Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 

  
I ovoga proljeća BEST te vodi na nezaboravne seminare pune zabave, druženja, učenja nečeg novog i još mnogo, mnogo više u više od 17 različitih gradova. A da saznaš zašto su BESTovi seminari uistinu nezaboravni, sve što trebaš napraviti je ispuniti prijavu na best.eu.org najkasnije do 29.11.
Za dodatne informacije pogledaj privitak, prati našu facebook stranicu ili se javi na sofija.kranjcec@best.hr.
U programu CEEPUS otvoren je Natječaj za odlazne i dolazne prijave za mobilnost u kategoriji „Freemover“ – mobilnosti van CEEPUS mreža. Natječaj je otvoren do 30. studenoga 2015. godine. Više informacija nalazi se u privitku.  
Obrana diplomskih radova
U privitku se nalaze obavijesti o obrani diplomskih radova.
U okviru svojih aktivnosti Hrvatsko društvo za zaštitu materijala i Katedra za zaštitu materijala (FSB) organiziraju 1. prosinca 2015. radionicu “NEHRĐAJUĆI ČELICI”. Na radionici će se obraditi svojstva, primjena, zavarljivost i zavarivanje Cr-Ni čelika, kao i problemi koji se javljaju zbog nepoštivanja tehnološke discipline u pogonu, transportu i skladištenju. Uz stručna predavanja održati će se i praktični dio, gdje će se sudionici radionice upoznati sa specifičnostima i važnim proizvodnim zahtjevima kad je u pitanju izrada konstrukcija i postrojenja od nehrđajućih čelika. Radionica će se održati u Laboratoriju za zaštitu materijala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, I. Lučića 1.
Poziv za radionicu se nalazi u prilogu.
Bavarske godišnje stipendije za poslijediplomske studije u akademskoj godini 2016. - 2017.
Slobodna Država Bavarska preko Bavarskoga visokoškolskog centra za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST) nudi u akademskoj godini 2016./2017. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2015. godine (datum primitka prijave). 
U prilogu Vam donosimo galeriju slika sa tribine HUSZ-a pod nazivom Let do pobjede.
Izvrsna atmosfera vladala je sinoć na otvorenju izložbe "Algoritamski susret"! Posebno iznenađenje otvorenja bio je "flash mob" u kojem je sudjelovalo puno profesora, asistenata te gosti FSB-a. Filmić uskoro! Posebno se zahvaljujemo plesnoj grupi "B Residence" na sudjelovanju i pomoći oko organizacije. Također se zahvaljujemo Sergijeu Michieliu na pomoći oko snimanja edukativnog videa o 3D tiskanju, a kojeg možete pogledati u sklopu izložbe. Izložba ostaje otvorena do 22. siječnja 2016, svakim radnim danom 10 - 12 i 17 - 19 sati.
Fotografije s otvorenja izložbe se mogu pogledati u privitku.
Natječaj za radno mjesto stručni suradnik za poslove međunarodne nabave u Službi za vanjsku suradnju u Dekanatu i Tajništvu, objavljen je dana 25. studenog 2015. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
U prilogu Vam donosimo galeriju slika sa prve tribine na ovim Danima FSB-a na kojoj je gostovao gosp. Toni Milun. 
Od komunikacija nitko ne će biti sit. Pod informacijama se ne može spavati. Sa znanjem se ne možemo odjenuti ili grijati. Pa i naviganje internetom ne će zamijeniti želju čovjeka za pokretljivošću«. To je misao visokog menadžera Siemensa iz 1999. Zato istovrsna poruka roditeljima kao i 2001. Studirati strojarstvo znači osigurati svojem djetetu budućnost. Cijeli članak možete pročitati ovdje.
U privitku se nalazi odluka o produljenju roka za završetak poslijediplomskog doktorskog studija.
Stipendije Sveučilišne agencije za frankofoniju za 2016. g.
ANAMARIJA FALKONI: Obrana konačne teme
U ponedjeljak 30. studenog 2015. u 12,30 sati, u Maloj vijećnici (1. kat južne zgrade) Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Anamarije Falkoni, mag.ing.mech. pod naslovom: "NAPREDNO PLANIRANJE ENERGETSKI SAMODOSTATNIH ŠIRIH GRADSKIH PODRUČJA KROZ RAZVOJ PAMETNOG ENERGETSKOG SUSTAVA". Studijski savjetnik je doc. dr. sc. Goran Krajačić.  
Plan sjednica Odbora za poslijediplomske studije
Na linku je obajvljen plan održavanja sjednica Odbora za poslijediplomski studij. Molimo studente doktorskih studija, kao i njihove mentore, da svoje aktivnosti koje su vezane za sjednice Odbora planiraju prema navedenim datumima. U slučaju izmjena, podaci će biti ažurirani.
AMALIJA HORVATIĆ: Obrana konačne teme
U utorak 8. prosinca 2015. u 11,00 sati, u Vijećnici-S (3. kat sjeverne zgrade) Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Amalije Horvatić, mag.ing.mech. pod naslovom: "USPOSTAVLJANJE SLJEDIVOSTI KOD RAČUNALNE TOMOGRAFIJE U DIMENZIONALNOM MJERITELJSTVU ". Studijski savjetnik je prof. dr. sc. Biserka Runje.  
Natječaj za suradničko zvanje i radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo u Zavodu za zavarene konstrukcije, objavljen je 20. 11. 2015. g. u Večernjem listu i u N. N. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu obavijesti. 
Popis brucoša FSB-a u akademskoj godini 2015./2016.
Na stranicama studentske službe je objavljen popis brucoša FSB-a u akademskoj godini 2015./2016.
Otvorena je službena stranica Dani FSB-a na adresi http://dani.fsb.hr na kojoj možete naći sve informacije o ovoj manifestaciji.
Na 20. Smotri Sveučilišta u Zagrebu održanoj od 12. do 14. studenog 2015. u Studentskom centru nastup FSB-a nagrađen je priznanjem u kategoriji najbolje uređeni izložbeni prostor.
Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, objavilo je Natječaj za dodjelu godišnjih nagrada Društva mladim znanstvenicima i umjetnicima u 2015. godini. Prijave na natječaj primaju se od 01. prosinca do 15. siječnja 2016. godine, preporučenom pošiljkom ili izravnom predajom na adresu: Društvo sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, Zagreb, A.Hebranga 17., s naznakom: Za Godišnju nagradu društva. Oglas Natječaja nalazi se u prilogu. 
Povjerenstvo SDEWES Centra donijelo je odluku o tri najbolja diplomska rada Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Nagrađeni autori radova su Dominik Dominković, Nikola Matak i Karlo Kupres. Više informacija nalazi se u privitku i na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Poziv - Okrugli stol - Jezici u međunarodnom poslovanju
Povodom 95. obljetnice Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za poslovne strane jezike organizira okrugli stol na temu važnosti jezika u međunarodnom poslovanju. Okrugli stol održat će se 30. studenog  2015. od 12.00 do 15.00 sati na Ekonomskom fakultetu, Trg Johna Kennedyja 6, Zagreb. Neki od izlagatelja su nastavnici Sveučilišta u Zagrebi, članovi stranih kulturnih i jezičnih centara, predstavnici međunarodnih tvrtki te studenti. Nakon kraćih izlaganja na zadanu temu, bit će otvorena rasprava za sve sudionike skupa. Temeljni ciljevi ovoga skupa su razmjena recentnih podataka o položaju i važnosti jezika u međunarodnom poslovanju,  izgradnja osnove za buduću suradnju te inoviranje nastavnih ciljeva i sadržaja.
Predsjedništvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, objavilo je obavijest o izboru novih članova.  U Razredu za tehničke znanosti može se birati jedan redoviti član i jedan dopisni član. Pisane i obrazložene prijedloge navedene u točki 4. Obavijesti potrebno je dostaviti do 10. prosinca 2015. godine, kako bi se materijali mogli pripremiti za F.V. koje će se održati 15. prosinca 2015. godine. Obavijest Predsjedništva HAZU, o izboru novih članova nalazi se u prilogu. 
Lidija Ćurković dobitnica nagrade "Fran Bošnjaković" Sveučilišta u Zagrebu
Na svečanoj sjednici Senata Sveučilišta u Zagrebu održanoj u utorak, 3. studenog 2015. povodom 347. obljetnice utemeljenja Sveučilišta, prof. dr. sc. Lidiji Ćurković, redovitoj profesorici na Zavodu za materijale Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu dodijeljena je nagrada "Fran Bošnjaković" za iznimne rezultate na polju znanstvene i stručne djelatnosti, za promicanje znanstvene discipline i struke te za osobiti doprinos u prijenosu znanja i u odgoju mladih stručnjaka u području tehničkih znanosti.
Čestitamo prof. Ćurković i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!
Otvoren je natječaj Europske komisije za podnošenje prijedloga unutar programa Erasmus+ Sport za koji je u 2016. godini planirano 27,4 milijuna eura, čak 10,6 milijuna eura više nego 2015. godine. Neke od novosti u području sporta su povećanje budžeta (27,4 milijuna eura) te uvođenje nove aktivnosti za potporu amaterskom sportu - "Mala suradnička partnerstva". Više informacija nalazi se na internetskoj stranici AMPEU, a pregled kriterija za 2016. nalazi se u pritivku.
Odbor za podjelu državnih nagrada za znanost Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je Natječaj za podnošenje poticaja za podjelu državnih nagrada za znanost za 2015. godinu i to za: 1. Nagrada za životno djelo,  2. Godišnja nagrada za znanost,  3.Godišnja nagrada za popularizaciju i promidžbu znanosti,  4. Godišnja nagrada znanstvenim novacima. Molimo zavode i katedre da  svoje prijedloge dostave do 09. prosinca 2015. godine, kako bi se prijedlozi mogli pripremili za Fakultetsko vijeće 15. prosinca 2015. godine. Natječaj se nalazi u prilogu
Uprava Fakulteta ugostila je u četvrtak, 22. listopada 2015. godine veleposlanika Republike Indonezije Agusa Sardjanu. U pratnji veleposlanika bio je treći tajnik veleposlanstva gospodin Ibnu Swantoro te akademik Vladimir Bermanec koji je koordinirao posjetu. Veleposlanik je iskazao zainteresiranost Indonezije za suradnju s Fakultetom i to posebno u području brodogradnje.
U nastavku obavijesti nalazi se nekoliko fotografija.
Novo radno vrijeme Indeks porte
Dragi studenti i studentice, Indeks porta od 09.11.2015. radi po promijenjenom radnom vremenu od 10 do 13 sati. I dalje smo Vam stojimo na raspolaganju ako trebate poslati svoj indeks na potpis ili upis ocjene profesoru ili profesorici. Tu uslugu možete obaviti osobno ili svojim mailovima. Sve informacije možete pronaći na: https://www.fsb.unizg.hr/iportal/.
Vaša Indeks porta
U četvrtak, 5. studenog 2015. godine FSB je posjetila delagacija predstavnika ureda UNDP-a Tadžikistana i Kirgiske Republike, UNDP regionalnog centra u Istanbulu, Ministarstva energetike, tehničkog sveučilišta, Centra za obnovljive izvore energije i privatnih tvrtki iz Republike Tadžikistana i Kirgiske Republike koji u tjednu od 2. do 8. studenog borave u Republici Hrvatskoj u okviru studijskog putovanja koje organizira UNDP u Hrvatskoj. Prezentaciju aktivnosti FSB-a i aktivnosti Laboratorija za energetska postrojenja prezentirala je dr. sc. Ankica Đukića sve s ciljem predstavljanja iskustava, dobre prakse provedbe politika i mjera na području energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energija te samih raspoloživih tehnologija i izvedbi u Hrvatskoj, kako bi se u budućnosti ostvarila suradnja među državama. Posjet je završio kratkom prezentacijom aktivnosti Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje koju je održao asistent Alan Rodić. Susret je bio vrlo uspješan i veselimo se budućoj potencijalnoj suradnji!
UIFSB u Londonu osvojio zlato
Članovi Udruge inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje (UIFSB) na najvećem su britanskom sajmu inovacija osvojili zlato. U svojem jubilarnom 15. izdanju, British Invention and Technology show, BIS (Barbican Centre, London), donio je izniman uspjeh hrvatskim inovatorima. U jakoj međunarodnoj konkurenciji, uz niz izuzetnih britanskih ostvarenja, u domovini inovacija, 9 hrvatskih inovatora i poduzetnika osvojilo je ukupno 11 odličja. Udrugu inovatora Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavio je mladi tim kojeg čine Tomislav Geršić, Filip Gluhalić i Damir Matijak. Oni su, sa svojom inovacijom, D-B-R sustavom za tekućine, privukli velik interes te, u konačnici, polučili i izvrstan uspjeh – osvojili zlatnu medalju.
Čestitamo!
Poslijediplomski studij - upisi u ak.god.2015./2016.
Obavještavaju se svi studenti poslijediplomskog doktorskog i specijalističkog studija da će se upisi u ak.god. 2015./2016. vršiti do kraja studenog. Za upis je potrebno donijeti upisni list i indeks, te obrazac za testiranje semestra. Svi obrasci se mogu naći na linku.
EXPERTS4ASIA i EXPERTSSUSTAIN - natječaj za akademsku mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja
Otvoren je zadnji natječaj u sklopu projekata Erasmus Mundus Aktivnost 2 - EXPERTS4ASIA i EXPERTSSUSTAIN za nastavno i nenastavno osoblje. Moguće su prijave za partnerska sveučilišta u južnoj i jugoistočnoj Aziji. Natječaj ostaje otvoren do 1. veljače 2016. godine.
Sveučilište u Padovi organizira međunarodnu zimsku školu pod nazivom „Beyond ‘English as a Medium of Instruction’ (EMI). Old challenges, new competences“, od 1. do 5. veljače 2016. godine. Rok za prijavu je 10. prosinca 2015. godine. Više informacija nalazi se ovdje.
Erasmus Mundus - Panther - stipendije za studente poslijediplomskog studija i postdoktorande
U okviru Erasmus Mundus programa, konzorcij Panther (Pacific Atlantic Network for Technical Higher Education and Research), dostupne su stipendije za studente poslijediplomskog studija i postdoktorande iz područja obnovljivih izvora energije (za grupu TG2). U konzorcij Panther uključena su tehnička sveučilišta iz EU, Australije i Novog Zelanda. Više informacija nalazi se na internetskoj stranici Panther konzorcija.
Stručna praksa u Japanu
Objavljen je natječaj za stručnu praksu u Japanu - "Vulcanus in Japan". Program je financiran od strane EU-Japan centra za industrijsku suradnju i od tvrtke domaćina. Studenti će dobiti stipendiju u iznosu od 1 900 000 Yena kako bi pokrili troškove puta od i do Japana i troškove zivota u Japanu. Rok za prijavu je 20. siječnja 2015. godine.
U okviru 2. poziva za Pripremu zalihe infrastrukturnih projekta za EFRR 2014. - 2020., potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u financijskom razdoblju 2007.-2013., za projekt Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije. Voditelj projekta: prof.dr.sc. Bojan Jerbić, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Sveučilišta u Zagrebu. Više informacija nalazi se u privitku.
Ivana Ropuš dobitnica dvije nagrade mladim znanstvenicima i istraživačima
Ivana Ropuš, mag. ing. stroj., doktorantica u Zavodu za materijale sudjelovala je u međunarodnoj doktorskoj školi The 4th DAAAM International Doctoral School održanoj u Zadru od 18-25.10.2015. te međunarodnoj konferenciji The 26th DAAAM International Symposium 2015 Intelligent Manufacturing & Automation, održanoj također u Zadru, 21.-24.10.2015. Usmeno izlaganje pod nazivom Mechanical properties epoxy/multi-walled carbon nanotubes composites (autori: Ivana Ropuš, Gianluca Carcia, Mauro Giorcelli, Alberto Tagliaferro, Tatjana Haramina, Lidija Ćurković) nagrađeno je kao najbolji rad konferencije. Za sudjelovanje u doktorskoj školi, Ivana Ropuš nagrađena je Festo nagradom za mlade znanstvenike i istraživače.
Otvoren poziv na natječaj Mreža za inovativno osposobljavanje (MSCA-ITN-2016)
Otvoren je poziv na natječaj Mreža za inovativno osposobljavanje za 2016. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 12. siječnja 2016. godine. U okviru Mreža za inovativno osposobljavanje formiraju se konzorciji sveučilišta, istraživačkih centara i poduzeća iz zemalja širom svijeta s ciljem osposobljavanja nove generacije mladih istraživača. Konzorciji predlažu programe osposobljavanja na razini doktorata u akademskom sektoru i izvan njega. Financirani konzorciji objavljuju natječaje za stipendije/radna mjesta za istraživače na EURAXESS Jobs portalu. U okviru Marie Sklodowska-Curie akcija za ITN u 2016. godini izdvojeno je 370 milijuna eura. Natječajna dokumentacija dostupna je ovdje
U subotu, 17.listopada 2015. godine na regatnoj stazi Jarun održan je 23. veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske.  Nešto više od stotinu i četrdeset studenata i studentica i pedesetak diplomiranih bili su članovi dvadeset i osam posada osmeraca i četveraca s kormilarom koji su nastupali za dvanaest fakulteta.
Pokroviteljstvo veslačkom susretu dali su ministar znanosti, obrazovanja i športa prof. dr. sc. Vedran Mornar, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i predsjednik Gradske skupštine grada Zagreba Darinko Kosor. 
Rezultate i fotografije pogledajte na internet stranici FSB veslačke regate.
Robotex 2015
Tallin University of Technology poziva sve zainteresirane na prijavu na najveće natjecanje u robotici u Sjevernoj Europi - Robotex 2015. Natjecanje će se održati od 4. do 6. prosinca 2015. godine, u Tallinnu, Estonija. Više informacija nalazi se na internetskoj stranici Robotex 2015.
Schaeffler Technical Pocket Guide STT
Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda dobila je 200 primjeraka Schaeffler Inženjerskog priručnika na engleskom jeziku. Schaeffler Technical Pocket Guide STT distribuirati će se studentima u okviru vježbi kolegija Razvoj proizvoda.
Prof. dr. sc. Dorian Marjanović, voditelj Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda
Obzor 2020 - novi natječaj
Objavljen je novi natječaj radnog programa „Znanost s društvom i za društvo“ za razdoblje 2016. - 2017. Natječaj se sastoji od četiri podteme: Institucionalne promjene i potpora odgovornom istraživanju i inovacijama  u organizacijama koje provode i financiraju istraživanja; Integriranje odgovornog istraživanja i inovacija u istraživanje i inovacije Obzora 2020.; Jačanje baze znanja Znanosti s društvom i za društvo; Razvoj uključivog i upravljanja temeljenog na predviđanju za istraživanje i inovacije. Objavljen je i radni program 2016.-2017. „Znanost s društvom i za društvo“. Rokovi prijave projektnih prijedloga: 26. siječnja 2016., 30. kolovoza 2016. i 30. kolovoza 2017. godine.
Znanstvena radionica/proljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/proljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 4. do 15. travnja 2016. godine. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Spring School 2016.
Osnivanje studentskog ogranka organizacije ASHRAE
Na Sveučilištu u Zagrebu osniva se studentski ogranak organizacije ASHRAE (American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers). ASHRAE se prvenstveno bavi energetikom i sustavima u zgradama, energetskom učinkovitošću, tehnikom grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije, kvalitetom zraka u prostoru te održivim razvojem. Članstvo studentima (u studente se ubrajaju i doktorandi) donosi brojne pogodnosti, kao što su besplatni mjesečni časopisi ASHRAE Journal i High Performing Building Magazine, studentske stipendije za odlazak na ASHRAE konferencije, popust za ASHRAE literaturu, mogućnost organizacije stručnih događanja te druženja članova ogranka. Godišnje članstvo za studente iznosi 20 USD. Mole se svi zainteresirani studenti da se obrate voditeljici Laboratorija za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogradnje, dr. sc. Tei Žakuli (tzakula@fsb.hr). 
Izašao novi broj časopisa Brodogradnja
Izašao je novi broj časopisa Brodogradnja/Shipbuilding (Svešćić 66 Broj 3, 2015) u digitalnom izdanju FSB-a www.fsb.hr/brodogradnja.
Znanstvena urednica Nastia Degiuli i urednik Kalman Žiha
Neven Hadžić: Dobitnik Državne nagrade za znanost za 2014. godinu
Odbor za dodjelu državnih nagrada za znanost donio je odluku o dodjeli državnih nagrada za znanost za 2014. godinu trideset jednom znanstveniku. Godišnju nagradu za znanstvene novake u području tehničkih znanosti dobio je doc. dr. sc. Neven Hadžić, docent na Zavodu za brodogradnju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.
Odluka se nalazi na stranici Hrvatskog sabora.
Čestitamo!
Odluka Dekana o dodatnoj financijskoj potpori odabranim studentima za Erasmus+ studijski boravak 2015./16.
Na temelju objave drugih rezultata za Erasmus+ studijski boravak u ak.god. 2015./16. i naknadnih pomicanja rang liste, a sukladno Odluci Dekana (3.lipnja 2015.) fakultet će dodijeliti jednokratnu financijsku potporu odabranim studentima. Način isplate jednokratne financijske potpore, te lista odabranih studenata nalazi se u privitku.
U utorak 8. rujna 2015. godine, u posjeti Sveučilištu u Zagrebu boravili su predsjednik prof. dr. sc. Wolfgang Herrmann i članovi uprave Tehničkog Sveučilišta u Münchenu (TUM) vezano uz suradnju na istraživanjima i razmjenu studenata i nastavnika. Sastanku su prisustvovali rektor prof.dr. sc. Damir Boras i prorektori Sveučilišta u Zagrebu, kao i predstavnici fakulteta koji ostvaruju suradnju s TUM-om. Nastavno na održani sastanak u prilogu se nalaze informacije za studente i nastavnike o raznim mogućnostima financiranja kroz suradnju s TUM-om.
Djelatnici Katedre za preradu polimera sudjelovali su u izradbi umjetnog kralješka načinjenog uz pomoć aditivnog postupka. Na Klinici za neurokirurgiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka prvi put u Hrvatskoj, a vjerojatno i u svijetu, u vratnu kralježnicu postavljen je umjetni kralježak od akrilata (polimer komercijalnog naziva Palacos®) koji je izrađen u kalupu na 3D pisaču u Centru za aditivne tehnologije.
Prilog o operaciji je prikazan 8. rujna 2015. u dnevnicima na RTL televiziji i Novoj TV. U privitku je naslovnica i prilog u Novom listu od utorka 8. rujna 2015.
Macquarie Sveučilište, Australija - stipendije za hrvatske doktorande
Macquarie Sveučilište iz Sydneya, Australija, objavilo je program stipendiranja u vrijednosti do $1,000,000 australskih dolara, nudeći pet stipendija hrvatskim kandidatima doktorantima, da provedu istraživanja u Australiji. Stipendija obuhvaća financiranje školarine do tri akademske godine, smještaj u kampusu sveučilišta te povratnu avionsku kartu ekonomske klase između Australije i Hrvatske. Više informacija nalazi se u privitku i na www.hdr.mq.edu.au.
Jurica Sorić dobitnik međunarodnog priznanja ICCES Distinguished Fellow
Prof. dr. sc. Jurica Sorić na znanstvenom skupu ICCES: International Conference on Computational & Experimental Engineering and Sciences , Reno, NV, USA,  July 20-24, 2015  dobio je međunarodno priznanje ICCES Distinguished Fellow  za izuzetan doprinos u području mehanike ljusaka i razvoju numeričke bezmrežne MLPG metode.
Doc. dr. sc. Ana Pilipović u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje tijekom proteklih pet godina nagrađena je Nagradom za mlade znanstvenike "Vera Johanides", koju dodjeljuje Akademija Tehničkih znanosti Hrvatske.
Čestitamo!
PILOT PROJEKT IZRADA PROJEKTNE DOKUMENTACIJE ZA ENERGETSKU OBNOVU ZGRADA I KORIŠTENJE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE U JAVNIM USTANOVAMA KOJE OBAVLJAJU DJELATNOST ODGOJA I OBRAZOVANJA
U skladu s Dugoročnom strategijom za poticanje ulaganja u obnovu nacionalnog fonda zgrada Republike Hrvatske i Trećim Nacionalnim akcijskim planom energetske učinkovitosti, ovim Pozivom želi se doprinijeti izradi projektne dokumentacije koja će za svrhu imati energetsku obnovu kojom će se postići energetske uštede - smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora u kojima se obavlja javne djelatnosti odgoja i obrazovanja, kao i povećanje korištenja obnovljivih izvora energije za istu namjenu.Bespovratna sredstva dodjeljivat će se putem trajno otvorenog Poziva, odnosno do iskorištenja raspoloživih sredstava u ukupnoj vrijednosti 4.500.000,00 kn. Najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektnom prijedlogu iznosi 5.000,00 kuna, a najviši iznos bespovratnih sredstava iznosi 200.000,00 kuna. Natječajna dokumentacija može se pronaći na ovdje.
Europski struktuni i investicijski fondovi - ESI
U Republici Hrvatskoj je jedinstvenim skupom pravila obuhvaćeno pet strukturnih i investicijskih fondova EU-a. ESI fondovi koji se provode u Hrvatskoj su: Europski fond za regionalni razvoj Europski socijalni fondKohezijski fond, Europski fond za pomorstvo i ribarstvo i Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj . Na mrežnim stranicama svakog pojedinog fonda mogu se pronaći osnovne informacije o fondovima, otvoreni natječaji i postupcima prijave. 

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940