Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja iz Tehnologije II

Jako mi se sviđa
M. Cipek, I. Ćutić, M. Jančić, M. Korenić, T. Mihalić, V. Perković, M. Šimonek.
Sviđa mi se
D. Bedić, D. Čabradi, D. Džapo, V. Kundid, D. Kupina, I. Šaina, T. Tarandek, I. Vinković, B. Zrno. Opći odgovori:
  1. Uspješan proces umreživanja kaučukovih smjesa sumporom (vulkaniziranje) potječe iz 1839. (Ch. Goodyear). To je pospješilo i razvoj opreme za preradbu, u prvom redu kalupa i strojeva za pravljenje proizvoda od šelaka i gutaperke. Među njima je i klipna istiskivalica, koju je razvio H. Bewley za proizvodnju cijevi. Kabeli se prevlače gutaperkom već 1848. M. Gray u Engleskoj 1879. patentira prvi pužni ekstruder s arhimedovim vijkom za preradbu kaučukovih smjesa.
  2. Dužnost je strojara da troši što manje energije, materijala i ljudskog rada i što manje opterećuje prirodu. Ali čiste proizvodnje nema, uvijek je ona više ili manje čistija.
  3. Bijelo jeste boja, ali nije temeljna. Temeljne su boje: crvena, žuta i plava. Ostale nastaju njihovim kombinacijama.
  4. Postoje lisnati kompozitni gibnjevi za osobna vozila, bit će prikazano na video filmu.
  5. U Hrvatskoj ima više linija za oplemenjivanje. Onaj ekstruder s promjerom od 800 mm naručila je tvrtka Petlin iz Malezija a namijenjena je oplemenjivanju polietilena niske gustoće (PE-LD). Koliko je trajala izradba ne znam. Linije za oplemenjivanje su skupe i kupuju ih proizvođači materijala. Kod ovih velikih ekstrudera ne mijenja se često alati za ekstrudiranje, rade granulate.
  6. Vreće za smeće od polietilena se razgrađuju, bolje na Suncu nego pod zemljom. Ne znam točno rok razgradnje. Može se nešto dodati da se razgradi, ali to nije jednostavna odluka jer se ne zna kada se mora vreća uništiti.
  7. PVC-stolarija je trajna, oko 30 godina i ne mora se bojadisati. Ako požuti nije dobro stabilizirana na utjecaj Sunčeva svjetla.
  8. Postoje razgradljive plastične vrećice, ali to košta a npr. Nijemci ih ne žele još na kompostirnicu.
  9. Tvornica prikazana u prezentaciji postoji a ovo je samo prikaz njezina planiranja. Tu je računalo zaista moćan alat.
  10. Definiciju J. Beckmanna morate znati jer ona govori da su tehnički (naši) i gospodarski ciljevi u funkciji društvenih ciljeva. A tehničari bi ipak trebali znati što je to tehnika i tehnologija, pa i teologija.
  11. Hrvatska će trebati nekoliko spalionica različitih veličina. Zagreb, sigurno. “Puto” bi trebao raditi, ali ne daju ekoteroristi. Ovako za skupi novac to rade za nas drugi.
  12. U pravilu se za mehaničku oporabu mora plaćati jer bez toga nije rentabilna. Ali se može raditi. Ima nekoliko postrojenja za recikliranje u Hrvatskoj.
  13. Najviše znaju crtati oni s konstrukcije jer ih oni uče. Međutim na mnogim katedra se to također uči i brzo nauči.
  14. Teško je kazati koliko puta se neki materijal može reciklirati. Ustanovljeno je npr. kod polipropilena (PP) da su najbolja svojstva materijala kada se 5 puta reciklira ali zatim brzo opada. Kod nas smo radili pokuse s polimerima punjenim s drvom, ni poslije 10 recikliranja nije zamijećena bitna promjena svojstava.
  15. Sva zvanja moraju znati osnove duhovnih (društvenih i humanističkih), prirodnih i tehničkih znanosti. Što to ne uče to je drugo pitanje. Sada sam u najužem timu koji radi na redefiniranju sadržaja tehničke kulture u osnovnoj školi. Točno je da neki vole biti uski specijalisti a drugi zahvaćaju probleme šire. Ali i specijalisti moraju čuti nešto šire o posljedicama svog djelovanja.
  16. Preša od 150 tona znači da djeluje sila od 150 tona ali to je nezakoniti način izražavanja, mora biti 1 500 kN.
  17. Postoji više postupaka lijepljenja u čemu će još biti govora. Međutim površinu treba pripremiti za lijepljenje i pritom pridržavati se uputa proizvođača ljepila.
  18. Stare kulture znale su mnogo toga što nam arheolozi (kulture) tek sada otkrivaju. Pa npr. i lijevanje kamena.
  19. Teorijski se može načiniti beskonačno dugačka cijev ekstrudiranjem.
  20. Hrvatski proizvođači plastičnih boca za pivo kriju sastav svojih boca. Vrlo znakovito i pritom ne plaćaju ništa za zbrinjavanje tog otpada. Razgovarao sam o tome s najvećim stručnjakom u nas.
  21. Kristalni znači potpuno kristalan a kristalast znači da je nalik kristalu ali nije pravi kristal.
  22. Pločice za kočnice rade se s duromernim vezivom.
  23. Prijevod riječi engleske riječi heater u polimerstvu je grijalo, ali često ljudi govore grijač.
  24. Ne znam točno najtanji trak koji je načinjen kalandriranjem, mislim da se to mjeri desetinama mikrometra.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica