Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Damir Žilić, alumni

"Sjećam se jedne interesantne epizode s hidromehanikom. Padao sam ju konstantno nakon čega se otac naljutio, a u meni je proradio onaj inat. Primio sam se posla i postigao 100% na ispitu, što je pošlo za rukom samo dvama studentima u generaciji – Nastii Degiuli koja je danas redovna profesorica i meni. Profesor nam je čestitao i ponudio da budemo demonstratori. Nastia je prihvatila, a ja sam uljudno odbio jer sam već dokazao starom da nisam ono što je on meni rekao da jesam. Dam ja profesoru indeks na potpis i pogleda on mene onako sumnjičavo, pa pogleda asistenta Viraga: Jel' ovaj možda neš' smuljao?, jer mi ostale ocjene nisu baš bile bajne. Nisam bio za sveučilišnu karijeru jer sam preveliki kampanjac. Previše sam dinamičan, tražim izazove, to sam shvatio odmah na početku. Uvijek sam imao dva mota: prvi je da ne volim raditi posao koji znam raditi, a drugi je da uvijek težim sve većim sustavima. Kompresor kojeg možeš dignuti nije kompresor."

"Tako sam 1997. godine prihvatio jedan jako veliki izazov, a diplomirao sam tri godine ranije. Iz Agrokora su mi ponudili da budem projektant rashladne tehnike u distributivnom centru Žitnjak. Dobili smo ulazne podatke i počeli raditi proračun. U praksi nisam naišao ni na šta slično, a tada internet nije postojao kao u današnjem obliku. Na jednom sajmu sam naišao na pisanu literaturu, pokupovao sve što sam mogao i kad sam došao doma odmah je bilo: ajmo, udri, čitaj. Posložio sam ja to sebi u glavi, godinu i pol dana radio na projektu i predao ga. Iz Agrokora su ga spremili u ladice i nakon nekog vremena me opet nazvali: Dobili smo lovu, ide se u izgradnju, projekti se vade iz ladica! Za dva dana je dogovoren koordinacijski sastanak na Žitnjaku. Oko nas je bilo metar snijega i u tom snijegu su iskopali rupe i salijevali čašice za temelje. Kada sam ja vidio koliko je to ustvari veliko, a na papiru je bilo metar i dvadeset, doslovce sam se *khm khm* od straha. Prvi put sam se susreo s takvim monstrumom. Kasnije mi je prišao direktor firme UPI koji je htio da mu napravim hladnjaču za maline, a ja sam ga pozvao na Žitnjak da vidi postrojenje koje sam projektirao. Došao je u strojarnicu i pogledao one kompresore pa me pitao: Jesi li siguran da će ovo ohladiti sve ono tamo? Kažem ja njemu: Ako ovo ne ohladi sve ono tamo, sljedeći put kad dođeš u Zagreb nemoj me tražiti na Žitnjaku, traži me na Mirogoju. Na kraju je hladilo!"

Damir Žilić, alumni

Humans of FSB

  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica