Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Vera Rede, izvanredna profesorica

"Rođena sam u Grebnicama, selu u Bosanskoj Posavini, nizvodno od ušća rijeke Bosne u Savu. Kada sam krenula u školu tamo nije bilo ni struje. Rijetko koja curica je upisivala srednju školu, a iz moje generacije ima i onih koje su išle samo do četvrtog razreda osnovne. Neke nisu imale priliku… Kako su me jedva pustili u srednju školu, mislila sam da je bolje upisati tehničku školu nego gimnaziju i ići korak po korak, pa onda daj Bože da dođe i faks. Iako su mi falili neki predmeti iz opće kulture, pogotovo likovni jer sam jako voljela crtati, tehničko crtanje je bila dobra kompenzacija.

Znala sam jednog dečka iz sela koji je bio na strojarstvu, kada sam ga jedanput srela preko ljeta pitala sam kako mu je. Rekao je da je strojarstvo super, da je Zagreb krasan... Zanimljivo je da, kada sam se ja upisala 1979., na prvoj godini je bilo šest djevojaka i nije bilo ženskih WC-a. Spremačice su u južnoj zgradi između A i B dvorane imale spremište za metle i svoj WC, a tamo smo i mi išle. Nije mi žao što sam došla na strojarstvo, i nije mi bilo ni strašno teško jer sam imala dobru podlogu iz srednje škole.

Mislim da se ljudi dijele na potrošače i proizvođače. Ja sam po prirodi proizvođač – kad vidim nešto što mi se sviđa, ne poželim to kupiti, nego napraviti nešto slično. Mislim da je među nama strojarima više takvih ljudi, koji su baš veseli kada nešto naprave, kada nešto stvore svojim rukama ili glavom.

Imam vrt, a u supermarketima kupujem samo kad moram. Odlučila sam da to bude bio-vrt. Bez umjetnih gnojiva i zaštite, mislim si, kad već imam malo prostora mogu ga i okopati ako treba. Aktivna sam u dvije udruge koje se bave očuvanjem hrvatske kulturne baštine i tradicije – "Prsten" i "Kragulj". U udrugama povremeno vodim radionice tkanja na tkalačkom stanu. Meni je kao strojaru tkanje jako zanimljivo jer se radi na mehaničkoj napravi koja daje lijepi proizvod. Drago mi je vidjeti ozarenost i iznenađenje polaznika kad na kraju procesa izvuku gotovi šal od vune, lana, pamuka, svile. Dobar je osjećaj kad nešto izradite vlastitim rukama. Budite proizvođači!

Često me pitaju kako sam uspjela spojiti roditeljstvo i profesionalne obaveze. Nije uvijek bilo lako, pogotovo u fazi pisanja doktorata uz troje male djece, česta bolovanja i izostanke s posla. Srećom, uvijek sam nailazila na istinsko razumijevanje svojih kolega. Mislim da je danas muškarcima i ženama teško ako žele imati djecu i to je žalosno. Jer sve je lijepo i važno, ali obitelj je najvažnija. Tu vam je sidrište. Svugdje pođi, kući dođi. Pa to tako kreće – pojedinac, obitelj, neka šira zajednica, pa na kraju država."

Vera Rede, izvanredna profesorica

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica