Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Objava natječaja za Central European Tech Innovation & Entrepreneurship Fellowship Program
Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO), u suradnji s Ministarstvom vanjskih poslova SAD-a i nevladinom organizacijom za promicanje grada Chicaga WorldChicago, sudjeluje u provedbi programa „Tech Innovation, Entrepreneurship and Education Program“. U sklopu Programa objavljen je natječaj. Rok za prijavu je 15. studenog 2016. godine.
Javni Natječaj za poslijedoktorande i asistente objavljen je 21. listopada 2016. godine u Večernjem listu, N.N. i  EURAXESS- jobs portalu, nalazi se u prilogu. Natječaj je otvoren 30 dana.
Poduzeće Sense ESCO d.o.o. poziva diplomante smjera termotehnika ili energetika da se predajom životopisa i zamolbe jave na e-mail: info@sense-esco.eu do 30. listopada 2016. godine. Više detalja o samom natječaju nalazi se u privitku.
Ivan SMOLČIĆ: Obrana završnog zadatka specijalističkog studija
U srijedu 26. listopada 2016. u 11,00 sati, u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana završnog rada Ivana Smolčića, mag. ing. rudarstva, na poslijediplomskom specijalističkom studiju pod  naslovom: „UTJECAJ NAČINA ŠARŽIRANJA OBRADAKA NA SVOJSTVA PACVD PREVLAKA„.  Mentor završnog rada je prof.dr.sc. Franjo Cajner.
Natječaj za radno mjesto tehničkog suradnika za rad u Zavodu za materijale, objavljen je dana 19. listopada 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je prvi krug Natječaja za akademsku mobilnost u 2017. godini. Molimo zainteresirane da prijave dostavljaju u pdf formatu (jedan dokument) na e-mail: ivana.bezmalinovic@fsb.hr do 14. studenog 2016. godine do 12:00 sati.
Primjena Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata
Obavještavaju se svi studenti da se od 16. listopada 2016. počinje primjenjivati Pravilnik o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na pokriće troškova prehrane studenata. Detalje možete pročitati na linku
2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rok za prijavu je 8. studeni 2016. godine.
Produžen natječaj SDEWES Centra za najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje produljuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 31. listopada, 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se u privitku.
Zaklada Naumann-Etienne dodjeljuje stipendiju za diplomski studij (Master's degree) u trajanju od jedne do dvije godine na Georgia Institute of Technology (Georgia Tech) u Atlanti, SAD. Prijave se zaprimaju do 31. listopada 2016. godine. Više detalja o natječaju nalazi se u privitku te na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.
Stipendije Vlade Slovačke Republike u sklopu Narodnoga stipendijskog programa za ak. god. 2016./2017.
SAIA (Slovačka akademsko-informatička agencija) i Ministarstvo obrazovanja, znanosti, istraživanja i sporta Slovačke Republike, u sklopu Narodnoga stipendijskog programa Slovačke Republike, objavljuju poziv za podnošenje molbi za stipendije za studijske, istraživačke i predavačke boravke za akademsku godinu 2016./2017. Rok za prijavu je 31. listopada 2016. godine do 16.00 sati.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga za podršku razvoju Centara kompetencija
Objavljen je poziv na dostavu projektnih prijedloga (sa modalitetom trajnog poziva) za podršku razvoju Centara kompetencija koji se provodi u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine. Poziv će biti otvoren do 31. listopada 2016. godine.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad na roku u ožujku 2016. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka. Više u privitku.
TV prilozi o XXII. simpoziju Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta
„XXII. simpozij Teorija i praksa brodogradnje - In memoriam prof. Leopold Sorta“,  koji se u organizaciji Brodotrogira i Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održao u Trogiru 06. - 08. 10. 2016, bio je iznimno dobro medijski popraćen.  Prilozi sa Simpozija su prikazani na HRT u emisiji „More“  te na regionalnoj TV Jadran u emisiji „Trogirski tjedan“.  Cjelovita snimka svečanosti otvaranja se može pogledati na internetskoj stranici Simpozija
Pomorski fakultet u Splitu, uz suorganizatore iz Hrvatske i inozemstva organizira 7. Međunarodnu konferenciju o pomorskoj znanosti 2017. - IMSC 2017. koja će se održati u Solinu, Hotel President, 20. i 21. travnja 2017. godine. Pokrovitelji Konferencije su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Međunarodna hidrografska organizacija. Više o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: http://www.pfst.unist.hr/imsc/
Poziv - "JEDRILIČARSKI KUP FSB 2016" - Preko, otok Ugljan - 04.11. do 06.11.2016.
Pozivaju se jedriličari i oni koji to žele postati na sedmi „JEDRILIČARSKI KUP FSB“ koji će se održati u Preku na otoku Ugljanu, u terminu od 4. do 6. studenog 2016. godine. Kao i do sada u tri dana natjecanja jedrit će se olimpijski štap na regatnim jedrilicama Elan 340. U prilogu se nalaze poziv i prijavnica.
U sklopu CoolHeating projekta na kojemu FSB sudjeluje kao partner, u razdoblju od 19. do 23.09.2016. je održan posjet primjerima dobre prakse malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava u Danskoj. Voditelj projekta sa strane FSB-a je prof. dr. sc. Neven Duić sa Katedre za energetska postrojenja i energetiku, a posjetu su prisustvovali prof. dr. sc Neven Duić i dr. sc. Tomislav Pukšec. Prisutni su također bili i predstavnici grada Ozlja kao ciljanog grada CoolHeating projekta u Hrvatskoj. Posjet postrojenjima se održao u sklopu CoolHeating projektnog sastanka i 4th International Solar District Heating Conference, a svrha je bila prijenos znanja i iskustava s implementacijom malih obnovljivih centraliziranih toplinskih sustava na partnere iz zemalja jugoistočne Europe. Posjećena su 4 postrojenja: postrojenje u Gramu, 2 postrojenja na otoku Samsø te postrojenje u Brædstrupu. Više u privitku.
Alan RODIĆ: Obrana konačne teme doktorskog rada
U utorak, 25. listopada 2016. godine u 11 sati, u Plavoj dvorani (istočna zgrada Fakulteta strojarstva i brodogradnje, III. kat), održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Alana Rodića, mag. ing. mech., pod naslovom: „Algoritam za modelsko prediktivno upravljanje sustavom hlađenja u višezonskoj zgradi“. Mentor doktorskog rada  je prof.dr.sc. Srećko Švaić.
Besplatna CATIA i SIMULIA Abaqus za studente FSB-a
Preuzmite besplatne studentske licence CATIA V5 i SIMULIA Abaqus-a do 31. listopada 2016. Više informacija možete pronaći na web stranici CADCAM Grupe.
Otvoren je probni pristup časopisima izdavača Oxford University Press. Dostupni su cjeloviti tekstovi oko 300 naslova iz svih područja znanosti. Probni pristup reguliran je IP rasponom Fakulteta. Traje do 4. prosinca 2016. godine.
Objavljen je 3 broj  67 sveščića časopisa Brodogradnja u on-line izdanju FSB-a, vidjeti  https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ Urednici Kalman Žiha i Nastia Degiuli
Tvrtka Klimaoprema d.d. koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i razvojem opreme i sustava za klimatizaciju, ventilaciju i čiste prostore raspisala je natječaj „Inovativnost i Kreativnost“ za inovativno rješenje proizvoda ili procesa po izboru. Studenti mogu prijaviti diplomske i završne radove, tekuće projekte ili ideje u začetku. Pozivamo studente da pokažu kako rješavaju izazove te da osvoje vrijednu novčanu nagradu. Projekte, sa detaljnim planom razrade potrebno je prijaviti do 14.11.2016. na e-mail Helene Hrastnik: hhrastnik@klimaoprema.hr sa naznakom Inovativnost i Kreativnost“. Više detalja o natječaju nalazi se u prilogu. 
Rezultati 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je rezultate 1. kruga Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rezultati i upute za odabrane studente nalaze se na web stranici Sveučilišta.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2017./2018.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Agencija za mobilnost i programe EU, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavili su natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2017./2018. Rok za prijavu je 15. studenog 2016. godine.
Natječaj za radna mjesta nastavnika i suradnika, objavljen je u N.N., 27. rujna 2016. godine, i na EURAXESS jobs portalu i Večernjem listu  28. rujna  2016. godine, nalazi se u prilogu. Natječaj je otvoren 30 dana.
Dr. sc. Šime Malenica, izvanredni profesor u naslovnom zvanju FSB-a, nedavno je dao intervju Slobodnoj Dalmaciji povodom svog izbora u dopisnog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU). U objavljenom razgovoru, uz ostalo, opisuje svoju dugotrajnu vezu s našim fakultetiom i iznosi zanimljiv pogled iz inozemstva na danasnju hrvatsku brodogradnju. Članak je u privitku.
Obzor 2020 - 3 nova natječaja Competitive Low-Carbon Energy
U okviru programa Obzor 2020 otvorene su 3 nove teme natječaja Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti istraživanja i inovacija (RIA - Research and Innovation actions). Rok za prijavu prve faze projektnih prijedloga je 29. studenog 2016. godine.
Godišnje stipendije za (poslije)diplomske studije u Bavarskoj za ak. god. 2017./18.
Bavarski akademski centar za Srednju, Istočnu i Jugoistočnu Europu (BAYHOST) raspisao je natječaj za dodjelu jednogodišnjih stipendija za diplomski ili doktorski studij na bavarskim sveučilištima u ak. god. 2017./18. Rok za prijavu je 1. prosinac 2016. godine.
Na poziv profesora Fujiija sa Sveučilišta Akita organiziran je uzvratni posjet hrvatske delegacije Japanu u vremenu od 28.08. do 02.09.2016. U detaljno isplaniranom programu od strane domaćina prijem je organiziran u tri različita grada i tri različite institucije. Prvoga dana domaćin je bio profesor Fujii na Sveučilištu Akita. Organiziran je službeni prijem kod  dekana, te posjet laboratorijima i ispitnim sustavima s dizalicama topline. Vrijedi istaknuti i detaljan stručni obilazak nove vijećnice grada Akite koja za grijanje koristi dizalicu topline s izmjenjivačima u ab pilotima građevine. Uslijedilo je putovanje i posjet privatnoj tvrtci JGD u gradu Yamagati koja se bavi proizvodnjom, projektiranjem i izvedbom, ali provodi i vrijedna mjerenja na području geotermalnih sustava s dizalicama topline. Slijedio je put u grad Koriyamu i posjet laboratorijima prestižnog nacionalnog instituta AIST, grana obnovljivi izvori energije. Na institutu je održan japansko-hrvatski seminar na temu geotermalnih dizalica topline. Dr.sc. Vladimir Soldo,izv.prof. održao je pozvano predavanje na temu hrvatskih iskustava na području dizalica topline. Dr.sc. Staša Borović s HGI govorila je o plitkim termogeološkim svojstvima hrvatskih regija. Opširnije sa slikama u prilogu.
Obzor 2020 - 6 novih natječaja Energy Efficiency
U okviru programa Obzor 2020 otvoreno je 6 novih tema natječaja Energy Efficiency u području Sigurne, čiste i učinkovite energije. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti inovacija (IA – Innovation action). Rok za prijavu projektnih prijedloga je 19. siječnja 2017. godine.
Trajni otvoreni poziv: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“
Objavljen je Trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Poziv je otvoren od 4.5.2016. do 31.12.2019. godine. Cilj ovog Poziva je dodjeljivanje državne potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa te povećanje njihove suradnje sa znanstveno istraživačkim institucijama.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940