Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
?. Balog, R. Bilić, M. Biljan, B. Bogdan, M. Diklić, I. Fatović, M. Hoić, Iva Hrgovan, D. Ivičić, I. Kamerla, H. Kišićek, B. Kocijan, Z. Koren, I. Kovačević, D. Kreković, M. Lukačević, J. Međugorac, Ide Midžić, M. Milutinović, H. Musić, P. Novak, I. RukovecM. Samec, V. Škof, M. Tomić, M. Ujdur, I. Žole.
OPĆI ODGOVORI:
  1. Velika većina ima mišljenje o predavanjima onako kako očekujem da ih prihvatite. Dio jamra i na to ću se osvrnuti.
  2. Napišite jasno barem ime i prezime jer to dvoje obrađuju. Imajte poštovanja prema tim ljudima. Zato su moguće greške u pisanju imena. Od idućeg puta ne priznajem ceduljice s imenom i prezimenom. Mora pisati nešto vezano uz predavanje.
  3. U osnovi vam se sviđaju video filmovi. Neki su shvatili da su filmovi kakvi jesu. Neki se bune da su stari itd. Imamo što imamo, njemački, bilo kakvi. Drugih naprosto nema. Nitko ne želi snimati ponovno neke filmove. Mi moramo shvatiti da je film Kako nastaju velike i male stvari bila velika usluga FSB-u 1989. Nijedan fakultet nije za svoju godišnjicu dobio takav poklon. A zašto ne biste vidjeli i stare stvari. Nije važno vidjeti samo najnovije. Nikada ne vidite najnovije. Osim toga novo je često nepreglednije od staroga.
  4. Izbor stranog jezika za zrakoplovce. Zatraženo je mišljenje nastavnika s tog studija. Engleski obvezan, njemački kao drugi preporučljiv. Ostalo tko zna i može.
  5. Nekima se sviđao film od nafte do gotovog proizvoda, nekima je bio prekratak itd. Treba shvatiti da ću mnoge stvari samo natuknuti, da nema vremena da se produbljuje. Nije ni namjera ovog predmeta. Zato ne mogu tumačiti podrobnije benzin. Taj ću film ponoviti u III. semestru.
  6. Predmet se zove Uvod u tehniku. Ne moram svaki puta posebno naglašavati brodove ili zrakoplove. Već kada je nešto zanimljivo kao ovaj puta s Mirabel V.
  7. Valja ponoviti. Neki koji su završili neku srednju stručnu školu su neke stvari vidjeli. Ali ima onih koji nisu vidjeli nijedan postupak kao što je to lijevanje. Za njih moram također tumačiti. To sam i rekao na prvom predavanju.
  8. Nekima ide na živce što citiram izvore nekih misli, tuđih ili svojih. A neki traže neke moje citate npr. o tehnici. Sve u svoje vrijeme.
  9. Umjetnost je tehnika + ono nešto. O tome ćemo još razgovarati.
  10. Nekima se sviđa povezanost tehnike s ostalim, npr. filozofijom, neki kažu da filozofiram. Oboje je točno. Što mogu kada sam dobio puno vrijednih ideja od filozofa.
  11. Čudi me da neki nisu zadovoljni što se hvali FSB. Svatko se od vas mora naučiti hvaliti svoj fakultet. No nekima se to sviđa. Jedno treba naglasiti. Područje djelovanja strojara je po prirodi stvari šire od ostalih inženjera.
  12. Kada će zaista nestati nafte to za sada još nitko ne zna pouzdano.
  13. Pred nekoliko godina radilo je u SAD 40 % strojara koji nisu diplomirali u toj zemlji.
  14. Ne znam koliko košta i koliko traje izradba platforme za bušenje podmorja za pridobivanje nafte.
  15. O. Spengler je napisao da postoje dvije skupine ljudi, različitih mišljenja o kulturi. Ne treba se ljutiti na Spenglera nego na književnike koji smatraju da nije potrebno da znaju nešto o vozilu ili motorima s unutrašnjim izgaranjem. On je samo uočio pojavu.
  16. Rad u ljevaonicama i u kalionicama je težak.
  17. Zlato je sirovina i materijal istodobno. Nema potpuno čistog zlata, najviša čistoća je 999,99. A zlato je ipak kemijski element iz skupine metala.
  18. Onaj profesor je snimio reklamu zaista za VIP, ali to ne mijenja stav da to nije posao profesora da na predavanju telefonira s dva telefona umjesto da predaje .
  19. Drago mi je da su neki već radili u tvornici pa znaju nešto više. Međutim ovo su samo naznake. Ljevarstvo i prerada polimera bit će u III. semestru i onda opširnije.
  20. Ako mi se napiše zašto nekoga zanima PVC i s kojom svrhom moći ću bolje odgovoriti.
  21. Ne namjeravam davati podatke o pojedinim postupcima. To je stvar predmetnih nastavnika.
  22. Zna se tko je danas vodeća zemlja u svijetu. I to će još dugo biti i zato je ta tema spomenuta u uvodu. I Rimsko carstvo je dugo trajalo.
  23. Nisam siguran da neki nisu spavali od umora.
  24. Hvala na ljubaznosti svima koji su napisali da im se predavanje svidjelo i zašto.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica