Oglasne ploče

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Studiranje i nastava
Nastava
Oglasne ploče

Odgovori na pitanja s predavanja iz Uvoda u tehniku - 10.11.2004.

Odgovori 10. studenoga 2004
Jako mi se sviđa I. Cizelj, M. Bukovčan, I. Korade, D. Kunjas, B. Rogović, T. Tomić, O. Verić. Sviđa mi se: M. Asodi, K. Baljkas, L. Blažević, T. Brljafa, G. Brumec, D. Brnjar, D. Cikojević, S. Crnković, I. Cukor, A. Dević, I. Dunaj, D. Formanek, D. Frančić, J. Gudan, L. Hundrić, I. Jurković, M. Keser, Z. Konač?, D. Kovač, J. Kovačić, I. Lajtman, T. Lesičar, T. Marković, S. Novak, M. Osojnik, M. Petrović, V. Plevnik, M. Radić, D. Rajić, M. Rašeta, I. Ropuš, J. Stanković, S. Škec, O. Tutek, ?. Uljević, I. Vinko, S. Višnić (?), M. Vukšić, M. Zoufalik. Opći odgovori:
  1. Može se prenositi usmena književnost ili pjevati bez pomoći tehnike. Ali to se ne može u tom obliku sačuvati za budućnost bez tehnike, pa makar to bile note ili čisti papir.
  2. Na temelju izlaganja rečeno je da će se razviti revolucionarni materijali na razini subatomskih čestica i elektronskoga omotača. Nije rečeno kada, ali u ne previše dalekoj budućnosti.
  3. Postoje knjige i tečajevi iz retorike. Treba se propitati.
  4. Kultura je na vrhu jer sjedinjuje materijalnu kulturu i duhovnu kulturu. Znanost o kulturi je kulturologija i vršne znanosti su tehnologija i teologija.
  5. Netko naprosto želi biti inženjer bez obzira koliko zarađuje.
  6. O smjerovima se govori u proljeće kada se svi smjerovi predstavljaju.
  7. Literaturu o stvarima o kojima sam pričao a tiču se fizike (npr. teleportacija) treba potražiti na internetu.
  8. Materijalni razvoj utječe i na naš duhovni i duševni život. Uzmite primjer mobilnog telefona ili interneta.
  9. Brodogradnja je jedno vrlo zanimljivo pitanje. Hrvatska brodogradnja je uvijek bila vrhunska. Ali nije mi jasno zašto brodogradnja, ne samo u Hrvatskoj traži potporu.
  10. Dok će čovjek trebati hranu i stvari, ali i zdravlje, prometala itd., budućnost strojarstva je osigurana.
  11. Neki pisci imaju zaista bujnu maštu i mnogo toga su predvidjeli, poput J. Vernea. Ali to su ipak izuzetci. Pisci pišu o drugim stvarima. Oni su kulturi jednako potrebni kao tehničari. Ali bi u pravilu trebali malo bolje razumjeti i učiti o tehnici, kao što mi učimo književnost.
  12. Koncept prošlosti i budućnosti tehnike je moj izum. Na temelju njega sam, uz pomoć sustavnosne teorije, gdje je naš doprinos također po mnogo čemu jedinstven došlo se do zaključaka. To nisu tuđi zaključci.
  13. Tehničari često nemaju viziju o posljedicama svoga djelovanja jer im se to nametne (atomska bomba). O tome u zadnjoj temi pod naslovom: Vrednovanje tehnike.
  14. Slamka za piće je sredstvo prijenosa a ne alat.
  15. Jezik koji je u svojoj osnovi neprecizan, puno neprecizniji od hrvatskoga, a ima već sada x inačica nije dobro rješenje.
  16. Nisu svi pronalasci opravdani a za neke još nije vrijeme.
  17. Prognoza časopisa TIME iz 1990. bila je da će 2056. u SAD bijelci biti vidljiva i to najproširenija manjina. Svi ostali zajedno činit će većinu.
  • Podijeli



Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica