Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Toma Budanko, student

"Zanimljiv mi je koncept, ideja brzine. Iako se cijelo vrijeme se krećeš u odnosu na nešto, možeš na trenutak pretpostaviti da sada miruješ. Kada se kreneš micati, mijenjaš položaj u vremenu, a kada ‘smanjiš’ vrijeme nikada ne dođeš do toga da si na jednoj poziciji. Čim se kreneš kretati - na beskonačno si puno mjesta u beskonačno malom trenutku. Strast mi je brzina, a uokvirena ljubav auti. Sportski auto nije ni logičan, ni praktičan, ni razuman, ali ni ne treba biti. Sportski auto je želja da nadjačamo zakone prirode i granice onoga što smatramo mogućim, on je ideja i san koje imamo za napredniju i bolju budućnost. Ja cijeli život funkcioniram na način da mi je motivacija strast. O tome sanjam, to me veseli, to je ono čime bi se htio baviti. Nijedno veliko ljudsko postignuće nije se rodilo iz logike i razuma, sva su proizašla iz strasti i zdrave doze ludosti."

"Studenti ne znaju reći zašto su odabrali strojarstvo, nemaju priču. Kao klinac sam išao u Rijeku i s autoceste vidio dio trkaće staze Grobnik. Vozio sam se s tatom po autocesti i samo sam u daljini ugledao kako nešto prolijeće, izlazi iz nekog brda i onda opet nestaje iza njega. Zbunjen sam pitao o čemu se radi, a tata je odgovorio: “To su ti utrke, motori.” Tako su brzo išli… Nisam razumio kako je osmišljena staza, a bio sam mali - imao sam pet, šest godina - pa nisam znao ni gdje je ta staza. To mi je u glavi postao neki daleki, mistični, magični svijet. Sad znam da mi je to sat vremena od vikendice, ali kao klinac bih svaki put kada bi išli na put pitao hoćemo li prolaziti pored Grobnika. (...) Vidio sam MiG kako polijeće na vojnim vježbama dok je iza njega izlazio plamen od desetak metara i sve oko njega treštalo… Te stvari su me definirale. Razmišljao sam da je sve to netko morao napraviti i posložiti da bude toliko suludo. To je isto kao onaj proces kojime proizvedeš čašu, ista su temeljna znanja u pitanju i na isti fakultet si išao da ih stekneš. Sve što me oduševljava je plod tog ‘inženjerskog genija’, alata koji dopušta onome koji se zna njime koristiti da oblikuje komad svemira u nešto svrhovito i lijepo."

Toma Budanko, student

Humans of FSB

  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica