Obavijest studentima

Obavještavamo Vas da je Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu preseljen na novu lokaciju - u Studentsko naselje "Stjepan Radić",  Jarunska 2 (prizemlje 12. paviljona). Također, novi broj telefona Ureda je: 01 4564 405.

 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
26. studenog 2019.
Ivan Cvok: Obrana konačne teme doktorskog rada

U četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 10:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Cvoka, mag.ing.mech. pod naslovom: „Modelsko prediktivno upravljanje sustavnom grijanja i hlađenja putničkoga prostora električnoga vozila“ “Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Joško Deur.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
5. prosinca 2019.
Rezultati Natječaja za akademsku mobilnost u 2020. godini - prvi krug
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2020. godini - prvi krug.  Rezultati su dostupni na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rezultati-natjecaja-za-akademsku-mobilnost-u-2020-godini-prvi-krug/. 
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
5. prosinca 2019.
Natječaj za "Uspostavne istraživačke projekte"
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za Uspostavne istraživačke projekte. Rok za prijavu je 13. veljače 2020. godine, a više informacija dostupno je na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. prosinca 2019.
Natječaj za "Istraživačke projekte"
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za Istraživačke projekte. Rok za prijavu je 13. veljače 2020. godine, a više informacija dostupno je na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. prosinca 2019.
Rezultat odbokajških ekipa FSB-a na Sveučilišnom prvenstvu

U nedjelju (1.12.2019.), muška odbojkaška ekipa odigrala je utakmicu drugog kola studentske lige protiv ekipe AGF-a. Na poziciji pucača igrali su Josip i Antonio, tehničar je bio Stjepan, dijagonala Luka dok su srednjaci/libera bili Luka i Leo. Utakmicu su dobro otvorili, otpočetka napravili razliku od 5,6 poena te su taj set dobili 25:19. U drugom setu dečkima je malo pala koncentracija i nisu igrali kao prvi set te taj set gube rezultatom 25:17, nakon čega se odlazi u 3. odlučujući set. Taj set je bio napet, ali kada je bilo najpotrebnije dečki su prelomili set te na kraju zasluženo pobijedili ekipu AGF-a rezultatom 2:1(25:19, 17:25, 15:7). Time su se izjednačili na vrhu ljestvice s ekipom FER-a.

Ženska ekipa FSB-a je ovo kolo bila slobodna.

 Sport
Željko Lukenda
4. prosinca 2019.
I ove godine, 9. put po redu, održava se SUPEUS Case Study, od 9. do 13. prosinca, u organizaciji  SUPEUS-a – Studentske Udruge za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje. Natjecanje je koncipirano u dva dijela od 90 minuta: u prvom dijelu slušaš predavanje, a u drugom rješavaš praktični problem iz struke s naglaskom na energetsku učinkovitost i održivost. Teme radionica, datumi i lokacije održavanja su:
9.12. FSB – Hlađenjem do informacija
10.12. FER – Skladištenje informacija skladištenjem energije iz OIE
11.12. AF/GF – Živi vatrozid
13.12. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada
Timovi se sastoje od 2 ili 3 studenta, od kojih prva tri tima na svakoj radionici osvajaju vrijedne nagrade. Najbolji tim koji je sudjelovao na sve tri radionice osvaja nagradu za interdisciplinarnost. 
Sve aktivnosti vezane uz projekt prati na društvenim mrežama udruge.
Više informacija i prijave na https://scs.supeus.hr/
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
4. prosinca 2019.
Pozivamo vas na javnu tribinu o autorskim pravima koja će se održati u srijedu 11. prosinca 2019. u 13 sati u Velikoj vijećnici (južna zgrada FSB-a).

Na tribini će govoriti prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor na Katedri za građansko pravo kojemu su glavna područja istraživanja: građansko pravo, autorsko pravo, osobna prava, europsko privatno pravo. Predsjednik je Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP – ALAI) i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske. 
Prof. dr. sc. Igor Gliha će sa studentima i nastavnicima FSB-a podijeliti svoja znanja i iskustva vezana za autorska prava.

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju predavanju i diskusiji, a posebice oni koji s interneta, iz znanstvenih i stručnih članaka, knjiga, kataloga ili drugih publikacija preuzimju razne sadržaje.

Povjerenstvo za udžbenike i publikacije i Povjerenstvo za odnose s javnošću 
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. prosinca 2019.

U utorak 10. prosinca 2019. godine SVEUČILIŠNI NAUTIČKI KLUB Fakulteta strojarstva i brodogradnje organizira godišnji susret članova i prijatelja Kluba. Sastanak će se održati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u ulici Ivana Lučića 5 u Zagrebu, s početkom u 13 sati.

Poziv i prijedlog programa nalazi se u prilogu.

 Događanja
Stanko Škec
3. prosinca 2019.
Studentski ogranak ASHRAE UNIZG s veseljem vas poziva na predavanje tvrtke Aquachem čiji će stručnjaci govoriti o bazenskoj tehnici, odnosno prezentirati tehnologije obrade vode u bazenima te proces dimenzioniranja elemenata sustava bazenske tehnike.
Predavanje će se održati u Maloj vijećnici (1. kat, južna zgrada) u četvrtak, 5. prosinca s početkom u 17.00 sati.

Aquachem je vodeći distributer opreme za bazene, wellness, fontane, jezera, tretman vode i navodnjavanje sa dugogodišnjim iskustvom i timom stručnjaka koji može ponuditi kompletnu opremu za izvođenje, kao i cjelovita rješenja kod razvoja projekata privatnih i javnih bazena, fontana, jezera, tretmane vode i sustava navodnjavanja. U više od 15 godina iskustva u radu s bazenima opremili su stotine privatnih, hotelskih i gradskih bazena, wellnessa, fontana i drugih vodenih objekata te sustava navodnjavanja.

Ovo je prvo u nizu planiranih stručnih predavanja u organizaciji studentskog ogranka ASHRAE (American Society Of Heating, Refrigerating And A-C Engineers), ugledne međunarodne strukovne organizacije koja broji oko 60 000 članova iz 132 zemlje koji predstavljaju profesionalce za izgradnju sustava i industrijske procese širom svijeta. Društvo i njegovi članovi fokusiraju se na građevinske sustave, energetsku učinkovitost, kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i održivost unutar industrije.

ASHRAE studentski ogranak Sveučilišta u Zagrebu (University of Zagreb ASHRAE Student Branch) osnovan je 2017. godine sa sjedištem na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a ima za cilj okupljanje studenta svih tehničkih fakulteta koji se bave spomenutom tematikom. Jedna od aktivnosti UNIZG ASHRAE ogranka uključuje organizaciju stručnih pozvanih predavanja, a kao nadopunu redovnoj nastavi. Za sva pitanja vezano uz aktivnosti ogranka te mogućnost učlanjenja, molimo Vas da se obratite predsjednici ASHRAE UNIZG ogranka, Mihaeli Štajduhar.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
2. prosinca 2019.
Razgovarala sam jedno vrijeme s mužem o tome što bih ja radila kad bih rekla: „Okej, ovo mi se više uopće ne radi.“ Tri sam se mjeseca pitala: “Dobro, što bi ti radila?” i jedino što mi je palo na pamet bilo je da otvorim svoj kafić na plaži – i to je to. Mislim, to ti je kad si na sjeveru predugo pa ti padaju lude ideje na pamet. Izvanredna sam profesorica na Sveučilištu u Aalborgu, moja se grupa bavi obnovljivim energetskim sustavima i energetskim planiranjem. Ne, ništa mi drugo nije toliko zanimljivo da bih se mogla vidjeti negdje drugdje. Kad sam riješila sve ispite na FSB-u, otišla sam u Dansku na praksu. Nakon prakse sam se vratila u Zagreb braniti diplomski rad; bila sam među prvima koja ga je pisala na engleskom. Radila sam nekoliko mjeseci kod profesora Nevena Duića, a onda me mentor iz Danske zvao da se vratim i radim kao asistentica. Doktorirala sam 2015. Naučila sam govoriti danski, iako znam ljude koji ondje žive više od deset godina i ne znaju jezik, jer se lako snaći i na engleskom.
 Život na FSB
Andrija Levanić
2. prosinca 2019.
Agencija za mobilnost i programe EU organizira Nacionalni Informativni dan za tematska područja „Sigurna, čista i učinkovita energije“ (SC3) te „Pametan, zeleni i integrirani promet“ (SC4) programa Obzor 2020. Informativni dan održat će se 18. prosinca 2019. godine s početkom u 9:30 sati u velikoj dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (Frankopanska 26, Zagreb). Prijave su moguće putem obrasca do 12. prosinca 2019. godine.

Program Informativnog dana nalazi se u privitku. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
2. prosinca 2019.
Oduvijek me zanimao dizajn, a pogotovo njegova primjena u automobilskoj industriji. Dizajnerski su najljepši talijanski i britanski automobili zbog spoja modernog i klasičnog dizajna. Sad se time pretežito i bavim, uglavnom industrijskim dizajnom i razvojem proizvoda, jer volim spoj dizajna i strojarstva. Danas potrošači i korisnici ne traže samo da proizvod ispunjava svoju funkciju nego i da ostavi dobar prvi dojam. Općenito, jako volim japanske automobile, jer kod njih je sve logično i s razlogom. Japanci ništa ne stave bez veze, već za svaki dio znaju kako i zašto su ga stavili. Zanima me i struja, više praktični aspekt nego matematika iza toga, pa sam se zato u srednjoj školi upisao na elektrotehniku. Spoj elektrotehnike, strojarstva i dizajna, za mene je to – to!
 Život na FSB
Andrija Levanić
2. prosinca 2019.
Razgovarala sam jedno vrijeme s mužem o tome što bih ja radila kad bih rekla: „Okej, ovo mi se više uopće ne radi.“ Tri sam se mjeseca pitala: “Dobro, što bi ti radila?” i jedino što mi je palo na pamet bilo je da otvorim svoj kafić na plaži – i to je to. Mislim, to ti je kad si na sjeveru predugo pa ti padaju lude ideje na pamet. Izvanredna sam profesorica na Sveučilištu u Aalborgu, moja se grupa bavi obnovljivim energetskim sustavima i energetskim planiranjem. Ne, ništa mi drugo nije toliko zanimljivo da bih se mogla vidjeti negdje drugdje. Kad sam riješila sve ispite na FSB-u, otišla sam u Dansku na praksu. Nakon prakse sam se vratila u Zagreb braniti diplomski rad; bila sam među prvima koja ga je pisala na engleskom. Radila sam nekoliko mjeseci kod profesora Nevena Duića, a onda me mentor iz Danske zvao da se vratim i radim kao asistentica. Doktorirala sam 2015. Naučila sam govoriti danski, iako znam ljude koji ondje žive više od deset godina i ne znaju jezik, jer se lako snaći i na engleskom.
 Život na FSB
Andrija Levanić
2. prosinca 2019.
Oduvijek me zanimao dizajn, a pogotovo njegova primjena u automobilskoj industriji. Dizajnerski su najljepši talijanski i britanski automobili zbog spoja modernog i klasičnog dizajna. Sad se time pretežito i bavim, uglavnom industrijskim dizajnom i razvojem proizvoda, jer volim spoj dizajna i strojarstva. Danas potrošači i korisnici ne traže samo da proizvod ispunjava svoju funkciju nego i da ostavi dobar prvi dojam. Općenito, jako volim japanske automobile, jer kod njih je sve logično i s razlogom. Japanci ništa ne stave bez veze, već za svaki dio znaju kako i zašto su ga stavili. Zanima me i struja, više praktični aspekt nego matematika iza toga, pa sam se zato u srednjoj školi upisao na elektrotehniku. Spoj elektrotehnike, strojarstva i dizajna, za mene je to – to!
 Život na FSB
Andrija Levanić
2. prosinca 2019.
Tvrtka OMCO Croatia d.o.o je dio OMCO grupe, najvećeg europskog proizvođača alata za izradu staklene ambalaže, čije je sjedište u Belgiji. Ima vodeću poziciju u OMCO grupi s više od 50% ukupne proizvodnje te je danas  najveća tvornica takvog tipa proizvodnje na svijetu. Veći dio proizvodnje (preko 85%) plasira na inozemno, europsko i izvaneuropsko tržište. Program tvrtke obuhvaća sve vrste kalupa za staklarsku industriju, a specijalizirana je za proizvodnju kalupa za staklenu ambalažu. Tvrtka raspolaže izvrsno opremljenim strojnim parkom, s 300 CNC strojeva od kojih su neki integrirani u robotizirane fleksibilne sustave za konvencionalnu i nekonvencionalnu obradu. Danas ima više od 700 zaposlenika, od čega 10-tak % inženjera strojarstva koji rade u konstrukciji i projektiranju tehnologije. Dobro s opremljeni SW alatima te su u posljednje 2 godine napravili značajne korake u digitalizaciji proizvodnje i poslovanja.

Izvrsna opremljenost tvornice suvremenim proizvodnim tehnologijama, gostoljubivost i profesionalni pristup domaćina pokazali su se kao odličan poligon za terensku nastavu i motivirajući  faktor studentima za uspješan nastavak studija.
 Novosti
Stanko Škec
29. studenog 2019.
Sredinom listopada je 30-ak studenata u pratnji profesora sa Zavoda za materijale obišlo ZwickRoell testXpo 2019 i Mercedes-Benz muzej Stuttgart.

TestXpo se etablirao kao međunarodni forum za ispitivanje materijala koji je ove godine održan od 14. do 17. listopada 2019. u sjedištu ZwickRoella u Ulmu. Zajedno s 25 izlagača, ZwickRoell grupa je predstavila najnovije trendove i rješenja u osiguravanju kvalitete i ispitivanju materijala na izložbenom prostoru od preko 2500 m². Na sajmu je izložen kompletan proizvodni program od preša, kidalica za statičko vlačno ispitivanje, strojeva za ispitivanje umora, tvrdomjera, uređaja za ispitivanje žilavosti i mnogi drugi. Sajam se pokazao kao odlična opcija FSB studentima za stjecanje dojma o opsegu industrije ispitivanja materijala.

Mercedes-Benz muzej Stuttgart prostire se na devet razina i površini od 16.500 m². Muzej kroz priču, od prvog patentiranog automobila na svijetu do vozila na vodik iz ovog tisućljeća, vodi kroz povijest automobilske industrije na više od 1500 eksponata. Povijest iz ovog muzeja razlog je zašto su se mnogi studenti iz grupe odlučili studirati baš na FSB-u.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
25. studenog 2019.
Na ovogodišnjem 44. hrvatskom salonu inovacija s međunarodnim sudjelovanjem INOVA 2019, koja je održana od 13. - 16. studenog 2019. godine na Zagrebačkom velesajmu, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su sa četiri rada te osvojili sljedeće nagrade:

1.    AUTONOMNO VOZILO POKRETANO PNEMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ŠIME GRBIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Saveza hrvatskih inovatora za najbolju inovaciju u transportu,
2.    SUSTAV KUGLICE NA PLOČI POKRETAN PNEUMATSKIM MIŠIĆIMA (autor inovacije: ANDREAS ŠANTEK, univ. bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena ZLATNA medalja i nagrada Politehničkog sveučilišta u Bukureštu,
3.    AUTOMATIZIRANI PNEUMATSKI MANIPULATOR (autor inovacije: FILIP VLAHOVIĆ, univ. bacc. ing. mech., mentor: Ž. Šitum) – osvojena SREBRNA medalja,
4.    MODEL KORMILA BRODA (autor inovacije: DINO JELENIĆ, univ.bacc. ing. mech., mentori: Ž. Šitum i J. Benić) – osvojena BRONČANA medalja.

Izložbu je organizirao Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba, a suorganizatori izložbe bili su WIIPA - Svjetska organizacija za inovatore i industrijsko vlasništvo te Grad Zagreb, uz pokroviteljstvo Hrvatske gospodarske komore.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. studenog 2019.
Šime Grbić, FSB student 5. godine smjera Mehatronika i robotika, osvojio je još jednu prestižnu nagradu za svoj inovativni rad “ Autonomous vehicle driven by pneumatic muscles“! Naime, na 71. Međunarodnom sajmu inovacija u Nürnbergu IENA 2019. inovacija je izazvala veliku pozornost posjetitelja te osvojila ZLATNU MEDALJU i diplomu u kategoriji inovacija sa sveučilišta.
Inovacija je izrađena uz mentorstvo prof. dr. sc. Željka Šituma.

Na sajmu, koji je trajao od  31.10. do 3.11.2019., sudjelovalo je preko 250 udruga i izlagača iz 50-tak zemalja svijeta, koji su predstavili preko 800 inovativnih radova. Inovacije je ocjenjivao međunarodni ocjenjivački sud.

Na ovogodišnjem IENA sajmu, koji je jedan od najvećih i najstarijih na svijetu, Hrvatska je bila zemlja partner i predstavila se s 23 inovacije iz industrije, sveučilišta i pojedinačnih izlagača.

Ovim nastupom nastavljen je niz uspješnih predstavljanja inovativnih studentskih projekata na domaćim i međunarodnim izložbama inovacija, a FSB se potvrđuje kao institucija koja potiče inovativne radove studenata.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
6. studenog 2019.
Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji, dekan FSB-a prof. Dubravko Majetić i direktor Toyota Hrvatska Krešimir Bago danas su ispratili naš H2 tim koji kreće u avanturu “Croatia Mirai Challenge”!

FSB docentica Ankica Đukić, hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj i reporter Auto kluba Vedran Flajnik odvozit će H2 rutu: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels u Toyoti Mirai, prvom komercijalnom automobilu na vodik!
Sretno!
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. rujna 2019.

U utorak 10. prosinca 2019. godine SVEUČILIŠNI NAUTIČKI KLUB Fakulteta strojarstva i brodogradnje organizira godišnji susret članova i prijatelja Kluba. Sastanak će se održati u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje u ulici Ivana Lučića 5 u Zagrebu, s početkom u 13 sati.

Poziv i prijedlog programa nalazi se u prilogu.

 Događanja
Stanko Škec
3. prosinca 2019.
Studentski ogranak ASHRAE UNIZG s veseljem vas poziva na predavanje tvrtke Aquachem čiji će stručnjaci govoriti o bazenskoj tehnici, odnosno prezentirati tehnologije obrade vode u bazenima te proces dimenzioniranja elemenata sustava bazenske tehnike.
Predavanje će se održati u Maloj vijećnici (1. kat, južna zgrada) u četvrtak, 5. prosinca s početkom u 17.00 sati.

Aquachem je vodeći distributer opreme za bazene, wellness, fontane, jezera, tretman vode i navodnjavanje sa dugogodišnjim iskustvom i timom stručnjaka koji može ponuditi kompletnu opremu za izvođenje, kao i cjelovita rješenja kod razvoja projekata privatnih i javnih bazena, fontana, jezera, tretmane vode i sustava navodnjavanja. U više od 15 godina iskustva u radu s bazenima opremili su stotine privatnih, hotelskih i gradskih bazena, wellnessa, fontana i drugih vodenih objekata te sustava navodnjavanja.

Ovo je prvo u nizu planiranih stručnih predavanja u organizaciji studentskog ogranka ASHRAE (American Society Of Heating, Refrigerating And A-C Engineers), ugledne međunarodne strukovne organizacije koja broji oko 60 000 članova iz 132 zemlje koji predstavljaju profesionalce za izgradnju sustava i industrijske procese širom svijeta. Društvo i njegovi članovi fokusiraju se na građevinske sustave, energetsku učinkovitost, kvalitetu zraka u zatvorenom prostoru i održivost unutar industrije.

ASHRAE studentski ogranak Sveučilišta u Zagrebu (University of Zagreb ASHRAE Student Branch) osnovan je 2017. godine sa sjedištem na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, a ima za cilj okupljanje studenta svih tehničkih fakulteta koji se bave spomenutom tematikom. Jedna od aktivnosti UNIZG ASHRAE ogranka uključuje organizaciju stručnih pozvanih predavanja, a kao nadopunu redovnoj nastavi. Za sva pitanja vezano uz aktivnosti ogranka te mogućnost učlanjenja, molimo Vas da se obratite predsjednici ASHRAE UNIZG ogranka, Mihaeli Štajduhar.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
2. prosinca 2019.
Francuski institut i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj, zajedno s FSB-om, HATZ-om te Medicinskom akademijom organiziraju predavanje prof. dr. sc. Guillaume Morela, direktora Instituta za inteligentne sustave i robotiku (ISIR) glasovitog sveučilišta Pierre et Marie Curie.
Prof. Morel je istaknuti istraživač na području medicinske robotike, a sažetak predavanja možete preuzeti u prilogu.

Predavanje će se održati u četvrtak, 5. prosinca s početkom u 18.30 sati, u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora, Šubićeva 9.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
26. studenog 2019.
Održan 27. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje
U subotu, 12. listopada 2019., održan je  27. "Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske“ u organizaciji FSB-a i Veslačkog saveza Zagreba, a pod pokroviteljstvom rektora Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Damira Borasa i ministrice Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof. dr.sc. Blaženke Divjak.

Veslalo je više od stotinu i sedamdeset studentica, studenata, bivših studenata i profesora sa sveučilišta iz Zagreba, Splita, Osijeka, Dubrovnka i  Maribora.  Dvadeset i jedna posada osmeraca i četveraca s kormilarom nastupila je u šest utrka na 500 m, kao uvod u posljednju, glavnu utrku na 2000 m, u kojoj su snage odmjerile prve postave osmeraca studenata FSB-a, FER-a, FESB-a i PMF-a.

Studenti FSB-a, koji su ove godine osvojili i Sveučilišnu regatu, pobijedili su u prvoj utrci, sprintu na 500 m, dok su u utrci na 2000 m osvojili drugo mjesto iza ekipe iz Splita pojačane nekolicinom reprezentativaca. Regatu ćemo pamtiti i po rekordnom nastupu studentica, od prijavljenih sedam osmeraca, nastupilo je šest. FSB posade studenata novaka i bivših studenata te četverac profesora osvojile su drugo mjesto, studentice su bile pete.

Uz veliku podršku s tribina i sjajnu organizaciju studenata, profesora i kolega iz Veslačkog saveza Zagreba, iza nas je još jedna uspješna regata u godini u kojoj obilježavamo 100 godina postojanja tehničkih fakulteta Sveučilišta u Zagrebu!

Kako je sve izgledalo, možete pogledati u galeriji.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
24. listopada 2019.
Rezultati Natječaja za akademsku mobilnost u 2020. godini - prvi krug
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2020. godini - prvi krug.  Rezultati su dostupni na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rezultati-natjecaja-za-akademsku-mobilnost-u-2020-godini-prvi-krug/. 
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
5. prosinca 2019.
Natječaj za "Uspostavne istraživačke projekte"
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za Uspostavne istraživačke projekte. Rok za prijavu je 13. veljače 2020. godine, a više informacija dostupno je na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. prosinca 2019.
Natječaj za "Istraživačke projekte"
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za Istraživačke projekte. Rok za prijavu je 13. veljače 2020. godine, a više informacija dostupno je na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
4. prosinca 2019.
Agencija za mobilnost i programe EU organizira Nacionalni Informativni dan za tematska područja „Sigurna, čista i učinkovita energije“ (SC3) te „Pametan, zeleni i integrirani promet“ (SC4) programa Obzor 2020. Informativni dan održat će se 18. prosinca 2019. godine s početkom u 9:30 sati u velikoj dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža (Frankopanska 26, Zagreb). Prijave su moguće putem obrasca do 12. prosinca 2019. godine.

Program Informativnog dana nalazi se u privitku. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
2. prosinca 2019.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
28. studenog 2019.
Info radionice o otvorenom natječaju „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“
Hrvatska zaklada za znanost poziva na Info radionice povodom otvorenog poziva na natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“, u sklopu koje će predstavnici Zaklade održati prezentaciju o otvorenom natječaju.

Više informacija nalazi se na linku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
26. studenog 2019.
Stipendije zaklade „British Scholarship Trust“ za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u ak. god. 2020./2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa zakladom „British Scholarship Trust“, pozivaju asistente i stručne suradnike s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od jednog do tri mjeseca tijekom akademske godine 2020./2021. 

Rok za predaju prijave je 28. veljače 2020. godine.  Više informacija nalazi se  ovdje.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
26. studenog 2019.
Novi natječaj Hrvatske zaklade za znanost

Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“. Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja. Prijava na natječaj moguća je isključivo putem EPP sustava (https://epp.hrzz.hr/).

Rok za prijavu: 10. siječnja 2020. godine (13:00 CET)

Više detalja o natječaju možete naći na http://www.hrzz.hr/default.aspx?id=2625

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
19. studenog 2019.
Studentska stipendija Vulcanus in Japan (industrijska praksa u japanskim tvrtkama)

Sveučilište u Zagrebu raspisalo je natječaj za program Vulcanus in Japan kojeg organizira EU-Japan centar za industrijsku suradnju (EU-Japan Centre for Industrial Cooperation). Program je usmjeren na studente prirodnih i tehničkih znanosti sa sveučilišta u Europskoj uniji sa svrhom jednogodišnjeg stručnog usavršavanja u japanskim tvrtkama. Za stipendije se mogu prijaviti studenti koji su u trenutku prijave barem na 4. godini studija te doktorski studenti.

Program se odnosi na razdoblje od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2021. Prijave su moguće do 20. siječnja 2020. godine.

Više informacija dostupno je na http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/stipendije-vulcanus-in-japan-industrijska-praksa-u-japanskim-tvrtkama-2/.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
14. studenog 2019.
Best of South-East je program stipendiranja pokrenut od strane Steiermärkische Sparkasse u suradnji sa Sveučilištem  Montanuniversitaet Leoben (MUL). Kao program edukacije i obrazovanja namijenjen je studentima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok za prijavu je 16. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
Obavijest studentima

Obavještavamo Vas da je Ured za studente s invaliditetom Sveučilišta u Zagrebu preseljen na novu lokaciju - u Studentsko naselje "Stjepan Radić",  Jarunska 2 (prizemlje 12. paviljona). Također, novi broj telefona Ureda je: 01 4564 405.

 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
26. studenog 2019.
Ivan Cvok: Obrana konačne teme doktorskog rada

U četvrtak, 19. prosinca 2019. godine u 10:00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Cvoka, mag.ing.mech. pod naslovom: „Modelsko prediktivno upravljanje sustavnom grijanja i hlađenja putničkoga prostora električnoga vozila“ “Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Joško Deur.

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
5. prosinca 2019.
I ove godine, 9. put po redu, održava se SUPEUS Case Study, od 9. do 13. prosinca, u organizaciji  SUPEUS-a – Studentske Udruge za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje. Natjecanje je koncipirano u dva dijela od 90 minuta: u prvom dijelu slušaš predavanje, a u drugom rješavaš praktični problem iz struke s naglaskom na energetsku učinkovitost i održivost. Teme radionica, datumi i lokacije održavanja su:
9.12. FSB – Hlađenjem do informacija
10.12. FER – Skladištenje informacija skladištenjem energije iz OIE
11.12. AF/GF – Živi vatrozid
13.12. Proglašenje pobjednika i dodjela nagrada
Timovi se sastoje od 2 ili 3 studenta, od kojih prva tri tima na svakoj radionici osvajaju vrijedne nagrade. Najbolji tim koji je sudjelovao na sve tri radionice osvaja nagradu za interdisciplinarnost. 
Sve aktivnosti vezane uz projekt prati na društvenim mrežama udruge.
Više informacija i prijave na https://scs.supeus.hr/
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
4. prosinca 2019.
Pozivamo vas na javnu tribinu o autorskim pravima koja će se održati u srijedu 11. prosinca 2019. u 13 sati u Velikoj vijećnici (južna zgrada FSB-a).

Na tribini će govoriti prof. dr. sc. Igor Gliha, dekan Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i redoviti profesor na Katedri za građansko pravo kojemu su glavna područja istraživanja: građansko pravo, autorsko pravo, osobna prava, europsko privatno pravo. Predsjednik je Hrvatskog društva za autorsko pravo (HDAP – ALAI) i redoviti član Akademije pravnih znanosti Hrvatske. 
Prof. dr. sc. Igor Gliha će sa studentima i nastavnicima FSB-a podijeliti svoja znanja i iskustva vezana za autorska prava.

Pozivaju se svi zainteresirani da prisustvuju predavanju i diskusiji, a posebice oni koji s interneta, iz znanstvenih i stručnih članaka, knjiga, kataloga ili drugih publikacija preuzimju razne sadržaje.

Povjerenstvo za udžbenike i publikacije i Povjerenstvo za odnose s javnošću 
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. prosinca 2019.
Katedra za motore i vozila ima potrebu za studentima završnih godina i završenim diplomiranim inženjerima za rad na projektima katedre koji uključuju eksperimentalna ispitivanja rada motora s unutarnjim izgaranjem primjenom alternativnih modova izgaranja i alternativnih goriva. Oglas o radnim mjestima nalazi se u privitku.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
27. studenog 2019.
Uprivitku se nalaze obavijesti o obranama diplomskih radova u 1. roku diplomskih ispita ak.god. 2019./2020.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. studenog 2019.
Doktorski rad Damjana Čakmaka pod naslovom "Optimization of dynamic behaviour of advanced active structures" (mentor doc.dr.sc. Neven Alujević) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 18. prosinca 2019. god.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
27. studenog 2019.
Ako ste student/ica ste FSB-a, želite svom faksu dati ozračje optimizma i inspiracije, imate dar za prepoznavanje onog najboljeg u ljudima - sad je pravo vrijeme da se prijavite u Humans of FSB tim!

Tražimo studente/ice koji bi vodili intervjue i pisali HUMANS OF FSB priče. U početku bi vam iskusniji tim prenio sve “trikove” dobrog pisanja. Imali biste priliku voditi razgovore s najzanimljivijim ljudima s fakulteta i kreativnu slobodu u odabiru sugovornika i pisanju priča.

Za one koje nisu znali! Osim na Facebooku, naše priče se tiskaju i u HUMANS OF FSB knjigama koje sadrže priče objavljene u prethodnoj akademskoj godini. Do sada je naš urednički tim objavio 4 knjige.

Rok prijave je produžen do 15. 12. 2019. u 23:59 h.
 FSB Obavijesti
Petra Škaberna Blažević
24. studenog 2019.
Natječaj za financiranje jednomjesečnog istraživačkog boravka na Sveučilištu u Beču u 2020.

U sklopu partnerske razmjene dogovorene između Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Beču (Universität Wien, www.univie.ac.at) pozivaju se doktorandi i postdoktorandi Sveučilišta u Zagrebu (kojima nije isteklo više od 7 godina od stjecanja doktorske titule) da se prijave na natječaj za financiranje jednomjesečnog istraživačkog boravka na Sveučilištu u Beču.

Tekst natječaja možete pronaći na poveznici

 

 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. studenog 2019.
Obavijest o radnim mjestima za dva doktoranda na projektu na FSB Zagreb

Pozivaju se kandidati zainteresirani za radno mjesto doktoranda na Fakultetu strojarstva i brodogradnje na projektu financiranom od Hrvatske zaklade za znanost „Višerazinsko numeričko modeliranje i eksperimentalno istraživanje procesa starenja u sinteriranim konstrukcijskim komponentama“ da e-mailom kontaktiraju voditelja projekta prof. dr. sc. Zdenka Tonkovića (zdenko.tonkovic@fsb.hr). Radna mjesta dvaju doktoranada su na određeno puno radno vrijeme za razdoblje od 3 godine.

Doktorandi će biti uključeni u sljedeće aktivnosti na projektu: eksperimentalno istraživanje utjecaja dubine densifikacije (povećanje gustoće) na mehaničko ponašanje poroznih sinteriranih materijala, razvoj i validacija višerazinskog (mikro-makro) numeričkog modela za predviđanje nastanka rupičenja i pukotine u sinteriranom materijalu podvrgnutom cikličkom kontaktnom opterećenju uslijed kotrljanja i klizanja te primjena razvijenih numeričkih algoritama na stvarne konstrukcijske komponente od sinteriranog materijala. U okviru projekta predviđeni su znanstveni boravci na suradnoj instituciji Fakultetu strojarstva Sveučilišta u Mariboru. Objava natječaja za dva doktoranda planirana je za siječanj 2020.

 FSB Obavijesti
Matea Klanac
21. studenog 2019.
Pristup Springerovoj Engineering kolekciji e-knjigaFakultet je platio pristup e-knjigama izdavača Springer, kolekcija Engineering iz 2018.

Popis naslova u prilogu. Pristup je reguliran IP rasponom Fakulteta. 

 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
28. veljače 2019.
Društvo OMV Indoil d.o.o., Zagreb zapošljava inženjera strojarstva na mjesto Prodajnog inženjera. Detalji o uvjetima i opisu radnog mjesta, nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati se mogu prijaviti najkasnije zaključno sa 20.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
29. studenog 2019.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb trenutno zapošljava inženjera strojarstva. Detalji o uvjetima i opisu radnih mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati mogu se prijaviti zaključno s 10.12.2019.
 Karijere
Stanko Škec
27. studenog 2019.
Amtest .d.o.o. (www.amtest-smt.comje tvrtka koja se bavi distribucijom opreme i materijala koji se koriste u proizvodnji elektroničkih sklopova. U želji da pružimo što kvalitetniju podršku našim kupcima i povećamo broj kupaca tražimo studenta (ž/m) koji želi i može odvojiti 2 do 3 dana tjedno.
 Karijere
Stanko Škec
27. studenog 2019.
FSB robotičari na čelu s prof. Bojanom Jerbićem u HRT emisiji „Hrvatska za 5“
U ovotjednoj HRT emisiji Hrvatska za 5 tema je ROBOTI I ROBOTIKA U GOSPODARSTVU I MEDICINI, a u njoj gostuju prof. Bojan Jerbić, dr. Željko Kaštelan i dr. Darko Chudy, profesori i liječnici s FSB-a, KBC-a Zagreb i KB Dubrava.
Temu komentiraju i njihovi prvi suradnici Marko Švaco, Tomislav Kuliš i Domagoj Dlaka.

Urednik i voditelj emisije, Branimir Bilić razgovara sa svojim gostima o tome kako umjetna inteligencija, roboti i robotika u gospodarstvu i medicini potiču razvoj i spašavaju živote.

Emisija je emitirana na HRT1, 26.11.2019. u 23:25 sati, a reprizu možete pogledati na HRT4 u subotu, 30.11.2019. u 20:05 sati.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
27. studenog 2019.
Uoči i povodom proslave 100. obljetnice Fakulteta, MegaWatt – podlistak tjednika Nacional, objavio je intervju s direktoricom FSB-ovog Centra za transfer tehnologije, Ninom Antičić.

Članak pod naslovom "Naš Centar za transfer tehnologije postao je profitabilna tvrtka s 15 poduzeća" u cijelosti možete pročitati u prilogu.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
5. studenog 2019.
Prenosimo članak iz posljednjeg broja časopisa Mreža naslova „Razvoj medicinske robotike u Hrvatskoj“, te prilog koji je krajem prošlog mjeseca emitiran na HRT-uHrvatski robot Ronna još bolji i sposobniji“.

Naravno, riječ je o FSB-ovim projektima RONNA i NERO pod vodstvom prof. Bojana Jerbića sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
29. listopada 2019.
Prof. dr. sc. Zdravko Terze sudjelovao je u emisiji „Oko znanosti“ Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o gospodarskom i istraživačkom potencijalu razvoja svemirskih tehnologija u RH.

Tom se prilikom osvrnuo i na ostale aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije koje se provode na FSB-u, kao što su razna istraživanja i znanstveni projekti iz tog područja.

Emisiju u cijelosti poslušajte putem poveznice, a dio emisije u kojem je gostovao prof. Terze započinje u 12:32 min.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
10. listopada 2019.
Rezultat odbokajških ekipa FSB-a na Sveučilišnom prvenstvu

U nedjelju (1.12.2019.), muška odbojkaška ekipa odigrala je utakmicu drugog kola studentske lige protiv ekipe AGF-a. Na poziciji pucača igrali su Josip i Antonio, tehničar je bio Stjepan, dijagonala Luka dok su srednjaci/libera bili Luka i Leo. Utakmicu su dobro otvorili, otpočetka napravili razliku od 5,6 poena te su taj set dobili 25:19. U drugom setu dečkima je malo pala koncentracija i nisu igrali kao prvi set te taj set gube rezultatom 25:17, nakon čega se odlazi u 3. odlučujući set. Taj set je bio napet, ali kada je bilo najpotrebnije dečki su prelomili set te na kraju zasluženo pobijedili ekipu AGF-a rezultatom 2:1(25:19, 17:25, 15:7). Time su se izjednačili na vrhu ljestvice s ekipom FER-a.

Ženska ekipa FSB-a je ovo kolo bila slobodna.

 Sport
Željko Lukenda
4. prosinca 2019.
Film „FSB100“ je izrađen povodom 100. rođendana Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a premijerno prikazan na Balu strojara 8. studenog 2019. Posebno zahvaljujemo Marku Zeljkoviću na realizaciji filma.

Pogledajte ovaj simpatičan film u kojem sudjeluju naši studenti, alumniji i profesori, oni su nam otvorili srca i objasnili zašto vole FSB, što znači biti inženjer i zašto su oni potrebni društvu, kako privući više djevojaka na FSB, te podijelili s nama svoje najposebnije trenutke i anegdote.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
19. studenog 2019.
Pogledajte prilog sa Svečane sjednice FSB-a na Mreža TV-u povodom proslave 100. obljetnice Fakulteta! (prilog počinje na 1:03min). 
https://www.youtube.com/watch?v=sfMBByYn1nU
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
15. studenog 2019.
Ove godine bilježimo rekordan broj prijateljskih tvrtki koje sudjeluju na Danima karijera – njih gotovo 40!
Svečano otvaranje Dana karijera bit će u utorak 12.11 s početkom u 9:15 sati u auli južne zgrade kada će sve prisutnima obratiti ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Marko Pavić i dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr. sc. Dubravko Majetić. Dani karijera traju 4 dana, odnosno do petka, 15.11.

Od jutra vas u auli južne zgrade također očekuje „Sajam studentskih udruga“ u organizaciji udruge SOME - događaj koji je prošle godine bio izuzetno živahan dio našeg cijelotjednog programa. Slikajte se sa zmijom, izmjerite šećer u krvi i krvni tlak, budite najbrži u skidanju kotača formule ili samo popite kavu sa studentima. Udruge FSB-a i prijatelji vas nestrpljivo očekuju na proslavi 100. rođendana!

Dan će obilježiti i svečano potpisivanje ugovora za građevinske radove i prezentaciju vizualnog identiteta FSB projekta pod nazivom „Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA“ pod vodstvom prof. dr. sc. Bojana Jerbića. Svečano potpisivanje održat će se u Velikoj vijećnici s početkom u 10.30 sati.

U popodnevnim satima kulturno se uzdignite na otvorenju izložbe fotografija našeg alumnija Damira Fabijanića pod nazivom „Misliti unaprijed“ koja će biti otvorena sve do 12. prosinca 2019.
 FSB100
Petra Škaberna Blažević
11. studenog 2019.
Career speed dating je koncept zamišljen da pomogne studentima povezati se s budućim poslodavcima i obrnuto. Ideja dolazi od tradicionalnog "speed dating", gdje u samo nekoliko minuta pronađete sebi „savršen par“. Tu ideju smo prilagodili našim potrebama te pokušavamo pomoći studentima da što lakše naprave tranziciju s fakulteta na tržište rada ili dogovore odličnu studentsku praksu.

Svaki poslodavac ima 7 minuta za razgovor sa sudionikom koji je u prijavi odabrao da želi razgovarati baš s Vama. U tom vremenu možete pitati sva pitanja koja smatrate da će pomoći u Vašem odabiru najboljeg kandidata za posao koji nudite. Također, kandidat može Vas pitati sve što njega zanima. Ovaj način jamči opuštenu atmosferu koja će Vaš kratki razgovor učiniti ugodnijim za obje strane. Veliki broj raznovrsnih kandidata uvelike povećava šanse da pronađete savršenu osobu za zaposlenje.

Ako si student i u potrazi si za praksom ili poslom, onda si na pravom mjestu! Career speed dating je radionica tijekom koje sudjeluješ u kratkom intervjuu za posao sa svojim budućim poslodavcem. Intervju traje 7 minuta što bi trebalo biti dovoljno vremena da poslodavcu postaviš sva pitanja koja te zanimaju. U slučaju da ne tražiš posao, ova radionica omogućit će ti stvaranje mreže konekcija koje ćeš moći iskoristiti kasnije kada za to dođe vrijeme. Glavna prednost ove radionice je ta što ćeš iz prve ruke moći vidjeti kako izgleda intervju za posao u nekim od najboljih hrvatskih tvrtki što ti pruža odličnu priliku za vježbu kako bi jednog dana bio spreman za svoj prvi poslovni intervju.

Prijava za sudjelovanje je potpuno besplatna!

 FSB100
Petra Škaberna Blažević
30. listopada 2019.
Povodom obilježavanja 100. obljetnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje, 14. studenoga 2019. po prvi puta organiziramo „Dan projekata. Pored izložbenog prostora u auli Fakulteta, gdje će se posjetitelji moći pobliže upoznati sa širokom lepezom projekata koji se trenutno provode na FSB-u, u Velikoj vijećnici bit će predstavljeno 9 projekata financiranih iz programa OBZOR 2020, Hrvatske zaklade za znanost, Interreg programa te iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U posljednjem dijelu programa pod nazivom „Inovacije kao pokretač razvoj gospodarstva“, ističemo mogućnost dogovaranja poslovnog susreta (match-making) gospodarstvenika i istraživača FSB-a. Svrha izravnih pojedinačnih razgovora gospodarstvenika i istraživača jest mogućnost sklapanja i rješavanja konkretnih inženjerskih problema kroz zajedničke projekte.

Prijave za match-making moguće su putem ove poveznice.

 FSB100
Petra Škaberna Blažević
30. listopada 2019.

 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102