Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. = 3. KRUG
Sveučilište u Zagrebu objavilo je treći krug natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak.god. 2016./17. Treći krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 18. travnja 2017.- 30. srpnja 2017. Rok za prijave: 23.3.2017. 
Na web stranicama Sveučilišta u Zagrebu objavljen Natječaj za ostvarivanje prava na pomoć pri kupnji odgovarajućeg stana u naselju Podbrežje. Pravo na kupnju imaju sve osobe, zaposlenici Sveučilišta u Zagrebu u suradničkom, znanstvenom, znanstveno-nastavnom ili umjetničko-nastavnom zvanju. Ovo je model pomoći Grada Zagreba u partnerstvu sa Sveučilištem u Zagrebu namijenjen stambenom zbrinjavanju mlađega nastavnoga osoblja. Cilj projekta je pomoć u ostvarivanju stambene sigurnosti zaposlenika Sveučilišta u Zagrebu, i njihovih obitelji kako bi se omogućio ostanak mladih i sposobnih ljudi u Hrvatskoj.
Tekst natječaja i obrazac za prijavu ostvarivanja prava na pomoć pri kupnji odgovarajućeg stana.
Udruga ESTIEM organizira posjetu u Croatia Airlines
Udruga ESTIEM u sklopu projekta INDUSTRIJAliziraj se! organizira posjete proizvodnim pogonima i tvrtkama. Pošto je prošle godine Croatia Airlines bio posjet sa najviše interesa odlučili smo ove godine započeti upravo s njima, naravno bit će tu još vrlo interesantnih posjeta tijekom semestra.
Za prijave na posjetu u Croatia Airlines (8.3.2017.) i sve daljnje informacije o projektu pratite facebook stranicu ESTIEM-a!

Doc.dr.sc. Aleš Belšak (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru): Predavanje u HDM-u
Pozivamo vas na predavanje pod naslovom "ANALIZA VIBRACIJA I BUKE MEHANIČKIH SUSTAVA" koje će odrćati doc.dr.sc. Aleš Belšak (Fakulteta za strojništvo, Univerza v Mariboru).
Predavanje će se održati u četvrtak 23.02.2017. u 14:00 sati na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, Zagreb, Ivana Lučića 5 u dvorani F. Više o predavanju može se naći na web stranici Hrvatskog društva za mehaniku.
Natječaj za stručnog suradnika na projektu „Energetski neovisna Hrvatska bazirana na visokom udjelu obnovljivih izvora energije te različitih tehnologija brzog odziva“, financiranog iz programa Hrvatske zaklade za znanost na Katedri za energetska postrojenja i energetiku, u Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju, na određeno vrijeme (do kraja trajanja projekta), s punim radnim vremenom, uz uvjet probnog rada u trajanju od 6 mjeseci - 3 izvršitelja/ica, objavljen je dana 22. veljače 2017. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Ivan KORADE, mag. ing. mech., obrana doktorskog rada
Ivan Korade, mag. ing. mech.,  branit će doktorski rad pod naslovom "MODELIRANJE STRUJANJA KRVI U ARTERIJSKOM STABLU S VISKOELASTIČNOM STIJENKOM“, dana 1. ožujka 2017. godine u 11,30 sati u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta, Ivana Lučića 5/I kat.
Želiš otputovati negdje na ljeto? Ili jednostavno želiš i naučiti nešto novo i zabaviti se? BEST seminari ti pružaju tu mogućnost! Ove sezone se može izabrati između 53 različitih seminara diljem Europe koji se održavaju od lipnja do rujna! Kraj prijavu na best.eu.org je najkasnije do 19.03.2017.
Za dodatne informacije pogledaj privitak, prati našu facebook stranicu ili se javi na antonela.covic@best.hr.
Tražimo komunikativnu, kreativnu i sistematičnu osobu s inženjerskim obrazovanjem na razini sveučilišta iz područja strojarstva. Nudimo Vam pozitivno radno okruženje, mogućnost profesionalnog napretka i ugovor na neodređeno uz probni rad od tri mjeseca. Prijave za natječaj se šalju u elektroničkom obliku najkasnije do 06.03.2017. godine. Detalji natječaja su u privitku.
Objavljen javni poziv za sudjelovanje u projektu „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u ulozi koordinacijskog tijela za informativno-obrazovne aktivnosti o EU fondovima poziva zainteresirane studentske udruge da se prijave za sudjelovanje u projektu „Akademija regionalnoga razvoja i fondova EU“. Cilj projekta je podizanje svijesti i znanja o fondovima EU, odnosno informiranje studentske populacije o različitim mogućnostima korištenja fondova EU, sustavu upravljanja i kontrole korištenja fondova te pripremi i provedbi projekata. Prijave se primaju do 24. veljače 2017. godine. Više o pozivu pročitajte ovdje
Prestižna bibliografska baza Web of Science u svom redovitom praćenju citiranosti radova redovito označuje radove koji se najviše citiraju u određenom razdoblju te takvim radovima dodjeljuje oznaku Highly cited paper i Hot paper. U ovom prestižnom društvu nalazi se nekoliko radova djelatnika Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu.
Natječaj za doktorske pozicije
Otvoren je natječaj za doktorske pozicije u sklopu projekta koji uključuje koordinaciju agenata (multi-agent approach) unutar pametnih građevina. Rok za prijavu 03. ožujak 2017. godine. Više informacija o institucijama uključenim u projekt te o samoj prijavi nalazi se na poveznici http://www.cetinia.urjc.es/es/node/512.
Agencija za mobilnost i programe EU organizira promociju međunarodne i međusektorske suradnje u vidu razmjene osoblja u području istraživanja i inovacija (RISE – Research and Innovation Staff Exchange). RISE informativni dan održati će u srijedu, 1. ožujka 2017. godine, u dvorani Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, Frankopanska 26, u Zagrebu, s početkom u 9,30 sati. Sudjelovanje na informativnom danu je besplatno, a prijava je moguća putem sljedeće poveznice ovdje. Prijave su otvorene do 28. veljače 2017. godine. Preliminarni program nalazi se u privitku.
Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Centar za transfer tehnologije d.o.o., Zagreb, organiziraju jednodnevni seminar SERVOHIDRAULIKA, 28.02.2017. godine u predavaonici II, FSB, sjeverna zgrada, I kat, I. Lučića 1. Poziv za seminar se nalazi u privitku.
Zbog povećanja opsega posla, tvrtka MIKRA d.o.o. objavila je natječaj za zapošljavanje procesnog inženjera/inženjerke. Uvjeti zapošljavanja, te opis zadataka i kompetencija, nalaze se u prilogu oglasa. Rok za prijavu kandidata je 28.02.2017.
Končar D&ST traži studente za rad u kontrukcijskom uredu (Catia V5). Traži se više studenata, a rok za prijavu je 28. veljače 2017. Prednost imaju studenti pri kraju studija s manje obaveza. Poželjno je javiti se mailom uz priloženi CV. Više detalja se nalazi u privitku.
HRZZ- natječaj „Partnerstvo u istraživanjima”
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program „Partnerstvo u istraživanjima”. Program podržava partnerstvo u istraživanjima između javnih sveučilišta ili javnih znanstvenih instituta registriranih u Republici Hrvatskoj i izvanproračunskih (izvan Državnog proračuna RH) izvora financiranja iz zemlje i inozemstva (privatne tvrtke, jedinice lokalne uprave i samouprave, inozemne zaklade i agencije koje financiraju istraživanja, inozemne znanstvene organizacije). Program podupire relevantna znanstvena istraživanja, koja mogu ubrzati razvoj novih i postojećih poduzeća te nastoji privući one predstavnike industrije i poduzetništva koji mogu doprinijeti ekonomskom i tehnologijskom razvoju Republike Hrvatske.  Rok za prijavu je 28. veljače 2017. godine.
Stipendije za studij u Latviji
Vlada Latvije raspisuje natječaj za stipendije za preddiplomske, diplomske i doktorske studije. Stipendije su dostupne internacionalnim studentima za akademsku godinu 2017./2018. Rok za prijavu 1.04.2017. godine. Više informacija o uvjetima natječaja nalazi se ovdje.
Stipendije za Sveučilište Manchester, UK
Sveučilište Manchester nudi deset stipendija za preddiplomski studij. Stipendije se obnavaljaju svake godine u maksimalnoj dužini od četiri godine, ovisno o rezultatima studenta. Rok za prijavu 30.06.2017. godine. Više informacija o uvjetima natječaja nalazi se ovdje.
Predaja završnih radova
Završni rad se predaje u petak 24. veljače 2017. u Referadu za završne i diplomske ispite u vremenu od 10 - 12 h. Završni rad se uvezuje spiralno u dva (studij strojarstva), odnosno tri primjerka (studij brodogradnje i zrakoplovstva), te u elektronskom obliku (na CD-u u PDF-u i predaje se u Knjižnicu FSB-a zajedno s izjavom o objavljivanju. Upute za knjižnicu možete naći na stranicama knjižnice FSB-a.

Prije predaje sve primjerke rada je potrebno urudžbirati (urudžbeni zapisnik, prva vrata pored porte). Rad u kojem je original zadatka se predaje mentoru, a kopiju, koja može biti crno-bijela, u Referadu za završne i diplomske ispite. Studenti zrakoplovstva i brodogradnje treći primjerak predaju tajnicama na Zavodima. Ukoliko na dan predaje rada nemate položene sve ispite obvezno se javiti u Referadu za završne i diplomske ispite radi dogovora. U bilo kojem trenutku se može odustati od obrane, ali o tome obvezno morate obavijestiti Referadu za završne i diplomske ispite.
Natječaji za stipendije za studentsku razmjenu u ak. god. 2017./2018.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je natječaje za studentske razmjene u ak. god. 2017./2018. u okviru bilateralne međusveučilišne razmjene. Više informacija o natječajima možete pronaći ovdje.
Stipendije zaklade British Scholarship Trust za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima 2017./2018.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, Agencija za mobilnost i programe EU i zaklada „British Scholarship Trust“ pozivaju zainteresirane znanstvene novake i asistente s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima u trajanju od 1 do 3 mjeseca tijekom akad. godine 2017./2018. Rok za prijavu je 1. ožujka 2017. godine. 
Program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE – priprema za treći poziv na dostavu projektnih prijedloga
Program INTERREG EUROPE pokrenuo je informativnu kampanju u vezi s trećim pozivom na dostavu projektnih prijedloga koji će biti otvoren u razdoblju 01. ožujka 2017. godine do 30. lipnja 2017. godine. Programska tijela su pripremila i objavila relevantnu dokumentaciju u svrhu pravovremene pripreme potencijalnih prijavitelja za navedeni poziv.  Više informacija o dokumentaciji možete pročitati na sljedećoj poveznici: http://www.strukturnifondovi.hr/program-medjuregionalne-suradnje-interreg-europe-pripremite-se-za-treci-poziv-na-dostavu-projektnih-prijedloga .
GE Power raspisao je natječaj za radno mjesto za Operations Management Leadership Program (OMLP) for entry level engineers. Više informacija o natječaju nalazi se u privitku. 
Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2016./2017.
Na temelju odredbi Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu je raspisao Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akad. god. 2016./2017. Pravo natjecanja za Rektorovu nagradu imaju svi studenti preddiplomskih i diplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Studenti su dužni do petka, 28. travnja 2017. do 16 sati obaviti prijavu rada na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu te dostaviti ispis cijelog prijavljenog rada (uključujući i obrazloženje mentora) u dva primjerka putem urudžbenog zapisnika Povjerenstvu za nagrade Fakulteta. Svečana dodjela Rektorovih nagrada održat će se na Sveučilištu u Zagrebu u utorak, 20. lipnja 2017. Tekst natječaja i Pravilnik o dodjeli Rektorove nagrade možete vidjeti u privitku.
ASME Journal of Computational and Nonlinear Dynamics: Geometrijske metode i formulacije
'ASME Journal of Computational and Nonlinear Dynamics' objavio je specijalni broj s temom 'Geometric Methods and Formulations'. Gostujući urednik specijalnog broja i koautor uvodnika je Prof. dr. sc. Zdravko Terze, a autori objavljenih radova su istraživači s institucija kao što su Caltech (NASA Jet Propulsion Laboratory), Martin Luther University Halle-Wittenberg (Institute of Mathematics), Northwestern University, SAD i druge. 
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za dodjelu stipendija Sveučilišta u Zagrebu za akad. god. 2016./2017. redovitim studentima preddiplomskih, integriranih preddiplomskih i diplomskih, diplomskih sveučilišnih te preddiplomskih stručnih i specijalističkih diplomskih stručnih studija Sveučilišta u Zagrebu. Prijave za Natječaj obavljaju se isključivo elektroničkim putem upisivanjem podataka u aplikaciju na internetskoj stranici Sveučilišta u Zagrebu www.unizg.hr/stipendije . Za pristup aplikaciji potrebno se prijaviti koristeći svoj elektronički identitet u sustavu AAI@EduHr. Prijave se podnose u razdoblju od 15. veljače do 5. ožujka 2017. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Institut IMT Lille Douai u Francuskoj u suradnji Sveučilištem Rey Juan Carlos (URJC) u Madridu, Španjolska su raspisali natječaj za radni ugovor doktorskog studija na temu primjene koodrinacije multiagentnih sustava u velikim inteligentnim okruženjima (eng. Ambient Intelligence). Inteligentna okruženja su računalno nadzirani i upravljani sustavi „svjesni“  stanja i događaja vezanih za fizičku okolinu koju nadziru i ljudi u toj okolini. Cilj je prilagođavanje okoline aktivnostima i potrebama ljudi u svakodnevnom okruženju te pravovremeno i ciljano informiranje ljudi u izvanrednim okolnostima hitne evakuacije.Trajanje doktorskog studija je 36 mjeseci od kojih će doktorand prvu polovicu studija provesti na URJC, a drugu polovicu na IMT Lille Douai. Natječaj je otvoren do 3. ožujka 2017. godine, a mogu se prijaviti svi studenti koji završavaju magisterij ili već imaju magistarsku titulu. Više informacija nalazi se u privitku.
Svi studenti koji očekuju i planiraju izvršiti sve obveze preddiplomskog studija, uključujući i obranu završnog rada, te odmah provesti upis na diplomski studij, obvezno moraju izvršiti prijavu za razredbeni postupak u periodu od 20. do zaključno, 24. veljače 2017. U protivnom, a sukladno tekstu objavljenog natječaja, upis neće biti moguće provesti. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
8th European Combustion Meeting
8th European Combustion Meeting održava se ove godine od 18. do 21. travnja u Valamar Lacroma hotelu u Dubrovniku. Ova znanstvena konferencija je posvećena prijenosu znanja u području izgaranja i srodnim znanstvenim i tehnološkim disciplinama, a okupiti će preko 400 akademskih istraživača, znanstvenika i stručnjaka te veliki broj studenata iz cijelog svijeta. European Combustion Meeting održava se svake dvije godine u organizaciji jedne od članica Federation of the European Sections of the Combustion Institute a ove godine, ECM2017 organiziraju Jadranska sekcija Instituta za izgaranje i Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, pod pokroviteljstvom Ministarstva za zaštitu okoliša i energetike. Preliminarni program i više informacija o samom događaju dostupni su na stranicama konferencije.
Želiš li sa svojim kolegama osvojiti titulu najboljih studenata u području projektnog menadžmenta i provesti tri nezaboravna dana na Brijunima u lipnju natječući se s najboljim timovima iz svijeta? Prijavi se na Project Management Championship i predstavljaj Hrvatsku na ovom jedinstvenom svjetskom natjecanju! Prošle godine je tim s našeg fakulteta sudjelovao na finalu u Rigi. Kako je njima bilo na natjecanju pročitajte ovdje, a više informacija o ovogodišnjem natjecanju nalazi se u prilogu. Registracije su otvorene od 25.02. do 05.03.2017., a kvalifikacijski test je moguće riješiti od 01.03. do 05.03.2017.
Studenti kojima će na kraju zimskog ispitnog roka ostati neobranjen završni rad i jedan nepoloženi ispit, tijekom ljetnog semestra imaju mogućnost fakultativnog upisa i slušanja, odnosno polaganja predmeta koje svaki studij i smjer pojedinačno nude. Popis predmeta kao i naputak za studente završnog semestra preddiplomskih studija možete vidjeti u privitku. Za upis fakultativnih predmeta molimo da se javite na Studentsku referadu.
Produžetak roka za prijavu na natječaj
9. veljače 2017. godine objavljene su Izmjene i dopune natječajne dokumentacije Poziva Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja. Također, dostupan je i pročišćeni tekst Uputa za prijavitelje, a rok za prijavu produžen je do 20. ožujka 2017. godine.
Program EUREKA - drugi zajednički poziv za međunarodne suradničke projekte iz dunavske regije u 2017. godini
EUREKA je program kojim se potiču mala i srednja poduzeća na suradnju sa međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih (IR) aktivnosti. Znanstveno-istraživačke institucije mogu se uključiti u projekt kao vanjski suradnici, ali ne mogu samostalno sudjelovati u projektu. Rok za dostavu projektnih pretprijava je 28. veljače 2017.godine. Krajnji rok za dostavu punih projektnih prijava je 31. ožujka 2017.godine. Više o natječaju možete pročitati ovdje
Javna rasprava i savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Statuta FSB-a
Otvara se javna rasprava i savjetovanje s javnošću o nacrtu prijedloga Statuta Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Donošenje novog Statuta nužno je radi usklađivanja s odredbama Statuta Sveučilišta u Zagrebu.  
Javna rasprava otvorena je do 13. ožujka 2017. godine, do 12,00 sati.
Nacrt prijedloga Statuta je razmatran i usuglašen na Povjerenstvu za statut i opće akte te je isti prezentiran Kolegiju dekana.
Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje obrazložene primjedbe i prijedloge na nacrt prijedloga Statuta, na e-mail adresu: savjetovanje@fsb.hr.
Pristigle primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Fakulteta i priopćeni na sjednici Fakultetskog vijeća,
s obrazloženjima za sve one primjedbe i prijedloge koji neće biti prihvaćeni.
Tekst nacrta prijedloga Statuta dostupan je i u Pisarnici Fakulteta.
U velikom dossieru Globusa sažeto je prikazano stanje hrvatske brodogradnje u vrlo pozitivnom svjetlu. S knjigom narudžbi od 44 nova plovila, ukupne vrijednosti 1,8 milijardi dolara, te punom zaposlenošću gotovo svih velikih brodogradilišta do kraja 2018 godine, s pravom se može govoriti o "renesansi naveće hrvatske industrije". U tekstu je istaknuto kako brodogradilišta brodove visoke vrijednosti rade prema vlastitim, novorazvijenim projektnim rješenjima.
Doktorski rad Ivana Koradea pod naslovom "Modeliranje strujanja krvi u arterijskom stablu s viskoelastičnom stijenkom" (mentor prof. dr. sc. Zdravko Virag) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 22. veljače 2017. god.
Interreg MED - Otvoren drugi Poziv
Program transnacionalne suradnje Interreg Mediteran 2014.-2020. objavio je drugi Poziv na dostavu projektnih prijedloga. Poziv je otvoren od 30. siječnja 2017.godine do 31. ožujka 2017. godine u 12:00 sati. Više o pozivu možete pročitati ovdje.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika, objavljen je 01. veljače 2017. godine u Večernjem listu, N.N. i na Euraxess jobs portalu. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu obavijesti  
CRCnetBASE nudi pristup cjelovitim tekstovima znanstvenih i stručnih knjiga prvenstveno STEM područja. Za djelatnike Fakulteta osiguran je probni pristup cjelovitim tekstovima e-knjiga iz dva područja Engineering - Industrial & Manufacturing i Engineering - Mechanical. Probni pristup traje do 28. veljače 2017.
U prilogu se nalazi poziv za XV. navigacijski „Plov za čisti Jadran 2017." koji će se održati na ruti Rogoznica – Piškera, Kornati – Zlarin, O. Zlarin – Rogoznica, u terminu od 21. do 23. travnja 2017. godine. Prijavu posade potrebno je poslati na e-mail: marino.grozdek@fsb.hr ili fax 01 6157 512. do četvrtka, 7. travnja 2017. uz punu uplatu sudjelovanja. Kompletan poziv je u privitku.
Predsjednik organizacijskog odbora: Tonko Ćurko
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske - HATZ, raspisala je natječaj za dodjelu nagrada Akademije tehničkih znanosti Hrvatske za 2016. godinu:  - Nagradu za životno djelo Moć znanja - Godišnju nagradu Rikard Podhorsky - Nagradu mladim znanstvenicima Vera Johanides Prijedlozi se mogu dostaviti Povjerenstvu za nagrade na e-adresu; nagrade@fsb.hr i papirnato preko urudžbenog zapisnika do 13. veljače 2017. godine. Natječaj se nalazi u prilogu obavijesti.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga- Podrška razvoju partnerstava organizacija civilnog društva i visokoobrazovnih ustanova za provedbu programa društveno korisnog učenja
otvoren je poziv za dostavu projektnih prijedloga kojim se se želi potaknuti razvoj održivih partnerstava visokoobrazovnih ustanova i organizacija civilnoga društva u razvoju i provedbi programa društveno korisnog učenja. Fakulteti na projektu mogu sudjelovati kao partneri. Više o pozivu nalazi se na poveznici: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1321. Rok za podnošenje projektnih prijedloga je do 20.03.2017.godine.
Tea Žakula, docentica na FSB-u, istupila u medijima vezano uz provedbu natječaja HRZZ-a
Nakon što je njoj i njenom timu Hrvatska zaklada za znanost u prvom krugu vrednovanja odbila prijavljeni projekt "Korištenje podatkovne analitike za razvoj upravljačkih strategija sustava zgrade" na natječaju "Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena", Tea Žakula, docentica na FSB-u, oštro je istupila u medijima kako bi ukazala na neprihvatljivost argumenata kojima je projekt odbijen. Članci u kojima iznosi svoje stavove dostupni su na na web portalu N1 i Jutarnjeg lista.
International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID 2017) & 4th ESIS Summer School održati će se u Dubrovniku od 14. do 18. kolovoza 2017. godine. Konferenciju i ljetnu školu mehanike loma organiziraju Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i European Structural Integrity Society, ESIS. Više informacija o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: https://www.fsb.unizg.hr/icsid/
Dana 25. siječnja 2017. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su Međunarodni sajam automatike, robotike i mehatronike – IFAM u Celju, Slovenija. Prijevoz i ulaznice za sajam osigurala je tvrtka Krovel d.o.o. (ekskluzivni distributer opreme Beckhoff Automation za Hrvatsku) kojoj zahvaljujemo na višegodišnjoj organizaciji ove stručne ekskurzije. Zajednička fotografija je u privitku.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2016./2017. Prijave se šalju do 1. rujna 2017. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga -Unaprjeđenje pismenosti – temelj cjeloživotnog učenja
poziv je usmjeren na razvoj ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje kroz podizanje razine informacijske pismenosti učenika osnovnih i srednjih škola. Projektnim aktivnostima podići će se razina kompetencija djelatnika za inovativne pristupe poučavanju, te će se razviti i uvesti novi kurikulumi koji će dovesti do razvijanja ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje. Fakultet na ovom pozivu može sudjelovati kao partner. Detaljnije o pozivu možete pročitati na linku: http://www.strukturnifondovi.hr/natjecaji/1277. Poziv je otvoren do 27.03.2017.godine.
Objavljen je 4 broj  67 sveščića časopisa Brodogradnja za 2016. godinu u on-line izdanju FSB-a, vidjeti  https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/
Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Međunarodna konferencija ''Upravljanje tehnologijama – korak ka održivoj proizvodnji'' (MOTSP2017) održava se naredne godine deveti puta. Organizator  je Hrvatska udruga za PLM i Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb uz brojne suorganizatore. Konferencija će se održati 5 - 7. travnja 2017. u Dubrovniku, u hotelu Argosy 4*. Više: www.motsp.org
EDS je sučelje za objedinjeno pretraživanje svih e-izvora znanstvenih informacija koji su dostupni na nacionalnoj razini. Sve baze koje su dostupne na pojedinim Sveučilištima i ustanovama te slobodni mrežni izvori sada su pretraživi korištenjem jednog polja.  
Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja" 23. prosinca 2016. godine otvorio je natječaj za Potporu „Moja prva suradnja“ (1C) u sklopu Programa znanstvene suradnje koji će biti otvoren do srijede, 8. ožujka 2017. godine.
Cilj potpore “Moja prva suradnja“ je omogućiti znanstvenicima na poslijedoktorskoj razini iz gospodarskog i akademskog sektora da razvijaju svoj inovacijski potencijal kroz vođenje znanstvenih i tehnoloških projekata u suradnji sa iskusnim znanstvenicima ili stručnjacima iz dijaspore te povećaju svoje profesionalno iskustvo i ubrzaju karijeru u znanosti ili istraživanju i razvoju u gospodarstvu. U privitku je tekst Objave natječaja.
Pomorski fakultet u Splitu, uz suorganizatore iz Hrvatske i inozemstva organizira 7. Međunarodnu konferenciju o pomorskoj znanosti 2017. - IMSC 2017. koja će se održati u Solinu, Hotel President, 20. i 21. travnja 2017. godine. Pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Međunarodna hidrografska organizacija. Više o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: http://www.pfst.unist.hr/imsc/
GOM Education Award - međunarodno natjecanje za studente tehničkih smjerova
GOM GmbH (proizvođač suvremenih trodimenzionalnih optičkih mjernih sustava) raspisao je natječaj GOM Educational Award koji nagrađuje najbolji laboratorijski eksperiment na temu optičkog 3D skeniranja koji kreiraju studenti za studente. Pobjednik ili pobjednička ekipa dobiva nagradu GOM Education Award od 3.000,00 EUR i priliku da predstavi svoj rad predstavnicima renomiranih međunarodnih tvrtki na GOM 3D mjeriteljskoj konferenciji 2017 u Braunschweigu, Njemačka. Prijave laboratorijskih eksperimenata na engleskom jeziku ocijenit će stručni žiri, a rok za prijavu je 15.06.2017. Sve informacija potražite na linku.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940