Knjižnica FSB-a

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

O Knjižnici

Dobrodošli!

Dobrodoš na web stranice Knjižnice Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Bez obzira jeste li student, djelatnik Fakulteta ili vanjski korisnik, nadamo se da ćete pronaći sadržaje i informacije koje će vam pomoći u učenju i istraživanju. Na ovoj web stranici pronaći ćete poveznice na servise i usluge koje vam nudimo.

Fakultet strojarstva i brodogradnje potekao je od Tehničke visoke škole utemeljene 1919. godine, koja 1926. g. prerasta u Tehnički fakultet u sastavu Sveučilišta u Zagrebu. Iste je godine osnovana i Knjižnica Tehničkog fakulteta.

Iz strojarskog i brodograđevnog odjela Tehničkog fakulteta 1956. g nastaje Strojarsko-brodograđevni fakultet kao samostalni fakultet s pripadajućom knjižnicom.

Odlukom Sabora Republike Hrvatske, 1967. godine, spajanjem Strojarsko-brodograđevnog fakulteta s Visokom tehničkom školom, osnovan je današnji Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu. Knjižničnom fondu Fakulteta pripojen je i knjižnični fond Visoke tehničke škole.

Korisnici Knjižnice prvenstveno su studenti  Fakulteta te znanstveno-nastavno osoblje Fakulteta. Vanjski korisnici nemaju pravo posudbe knjižnične građe no mogu ju koristiti u prostorijama Knjižnice i kopirati.

Najstarija knjiga koju Knjižnica posjeduje rijetko je djelo iz područja tehničke mehanike. Riječ je o knjizi autora G. A. Böcklera, Theatrum machinarum novum, izdane u Nürnbergu 1673. godine. Knjiga ima 44 stranice teksta (gotika) i 154 stranica grafike (bakroreza). Knjiga je uvezana u pergamenu od svinjske kože.