Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

   Vijesti
Sveučilište u Torinu - obavijest o stipendijama

Sveučilište u Torinu objavilo je 2. poziv za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa "Train To Move (T2M)". Program je financiran u okviru FP7-PEOPLE-2013-COFUND, a odnosi se na stipendije za mobilnost post doc istraživača. Rok za prijavu je 5. svibnja 2015. godine. 

  
Maja Jurica: Doktorski rad

Doktorski rad Maje Jurica pod naslovom "Utjecaj zaštitnog plina i načina prijenosa metala na svojstva zavarenog spoja čelika X80" (mentor prof. dr.sc. Zoran Kožuh) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do  20. svibnja 2015.god.

  
Sistematski pregledi studenata

Sistematski pregledi redovitih studenata upisanih u akad. god. 2014./2015. u I. godinu studija obavljat će se na Nastavnom zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Mirogojska cesta 16, Služba za školsku i adolescentnu medicinu ( soba 6 ). Nadležna liječnica Fakulteta je dr. med. Marija Posavec, spec. školske i sveuč. med. Studenti sa sobom trebaju ponijeti indeks, zdravstvenu iskaznicu te kopije specijalističke dokumentacije ukoliko ju posjeduju. Ukoliko nekome ne odgovara termin održavanja sistematskog pregleda, može se zamijeniti sa nekime iz druge grupe. Za sve dodatne informacije javiti se na broj telefona 4696 - 281 parne datume ujutro, neparne datume popodne. Pregledi će se obavljati prema rasporedu koji možete vidjeti u privitku od 30. travnja do 8. svibnja 2015.

  
Postdoktorske stipendije za strane istraživače Japanskog društva za promicanje znanosti (JSPS) za 2015. godinu

Japansko društvo za promicanje znanosti (Japan Society for Promotion of Science, JSPS) raspisalo je natječaj za postdoktorske stipendije za strane istraživače za 2015. godinu. Rok za prijavu je od 28. travnja do 8. svibnja 2015. godine.

  
Podjela diplomskih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomskih zadataka.

  
Dr.sc. Neven Hadžić, viši asistent, nastupno predavanje

Dr.sc. Neven Hadžić, viši asistent, održat će nastupno predavanje na temu "Matematičko modeliranje brodograđevnog proizvodnog procesa" u petak 08. svibnja 2015. godine u 10,15 sati, u učionici B5., Ivana Lučića 5. 

  
Stručni skup studenata „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“ - Zagrebački energetski tjedan 2015.

Grad Zagreb, u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, Vas poziva da svojim prisutstvom i aktivnim sudjelovanjem na Stručnom skupu studenata pod nazivom „Mi imamo rješenja: vizije novih generacija za zeleni razvoj“ uveličate i doprinesete održavanju šestog po redu Zagrebačkog energetskog tjedna 2015. Stručni skup će se održati u ponedjeljak, 11. svibnja 2015., s početkom u 9:00 sati u Velikoj dvorani Starogradske vijećnice, a program će obuhvatiti stručne prezentacije vezane uz inovativne ideje i vizije studenata za održivi razvoj. Za sve informacije o Stručnom skupu studenata možete se obratiti Gradskom uredu za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, gđi. Ani Šimić na broj telefona: 01/6585-031, ili putem e-mail adrese: ana.simic@zagreb.hr.

  
Tvrtka Plattner traži strojara

Tvrtka Plattner d.o.o., kao ovlašteni uvoznik i distributer Mobil ulja i maziva u Hrvatskoj svjetski renomirane kompanije ExxonMobil, traži PRODAJNOG PREDSTAVNIKA za MobilAUTOMOTIV PROGRAM, sa sjedištem u Zagrebu. Kandidati bi trebali biti apsolventi FSB-a pred diplomskim ispitom ili diplomirani studenti FSB-a. Zaintersirani mogu poslati motivacijsko pismo i CV sa slikom do 15.05.2015. na e-mail human.resource@plattner.hr

  
Podjela završnih zadataka

U privitku se nalaze obavijesti o podjeli završnih zadataka.

  
Marta Pedišić-Buča: Obrana konačne teme

U četvrtak 7. svibnja 2015. u 12.00 sati, u Vijećnici Zavoda za brodogradnju i pomorski tehniku (soba 701/VII kat južne zgrada) Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada mr.sc. Marte Pedišić-Buča, dipl.ing.brodogradnje pod naslovom: "ANALIZA UTJECAJA MJERILA MODELA BRODA NA KOEFICIJENTE PROPULZIJE". Mentor doktorskog rada je prof. dr. sc. Nastia Degiuli.

  
Natječaj za radna mjesta na temelju Odluke Fakultetskog vijeća od 21. travnja 2015.

Natječaj za radno mjesto docenta, dva asistenta, stručnog suradnika u sustavu znanosti i visokog obrazovanja  i naslovnog asistenta, na temelju Odluke Fakulteteskog vijeća od 21. travnja 2015. godine, objavljen je u Večernjem listu i N.N., 29. travnja 2015. Natječaj se nalazi se u prilogu.

  
NOVO - Prvi rezultati - Erasmus+ studijski boravak za studente za akademsku godinu 2015./16

Obaviještavamo studente da je Sveučilište u Zagrebu objavilo prve rezultete Natječaja Erasmus+  studijski boravak za studente za akademsku godinu 2015./16. Više informacija nalazi se na http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/prvi-rezultati-erasmus-studijski-boravak-za-studente-akadgodina-201516/ .

  
Basiles V - natječaj za nastavno i ne-nastavno osoblje

Otvoren je zadnji Natječaj u sklopu projekta Basileus V za nastavno i ne-nastavno osoblje. Prijava i detalji Natječaja dostupni su ovdje. Natječaj ostaje otvoren do 11. svibnja 2015. godine.

  
Hrvoje RAFAEL: Obrana konačne teme

U petak 8. svibnja 2015. u 12 sati, u učionici A-207 (visoko prizemlje sjeverne zgrade)  Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Hrvoja Rafaela, dipl.ing. zrakoplovstva pod naslovom: "UTJECAJ INTEGRITETA POVRŠINE ALATNIH ČELIKA ZA HLADNI RAD NA SVOJSTVA TVRDIH PREVLAKA". Mentor doktorskog rada je izv. prof. dr. sc. Darko Landek.

  
Saša KOVAČIĆ: Obrana konačne teme

U četvrtak 7. svibnja 2015. u 13 sati, u Vijećnici sjeverne zgrade, Ivana Lučića 1/III kat Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Saše Kovačića, mag. ing. mech. pod naslovom: "UTJECAJ NITRIRANJA I PREVLAČENJA NA SVOJSTVA ALATNIH ČELIKA ZA TOPLI RAD". Mentor doktorskog rada je prof. dr. sc. Franjo Cajner.

  
Martin SURJAK: Obrana konačne teme

U četvrtak 7. svibnja 2015. u 14.00 sati, u Maloj vijećnici južne zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Martina Surjaka, mag. ing. mech. pod naslovom: " VALIDACIJA NUMERIČKIH MODELA MEHANIČKOG PONAŠANJA ŽIVOTINJSKIH I LJUDSKIH KOSTIJU". Mentor doktorskog rada je prof. dr. sc. Janoš Kodvanj.

  
Ivan KUMIĆ: Obrana preliminarne teme

U srijedu 6. svibnja 2015. u 13 sati, u učionici A-207 (visoko prizemlje sjeverne zgrade)  Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana preliminarne teme doktorskog rada Ivana Kumića, mag. ing. mech. pod naslovom: "RAZVOJ POSTUPKA INŽENJERSTVA POVRŠINA ZA ENDOPROTETSKE TRAJNE IMPLANTATE". Mentor doktorskog rada je prof. dr. sc. Božidar Matijević.

  
Bojan Šekoranja: Doktorski rad

Doktorski rad Bojana Šekoranje pod naslovom "Vjerojatnosni model robotskog djelovanja u fizičkoj interakciji s čovjekom" (mentor prof. dr.sc. Bojan Jerbić) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do  20. svibnja 2015.god.

  
Prijava na BEST-ove jesenske seminare

Koliko ti se puta dogodilo da si pred kraj ljeta bio tužan znajući da zabavi i avanturama dolazi kraj? Ove godine to možeš promijeniti! Ove sezone se može birati između 16 različitih BEST-ovih seminara u Europi koji se održavaju od 1. rujna do 1. studenog 2015. Kraj prijava je 17.5., a više informacija možeš saznati u privitku.

  
Vladimir Milić, dipl.ing.strojarstva, obrana doktorskog rada

Vladimir Milić, dipl.ing.strojarstva, branit će doktorski rad pod naslovom "Minimaks optimalno upravljanje nelinearnim dinamičkim sustavima"  05. svibnja 2015. godine u 15,00 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Ivana Lučića 1/III kat.

  
Studentski posao u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja traži studentice i studente za obavljanje fizičkih poslova tijekom pripreme i provedbe državne mature. Cijena sata rada: radnim danom 20kn, subotom 25kn, a nedjeljom i praznikom 27 kn. Sve studentice i studente koji su voljni raditi, molimo da se jave gospodinu Nenadu Markoviću na broj telefona: 095/4895-221.

S radom se počinje odmah. 

  
Članak o projektu "High Altitude Wind Energy" na EU portalu u kategoriji Znanost i inovacije

Netom završeni projekt "High Altitude Wind Energy", sufinanciran od strane Europske komisije u sklopu Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj, na kojemu je sudjelovao i FSB, dobio je svoj prostor u vijestima portala Europske komisije - Istraživanje i razvoj u kategorijama Energija i Okoliš pod naslovom "Cheap and renewable electricity anywhere". U članku je ukratko opisana motivacija i koncept dobivanja energije iz visokih vjetrova te najavljeno daljnje istraživanje i komercijalizacija koncepta. Istraživači s FSB-a su u projektu bili zaduženi za izbor materijala, odabir sustava za pohranu energije, strategije kontrole i vođenja sustava te aerodinamičke studije. Članak možete pročitati u privitku.

  
Tea Žakula u dnevniku Nove TV - prilog i članak

U dnevniku NOVE TV 20.04.2015 (prilog “Bolja Hrvatska”) gostovala je voditeljica Laboratorija za energetsku učinkovitost, dr. sc. Tea Žakula. Prilog i članak možete pogledati ovdje.

  
Natječaj za sufinanciranje hrvatsko-srpskih znanstveno-istraživačkih projektata u 2016. i 2017. godini

Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Natječaj za sufinanciranje znanstveno-istraživačkih projekata u sklopu zajedničke hrvatsko-srpske suradnje u trajanju od 1. siječnja 2016. do 31. prosinca 2017. godine. Rok za prijavu je 20. srpnja 2015. godine.

  
Kampusijada 2015.

Od ponedjeljka, 20. travnja 2015. službeno su otvorene prijave za sportsko natjecanje studenata Sveučilišta u Zagrebu – tradicionalnu Kampusijadu 2015. Kampusijada 2015. održat će se na Znanstveno učilišnom kampusu Borongaj 28. svibnja 2015. Prijave su otvorene do 20. svibnja 2015. godine. Detaljnije o Kampusijadi možete pročitati u privitku.  

  
Seminar: Uvod u medijsku pismenost

Udruga VANG u suradnji s Grafičkom školom u Zagrebu organizira sedmi u nizu seminar pod nazivom Uvod u medijsku pismenost, koji će biti održan od 5. do 22. svibnja 2015. u studijskom prostoru Grafičke škole u Zagrebu. Ovaj besplatni seminar namijenjen je  studentima i učenicima treće i četvrte godine srednjoškolskih obrazovnih ustanova. Zainteresirani kandidati upit mogu dostaviti na kontakt: vang@vang.hr. Više informacija u privitku.

  
ULJANIK Grupa traži inženjere

ULJANIK Grupa će tijekom predstojećeg proizvodnog razdoblja imati potrebu za magistrima inženjerima brodogradnje, brodostrojarstva i  strojarstva. Pratite oglase na http://www.uljanik.hr/index.php/hr/ostale-informacije/zaposljavanje ili nam se javite odmah. Više informacija u privitku.

  
Probni pristup eKnjigama CRCnetBASE

Do 9. svibnja 2015. omogućen je probni pristup kolekciji eKnjiga CRCnetBASE. Kolekcija sadrži knjige iz prirodnih, tehničkih i biomedicinskih znanosti.

  
Novi broj časopisa Polimeri

Objavljen je novi broj časopisa Polimeri koji možete vidjeti ovdje.

  
Novi broj časopisa Brodogradnja

Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja u 2015. godini, sveščić 66, broj 1 u izdanju FSB-a. Vidjeti na FSB-Online-Izdavaštvo.
Uredili Nastia Degiuli i Kalman Žiha

  
Potpora "Preko granice" - otvoren natječaj

Fond "Jedinstvo uz pomoć znanja"  (UKF) otvorio je natječaj za Potporu "Preko granice" u sklopu Programa znanstvene suradnje koji će biti otvoren do petka, 12. lipnja 2015. godine. Program "Znanstvena suradnja" potiče znanstvena istraživanja kroz financiranje suradničkih projekata srednje veličine. Podupiru se istraživački projekti u Hrvatskoj koji doprinose ciljevima Fonda i koji uključuju suradnju s hrvatskom znanstvenom i stručnom dijasporom. 

  
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM

Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 24. kolovoza do 4. rujna 2015. godine. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2015

  
Marie Sklodowska-Curie akcije - individualne stipendije

Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2015. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 10. rujna 2015. godine. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. 

  
Ljetna škola iz robotike

U organizaciji Association of Automation and Robotics u periodu od 24. do 29. kolovoza 2015 u Beču će se održati ljetna škola iz robotike. Škola uključuje predavanja, radionice sa radom u laboratorijima i posjet tvrtki iz područja automatizacije. Više informacija o školi, uključujući detalje oko prijave, programa i troškova, nalaze se na web stranici http://www.f-ar.at/journal/en/summer-school/. Obrazac za prijavu se nalazi u privitku.

  
Pokretanje zaklade Fran Bošnjaković za potporu mladih znanstvenika

Upravu Fakulteta 5. ožujka  2015. posjetio je dr. sc. Branko Bošnjaković, sin pokojnog prof. dr. sc. Frana Bošnjakovića te prenio obavijest o pokretanju zaklade s imenom Frana Bošnjakovića za potporu mladih znanstvenika u okviru Sveučilišta.

  
Izvedena i posljednja istražna bušotina na Tehničkoj školi u Požegi

U subotu 28.02.2015 je u sklopu provedbe IPA projekta Istraživanje i promocija plitkih geotermalnih potencijala u RH - GeothermalMapping na Tehničkoj školi u Požegi u vrlo zahtjevnim uvjetima izvedena i posljednja istražna bušotina. Iznimno zahtjevne radove bušenja do 100 m dubine, uz uzimanja jezgre radi određivanja različitih geologija tla, na svih je osam lokacija diljem Hrvatske izvela tvrtka Geoservis AS. Mjerenja toplinskog potencijalna tla na bušotinama dubine 100 m do sad su provedena na lokacijama: Strojarska tehnička škola Osijek, Tehnička škola Čakovec, Strukovna škola Gospić, Tehnička škola Zadar. Više o provedbi projekta sa slikama s posljednje dvije istražne bušotine u Požegi i Kninu u prilogu.
Prof. dr. sc. Vladimir Soldo

  
Uprava Fakulteta posjetila je tvrtku KONČAR-Metalne konstrukcije d.d.

Uprava Fakulteta posjetila je tvrtku KONČAR-Metalne konstrukcije d.d. 25. veljače 2015. Tijekom posjete raspravljalo se o oblicima zajedničke suradnje. U nastavku ove obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.

  
Neven Hadžić: Dobitnik Godišnje nagrade Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2014.

Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu dodjelilo je dr. sc. Nevenu Hadžiću, višem asistentu na Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku godišnju nagradu Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2014. godini za rad Offshore renewable energy in the Adriatic Sea with respect to the Croatian 2020 energy strategy.
Odluka o dodjeli nagrade nalazi se na na web stranici Društva.

  
Projekt CO-EFFICIENT: Okvir za suradnju energetski učinkovitih sustava u kojemu sudjeluje i FSB

Većina malih i srednjih tvrtki na području Mediterana nije energetski učinkovita, osobito u području proizvodnje i logistike, što utječe na njihovu konkurentnost. Projektom CO-EFFICIENT se želi stvoriti trajni okvir njihove suradnje, tzv. živi laboratorij, u sklopu koje će im se pomoći da otkriju vlastite uštede, poboljšanja i rješenja u području energetske učinkovitosti.
FSB, u ovom projektu angažiran kao vanjski suradnik Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje, zadužen je uspostaviti dva `živa laboratorija´ na području Hrvatske u kojima će surađivati male i srednje tvrtke i organizacije za razvoj i istraživanje u postizanju ciljeva projekta. Projekt se financira iz Transnacionalnog programa MEDITERAN, a provodi se u 5 zemalja Mediterana.

  
Konferencija: Innovation - Driven Defence Enterprising

Međunarodna konferencija o tematici znanstveno-tehnoloških inovacija u kontekstu domene obrane i sigurnosti radnog naslova „Innovation - Driven Defence Enterprising“ održat će se 19. i 20. listopada 2015. u Hrvatskom vojnom učilištu u Zagrebu.
U privitku je poziv znanstvenicima s FSB-a koji bi željeli biti potencijalni pozvani predavači i obavijest organizatora.

  
6. broj biltena IPA projekta ME4CataLOgue

Izašao je posljednji, šesti broj biltena IPA projekta ME4CataLOgue (Mechanical Engineering for Catalogue) - Hrvatski katalog znanja, vještina i kompetencija za studije strojarstva temeljen na ishodima učenja. Za razliku od prethodnih biltena, ovaj prikazuje kratku rekapitulaciju brojnih aktivnosti realiziranih u sklopu projekta.
Bilten je namijenjen studentima, nastavnom i administrativnom osoblju na visokim učilištima u području strojarstva, ali i svih drugih obrazovnih područja u kojima je već započeo ili će tek započeti rad na provedbi i daljnjem razvoju Hrvatskoga kvalifikacijskog okvira.

  
The Matsumae International Foundation 2016

Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavila je natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2016. do ožujka 2017. godine. Dodijelit će se dvadesetak stipendija koje pokrivaju sve troškove boravka u Japanu i međunarodnoga prijevoza. Rok za prijavu je 31. kolovoza 2015. godine.

  
Natječaj za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za ak.god.2014./2015.

Senat Sveučilišta u Zagrebu, donio je Odluku o raspisivanju natječaja za dodjelu Nagrade "Fran Bošnjaković" za ak.god. 2014./2015. Prijedlozi se mogu dostaviti Povjerenstvu za nagrade (putem Urudžbenog zapisnika) do 10. svibnja 2015. g., kako bi Fakultetsko vijeće moglo utvrditi prijedlog na sjednici 19. svibnja 2015. godine. Odluka Senata Sveučilišta o raspisivanju natječaja nalazi se u prilogu.  

  
Kalendar održavanja redovnih sjednica Fakultetskog vijeća za ak.god. 2014./2015.

Fakultetsko vijeće Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu na svojoj 11. redovnoj sjednici održanoj 23. rujna 2014. godine, na temelju prijedloga dekana, a u skladu s čl. 27. Statuta, donijelo je odluku kojom se prihvaća prijedlog kalendara održavanja redovnih sjednica Fakultetskog vijeća Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu u akademskoj godini 2014./2015. Odluku i kalendar možete naći u privitku.

  
  
Odaberite broj poruka po stranici:  

 Arhiva vijestiNa Vrh Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940