Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Matija Mikloška, student

Studiram na Procesno-energetskom smjeru, no paralelno radim u projektnom uredu i vikendima konobarim na svadbama. U projektnom se uredu bavim projektiranjem grijanja, hlađenja i ventilacije zgrada. To je usko vezano uz arhitekturu, koja me oduvijek zanimala. Dobijem podloge od arhitekta i za taj sustav radim sve potrebne proračune. Čini mi se da veliki sustavi kao kupovni centri imaju određenu proceduru po kojoj se projektira i proračunava te da možeš biti kreativniji s manjim obiteljskim kućama ili vilama i vikendicama na moru. Kuće u modernoj gradnji su raznolike, nepotrebni elementi nastoje se prikriti spuštenim stropovima kako bi prostor bio čist. Klima-uređaji znaju biti prava umjetnička djela i nekad je čak fora istaknuti ih u slučaju kad su dobro oblikovani. Neki mi je kratkoročni karijerni cilj raditi u projektnom uredu, skupiti uvjete za pristup ispitu za Komoru (Hrvatska komora inženjera strojarstva), dobiti žig i postati ovlašteni projektant. A kasnije se puno toga može promijeniti. Kako svi imaju neke novogodišnje odluke, meni je u 2020. godini cilj posjetiti minimalno tri lokacije izvan Hrvatske. Zasad sam kupio karte za London, onda ću vidjeti za Siciliju… U zadnje sam vrijeme bio u Madridu i Murciji u Španjolskoj, u Berlinu, Istanbulu, na Tenerifima (Kanarskom otočju)… Htio bih jednog dana posjetiti Mauricijus.

Rekao bih da se u praksi rabi više okvirnih vrijednosti i da se ne ide toliko detaljno s nekim stvarima. Projekti se gomilaju, traži se idealno rješenje u što kraćem vremenu, ali koje naravno zadovoljava tražene uvjete. Kad radiš na više projekata odjednom, treba paziti da ih sve možeš „zgotoviti“. Iskreno se ne slažem sa stavom da ne treba raditi dok ne završiš faks. Ja sam po tom pitanju drukčiji jer sam vrlo rano počeo raditi i zarađivati – još prije faksa: proći i kroz skladište, metenje i čišćenje ako treba... U srednjoj sam školi neko vrijeme radio u skladištu da si zaradim toliko da ne moram mamu i tatu žicati kako bih išao na more s frendovima. Rekao bih da je to i do odgoja roditelja, da dok si mlad stekneš tu naviku da lova ne pada s neba i da se trebaš potruditi i vidjeti kako se zarađuje novac.

Matija Mikloška, student

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica