Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

JAKO MI SE SVIĐAJU ODGOVORI
14. siječnja 2004.
M. Tomić
SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
T. Baljak, M. Banović, S. Banjanin, I. Čehil, Ž. Čejvanović, T. Đurak, J. Gašparinić, J. Gusić, M. Hoić, D. Horvatić, D. Ivičić, T. Jarak, J. Jurak, D. Jurinec, K. Kantoci, I. Kovačević, M. Krajnović, G. Krpanić, D. Levanić, M. Mareković, J. Maršanić, B. Martan, I. Midžić, V. Milić, M. Milutinović, M. Musulin, P. Novak, M. Ogresta, V. Polović, N. Pongrac, M. Remenar, A. Rinkovec, M. Rogić, I. Sinković, V. Škof, M. Valjak, D. Vadjon. Posjeta Tehničkom muzeju je u subotu 31. siječnja u 9 sati. Tko hoće ići mora se sada konačno prijaviti. Tko neće doći, mora se odjaviti.
OPĆI ODGOVORI
  1. Jako ste zadovoljni s dijelom predavanja kojeg je održao mr. sc. Damir Godec. Drago mi je da ste nešto o tome čuli i kod konstruktora. Nešto više o tim programima pitajte konstruktore ili mr. D. Godeca.
  2. “General Motors” je upao u velike poteškoće u određenom trenutku, jer je razdvojio konstrukciju i proizvodnju. To je rezultiralo lošim proizvodom. Zato je tako pisao M. Crichton.
  3. Neki od vas će konstruirati u prividnosti (virtual reality).
  4. Konstruiranje i izradba glazbala je vrlo komplicirana (zamršena) i teška. Ali majstori su raspolagali tim vještinama već davno. Međutim izgubile su se te vještine. Danas još uvijek ne znamo načiniti gudaća glazbala kao u 17. stoljeću. A možda i više nema potrebnog drva.
  5. Da bi se nešto patentiralo mora biti dokumentirano.
  6. Mašta je preduvjet kreativnosti. Valja razlikovati izumitelje, inovatore i krčitelje putova od reproduktivaca.
  7. “Zeleni” moraju naučiti da postoji umjetna tehnika koja služi čovjeku. Može se razgovarati trebali li ljudima sve što se proizvodi, npr. da jedna žena ima 3 000 pari cipela, itd. Ali postoji minimum potreba a i one jako opterećuju okoliš i Prirodu.
  8. Postoje vrlo visoko automatizirane tvornice s minimalnim brojem zaposlenih.
  9. Vodik je za sada dopunski izvor. Što će biti u budućnosti tko zna. Čini se da će se atomska energija ponovno širiti.
  10. Naš Fakultet za sada nema 3D štampač, ali ćemo uskoro dobiti neke uređaje za brzi izradbu proizvoda: prototipova, kalupa i samih proizvoda u malim serijama.
  11. Zrakoplove treba prati, osobito u pustinjskim predjelima poput Saudijske Arabije.
  12. Sve proširenija uporaba računala skraćuje vrijeme konstruiranja, pa će trebati manje konstruktora. Ali oni neće izumrijeti. A samo neki će biti genijalci i stvarati potpuno novo.
  13. Ekonomisti nemaju ideja kako zemlju izvući iz krize, a tehničari nemaju u Hrvatskoj pravo glasa. Pričam da treba proizvoditi već 15 godina, ali to nitko ne sluša.
  14. Nažalost ono što se šalje putem mreže može se presresti. Europljani se tuže da im Amerikanci na taj način kradu izume i inovacije. Bio je o tome izvrstan film u subotu na HRT-u.
  15. Imat ćete posjete tvornicama i dvije obvezne prakse.
  16. Nitko zapravo ne zna koliko ima nafte.
  17. Zahtjevi na vozilo su ono što se želi, a zadatak je inženjera da te zahtjeve prema namjeni optimira.
  18. O nanotehnici postoji više članaka u Knjizi “Tehnika, temelj kulture”.
  19. Kolegiji o programiranju su kasnije.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica