Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Hrvatska zaklada za znanost- otvoren natječaj „Istraživački projekti“ (IP-06-2016)
Istraživačkim se projektima financiraju temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i usmjerena su na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima. Dodatne informacije o natječaju dostupne su na web stranici Hrvatske zaklade za znanost. Rok za prijavu na natječaj je 2. lipnja 2016. godine.
Predaja diplomskih radova
Završen diplomski rad u 4. roku diplomskih ispita diplomskog studija (svibanj 2016.) ak. god. 2015./2016. predaje se u četvrtak  12. svibnja 2016. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. Studenti strojarstva predaju DVA tvrdo uvezana primjerka rada, a studenti brodogradnjke i zrakoplovstva DVA tvrdo i JEDAN spiralno uvezan primjerak rada. U jedan primjerak rada se uvezuje original zadatak, a u drugi kopija. Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu.
Natječaj za Tajnika fakulteta, položaj I. vrste - rukovoditelj odjela u područnoj službi (reizborno radno mjesto), objavljen je dana 04. svibnja 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Erasmus+ praksa, 2015/16, 3. krug natječaja
Zbog preraspodjele financijskih sredstava Sveučilište u Zagrebu će raspisati i 3. krug natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ u akademskoj godini 2015./16. Otvaranje 3. kruga se očekuje najkasnije do sredine svibnja. Prijavni obrasci su dostupni na sljedećoj poveznici i jednaki su kao i za 2. krug natječaja. Otvaranje novog Natječaja za Erasmus+ prakse u ak. god. 2016./17. planira se tijekom lipnja. 
FSB KARTING KUP 2016
U skladu s jedanaestogodišnjom tradicijom Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta i Fakultet strojarstva i brodogradnje po  dvanaesti puta organizirati će FSB KARTING KUP. FSB Karting kup je događaj na kojem se kroz sportsko takmičenje susreću i međusobno razmjenjuju iskustva studenti, njihovi profesori i potencijalni budući poslodavci iz partnerskih tvrtki. Na natjecanju se međusobno odmjeravaju momčadi sastavljene od četiri vozača amatera u kartinzima posebno priređenim za tu (amatersku) svrhu na posebnoj stazi za kartinge.  Kup će se održati 11. 6. 2016. g. na Karting Centru u Španskom. Više informacija o uvjetima i  načinu sudjelovanja te sve ostale informacije možete pronaći na http://www.fsb.unizg.hr/karting ili na https://www.facebook.com/FSBKarting ili u priloženim dokumentima.
U ponedjeljak 25.04.2016. u stručnom posjetu Fakultetu strojarstva i brodogradnje bili su učenici Tehničke škole Čakovec, smjer Procesno-energetski. Tridesetak učenika pod vodstvom nastavnika Marijana Horvata, dipl. ing. stroj. u sklopu Terenske nastave iz Termodinamike posjetili su Toplanu Zagreb, a priliku su iskoristili za posjet laboratorijima fakulteta. Navedena škola je naša suradnička institucija na IPA projektu GeothermalMapping. Prije obilaska Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje, Laboratorija za procesna mjerenja i Laboratorija za energetska postrojenja u Velikoj vijećnici fakulteta učenici su imali priliku pogledati film o FSB-u. Više sa slikama u prilogu.
Vladimir Soldo
Dr. sc. Tomislav Stipančić, viši asistent, nastupno predavanje
Dr. sc. Tomislav Stipančić, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Robotika pogonjena kontekstom" dana 09. svibnja 2016. u 9,30 sati, u Telekonferencijskoj dvorani (TCR), istočna zgrada FSB-a. 
Dr. sc. Vinko Šimunović, viši asistent, nastupno predavanje
Dr.sc. Vinko Šimunović, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Mehanizmi korozije zavarenih spojeva nehrđajućih čelika", dana 11. svibnja 2016. godine s početkom u 9,15 sati u Laboratoriju za zaštitu materijala (C-21/7), sjeverna zgrada Fakulteta, Ivana Lučića 1.  
PRIJAVITE SE NA KAMPUSIJADU!!!
Organizacijski odbor Kampusijade, najvećeg sportskog natjecanja zagrebačkih studenata, otvorio je prošloga tjedna prijave za preko dvadeset disciplina u kojima će se studenti moći natjecati i osvojiti bogate nagrade koje uključuju putovanja u Krakow, Sarajevo i Budimpeštu! Kampusijada će se odviti 12. svibnja na Znanstveno učilišnom Kampusu Borongaj u razdoblju od 10 do 18 sati, dok će se 11. svibnja odviti kvalifikacijske runde za one sportove koje prime najviše prijava.
Studenti će imati priliku natjecati se u grupnim i individualnim sportovima, a osim već klasičnih sportova poput nogometa, košarke, odbojke, graničara, šaha, kartanja bele i stolnog tenisa, uvedene su nove discipline poput jamba, kartanja trešete i briškule, beer ponga te pikada.
Na Kampusijadu imaju se pravo prijaviti svi zagrebački studenti, studirali oni u sklopu Sveučilišta u Zagrebu ili na veleučilištima i visokim školama. Prijave se odvijaju preko internetske stranice http://www.kampusijada.hr/sportovi/ do 5. svibnja, a za sva dodatna pitanja natjecatelji se mogu obratiti na e-mail adresu prijave@kampusijada.hr.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u subotu 07.05.2015. s početkom u 10 sati održati će se 16. Izložba inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata „INOVA-MLADI 2016“. U privitku se nalazi Plan događanja.
Doktorski rad Ivane Mihalic Pokopec pod naslovom "Utjecaj brzine hlađenja i dodatka cerija i bizmuta na morfologiju grafita u debelostijenim odljevcima od nodularnog lijeva" (mentori izv. prof. dr. sc. Branko Bauer i prof. dr. sc. Primož Mrvar) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 25. svibnja 2016. godine.
TERMOINŽENJERING - PROJEKTIRANJE, d.o.o., Zagreb, Hvarska 1 c - renomirana tvrtka sa stručnim kadrom čija je primarna djelatnost projektiranje, nadzor nad izvođenjem strojarskih instalacija i postrojenja, te inženjering poslovi, a naročito iz domene postrojenja klimatizacije, ventilacije, centralnog grijanja, bazenske tehnike, obnovljivih izvora energije, traži projektanta-pripravnika, magistra inženjera strojarstva – 2 izvršitelja. Kandidati mogu dostaviti životopis na e-mail adresu: teringpro@teringpro.hr, zaključno s 20.05.2016. godine.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu organiziramo jednodnevnu radionicu (Workshop) na kojoj ćemo prikazati rezultate istraživanja u okviru projekta Višeskalno numeričko modeliranje deformiranja materijala od makro- do nanorazine, koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost, a čiji je voditelj prof.dr.sc. Jurica Sorić.
Uvodno (keynote) predavanje održat će naš gost profesor Ferri Aliabadi, Imperial College, London, istaknuti znanstvenik u području numetičkoga modeliranja oštećenja u inženjerskim materijalima.
Radionica će se održati 9. svibnja 2016. u Plavoj dvorani Fakulteta strojarstva i brodogradnje s početkom u 8 sati.
Više informacija možete naći u prilogu te na web adresi MNumMacroNano.
U petak 22.4.2016. na HVU-u ¨Dr. Franjo Tuđman¨ održan je Sportski dan. Učestvovalo je 7 fakulteta Zagrebačkog Sveučilišta (FSB, PMF, FER, FPRZ, FF, RGNF, HVU)  i natjecalo se u 4 discipline (streljaštvo, nogomet, košarka, odbojka-ž). Streljačka reprezentacija FSB-a osvojila je uvjerljivo prvo mjesto (Matej Tkalčić 187 krugova, Matija Verbić 175 krugova, Vid Križanić 145 krugova) pobjedivši i HVU. Uz strijelce, prvo mjesto osvojila je i nogometna reprezentacija FSB-a, a košarkaši i odbojkašice zauzeli su 2. mjesto. Čestitamo našim studentima sportašima na izvrsnoj prezentaciji FSB-a na Sportskom danu HVU-a.
Stručni skup studenata: Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj
U okviru 7. Zagrebačkog energetskog tjedna, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, dana 9. svibnja 2016. održat će se Stručni skup studenata pod nazivom „Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj“. Program će započeti u 9:00 sati u prostorijama Starogradske vijećnice Grada Zagreba (Ulica Ćirila i Metoda 6). Pozivamo Vas da svojim prisustvom doprinesete provedbi navedenog Skupa, obogatite svoje znanje te pružite podršku svojim kolegama u predstavljanju projekata i ideja koje se bave ključnim temama današnjice i gorućim problemima u području energetike i zaštite okoliša. Svoje prisustvo na navedenom Skupu možete prijaviti najkasnije do 5. svibnja 2016., na broj telefona 01 6585 031 ili putem mail adrese ana.simic@zagreb.hr.
Tehnički muzej "Nikola Tesla" otvora svoja vrata za pojedinačne posjete građana, posjete grupa učenika, studenata i stručnih udruga. U sklopu dana otvorenih vrata posebno će se predstaviti dio stalnog postava u Muzeju pod nazivom „Odjel i infocentar obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. U suradnji s partnerima, održat će se veliki broj događanja: prezentacija, radionica i predavanja tijekom cijelog dana u prostorima stalnog postava, kino dvorani i na dvorištu Tehničkog muzeja "Nikola Tesla". U okviru tog događanja u maloj dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" predavanja će održati i predavači sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje: u 12 sati Luka Boban i prof. dr. sc. Vladimir Soldo pod naslovom Geotermalna dizalica topline na FSB - prva mjerenja; u 13 sati dr. sc. Ankica Đukić pod naslovom Vodik i gorivni članci - trenutno stanje i perspektive; u 14 sati prof. dr. sc. Zoran Lulić pod naslovom Emisije iz suvremenih cestovnih vozila. Detaljan program događanja nalazi se u prilogu.
Zoran Lulić, predavanje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Zagreb u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna
U okviru ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna, u utorak, 10. svibnja 2016. godine, u 14:00 h u Maloj dvorani Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, prof. dr. sc. Zoran Lulić održat će predavanje pod naslovom Emisije iz suvremenih cestovnih vozila. Tijekom predavanja pokušat će se odgovoriti na pitanja: što su emisije iz vozila, što se mjeri, zašto se mjeri, kako se mjeri, kako se tumači rezultate, a bit će kratko komentiran i problem emisija iz vozila VW grupe.
Ankica Đukić, predavanje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Zagreb
Svi vi koji ste oduvijek željeli saznati više o vodiku i gorivnim člancima, pozvani ste doći 10. svibnja 2016. godine u 13 sati u Tehnički muzej 'Nikola Tesla' u Zagrebu gdje će u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna dr. sc. Ankica Đukić održati predavanje na temu Vodik i gorivni članci: Trenutno stanje i perspektve.
Natječaj za akademsku mobilnost u 2016. godini (drugi krug)
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je drugi krug Natječaja za akademsku mobilnost u 2016. godini i to za: b) mobilnost prema visokoškolskim ustanovama u cijelome svijetu i c) mobilnost doktorskih studenata (kotizacije za konferencije). Prijave se dostavljaju na email ivana.bezmalinovic@fsb.hr u pdf formatu do 10. svibnja 2016. godine.
Prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107)
Objavljeni su prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država za razdoblje mobilnosti od 01.08.2016. do 31.03.2017. Rezultati su dostupni na web stranici Sveučilišta.
Dana 11.05.2016. od 9.00 do 11.00 sati održati će se demonstracija uporabe virtualne realnosti (umjetne stvarnosti) uporabom IC.IDO softwerskog paketa. Navedeni događaj organiziraju TC Livarstvo, MECAS ESI i Katedra za zavarene konstrukcije Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a održava se u praktikumu Katedre za zavarene konstrukcije, prostorija B3-205 sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, I. Lučića 1.
Molimo prijavu izvršiti na email: kastelic@tc-liv.eu. Za sve dodatne informacije molimo obratite se na: dr. Sebastjan Kastelic, TC Livarstvo d.o.o., Teslova 30, 1000 Ljubljana, Slovenija.
Podjela diplomskih zadataka
U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomsih zadataka u 5. roku diplomskih ispita.
Andrija BULJAC: Obrana konačne teme doktorskog rada
U četvrtak 5. svibnja 2016. godine u 10 sati, u TCR dvorani (soba 208 istočne zgrade) Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Andrije Buljca, mag.ing.mech., pod naslovom: „AERODINAMIČKA I AEROELASTIČNA SVOJSTVA VISEĆIH I OVJEŠENIH MOSTOVA S CESTOVNIM VJETROBRANIMA / AERODYNAMIC AND AEROELASTIC CHARACTERISTICS OF CABLE-SUPPORTED BRIDGES WITH ROADWAY WIND BARRIERS“. Studijski savjetnici su izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar i izv. prof. dr. sc. Stanislav Pospíšil (Institute of Theoretical and Applied Mechanics, Prague).
INTERREG Central Europe – objava 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga, poziv na trening za vodeće prijavitelje te najava nacionalnog info dana
Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. -2020. poziva javne i privatne organizacije sa sjedištem u regijama središnje Europe na dostavu prijava u okviru drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv je otvoren 26. travnja 2016. godine, a Obrazac za prijavu i pripadajući dokumenti moraju se dostaviti najkasnije do 23. lipnja 2016. Više informacija o programu te uvjetima i rokovima za dostavu prijedloga nalazi se na web stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Reportažu Student TV o ekipi koja je pokrenula stranice "Humans of FSB" možete pogledati ovdje.
Natječaj za radno mjesto spremačice (zamjena za bolovanje) u Službi održavanja i sigurnosti,  Dekanatu i Tajništvu, objavljen je dana 28. travnja 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Dr.sc. Nenad Ferdelji, viši asistent, nastupno predavanje
Dr. sc. Nenad Ferdelji, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Joule-Thompsonov efekt" dana 05. svibnja 2016. godine u 13,30 sati u Plavoj dvorani, istočna zgrada, Ivana Lučića 5/III kat. 
Organizacijski odbor Kampusijade, najvećeg sportskog natjecanja zagrebačkih studenata, otvorio je prošloga tjedna prijave za preko dvadeset disciplina u kojima će se studenti moći natjecati i osvojiti bogate nagrade koje uključuju putovanja u Krakow, Sarajevo i Budimpeštu! Kampusijada će se odviti 12. svibnja na Znanstveno učilišnom Kampusu Borongaj u razdoblju od 10 do 18 sati, dok će se 11. svibnja odviti kvalifikacijske runde za one sportove koje prime najviše prijava. Više u prilogu ...
Tvrtka Armator projekt zapošljava dipl.ing.stroj. ili mag.ing.mech. Zainteresirani kandidati mogu poslati prijavu uz životopis na posao@armator-projekt.hr . Detalji natječaja u privitku. Natječaj je otvoren do 20.svibnja 2016.
U okviru svojih aktivnosti Hrvatsko društvo za zaštitu materijala i Katedra za zaštitu materijala (FSB) organiziraju 13. svibnja 2016. radionicu “NEHRĐAJUĆI ČELICI”. Na radionici će se obraditi svojstva, primjena, zavarljivost i zavarivanje Cr-Ni čelika, kao i problemi koji se javljaju zbog nepoštivanja tehnološke discipline u pogonu, transportu i skladištenju. Uz stručna predavanja održati će se i praktični dio, gdje će se sudionici radionice upoznati sa specifičnostima i važnim proizvodnim zahtjevima kad je u pitanju izrada konstrukcija i postrojenja od nehrđajućih čelika. Radionica će se održati u Laboratoriju za zaštitu materijala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, I. Lučića 1. Poziv za radionicu se nalazi u prilogu.
Dr. sc. Goran Šagi, viši asistent, nastupno predavanje
Dr. sc. Goran Šagi, viši asistent, održat će nastupno predavanje na temu "Modeli vozila u simulacijama dinamike vozila" dana 05. svibnja 2016. godine, s početkom u 11,00 sati na FSB, Laboratoriju za motore i vozila, Ivana Lučića 5.  
Tomislav Pukšec dobitnik Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides"
Dr. sc. Tomislav Pukšec dobitnik je Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides" za 2015. godinu, koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje. 
Čestitamo!
Program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE 2014. -2020. - objavljen 2. poziv na dostavu projektnih prijedloga
Program međuregionalne suradnje INTERREG EUROPE 2014. -2020. poziva javne i privatne organizacije na dostavu prijava u okviru drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga. Detaljne uvjete i rokove za 2. poziv na dostavu prijedloga možete pronaći u Priručniku za prijavu (“Application Manual”) uključenom u Paket za prijavitelje (“Application Pack”). Paket za prijavitelje predstavlja integralni dio ove objave poziva i može se preuzeti s programske web stranice. Obrazac za prijavu kao i pripadajući dokumenti moraju se dostaviti najkasnije do 13. svibnja 2016. godine.
Od 20. do 30. svibnja 2016. godine studentska udruga BEST Zagreb organizira proljetni stručni seminar pod nazivom “It’s oil about that gas”. Seminar je pod pokroviteljstvom INA-e, a bavi se tematikom neobnovljivih izvora energije i budućnosti istraživanja i proizvodnje fosilnih goriva. Prijave traju do 13. svibnja 2016. Više informacija se nalazi u privitku.
Hrvatska volontira 2016. - poziv na sudjelovanje
Hrvatska mreža volonterskih centara organizira manifestaciju „Hrvatska volontira“ kojom nastoji potaknuti što veći broj građana i organizacija iz cijele Hrvatske na volontiranje u različitim društveno korisnim aktivnostima i time promovirati vrijednost volontiranja kao građansku vrlinu i naviku srca! Manifestacija će se ove godine održati od 16. do 21. svibnja 2016., a uključit će veliki broj pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i tvrtki koje će kroz različite javne akcije u svojim zajednicama promovirati volontiranje. Molimo Vas da aktivnosti koje planirate provesti javite Povjerenstvu za odnose s javnošću (poj@fsb.hr) i zatim prijavite isključivo putem online baze volonterskih aktivnosti (http://www.hrvatska.volontira.vcz.hr), a najkasnije do 9. svibnja 2016. (upute za korištenje baze nalaze se u privitku).
U privitku možete pronaći službeni tekst poziva, ali i više informacija o ovogodišnjoj temi manifestacije. 
FSB na cjelodnevnom središnjem događaju Zagrebačkog energetskog tjedna
U subotu, 14. svibnja 2016. godine  od 8 do 20 sati, Fakultet strojarstva i brodogradnje predstavit će se na Trgu bana Josipa Jelačića u sklopu cjelodnevnog središnjeg događaja Zagrebačkog energetskog tjedna. Zajedno nastupaju Zavod za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju i Zavod za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku. Za sve dodatne informacije na raspolaganju su: Ankica Đukić (ankica.djukic@fsb.hr) i Vladimir Soldo (vladimir.soldo@fsb.hr). Vidimo se!
Svim sudionicima Plova za čisti Jadran 2016. naš počasni član Mladen Šutej poklanja knjigu naslova SLATKA PATNJA JEDRENJA autorice Tatjane Tetuš Šutej. U privitku je e-mail sa svim detaljima.
Marino Grozdek
Robert Keser diplomirao na FSB-u i dobio posao u momčadi Formule 1
Robert Keser prije mjesec dana je diplomirao na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, a ovoga tjedna počinje raditi u momčadi Formule 1 Scuderia Toro Rosso. Članove tima za numeričku dinamiku fluida i proračun aerodinamike bolida oduševio je njegov diplomski rad "Blok spregnuti algoritam za modele turbulencije s dvije jednadžbe" te je dobio poziv na šestomjesečno stažiranje u tvornici u Faenzi. 2014. za stažiranje se prijavilo 70 tisuća inženjera, a primljeno ih je svega 4. Robertovu priču pročitajte u današnjem izdanju Jutarnjeg lista (prilog).
Informativni dan za natječaj Energy Efficiency 2016. područja Sigurne, čiste i učinkovite energije u Obzoru 2020
U sklopu Zagrebačkog energetskog tjedna u utorak, 10. svibnja 2016. godine , u dvorani 13 (prizemlje) Sveučilišta u Zagrebu održat će se informativni dan za natječaj Energy Efficiency 2016. područja Sigurne, čiste i učinkovite energije u Obzoru 2020.Na info danu predstavit će se otvorene teme Energy Efficiency natječaja za 2016. s rokom prijave projektnih prijedloga 15. rujna 2016. godine, iskustvo uspješnog hrvatskog prijavitelja, savjeti evaluatora u Obzoru 2020. te rezultati natječaja za 2014./2015. godinu. Na info danu predstavit će se i usluge potpore nacionalnih osoba za kontakt programa Obzor 2020. Program info dana dostupan je ovdje.Sudjelovanje je besplatno, a registrirati se možete putem sljedeće poveznice.
GUESSS - Global University Entrepreneurial Spirit Students' Survey provodi međunarodni istraživački projekt na temu istraživanja poduzetničkih sklonosti studentske populacije. Ove godine će u istraživanju po prvi puta sudjelovati i studentska populacija u Republici Hrvatskoj te je sudjelovanje studenata u navedenom istraživanju od velike važnosti. Stoga se pozivaju svi studenti da sudjeluju i pošalju u potpunosti ispunjen online upitnik čime postaju i sudionici nagradne igre u kojoj mogu osvojiti jednu od dviju vrijednih nagrada. Više o samom projektu, kao i linkove na upitnik možete vidjeti u privitku.   
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Rok za predaju prijava je 31. kolovoza 2016. godine. Detaljne informacije nalaze se na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta usvojilo je Smjernice za financijsku provedbu projekata iz programa Obzor 2020. u Republici Hrvatskoj. Smjernice su izrađene od strane Agencije za mobilnosti i programe EU u suradnji s predstavnicima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnicima sveučilišta u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku, te dvaju znanstvenih instituta - Instituta Ruđer Bošković i Hrvatskog šumarskog instituta.    
U subotu, 4.6.2016., KTZK organizira tradicionalni rafting na Mrežnici u Rastokama za djelatnike FSB-a. Uplate i prijave na Katedri do 20.5.2016. Broj sudionika je ograničen. 
HUB385 je coworking prostor koji okuplja mlade poduzetnike, kreativce i inovatore. Radi se o zajednici koja promovira inovacije i dijeljenje znanja te ugošćuje tehnološke evente, radionice, meetup-e i hackhatone usmjerene na nove tehnologije koje riješavaju goruće probleme i promoviraju bolji život. Mi podržavamo mlade talentirane ljude, pomažemo im u izgradnji startup-a i kvalitetnih proizvoda dizajniranih da budu konkurentni na svjetskom tržištu. Zajedno radimo i zabavljamo se radeći ono što volimo.
Za studente FSB-a su osmislili posebnu ponudu. U letku pročitajte što točno nude.
Rezultati natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Prve rezultate natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - za ak. godinu 2016./17.   Upute za odabrane studente biti će dostavljene direktno na njihovu e-mail adresu.
Od 06.05. do 08.05.2016. održat će se Malonogometni turnir - FSB Kup 2016 na  Zagrebačkom velesajmu - Nogometni centar Šalata. Više u privitku.
IRB traži potencijalnog kandidata za specificno, vrlo izazovno i izuzetno zanimljivo radno mjesto vezano uz montažu linearnog akceleratora elektrona koji će služiti za znanstvena istraživanja, ali i za primjenu u gospodarstvu (sterilizacije, mikrobioloske dekontaminacije, ciljane modifikacije materijala itd.). Ovaj moćan uređaj bit će jedini takve vrste u Hrvatskoj, a i u regiji.  Kandidat će u potpunosti biti educiran o njegovim karakteristikama i upravljanju, no poželjno bi bilo bilo kakvo iskustvo u području impulsne elektronike odnosno visokofrekventne tehnike, vakuumske tehnike, odnosno radarske tehnike, ili iskustvo u području akceleratorske tehnike, odnosno nuklearne instrumentacije. Ako kandidat i nema takva iskustva, za visoku motiviranost osigurali bi se svi uvjeti rada s mogućnošću nagrađivanja. Za sve detaljnije informacije obratite se na dr.sc. Branka Mihaljević, Voditeljica Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju, Zavod za kemiju materijala, Institut Ruđer Bošković, tel. 01 46 80 206, e-mail: branka.mihaljevic@irb.hr.
Natječaj je objavljen na stranicama IRB-a (http://www.irb.hr/O-IRB-u/Administrativne-strucne-i-tehnicke-sluzbe/Natjecaji-za-radna-mjesta/Natjecaj-za-popunu-upraznjenih-radnih-mjesta) I NN.

Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2016. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 14. rujna 2016. godine. Više informacija o individualnim stipendijama MSCA dostupno je na stranicama Portala za sudionike (ovdje) te na stranicama Europske komisije (ovdje). Vodič za prijavitelje nalazi se u privitku. 
XXXVII. International Waterbike Regatta održat će se od 25. do 29.05.2016. u Beču. Naši studenti su spremni ... Sretno!!!
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-francuskih znanstvenoistraživačkih projekata u sklopu programa „Cogito“ Partnerstvo Hubert Curien za 2017. – 2018. Rok za prijavu je 30. svibnja 2016. godine. Više informacija nalazi se na stranicama MZOS-a.
Obzor 2020 projekt „Heat Roadmap Europe (HRE)
U sklopu natječaja Horizon 2020 – 2015-EE-14 CALL (Removing market barriers to the uptake of efficient heating and cooling solutions) FSB je u konzorciju s još 13 europskih partnera sudjelovao u pripremi i prijavi projekta Heat Roadmap Europe (HRE) koji je u konačnici pozitivno ocijenjen. Koordinator projekta je dansko sveučilište Aalborg University, a sam projekt se bavi izgradnjom kapaciteta te razvojem znanja i vještina glavnih aktera u sektoru grijanja i hlađenja. Službeni početak projekta je 01.03.2016. s trajanjem od 36 mjeseci. Sa strane FSB-a pripremu i prijavu projekta su vodili kolege prof. dr. sc. Neven Duić i doc. dr. sc. Goran Krajačić, sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i ekologiju. Više informacija o projektu možete naći na stranici http://www.heatroadmap.eu/
Program poticanja istraživačkih i razvojnih aktivnosti u području klimatskih promjena
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za potpore istraživačkim i razvojnim aktivnostima u području ublažavanja i prilagodbe klimatskih promjena. Rok za prijavu je 30. lipnja 2016. godine. Više informacija nalazi se na stranicama HRZZ-a.
Natječaj za dodjelu stipendija
Taiwan Fellowship Program 2017 namijenjen je međunarodnim  stručnjacima i znanstvenicima  za istraživanja i studij u odabranim temama na tajvanskim sveučilištima, visokim školama i istraživačkim ustanovama. Prijave će biti otvorene od 1. svibnja do 30. lipnja 2016. godine. 
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt Inženjerstvo materijala  - temelj inovativne ekonomije, Operativni program „Razvoj ljudskih potencijala“, ESF. Nositelj projekta je FSB, a partneri su Metalurški fakultet, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatsko društvo za materijale i tribologiju. Detalji o projektu nalaze se u privitku. 
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna 2016.  Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2016
Prof. dr. sc. Zdravko Terze i prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar sudjelovali su kao predstavnici FSB-a u delegaciji Sveučilišta u Zagrebu koja je, pod vodstvom Rektora Sveučilišta,  10. veljače 2016. godine posjetila Tehničko sveučilište u Münchenu (TUM). Tom su prigodom diskutirani mogući oblici suradnje TUM-a i Sveučilišta u Zagrebu, nakon čega je potpisana službena deklaracija o suradnji dvaju sveučilišta. U kontekstu aktivnosti FSB-a, tijekom službenih razgovora s predstavnicima TUM-a više tema je istaknuto kao područja moguće suradnje: robotika, vjetroturbine, numeričke i experimentalne metode u mehanici čvrstih tijela i fluida, produkt dizajn, biomehanika i zrakoplovno inženjerstvo (lista nije isključiva). Za realizaciju istraživačke suradnje sa znanstvenicima s TUM-a moguće je koristiti više linija izravnog financiranja kojim TUM vlastitim sredstvima podupire međunarodnu suradnju (materijal u prilogu).
Momir Sjerić i Lana Virag: Dobitnici Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2015.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodjelilo je dr. sc. Momiru Sjeriću, višem asistentu na Zavodu za motore i transportna sredstva i Lani Virag, mag. ing., asistentici na Zavodu za tehničku mehaniku godišnju nagradu Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2015. godini.
Odluka o dodjeli nagrade nalazi se na na web stranici Društva.
Senat Sveučilišta u Zagrebu, donio je Odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković", za ak. god. 2015./2016. Prijedlog za dodjelu Nagrade može utvrditi Fakultetsko vijeće svakog tehničkog fakulteta. Prijedloge za Nagradu "Fran Bošnjaković" za ak. god. 2015./2016. potrebno je uputiti Povjerenstvu za nagrade Fakulteta, putem urudžbenog zapisnika i na e-mail adresu: jagoda.oklopcic@fsb.hr., do 15. lipnja 2016. godine,  kako bi se prijedlozi mogli pripremiti za sjednicu Fakultetskog vijeća koja će se održati 21. lipnja 2016. godine. Odluka Senata Sveučilišta u Zagrebu, o raspisivanju Natječaja nalazi se u prilogu.  
SDEWES Centre nagrađuje najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 1. rujna 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940