Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Luka Kasumović, student

"Čovjek koji ispred Filozofskog prodaje knjige mi je rekao da mu je neobično vidjeti da strojar čita Dostojevskog. Knjige kupujem od njega i na Glavnom kolodvoru i uvijek se cjenkam! Uzeo sam i par knjiga od Tolstoja i Cvjetove zla od Baudelairea. U pauzama od termodinamike čitam Braću Karamazove, već sam pri kraju prve knjige, na nekih tristotinjak stranica. Dostojevski ide „u dubine“ – filozofira, njegovi razgovori su temeljeni na temama koje nisu svakodnevne, situacije razlaže na manje dijelove i traži njhov uzrok. Gubim se kad ga čitam, neka poglavlja moram i dva, tri puta proći. Nedavno sam na Interliberu uzeo Bulgakova i njegovu Majstora i Margaritu. Krenuo sam ju čitati, a znam da sam si rekao da ću prvo dovršiti Braću Karamazove... Ali mi vrag nije dao mira pa sam započeo i ovu drugu. Kako sve dalje i dalje idem u strojarstvo, idu druga pa treća godina, sve me više vuče na prirodne i društvene stvari – biologiju, psihologiju. Nakon strojarstva sam planirao upisati psihologiju, kad završim ove prve tri godine, ili koliko već će te tri godine trajati!"

"Ja sam iz Novske i u Novskoj ima jedno jezero i puteljak koji vodi do njega. Kako ideš prema jezeru sve je manja populacija. Nakon faksa sam mislio otići van raditi na par godina, vratiti se i u šumi u blizini jezera izgraditi kolibu. To bih ja nazvao nekom vrstom moderne kolibe jer bi njena arhitektura bila modernistička, interijer pun svjetlosti, okolo kuće šuma i na kući solarni paneli. Ne vidim se u gradu nego negdje gdje ću sam napraviti nešto i sam proizvoditi hranu. Ja se moram vratiti u prirodu, ne osjećam se dobro ovdje, u gradskom zraku kojeg udišem. Puno se vremena gubi na multimediju pa već više od godinu dana nemam Facebook, nije mi potreban. Neki su se moji poznanici prestali razvijati baš u vremenu koje je predviđeno za to. Ne čitaju ništa, žele samo završiti faks. Samo pare, profit i stabilan posao. I kad dobiju pare, ne znaju što će s njima. Kupiti auto i s time se zadovoljiti. Ja nisam po ničemu „drukčiji“, samo sam realan. Razmišljam."

"Gledao sam nedavno dokumentarac koji pokazuje kako bi izgledao čisti utopizam bez novca. Naslov mu je The Choice is Ours, od organizacije The Venus Project. Ali nebitno je od koga je ideja, činjenica je da su tehnologije koje posjedujemo već odavno bile dovoljne da riješimo bitne probleme čovječanstva – transport, energiju, hranu, vodu, stambeno zbrinjavanje – ali da društveni sustav u kojemu živimo ne dopušta da se one primjene. Svi govore o rastu, ali pitanje je trebamo li tehnološki rasti unedogled? Ako već sada imamo hiperprodukciju u gotovo svim granama industrije? Samo ukucaj u YouTube: „taking on society: indefinite production and endless growth“… O tome bi posebno trebali razmišljati studenti u području tehnike, dakle i strojarstva. To se najviše tiče njih."

Luka Kasumović, student

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica