Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Tonko Ćurko, profesor emeritus

"Imam osjećaj za ritam, osjećam glazbu. Tango, valcer, foxtrot, cha-cha-cha, ruba, samba – već sam u mladosti bio diplomirani inženjer plesa! Chubby Checker je šezdesetih doveo i twist koji je označio početak razdvojenog plesa. Uvijek smo cure držali u zagrljaju – plesali smo s njima, bile su uz nas, a u twistu je svatko izvodio figure koliko je bio spretan. Ana Roje je bila prima balerina svjetskog glasa koja me je upoznala s baletom. Naplesao sam se, ne znate koliko.

Doma imam gramofon i često si pustim ploču. S CD-a mi je glazba sterilna, čista, laboratorijska – volim kad mi malo prska. Moćna je to linija – gramofon s dvije ruke s dinamičkim uravnoteženjem, stroboskopskim upravljanjem tanjura... '61. sam svoje prve zvučnike s tri membrane napravio sam, 30 godina nakon sam od kutije od hrastovine napravio subwoofer. I to sad drma, ima i svoje posebno pojačalo!

Izvrsne stvari o Zagrebu pisali su Jimmy Stanić, Zvonimir Špišić i Hrvoje Hegedušić. Kod njih nije presudna sama glazba koliko njihova interpretacija i ugođaj koji stvaraju. Iz sličnog razloga volim Amy Winehouse, ne zbog njezinih glasovnih mogućnosti nego zbog interpretacije. Inače, najdojmljivija mi je Josipa Lisac, ona je baš iznad svih. Posebna je po kvaliteti pjevanja – rasponu glasa od tri oktave i po ponašanju – čitav je život bila dama. Da je imala producente kao Whitney Houston, Mariah Carey i Adele napravila bi svjetsku karijeru.

Ja jesam penzioner, ali nisam umirovljeni – radim jednako. Hodnici ovoga fakulteta u meni ne izazivaju nostalgiju jer su oni moja sadašnjost. Kolege s kojima imam izvrstan odnos su mi ostavili ured i mogućnost rada kao i do sada i na tome sam im zahvalan. 1.6. ove godine sam napunio 46 godina radnog staža. Bio sam dekan Fakulteta, prorektor Sveučilišta, radio na gradilištu na Bliskom Istoku, jedrio po Jadranskom i svjetskim morima, plesao, bavio se sportom – ali nikad nisam radio ono što nisam volio."

Tonko Ćurko, profesor emeritus

Humans of FSB

  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica