Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Srećko Puntarić Felix, bivši student i karikaturist

"Strojarstvo mi je pružilo onaj strojarski sustav razmišljanja, razlučivanja bitnog od nebitnog, koje mi je ostalo i dan danas. U to, kada sam studirao, studenti su takoreći živjeli na fakultetu, u crtaonama spavali na crtaćim daskama, čak i hodali u natikačama oko fakulteta. Asistenti su nas brzinom munje zasipali integralima i derivacijama, doslovce istovremeno pisali i brisali po ploči, a ja sam se u toj matematici ipak uspio snaći. Prije završetka fakulteta osnovao sam obitelj, a nakon povratka iz vojske radio sam sedam godina u struci i to u zagrebačkoj Tvornici parnih kotlova, a zatim u Elki. Strojarsko zanimanje je tada bilo vrlo cijenjeno, drago mi je što se ta vrijednost danas polako vraća. Današnji susreti s ljudima s fakulteta su uvijek dirljivi, a strojarstvo mi je ostalo u lijepom sjećanju."

"Karikatura me je obilježila za cijeli život. Njome sam se ozbiljnije počeo baviti na trećoj godini fakulteta, a neke od nagrađivanih karikatura nastale su za radnog vremena u konstrukcijskom birou na A3 sastavnicama. Nakon godina provedenih u struci strojara, crtanje mi je omogućilo posao idejnog dizajnera za Kraš, kada su me zaposlili na temelju par tisuća karikatura, odnosno ideja koje sam ponio sa sobom na intervju. S vremenom je karikatura postala moja profesija i kreativnost me potpuno obuzela. Inspiraciju za karikature nalazim u povijesti jer nas ona svojim svojevrsnim ponavljanjem uči ljudskom napretku, ali i greškama. Volim planinariti i pješačiti upravo iz razloga što to potiče moju kreativnost, drži me zdravim, a podsjeća me i na djetinjstvo u dodiru s prirodom. Kao osoba s puno iskustva, mladima bih savjetovao da se čuvaju potrošačkog mentaliteta i negativnih desocijalizacijskih učinaka modernih medija, te da ne odlaze trajno u inozemstvo, jer se prave vrijednosti ne svode samo na mogućnosti zarade, već upravo na tu kreativnost i kvalitete koje možemo pokazati kao osobe."

Srećko Puntarić Felix, bivši student i karikaturist

Humans of FSB

  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica