Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja Uvod u tehniku

JAKO MI SE SVIĐAJU ODGOVORI
28. siječnja 2004.
M. Hoić, M. Tomić.
SVIĐAJU MI SE ODGOVORI:
L. Bencek, Ž. Burec, T. Bosec, M. Broz, I. Crnković, Ž. Čejvanović, N. Đogašević, Z. Galešić, J. Gašparinić, M. Gorenec, J. Gusić, J. Hlapčić, B. Hmura, D. Horvatić, K. Kantoci, I. Kovačević, I. Kruljec, V. Kukolja, M. Lugović, Z. Markešić, J. Maršanić, B. Martan, J. Mekanović, V. Milić, M. Milutinović, K. Mirt, S. Mujaković, P. Novak, V. Pili, D. Prosinečki, R. Rački, M. Rakvin, V. Salopek, I. Sinković, G. Stanković, D. Stankovski, H. Sudar, G. Šćeta, T. Šimunić, I. Špoljarić, J. Tagliavetti, T. Tica, M. Ujdur, D. Vadjon, M. Valjak, Ž. Vidaković, L. Vladić M. Zanki, D. Žalac.
OPĆI DOJMOVI
  1. Opća ocjena kolegija “Uvod u strojarstvo” je pozitivna. Mnogi su shvatili osnovnu namjeru kolegija da se upoznate s onim što ćete učiti na fakultetu, gdje su naši studenti u društvu itd. Veliki broj vas je izrazio želju da se predavanja nastave. Razmislit će se, jer zrakoplovci imaju predavanja da se organiziraju posebna predavanja za strojare s težištem na upoznavanju smjerova. Neki predlažu da se neka od predavanja ponove u višim semestrima. Dio u predmetu “Filozofija i tehnika”. Draga mi je ocjena da je predmet bio zabavan.
  2. Jasno da je stupanj zadovoljstva različiti, ovisno o onome što se očekivalo. Nastojalo se biti što raznovrsnijim pa je svatko mogao nešto čuti što ga zanima.
  3. Rekao samo da imam filmove kakve imam. Filmovi su u pravilu presnimani iz raznih izvora i primitivno montirani s pomoću dva videorekordera. Možda će se poboljšati kvaliteta ako dobijemo posebni uređaj za presnimavanje na CD. Dvorana A nažalost nije pod trajnom paskom.
  4. Svima koji su izrazili zadovoljstvo s predmetom zahvaljujem se na ljubaznosti.
OSVRT NA ZADNJE PREDAVANJE
  • Oba predavača ostavila su na slušateljstvo izvrstan utisak. Ovisno o shvaćanju, nekima se više sviđao teolog doc. dr. sc. Tonči Matulić, drugima prof. dr. sc. Mladen Šercer. Jedan je napisao da sam čuvao adute za posljednje predavanje.
  • Neki su previše zatvorenog uma slušali predavanje doc. dr. sc. T. Matulića. Tko hoće to malo bolje shvatiti neka čita članak “Religija i tehnika”. Teologija ima što kazati tehničarima. Lažna je dvojba tehnologija ili teologija. Odgovor je tehnologija i teologija.
  • Neki pohvaljeni gledaju i tisuću godina unaprijed. To me raduje.
  • Svidjeli su vam se i filmovi, osobito onaj o euru.
  • Mnogi su naglasili važnost zbrinjavanja otpada. Međutim treba uoči jedno. Problem otpada postoji samo ako se nešto proizvodi. Problem otpada u Hrvatskoj je taj što je jako puno otpada uvezeno. Npr. kada stranci dođu u Hrvatsku i sa sobom donesu mlijeko, pića u PET bocama itd. onda su oni platili u svojim zemljama za zbrinjavanje a Hrvatska zbrinjava njihov otpad.
  • U mojoj ocjeni “zelenih” pokazalo se dvoje. Ove godine bilo je puno gostiju, a otpala su i neka predavanja zbog praznika. Zato su neke stvari koje pišu u skriptama sažeto pričana. Stav je jasan. Zaštita okoliša da (97 % onih koji se bave time) uz napomenu da je zaštita jedan od društvenih kriterija vrednovanja tehnike ali nije nadkriterij (čitati skriptu, moju knjigu \"Tehnika, temelj kulture\" i druge izvore). Međutim ne pristajem na ekologizam (ekoterorizam). To je manjina ali vrlo prodorna, s puno novaca raznog podrijetla. Potplaćuje se da se donesu neke odluke, plaća se debeli novac da se uništi npr. PVC a bez stručnih argumenata, itd. Posjedujem o tome video vrpcu Danske televizije i dovoljno drugih izvora. Kada sam pisao da Hrvatskoj, osobito Zagrebu treba spalionica, ekologisti su me napali jer su gurali jedno drugo, loše postrojenje. Može se čitati o toj polemici. Hrvatska treba i kvalitetnu spalionicu opasnog otpada. Puto po mom mišljenju treba popraviti dok se to sustavno ne riješi.
  • Zbrinjavanje otpada je skupo. To netko treba platiti. Nebitno je tko, ali ipak onaj koji kupuje robu plaća najčešće. I recikliranje koje je mehanička materijalna oporaba troši puno energije za usitnjavanje itd. Argumenti koje je pitatelj iznio su u redu. To samo pokazuje da su tehnički i gospodarski ciljevi uvijek u funkciji društveni. Ali pojedeni ručak ipak netko mora platiti. Kao što Hrvatska plaća za zbrinjavanje stranog otpada.
  • Organizacija koja se vodi kao teroristička (izvor Danska TV, II: program), zabijala je velike čavle u drva. Drva su dolazila u pilanu, poslužitelji su počeli piliti trupce i naletjeli s pilom na čavle. Sve je letjelo okolo, ljudi su bili ranjeni od letećih dijelova, uništena je oprema. Druga je priča trebali li tako nemilosrdno uništavati amazonsku šumu. Nisam o tome rekao ništa.
  • Problem ozonske rupe je zlorabljeni prirodni fenomen. Punih 97 % freona dolazi iz Prirode, samo 3 % je umjetno načinjeno. I o tome sam puno pisao.
  • Očito je da bi svi sveučilištarci trebali biti obrazovani na osnovi Turnerove usavršene obrazovne piramide znanja. Uključivo tehnologiju i teologiju. Očito da je 20 minuta o teološkom pogledu na svijet i tehniku premalo.
  • Drago mi je da ste shvatili da je vrlo prošireni opasni otpad, ali i elektro- i elektronički otpad (računala, mobiteli itd. ) pun opasniji od plastičnog i gumenog otpada.
  • Nažalost nema vraćanja u doba vitezova.
    POSEBNI ODGOVORI
  • Prof. dr. sc. Fran Bošnjaković pripada apsolutnom vrhu među nastavnicima FSB-a. Bio je svjetski poznati termodinamičar. Puno toga što se još i danas tumači iz Nauka o toplini potječe iz njegovih predavanja i knjiga. Bio je asistent kod glasovitog prof. Moliera u Njemačkoj. Predavao je u Beogradu, niz godina kod nas i odgojio veliki broj vrhunskih nastavnika. Bio je rektor Zagrebačkog sveučilišta i predsjednik današnjeg Hrvatskog inženjerskog saveza. Zbog razmimolaženja s vlastima negdje oko 1953. otišao, najprije u Braunschweig a zatim u Stuttgart. Jedan je od onih prerijetkih nastavnika ovog fakulteta koji je bio svjetski poznat i priznat. Njegovi nasljednici priredili su mu o stotoj obljetnici rođenja lijepu proslavu.
  • Za savjete o osobnim vozilima treba se obratiti na Katedru za motorna vozila.
  • Zahvaljujući širokoj rasprostranjenosti primjene atomske energije u Francuskoj, počeo sam se u toj zemlji baviti znanstvenim radom. Naime moja je supruga bila stipendistica Međunarodne agencije za atomsku energiju i proveli smo godinu dana u Parizu. Francuska danas dobiva oko 72 % potrebne električne energije iz atomskih centrala. Čuo sam da će se i u SAD ponovno širiti primjena atomske energije. Dakle, pitatelj je dobro obaviješten. A što rade Nijemci. Oni imaju na vlasti zelene.
  • Na nedavnom predstavljanju moje knjige rekao sam: Prvi članak objavio sam s 12 godina, Bio je to kritički osvrt na metode jednog nogometnog trenera. Zašto netko od vas s 19 godina ne bio objavio npr. članak o tome da je lokacija spalionice u Sisačko-moslavačkoj županji pogrešno izabrana i zašto to misli.
  • Znak FSB simbolizira brod i osovinu. Usvojen je 1979. a izradio Pero Čimbur, poznati autor takvih rješenja i pisac te novinar.
  • S ponosom izjavljujem da sam odradio vojni rok u trajanju od 11,5 mjeseci. Drugih 6 mjeseci ostali su mi u vrlo ugodnoj uspomeni, jer je narod brinuo za mene a ja sam uživao jer od 15. godine bio mi je to jedino razdoblje kada nisam morao teško raditi. A posebno ne razmišljati.
  • Koliko ste puta trebali biti na predavanju? To ovisi i o tome kako je većina posjećivala predavanja. A kontrola pohađanja predavanja bila je i zato da vas se nauči da će to kod obveznih predmeta biti puno oštrije.
  • Ne znam koliko košta put u SAD, obično oko 1 500 USD za tjedan dana.
    • Podijeli



    Fakultet strojarstva i brodogradnje
    Ivana Lučića 5
    10002 Zagreb, p.p. 102
    MB 3276546
    OIB 22910368449
    PIC 996827485
    IBAN HR4723600001101346933
    tel: +385 1 6168 222
    fax: +385 1 6156 940
    Sveučilište u Zagrebu
    Ministarstvo znanosti i obrazovanja

    Mapa stranica