Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Marko Ćavar, student

"Kada sam napokon dobio stipendiju za diplomski studij u Danskoj na Sveučilištu u Aalborgu, a ideja o studiranju gore je išla prema realizaciji, sve više sam shvaćao koliko se moram odricati. Privikneš se na sve. Kada se moraš priviknuti na bolje, a to su uglavnom mogućnosti vezane za studiranje, nije tako teško koliko je teško podnijeti nostalgiju za bližnjima i za Zagrebom, gradom u kojem sam rođen i odrastao. Kad si odsutan godinu dana shvatiš tko su ti pravi prijatelji. S nekima sam se čuo na dnevnoj bazi, s nekima na mjesečnoj, a s nekima se na žalost nisam čuo. Kako sam imao beneficije što se tiče obrazovanja, tako su mi svi ostali ljudski odnosi polako padali. Čisto iz razloga što je to golema udaljenost i uz najbolju volju ne možeš održati odnos kakav je bio. Tako sam naučio cijeniti male stvari. Kada sam se vratio u Zagreb, prvo sam se dobro naspavao. Sljedeći dan sam samo otišao do grada prošetati od svog doma na Trešnjevci do Trga samo da vidim Zagreb, samo da osjetim kako je lijepo biti u njemu. Nije isto u gradu u kojem si se rodio, odrastao, u kojem si živio cijeli život, kao u onom kamo si se doselio i studiraš. Bilo mi je lijepo samo slušati naš jezik uz rondanje zagrebačkog električnog tramvaja. Lijep je osjećaj kad se vratiš na svoje i kad znaš da si na svom. Napokon si doma sa svojim roditeljima, možeš provoditi vrijeme s njima. Iako je gore dobro i ekonomija je uređena, ja bi se volio vratiti jer mislim da bi bio sebičan kad bi otišao gore samo ganjati novce. Ipak novcima ne možeš zamijeniti niti kupiti te međuljudske odnose i prijateljstva koja imaš."

"U Danskoj sam upoznao puno ljudi iz raznih krajeva svijeta jer je to fakultet uglavnom namijenjen za strance. Na primjer, na mome smjeru bilo je manje Danaca nego stranih studenata. Smjer koji sam gore upisao zove se upravljanje održivim razvojem, a održivi razvoj je- Što radiš danas, nemoj da tvoja djeca osjete negativne posljedice toga. Očekivao sam da ćemo imati striktno tehničke kolegije ali većinom se bavimo ekonomskom isplativošću i samim planiranjem upravljanja energetskim resursima. Na jednom kolegiju učio sam utjecaj zakona na procese promjene ljudske svijesti. Ne učimo strogo po literaturi, već se više koristimo stručnim člancima i realnim primjerima iz društveno političkog života. Po Danskom modelu učenja koji se bazira na rješavanju realnih problema, s kolegama sam izabrao temu energetskog siromaštva u Hrvatskoj. Energetsko siromaštvo je takva ekonomska situacija u kojoj čovjek kada otplati plin i struju nema dovoljno novaca za ostale potrebe. Tražili smo rješenje kako to promijeniti, a na kraju smo došli do toga kako promijeniti zakon da bi se problem riješio. Radeći na tome shvatio sam da se stvarno može promijeniti stanje na bolje, već sad kompanije poduzimaju neke mjere i stvari idu polako na bolje. Naravno da za to treba puno novaca ali uz dobru volju i neke financijske mehanizme Europske Unije stvari se mogu unaprijediti. Kako ne živim svaki dan u ovoj realnosti i kada sa strane gledam Hrvatsku, tek shvaćam kako kod nas sve može biti divno i krasno. Naš mentalitet što se tiče uživanja je odličan, što se tiče rada malo štekamo, ali sve u svemu imamo jako puno potencijala."

Marko Ćavar, student

Humans of FSB

  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica