Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

  
Izašao novi broj časopisa Brodogradnja
Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja/Shipbuilding (Svešćić 66 Broj 3, 2015) u digitalnom izdanju FSB-a www.fsb.hr/brodogradnja.
Znanstvena urednica Nastia Degiuli i urednik Kalman Žiha
Neven Hadžić: Dobitnik Državne nagrade za znanost za 2014. godinu
Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku. Godišnju nagradu za znanstvene novake u području tehničkih znanosti dobio je doc. dr. sc. Neven Hadžić, docent na Zavodu za brodogradnju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Odluka se nalazi na stranici Hrvatskog sabora.
Čestitamo!
Jedriličarski kup FSB 2015 - Preko, otok Ugljan
U organizaciji Sveučilišnog nautičkog kluba Fakulteta strojarstva i brodogradnje od 2. do 4. listopada ove godine u akvatoriju grada Preko, otok Ugljan održati će se šesti „Jedriličarski kup FSB". Jedriličarski kup namijenjen je zaposlenicima i studentima hrvatskih i inozemnih sveučilišta. Program jedrenja nalazi se u prilogu.
Kao i prošle tako i ove godine organiziramo mogućnost sudjelovanja za članove posada kojima će to biti PRVO monotipsko regatavanje, odnosno krštenje u natjecateljskome jedrenju na trokut i štap. Dakako, uz vodstvo i poduku od strane iskusnih kormilara, taktičara, bowman-a i inih te uz tradicionalna predavanja tijekom večeri.
Organizacijski odbor regate s veseljem očekuje prijave svih koji žele sudjelovati, bilo pojedinačno ili u grupi.
Švicarska nacionalna zaklada za znanost - Promotion of Young Scientists in Eastern Europe
Švicarska nacionalna zaklada za znanost (SNSF) pokrenula je novi tip granta, tzv. take home grant, namijenjen stranim istraživačima koji su u Švicarskoj proveli najmanje dvije godine i žele nastaviti raditi u svojoj domovini (novoj DČ EU). Hrvatska je prihvatljiva za financiranje. Detaljnije informacije dostupne su ovdje. Rok za prijavu je 5. listopada 2015. godine.
Satnica - zimski semstar ak.god. 2015./2016. v-02
Na linku https://www.fsb.unizg.hr/?raspored objavljena je izmjenjena satnica zimskog semestra ak.god. 2015./2016. koja će se primjenjivati od ponedjeljka 05.10.2015. Satnica je podložna promjenama na tjednoj osnovi. Ujedno na toj adresi možete naći i link na popis studenata i grupa prve godine studija.
Program transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014.-2020. - Nacionalni info dan
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji sa zajedničkim tajništvom Programa, poziva sve zainteresirane na sudjelovanje na nacionalnom info danu koji će se održati u svrhu upoznavanja potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te pravovremene pripreme za prijavu na prvi poziv. Radinica će se održati 6. listopada 2015. s početkom u 10.00 sati u hotelu International (Zagreb), a detaljan raspored možete pogledati ovdje. Svoje sudjelovanje na radionici možete prijaviti putem Prijavnog obrasca
Poštovani studenti i budući zaposlenici naše proizvodne Grupe, pozivamo Vas na testiranje u UTORAK 6.10.2015. u 15 ili 17 sati u dvoranu S-24 u svrhu odabira kandidata za program poticanja visokog obrazovanja brodograditelja i brodostrojara ULJANIK Stipendira! ULJANIK Stipendira! je plan financijske podrške i zapošljavanja Uljanik Grupe ciljano namijenjen pojedinim obrazovnim profilima, odnosno sveučilišnim inženjerima brodogradnje i brodostrojarstva.
U okviru svojih aktivnosti Hrvatsko društvo za zaštitu materijala i Katedra za zaštitu materijala (FSB) organiziraju 6. listopada 2015.  radionicu “INHIBITORI KOROZIJE”Radionica će se održati u Laboratoriju za zaštitu materijala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, I. Lučića 1.
Poziv za radionicu se nalazi u prilogu.
Javni poziv za sudjelovanje u Projektu 'Akademija regionalnog razvoja i fondova Europske unije'
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije nastavlja s projektom „Akademija regionalnoga razvoja i fondova Europske unije“, čiji je glavni cilj informiranje studentske populacije o svim aspektima korištenja EU fondova. Zainteresirane studentske udruge i neformalne grupe studenata mogu se prijaviti putem prijavnog obrasca. Detaljnije informacije o uvjetima i načinu prijave nalaze se ovdje. Prijave se primaju do 15.listopada 2015. godine. Za više informacija možete se obratiti na fondovi@mrrfeu.hr
Program transnacionalne suradnje Interreg DUNAV 2014.-2020. – objavljen 1. poziv na dostavu projektnih prijedloga
Program transnacionalne suradnje Dunav 2014. -2020. poziva javne i privatne organizacije sa sjedištem u dunavskoj regiji na dostavu prijava u okviru prvog poziva na dostavu projektnih prijedloga. Detaljne uvjete i rokove za 1. poziv na dostavu prijedloga možete pronaći u Priručniku za prijavu (“Application Manual”) uključenom u Paket za prijavitelje (“Application Pack”). Paket za prijavitelje predstavlja integralni dio ove objave poziva i može se preuzeti s programske web stranice http://www.interreg-danube.eu/calls/calls-for-proposals/first-call.  Obrazac za prijavu za prvi korak (iskaz interesa) mora se dostaviti najkasnije do 3. studenog 2015. u 15:00h.
Stipendije Vlade Slovačke Republike u sklopu Narodnoga stipendijskog programa za akademsku godinu 2015./2016.
Veleposlanstvo Republike Slovačke u Zagrebu objavilo je novi poziv za podnošenje molbe za stipendiju za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2015./2016. Narodni stipendijski program Slovačke Republike namijenjen je potpori mobilnosti stranih studenata, doktoranada, fakultetskih profesora, istraživačkih i umjetničkih djelatnika tijekom boravka na slovačkim fakultetima i u istraživačkim organizacijama. Zaključni rok za prijavu je 31. listopada 2015. godine u 16.00 h.
Seminar: Medijska pismenost za mlade
Udruga VANG poziva zainteresirane na dostavu prijava za sudjelovanje na besplatnom, sedmom po redu seminaru  Medijske  pismenosti za mlade, koji će se u suradnji i uz potporu Grafičke škole u Zagrebu, Grada Zagreba  i  Ureda za obrazovanje, kulturu i sport održati od 19. listopada do 11. studenoga 2015. Više informacija i raspored seminara možete naći u privitku.
Poziv na BEST zimske seminare
Smatraš da otići na skijanje više nije u modi? Želiš iskusiti nešto novo i nezaboravno. Otputovati, naučiti i zabaviti se? BEST seminari ti pružaju tu mogućnost! Ove zime imaš jedinstvenu priliku otići na jedan od 6 seminara! Kraj prijava je 11.10., a u prijavi dovoljno je napisati motivacijsko pismo i odgovoriti na tri pitanja. Za više informacija  posjetite našu facebook stranicu ili www.best.hr/seminari/prijava.
Tvrtka TM zagreb d.o.o.,  ovlašteni uvoznik i distributer Yamaha proizvoda za područje Republike Hrvatske, raspisuje natječaj za poziciju Asistent/ica Service Managera (voditelja postprodaje) – student/ica (apsolvent/ica). Vaš životopis i motivacijsko pismo pošaljite na na e-mail posao@yamaha-motor.hr s naznakom  „Prijava na natječaj: Asistent Service Managera (voditelja postprodaje) – student/ica“  zaključno do 11.10.2015.
Zaklada "STIPO LOZIĆ-BAŠKARAD" raspisala je natječaj za dodjelu dvije stipendije kao potpora naprednim studentima druge ili viših godina prediplomskog ili diplomskog sveučilišnog studija strojarstva (konstrukcijski smjer - usmjerenje motori i vozila). Prijave za natječaj podnose se do zaključno 24. listopada 2015. godine. Tekst natječaja je u privitku.
Međunarodni sajam inovacija u Bruxelles-u Innova 2015
Otvorena je mogućnost nastupa na međunarodnom sajmu inovacija u Bruxelles-u Innova 2015 koji će se održati od 19. do 21. studenog 2015. godine (u prilogu se nalazi Poziv za prijavu kao i Prijavnica). Napominjemo kako je je Sveučilište u Zagrebu kolektivni član Udruge inovatora Hrvatske, a time ostvaruje i članske pogodnosti (u ovom slučaju kotizacijski popust od 25% koji je naveden u Pozivu za prijavu). Također naglašavamo kako će prednost u selekciji inovacija imati one inovacije koje će dobiti priznanja na ARCA 2015.
U privitku se nalazi zadnji popis studenata prve godine studija strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva za akademsku godinu 2015./2016.
Natječaj za radna mjesta asistenta i poslijedoktoranda objavljen je u N.N. u petak 25. 09. 2015., i u Večernjem listu 26. 09. (subota) 2015. g.    Natječaj se nalazi u prilogu obavijesti.
Obavijest studentima koji se upisuju u 2. odnosno 3. godinu studija strojarstva
"Studenti koji ne mogu na Studomatu upisati sve kolegije 2. i 3. godine preddiplomskog studija trebaju na Studomatu obaviti upis kolegija 2. godine, a popis šifri i naziva preostalih kolegija trebaju predati s indeksom na šalter studentske referade.'' 
Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Europskom komisijom organizira međunarodnu Obzor 2020. radionicu  „Širenje izvrsnosti i sudjelovanja“, unutar koje će također biti predstavljene i Marie Sklodowska–Curie akcije. Radionica će se održti 13. listopada 2015. godine u hotelu Esplanade, Mihanovićeva 1, Zagreb, s početkom u 9,30 sati. Cilj radionice je povećati stopu uspješnosti hrvatskih prijavitelja unutar programa Obzor 2020., te će stručnjaci predstaviti mogućnosti financiranja unutar navedena dva područja i pružiti praktične savjete pri izradi projektnih prijedloga. Preliminarni program radionice nalazi se u privitku. Sudjelovanje na radionici je besplatno te se možete prijaviti putem poveznice (lozinka je „zagreb“). 
U prilogu se nalazi vrlo atraktivna ponuda za rad na istraživačkom projektu na Aristotle University of Thessaloniki iz područja biomedicinskog inženjerstva. U projektu su uključeni između ostalih i Imperial College - London i EPFL - Švicarska. Rok za prijavu je 30. listopada 2015. godine.
Odluka Dekana o dodatnoj financijskoj potpori odabranim studentima za Erasmus+ studijski boravak 2015./16.
Na temelju objave drugih rezultata za Erasmus+ studijski boravak u ak.god. 2015./16. i naknadnih pomicanja rang liste, a sukladno Odluci Dekana (3.lipnja 2015.) fakultet će dodijeliti jednokratnu financijsku potporu odabranim studentima. Način isplate jednokratne financijske potpore, te lista odabranih studenata nalazi se u privitku.
Natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC''
INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. raspisuje natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC'' studentima FSB-a u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške najboljim studentima. Natječaj je otvoren do 31. listopada 2015. Nagrada se sastoji od povelje te novčanog iznosa od 5.000,00 kn. Tekst natječaja i Pravilnik o dodjeli nagrade ''INETEC'' možete vidjeti u privitku.
Podizanje studentskih iskaznica za novoupisane studente
Obavještavamo novoupisane studente koji su upise izvršili u srpnju ove godine da svoje studentske iskaznice mogu podići u Računalnom centru fakulteta.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017.
MZOS i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavili su natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2016./2017. Za hrvatske državljane dodjeljuju se stipendije u konkurenciji s kandidatima iz drugih zemalja za znanstvenoistraživačke boravke u Švicarskoj, za doktorske studije te za poslijedoktorske studije. Rok za prijavu je 23. listopada 2015. godine.
U utorak 8. rujna 2015. godine, u posjeti Sveučilištu u Zagrebu boravili su predsjednik prof. dr. sc. Wolfgang Herrmann i članovi uprave Tehničkog Sveučilišta u Münchenu (TUM) vezano uz suradnju na istraživanjima i razmjenu studenata i nastavnika. Sastanku su prisustvovali rektor prof.dr. sc. Damir Boras i prorektori Sveučilišta u Zagrebu, kao i predstavnici fakulteta koji ostvaruju suradnju s TUM-om. Nastavno na održani sastanak u prilogu se nalaze informacije za studente i nastavnike o raznim mogućnostima financiranja kroz suradnju s TUM-om.
Konferencija Hrvatski kvalifikacijski okvir: znanje i kreativnost
Podsjećamo da Nacionalno vijeće za razvoj ljudskih potencijala organizira konferenciju Hrvatski kvalifikacijski okvir: znanje i kreativnost koja će se održati 22. i 23. listopada 2015. u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta. Pozvani su mladi istraživači koji se bavi nekom od navedenih tema ili su tek u postupku njezinog prethodnog istraživanja, da se prijave za prezentaciju svojeg istraživačkog rada i pridonesu kvaliteti konferencije. Rok za prijavu i dostavu sažetka je 22. rujna 2015. (e-adresa: hko@mzos.hr). Više informacija u privitku.
Djelatnici Katedre za preradu polimera sudjelovali su u izradbi umjetnog kralješka načinjenog uz pomoć aditivnog postupka. Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata (polimer komercijalnog naziva Palacos®) koji je izrađen u kalupu na 3D pisaču u Centru za aditivne tehnologije.
Prilog o operaciji je prikazan 8. rujna 2015. u dnevnicima na RTL televiziji i Novoj TV. U privitku je naslovnica i prilog u Novom listu od utorka 8. rujna 2015.
Macquarie Sveučilište, Australija - stipendije za hrvatske doktorande
Macquarie Sveučilište iz Sydneya, Australija, objavilo je program stipendiranja u vrijednosti do $1,000,000 australskih dolara, nudeći pet stipendija hrvatskim kandidatima doktorantima, da provedu istraživanja u Australiji. Stipendija obuhvaća financiranje školarine do tri akademske godine, smještaj u kampusu sveučilišta te povratnu avionsku kartu ekonomske klase između Australije i Hrvatske. Više informacija nalazi se u privitku i na www.hdr.mq.edu.au.
Jurica Sorić dobitnik međunarodnog priznanja ICCES Distinguished Fellow
Prof. dr. sc. Jurica Sorić na znanstvenom skupu ICCES: International Conference on Computational & Experimental Engineering and Sciences , Reno, NV, USA,  July 20-24, 2015  dobio je međunarodno priznanje ICCES Distinguished Fellow  za izuzetan doprinos u području mehanike ljusaka i razvoju numeričke bezmrežne MLPG metode.
Bavarske godišnje stipendije za poslijediplomske studije u akademskoj godini 2016. - 2017.
Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) nudi u akademskoj godini 2016./2017. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2015. godine (datum primitka prijave). 
Doc. dr. sc. Ana Pilipović u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje tijekom proteklih pet godina nagrađena je Nagradom za mlade znanstvenike "Vera Johanides", koju dodjeljuje Akademija Tehničkih znanosti Hrvatske.
Čestitamo!
Na Svjetskom prvenstvu za veslače do 23 godine nedavno održanom u Plovdivu u Bugarskoj, student FSB-a Luka Radonić ostvario je najveći uspjeh u karijeri, brončano odličje u disciplini laki samac. Svoju najbolju sezonu, naš redovni student prve godine diplomskog studija, smjera inženjerstvo materijala, nastavio je ovaj tjedan u francuskom Aiguebeletteu na Svjetskom Prvenstvu pobjedom u svojoj grupi. Čestitamo.
Luki želimo puno sreće u sutrašnjem četvrtfinalu (2.9. u 11 sati)!
PILOT PROJEKT IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA I KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U JAVNIM USTANOVAMA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA
U skladu s Dugoročnom strategijom za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, ovim Pozivom želi se doprinijeti izradi projektne dokumentacije koja će za svrhu imati energetsku obnovu kojom će se postići energetske uštede - smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora u kojima se obavlja javne djelatnosti odgoja i obrazovanja, kao i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za istu namjenu.Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 4.500.000,00 kn. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 5.000,00 kuna, a najviši iznos bespovratnih sredstava iznosi 200.000,00 kuna. Natječajna dokumentacija može se pronaći na ovdje.
Europski struktuni i investicijski fondovi - ESI
U Republici Hrvatskoj je jedinstvenim skupom pravila obuhvaćeno pet strukturnih i investicijskih fondova EU-a. ESI fondovi koji se provode u Hrvatskoj su: Europski fond za regionalni razvoj Europski socijalni fondKohezijski fond, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj . Na mrežnim stranicama svakog pojedinog fonda mogu se pronaći osnovne informacije o fondovima, otvoreni natječaji i postupcima prijave. 
Tim Hrvatske udruge studenata zrakoplovstva (HUSZ) osvojio je prvo mjesto na međunarodnom natjecanju Air Cargo Challenge - ACC 2015 koje se održavalo u Stuttgartu 7.-10. kolovoza 2015. Više o ovom izvanrednom rezultatu pogledajte na ovom linku. Čestitamo pobjednicima!
Usvojen Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014. – 2018.
Hrvatski sabor na sjednici 17. travnja 2015. donio je Strateški plan Hrvatske zaklade za znanost 2014.-2018. Strategijom Hrvatske zaklade za znanost određuje se plan financiranja znanstvenih istraživanja u RH u dijelu projektnog financiranja, a u skladu s mjerom 2.6. Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske. Dokument možete pronaći u Narodnim novinama broj 47/2015 od 28. travnja 2015.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940