Početna stranica - FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19
O Knjižnici

Dobrodošli!

Dobrodoš na web stranice Knjižnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Bez obzira jeste li student, djelatnik Fakulteta ili vanjski korisnik, nadamo se da ćete pronaći sadržaje i informacije koje će vam pomoći u učenju i istraživanju. Na ovoj web stranici pronaći ćete poveznice na servise i usluge koje vam nudimo.

Fakultet strojarstva i brodogradnje potekao je od Tehničke visoke škole utemeljene 1919. godine, koja 1926. g. prerasta u Tehnički fakultet u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine osnovana i Knjižnica Tehničkog fakulteta.

Iz strojarskog i brodograđevnog odjela Tehničkog fakulteta 1956. g nastaje Strojarsko-brodograđevni fakultet kao samostalni fakultet s pripadajućom knjižnicom.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske, 1967. godine, spajanjem Strojarsko-brodograđevnog fakulteta s Visokom tehničkom školom, osnovan je današnji Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Knjižničnom fondu Fakulteta pripojen je i knjižnični fond Visoke tehničke škole.

Korisnici Knjižnice prvenstveno su studenti  Fakulteta te znanstveno-nastavno osoblje Fakulteta. Vanjski korisnici nemaju pravo posudbe knjižnične građe no mogu ju koristiti u prostorijama Knjižnice i kopirati.

Najstarija knjiga koju Knjižnica posjeduje rijetko je djelo iz područja tehničke mehanike. Riječ je o knjizi autora G. A. Böcklera, Theatrum machinarum novum, izdane u Nörnbergu 1673. godine. Knjiga ima 44 stranice teksta (gotika) i 154 stranica grafike (bakroreza). Knjiga je uvezana u pergamenu od svinjske kože.