Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Danica Maljković, alumna

Htjela sam studirati fiziku jer sam mislila da je to super, no dobila sam savjet da ondje ekipa nije za mene s obzirom na moju razinu društvenosti, pa sam se upisala na strojarstvo. Mislim da svi ljudi imaju svoju sudbinu. Da sam otišla na neki drugi faks, primjerice na fiziku, FER, arhitekturu, opet bih se bavila energetikom, samo s drugim faksom. Imaš svoje afinitete i od toga ne možeš pobjeći. Na faksu mi nije bilo baš mučno, već relativno zabavno. Puno sam vremena s ekipom provodila u S-20, imali smo ključ od te učionice. Non-stop smo bili na faksu, kartali belu, pili kavu i učili. Bilo je baš odlično studirati. Reaktivirali smo udrugu Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta, čija sam bila tajnica. Počeli smo i formulu raditi. U početku nas nitko nije „fermao“ ni dva posto. Bilo je to šašavo. S Formulom smo otišli u Englesku. Spavali smo u kampu s drugim ljudima. Auto smo „šarafili“ do zadnjeg trena, no vozio je na stazi i nije se raspao. Bilo je to dosta dobro.

Petnaest sam godina radila u Energetskom institutu Hrvoje Požar. U Institut sam došla „drito“ s faksa. Ondje sam bila na dvije studentske prakse i ondje sam pisala diplomski. Bilo je potrebno naučiti regulative, europsko i hrvatsko zakonodavstvo, no to sam učila u hodu. Bila sam zamjenica Odjela za organizaciju i gospodarenje u energetici. Bavila sam se razvojem projekata i regulative, stvaranja uvjeta za razvoj projekata obnovljivih izvora energije, odnosom među subjektima u sustavu, projektima tehničke analize, razdjelnicima troškova topline i dr. Na doktorat sam se odlučila jer je na Institutu bilo dosta materije koja se mogla obraditi za rad. Iz svojeg iskustva mogu reći da je u nas relativno teško doktorirati ako niste na Fakultetu. Teško je prisiliti se na to. Ima dosta administrativnih stvari i teško je raditi dva posla koja su intelektualno dosta zahtjevna. Odlučila sam se ne živcirati oko toga i ne previše odricati. Išlo je poprilično dobro i dosta kampanjski u smislu da je teško na nečemu raditi svaki dan po jedan sat; efikasnije mi je uzeti si vremena i odraditi nešto u komadu. Trajalo je možda malo duže nego što bi trebalo, ali sam završila.

Sada sam u DOK-ING-u, gdje radim na energetskim projektima. U Institutu je bilo poprilično dinamično i zanimljivo, no ondje sam radila za nekoga, a sada je razlika što radim, u neku ruku, za sebe. Trenutačno razvijamo nekoliko solarnih elektrana i jednu malu hidroelektranu. Imamo inovaciju vezanu za energetsko zbrinjavanje otpada, što mi je bio i glavni motiv da odem iz Instituta u real biznis. Otpad nije energent stalnih energetskih karakteristika, pa nam je u tome području cilj razviti pametno postrojenje koje bi bilo cjenovno konkurentno.

U slobodno se vrijeme bavim jedrenjem. Nisam neki natjecatelj, znam doći od točke A do točke B. Najzanimljivija mi je jedriti sa ženskom posadom s Fakulteta. Potpuno je drukčija atmosfera kada su na brodu samo žene. Za nas šest je to odlična zabava i prilika za „ćakulanje“. Nažalost, idemo rijetko, no već dogovaramo nadoknadu za sljedeću godinu.

Danica Maljković, alumna

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 
4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica