Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

JAKO MI SE SVIĐAJU ODGOVORI
K. Mirt, G. Stanković,
SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
S. Banjanin, M. Banović, M. Baštek, M. Brblić, I. Crnković, D. Drezga, A. Drnić, I. Fatović, I. Gašparec, J. Gašparinčić, M. Hoić, I. Jukić, I. Kobilšek, J. Komarec, M. Kozina, T. Kvočić, S. Lavrinovič, J. Leder, M. Lugović, M. Lukačević, M. Mareković, D. Matešić, I. Midžić, G. Mikjel, M. Musulin, T. Opetak, D. Prosinečki, M. Rakvin, B. Ratančić, A. Rinkovec, I. Sinković, V. Škof, J. Šodan, J. Tunić, D. Vargek, D. Veić, T. Veselica, M. Vlašić, D. Žalac.
OPĆI ODGOVORI:
  1. Ogromna većina je oduševljena s gostovanjem arheologa kulture. On vam je pokazao korijene naše struke. A najmodernije stvari učit ćete kod pojedinih nastavnika.
  2. Hoće li mi netko objasniti zašto vam je normalno učiti arheologiju Prirode, prirodoznanstvo, a glupo je da vam netko priča o arheologiji kulture, dakle i tehnike, što arheologija jeste.
  3. Predmet “Uvod u tehniku” nije vam nametnut. On je neobvezni. Tko ne vidi razloga da ga sluša zaista ga ne zadržavam. Ali neshvaćanje o čemu je riječ, više govori o slušateljstvu koje tako misli, nego o predmetu.
  4. Drago mi je da ste pozitivno doživjeli “Dan FSB-a” i da ste svjesni važnosti i vrijednosti FSB-a.
  5. Nažalost, premalo je doktora znanosti u gospodarstvu i rješava konkretne probleme.
  6. Kada bih udovoljio svim željama: gosti, povijest ovoga ili onoga trebao bih jedno 4 semestra po dva sata. Bit će u 5. godini predmet: Povijest tehnike.
  7. Zašto mi učimo ostalo je za nas dobro. Što drugi ne uče tehniku je loše. Ali to je stari problem. Pritom smo mi za njih “niža rasa”.
  8. Harmonija. 1. mit. kći Aresa i i Afrodite, zbog skladna braka s Kadmom oličenje i sloge. 2. sklad dijelova i cjeline, skladnost, usklađenost (Hrvatski enciklopedijski rječnik. Novi Liber 2002.). U smislu u kojem je navedena u predavanju radi se o proučavanju sklada dijelova i cjeline. Pada mi na um da bi se mogli s tog motrišta proučavati sustavi. Naime sustavi se mogu ponašati sinergistički i antagonistički. Nemam vremena razvijati tu misao dalje. Možda će netko to htjeti proučavati kada ćemo govoriti o sustavnosnoj teoriji. Hvala za pitanje.
  9. Ne razumijem nekoliko primjedbi o mesarenju slonova. Rekao bih da je to posljedica odgoja od strane ekologista. Koji misle da struja dolazi iz utičnice i da je mora biti.
  10. Razvoj tehnike je zaista sve ubrzaniji. Je li to dobro. Vjerojatno i ne jer čovjek to ne može tako brzo prihvaćati.
  11. O smjerovima će biti govora u proljeće. Hvala na pitanju.
  12. Kada nešto citiram pišem ono što su drugi napisali. Moj je bio dodatak samo (strojari) uz izradba oružja.
  13. Ako se radi o glinenoj pločici s klinastim pismom, alat za urezivanje je mogao izgledati kako ga je nacrtao jedan student.
  14. Glazba, književnost, ali i kamena oštrica su rezultat ideje (duhovno stvaralaštvo) ali se može sačuvati samo kao materijalna tvorevina. Makar kao notni zapis, a papir je ipak rezultat tehnike.
  15. Ne znam je li se negdje uči izradba kamenih oštrica. Mi nešto slično nemamo, jer to nije naš zadatak. To je zadatak arheologa čije rezultate onda kupujemo.
  16. I mene zanima kako je pračovjek došao na zamisao da načini kamenu oštricu. A nije odmah načinio oštricu, vjerojatno je puno puta pokušavao dok je nešto konkretno načinio. To je iskustveno znanje.
  17. Starost pojedinih predmeta i stvari određuje se profinjenim metodama koje su razvili prirodoznanstvenici. Npr. s pomoću radioaktivnih izotopa itd.
  18. Materijal od kojeg se rade oštrice zove se šačnik. U Hrvatskom enciklopedijskom rječniku nisam našao tu riječ.
  19. Duhovna kultura je jako važna ali ne funkcionira ako je čovjek gladan, žedan, bos i gol.
  20. Švicarski nožić jeste genijalno oruđe ali i oružje.
  21. Običaj je bio da imamo industrijsku praksu iza druge godine. Ne znam točno kako je to sada regulirano po novom planu.
  22. Ne postoji rang lista fakulteta u Europi. Pa ne znam gdje je FSB. Ali je dobar.
  23. Teško je reći da će baš neki alat otvoriti novu eru. Međutim ostvaraj svake ideje zahtijeva neko sredstvo djelovanja. Zato je ispravna misao jednom njemačkog profesora da su proizvodni postupci i oprema više promijenili svijet od proizvoda. Jer proizvode treba najprije moći načiniti.
  24. Nije mi poznao imali na FER-u neki sličan predmet.
  25. Knjige E. von Daenikena su zanimljive, neke od njih sam čitao.
  26. Ne znam gdje sam pročitao da su ljudi jeli kukce i insekte. Negdje jesam jer inače odakle mi taj podatak.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica