati.
Kalman Žiha

  
Tea Žakula: Prezentacija doktorskog rada

Tea Žakula, PhD, održat će prezentaciju svog doktorskog rada pod naslovom "Prediktivno upravljanje modelom za energetski efikasno hlađenje i odvlaživanje zgrada“, kojeg je obranila 3. svibnja 2013. na Massachusetts Institute of Technology, SAD. Prezentacija će se održati 11. prosinca 2013. godine (srijeda) u 12,00 sati,  u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta (3. kat). Mentor doktorskog rada bio je prof. Leslie Norford (MIT, SAD), a sažetak istraživanja (na engleskom) nalazi se u privitku.

  
Natječaj za izbor u znanstveno-nastavna, suradnička i naslovna zvanja

Natječaj za izbor nastavnika na radna mjesta u znanstveno-nastava i suradnička zvanja, i izbor u naslovna zvanja, objavljen je u Večernjem listu 02. prosinca 2013. godine i nalazi se u prilogu. Natječaj je otvoren 30 dana.

  
Obavijest o promociji

U petak, 6. prosinca 2013. u 12,00 sati, održat će se u dvorani 'A' Fakulteta strojarstva i brodogradnje promocija magistri inženjerki i magistara inženjera našeg Fakulteta. Pozivamo mentore magistri inženjerki i magistara inženjera, članove Povjerenstava za diplomske ispite kao i djelatnike i studente našeg Fakulteta da svojom nazočnošću uveličaju svečanost uručivanja diploma o završenom studiju.

  
Termotehničari posjetili ULO hladnjače za jabuke i kruške u Soblincu

U sklopu Terenske nastave studenti V. godine termotehničkog usmjerenja FSB-a kroz program kolegija Projektiranje rashladnih sustava posjetili su u četvrtak 21.11.2013. ULO hladnjače u Soblincu/Sesvete. ULO tehnologija koristi se za dugotrajno čuvanje voća i povrća. U strogo kontroliranoj atmosferi, u kojoj se osim temperature i vlažnosti zraka kontroliraju koncentracija kisika (cca 1%) i ugljičnog dioksida (od 1 do 3 %) kako bi se usporio proces disanja ploda te dugotrajno zadržala kvaliteta robe. Više detalja o posjetu sa slikama u prilogu.

  
SUPEUS CASE STUDY 2013

SUPEUS CASE STUDY 2013 je projekt osmišljen za studente tehničkih fakulteta od strane studentske udruge SUPEUS, čije puno ime glasi Studentska udruga za energetsku učinkovitost i savjetovanje. Kao što ime govori, bavimo se promicanjem energetske učinkovitosti, održive gradnje i obnovljivih izvora energije. Stoga su i radionice, koje smo pripremili za vas vezane uz ta područja.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje smo pripremili predavanje i radionicu pod temom "Solarni kolektori i CO2", 03.12.2013. s početkom u 16 sati u Plavoj dvorani. Predavač je izv. prof. dr.sc. Damir Dović, dipl.ing. Više detalja možete naći u prilogu ove vijesti.

  
Ankica Đukić, dipl.ing.zrakoplovstva, obrana doktorskog rada

Ankica Đukić, dipl.ing.zrakoplovstva, branit će doktorski rad pod naslovom "Proizvodnja vodika elektrolizom vode pomoću sunčeve energije i fotonaponskoga modula" dana 04. prosinca 2013. godine u 10,00 sati, u Plavoj dvorani istočne zgrade, Ivana Lučića 5/III kat. 

  
Studenti FSB-a na EuroBelgrade

Od 10.-14. listopada 2013. studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje nastupili su na međunarodnom turniru EuroBelgrade. U konkurenciji 30 Sveučilišta iz Europe rukometna reprezentacija FSB-a osvojila je izvrsno 2. mjesto, a košarkaška reprezentacija s omjerom 2/2 završili su natjecanje u skupini. Rukometaši su nastupili u sastavu: Ivan Čveljo, Valentino Valentaković, Roko Vrdoljak-Colo, Bruno Vojvodić, Dominik Barun, Ivan Kovačević, Filip Surjak, Filip Hlapčić, Matija Čića, Vanja Kušen, Matija Martan, Marko Šaban, Igor Zrakić, Tibor Bešenić, Emil Haček, Faruk Kapo, Dino Crnčević.Voditelj rukometne reprezentacije: Bruno Vojvodić. Čestitamo našim studentima sportašima.

  
Natječaj Saveza za energetiku Hrvatske za stipendije studentima za zanimanje u području zelenog gospodarstva

Savez za energetiku Hrvatske objavio je 25. studenoga 2013. godine Javni natječaj za dodjelu godišnjih stipendija za 2014. godinu za sljedeće programe: GREENVEST+ - program potpore studentima preddiplomskog studija za zanimanja u sektoru zelenog gospodarstva te GREENVEST++ - program potpore studentima diplomskog studija za zanimanja u sektoru zelenog gospodarstva koji namjeravaju pokrenuti samostalnu poslovnu aktivnost u sektoru zelenog gospodarstva. Prijave na natječaj zaprimaju se u roku 15 dana od dana objave, a podnose se isključivo putem službenih obrazaca Saveza za energetiku Hrvatske. Obrasci se nalaze u privitku a mogu se preuzeti na i na portalu croenergo.eu, a pozivom na broj telefona 01-6441-445 moguće je zatražiti da budu poslani e-poštom ili poštom na adresu tražitelja. Više o natječaju možete pročitati u privitku.

  
Darko IVANČEVIĆ: Obrana preliminarne teme doktorskog rada

U srijedu, 4. prosinca 2013. u 12,00 sati, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Darka Ivančevića, mag. ing. zrakoplovnog inženjerstva pod naslovom:''NUMERIČKA ANALIZA OŠTEĆENJA KOMPOZITNIH ZRAKOPLOVNIH KONSTRUKCIJA PRIMJENOM VIŠERAZINSKIH METODA''. Mentor doktorskog rada  je prof. dr. sc. Ivica Smojver.

  

U srijedu, 4. prosinca 2013. u 12,00 sati, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Darka Ivančevića, mag. ing. zrakoplovnog inženjerstva pod naslovom:''NUMERIČKA ANALIZA OŠTEĆENJA KOMPOZITNIH ZRAKOPLOVNIH KONSTRUKCIJA PRIMJENOM VIŠERAZINSKIH METODA''. Mentor doktorskog rada  je prof. dr. sc. Ivica Smojver. 

  
Završno predstavljanje projekata Zavoda za materijale i obilazak laboratorija

U ponedjeljak, 9. prosinca 2013. od 9.15 do 10.00 sati u Velikoj vijećnici održat će se predstavljanje dvaju projekata Zavoda za materijale. Projekt „Razvoj procesa lijevanja kompozitne keramike“, kojeg financira Fond za razvoj Sveučilišta (1.1.2012.-1.1.2013.) predstavit će prof. dr. sc. Lidija Ćurković, dok će projekt pod nazivom „Dinamičko mehanička analiza polimera i kompozita“, financiran od Hrvatske zaklade za znanost (1.7.2010.-31.12.2013.) predstaviti doc. dr. sc. Tatjana Haramina. Voditeljice projekata predstavit će novu laboratorijsku opremu i rezultate proizašle iz ovih projekata. Pozvani su svi zainteresirani, a po završetku predstavljanja organizirat će se obilazak Laboratorija za nemetale i Laboratorija za analizu materijala u kojima je ova oprema smještena.

  
Natječaj za mobilnost istraživača 2013.

Sveučilište u Zagrebu raspisuje natječaj za mobilnost istraživača za 2013. godinu.  Za mobilnost istraživača, temeljem Ugovora o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u godinama 2013., 2014. i 2015., predviđeno je 1 milijun kuna za 2013. godinu, koje će se dodijeliti kroz dvije vrste potpora: Potpora Konferencije i Potpora Suradnja. Sve informacije možete pronaći u prilogu. 

  
Natječaj za mobilnost istraživača

Sveučilište u Zagrebu raspisuje natječaj za mobilnost istraživača za 2013. godinu. Za mobilnost istraživača, temeljem Ugovora o namjenskom višegodišnjem institucijskom financiranju znanstvene djelatnosti u godinama 2013., 2014. i 2015., predviđeno je 1 milijun kuna za 2013. godinu, koje će se dodijeliti kroz dvije vrste potpora: Potpora Konferencije i Potpora Suradnja

Sve informacije možete pronaći u privitku.

  
Natječaj za akademsku mobilnost u 2014. godini

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za akademsku mobilnost u 2014. godini. Rok za prijavu je 09. prosinca, odnosno, 10. sijecnja 2014. Sve informacije nalaze se u privitku. 

  
Rukometna reprezentacija FSB-a osvojila drugo mjesto na EuroBelgrade-u
  
Obavijest o obvezi dostavljanja izvješća za znanstvene skupove, znanstvenostručne skupove i škole, sufinancirane i održane u 2013. godini

U privitku je detaljna uputa o obvezi dostavljanja izvješća za znanstvene skupove, znanstvenostručne skupove i škole, sufinancirane i održane u 2013. godini s rokovima i adresom za dostavu.

  
MIKRA - natječaj za zapošljavanje procesnog inženjera

Zbog povećanja opsega posla, tvrtka MIKRA d.o.o. objavila je natječaj za procesnog inženjega/inženjerku. Uvjeti zapošljavanja, opis radnog mjesta i kompetencija, nalaze se u prilogu oglasa. 

  
Springer - probni pristup do 31. siječnja 2014.

Akademskoj zajednici Hrvatske osiguran je probni pristup dijelu baze izdavača Springer (2400 naslova recenziranih časopisa i knjige iz 2013. godine). Pristup bazi reguliran je rasponom IP adresa.

  
Obrana diplomskih radova

U privitku se nalaze obavijesti o obrani diplomskih radova.

  
Poziv na radionicu mreže Demola

Sveučilište u Zagrebu sudjeluje u projektu „Co-operation of SEE science parks for the promotion of transnational market uptake of R&D results and technologies by SMEs“ (SEETechnology). Projekt se financira iz programa South East Europe (SEE) transnacionalne suradnje. U okviru ovoga projekta predstavit će se mreža Demola iz Finske. U sklopu Demole u čijoj je mreži 1500 studenata, 250 projekata i 6 centara (Tampere, Vilnius, Oulu, Budimpešta, istočna Švedska i zapadna Švedska) sveučilišni studenti razvijaju proizvode i usluge zajedno s tvrtkama te na taj način pridonose rješavanju stvarnih problema. Prijavnica se nalazi u prilogu.

  
Poziv na godišnju skupštinu Sveučilišnog nautičkog kluba Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Poštovani članovi Sveučilišnog nautičkog kluba FSB i oni koji će to tek postati, u utorak 10. prosinca 2013. godine SVEUČILIŠNI NAUTIČKI KLUB Fakulteta strojarstva i brodogradnje organizira godišnji susret članova i prijatelja Kluba. Sastanak će se održati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u ulici Ivana Lučića 5 u Zagrebu, s početkom u 12 sati.
Poziv s prijedlogom programa nalazi se na stranicama Kluba.

  
Nastup FSB-a na Smotri Sveučilišta u Zagrebu

Na 18. Smotri Sveučilišta u Zagrebu održanoj od 14. do 16. studenog 2013. u Boćarskom domu na Prisavlju nastup i štand FSB-a bio je izvrsno posjećen i zapažen. Potvrda tome je priznanje rektora Sveučilišta prof. dr. sc. Alekse Bjeliša za originalnost u nastupu. Više informacija i fotografije možete naći na facebook stranici Svi na FSB.
Povjerenstvo za odnose s javnošću. 

  
Prezentacija projekta Membrain

Pozivaju se studenti viših godina Procesno-energetskog smjera da se uključe u sveučilišni studentski projekt Membrain za natjecanje Solar Decathlon - Pariz 2014. Kratka prezentacija projekta Membrain biti će održana u dvorani E,  petak 22.11.2013. u 12.00 sati s ciljem popunjavanja tima.

  
Rudolf Tomić: Obrana preliminarne teme doktorskog rada

U srijedu, 27. studenoga 2013. u 10,00 sati, u sobi S 918 na Katedri za motore i vozila,  Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Rudolfa Tomića, dipl. ing. strojarstva pod naslovom:''MODEL DETONANTNOG IZGARANJA U OTTOVOM MOTORU''. Mentor doktorskog rada  je prof. dr. sc. Zoran Lulić.

  
Petar Ilinčić: Obrana preliminarne teme doktorskog rada

U srijedu, 27. studenoga 2013. u 9,00 sati, u sobi S 918 na Katedri za motore i vozila,  Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Petra Ilinčića, dipl. ing. strojarstva pod naslovom: ''VIŠEZONSKI SIMULACIJSKI MODEL HCCI MOTORA SA SEGREGIRANIM RJEŠAVANJEM''. Mentor doktorskog rada  je prof. dr. sc. Zoran Lulić.

  
Godišnja skupština Hrvatskog društva za mehaniku
Pozivamo Vas na Godišnju skupštinu Hrvatskog društva za mehaniku, koja će se održati u četvrtak 5. prosinca 2013. u 13:15 sati u Vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5 (prizemlje-lijevo). Više u privitku ...
  
Natječaj za dodjelu godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2013. godini

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, raspisalo je natječaj za dodjelu godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2013. godini. Dopis Društva i tekst natječaja nalazi se u prilogu obavijesti.

  
Predaja diplomskih radova

Završen DIPLOMSKI RAD u 1. roku diplomskih ispita diplomskog studija ak. god. 2013./2014. predaje se u četvrtak 21. studenog 2013. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. 
Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. 
Studenti strojarstva predaju DVA tvrdo uvezana primjerka rada, a studenti brodogradnje i zrakoplovstva DVA tvrdo i JEDAN spiralno uvezan primjerak rada. Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu.

  
MIKRA - natječaj za dodjelu stipendija

Tvrtka MIKRA d.o.o. raspisala je natječaj za dodjelu stipendija za studentice i studente III semestra diplomskog studija ili apsolvente. Rok za prijavu na natječaj je 12. prosinca 2013. Potpuni tekst natječaja možete pronaći u prilogu. 

  
ERASMUS - Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u akademskoj godini 2013./14.

Na temelju Odluke Agencije za mobilnost i programe EU o prihvaćanju prijave za dodjelu financijske potpore na natječaj za 2013. godinu za Erasmus, Sveučilište u Zagrebu raspisalo je  Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u okviru Programa Erasmus u akademskoj godini 2013./14. Rok za prijave: 2. prosinac 2013. godine u 12:00 sati. Sve informacije se mogu pronaći na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

  
Poziv na okrugli stol - RAZGOVOR KIBORGA, ROBOTA I AVATARA

Stanovništvo živi sve dulje i sve češće se zamjenjuju izvorni organi i udovi onima od proizvedenih dijelova, dolazi do kiborgizacije. Počinje se izgrađivati još jedna nova kultura, ona avatara, likova koji postoje samo na zaslonima računala. Već sada veliki broj korisnika računala živi u tzv. drugom životu, sami u svojoj sobi, potencijalno u dodiru s mnogima. Ovaj razgovor je moguć već danas a obilježavat će razvoj čovječanstva sve više u narednim razdoblju. Predavači/ce su Igor Čatić, Dijana Bahtijari, Ivana Greguric, a okrugli stol će se održati u Europskom domu Zagreb, Jurišićeva 1, Zagreb, 28. studenog s početkom u 18 sati. 

  
Let's go supersonic

Tradicionalno predavanje za brucoše 'Let's go supersonic' održat će se 15.11.2013. (petak) u učioni S4 (nasuprot ulaza u menzu) s početkom u 12:00. Na predavanju će se studentima ukratko ispričati o djelovanju i projektima Hrvatske udruge studenata zrakoplovstva te o samom smjeru zrakoplovstva na našem fakultetu, a nakon toga će se održati upisivanje novih članova i neformalno druženje. Predavanje je prvenstveno namijenjeno brucošima FSBa, ali pozivaju se svi zainteresirani studenti da dođu i istraže nova područja.

  
Prijave za BEST stručne seminare

BEST-ovi seminari se održavaju u četiri godišnja doba – jesen, zima, proljeće i ljeto, te se zbog toga cjelokupni program naziva Vivaldi. Namijenjeni su studentima tehničkih i tehnoloških fakulteta te traju jedan do dva tjedna. Na njima sudjeluju studenti s 94 sveučilišta diljem Europe. Prijave za seminare su otvorene do 1. prosinca 2013. a svi detalji se mogu saznati na mrežnim stranicama udruge BEST

  
1. otvoreni dani 3D ispisa

Skup otvoren za javnost  održava se od 14. i 15. studenog 2013. u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruge FabLab, na adresi fakulteta, Kačićeva 26, Zagreb. Prateći suvremene trendove i tehnologije sudionici će podijeliti saznanja i informacije o stolnim 3D pisačima, njihovoj primjeni, korisnosti i dostupnosti. Prvog dana će se održati nekoliko kratkih informativnih izlaganja (11:00-13:00), a oba dana moći će se vidjeti stolni 3D pisači u radu, te raspitati o samoj tehnologiji. Dodatne informacije i raspored možete pronaći ovdje.

  
1. otvoreni dani 3D ispisa

Skup otvoren za javnost  održava se od 14. i 15. studenog 2013. u organizaciji Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i udruge FabLab, na adresi fakulteta, Kačićeva 26, Zagreb. Prateći suvremene trendove i tehnologije sudionici će podijeliti saznanja i informacije o stolnim 3D pisačima, njihovoj primjeni, korisnosti i dostupnosti. Prvog dana će se održati nekoliko kratkih informativnih izlaganja (11:00-13:00), a oba dana moći će se vidjeti stolni 3D pisači u radu, te raspitati o samoj tehnologiji. 

  
Stipendije za studente i nastavnike-Basileus V-zemlje Zapadnog Balkana

Raspisan je Natječaj za akademsku razmjenu (studenti, istraživači, nastavno i nenastavno osoblje) u okviru projekta Erasmus Mundus-aktivnost 2: LOT 7: Basileus V - Balkans Academic Scheme for the Internationalisation of Learning in cooperation with EU universities - Strand 1 - Lot 7 (Western Balkans). Natječaj i prijava dostupni su na www.basileus.ugent.be, a natječaj ostaje otvoren do 2. veljače 2014., 23:59 GMT.

  
Dan otvorenih vrata FSB-a

Pozivamo vas na Dan otvorenih vrata Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji će se održati u petak 15.11.2013. u 13.30. Obilazak uključuje kratko predstavljanje fakulteta, posjet Laboratoriju za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, Laboratoriju za motore i vozila i Laboratoriju za zavarivanje te obilazak A dvorane i knjižnice Fakulteta. Okupljanje zainteresiranih je ispred sjeverne zgrade Fakulteta, Ivana Lučića 1.

  
Programi Centra za industrijsku suradnju EU-Japan

Centar za industrijsku suradnju EU-Japan osnovan je 1987. godine kao zajedničko tijelo Europske komisije i japanskog Ministarstva gospodarstva i najstarija je organizacija te vrste u Aziji. Jedan od Centrovih najstarijih progama je program razmjene studenata Vulcanus in Japan. Radi se o u cijelosti stipendiranom programu čiji je smisao pružiti studentima kasnijih godina studija inžinjerskih i tehnoloških fakulteta iz EU iskustvo života u Japanu i rada u japanskom poslovnom sektoru. Drugi program se zove Minerva EU-Japan Fellowship Programme. Detalji o svim programima stipendiranja mogu se pronaći na http://www.eu-japan.eu.
Kontakt e-mail adresa je Tokyo@mvep.hr.

  
Podjela diplomskih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka.

  
Tatjana Haramina: Predavanje u HDM-u

Pozivamo vas na predavanje u okviru Hrvatskog društva za mehaniku pod naslovom "Dinamičko-mehanička analiza polimera". Svoja iskustva i rezultate istraživanja izložit će doc. dr. sc. Tatjana Haramina, voditeljica Laboratorija za nemetale, FSB Zagreb. Predavanje će se održati u četvrtak 14. studenoga 2013. u 14:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5 u dvorani F.
Više o predavanju moće se naći u privitku ili na stranici društva www.csm.hr.

  
INA Stipendija

Jutarnji list u suradnji s Inom raspisao je peti po redu natječaj INA Stipendija u kojem dodjeljuje 10 stipendija najstudentima. Cilj ovog natječaja je potaknuti studente na aktivno uključivanje u rad znanstvene zajednice te razvoj novih znanstvenih projekata, ali isto tako olakšati njihovo školovanje dodjelom novčanih stipendija i pružiti im mogućost realizacije stručne prakse u INI. Traže se najbolji i najinventivniji stručni radovi, projekti, seminari ili ideje čija praktična primjena će unaprijediti ili poboljšati proces proizvodnje u svom području / pomoći u zaštiti okoliša / ili jednostavno donijeti novitet u proizvodnji i poslovanju, a posebno se želi  stimulirati  ‘brucoše’ koji još nemaju iskustva u izradi projekata da se uključe u INA Stipendija projekt. O samim radovima odlučivati će stručni žiri sastavljen od predstavnika svih fakulteta, predstavnika Ine i Jutarnjeg lista. Više možete vidjeti u privitku.

  
 <<  <  1 2 3 4 5 6 8 9 10   >  >> 
Odaberite broj poruka po stranici:  

 Izlaz iz arhiveNa Vrh Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940