Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Mario Bosnar, student

Mario: “Konstruiram u firmi koja radi za BMW i moj zaključak je da ako učiš da naučiš - na višim godinama ćeš shvatiti da jako puno znaš i da to znanje možeš na puno načina primijeniti. Moj smjer, smjer Robotike i mehatronike, je poseban - svi smo praktični ljudi. Tako sam i ja odlučio napraviti svoj dron za što mi je trebala godina i pol dana. Imao sam viziju ljudi kojima letjelica može omogućiti nabavu stvari s udaljene lokacije, na primjer dostavu pizze dok sjede doma i debljaju se. Naravno, šalim se! Na kraju nije tako jednostavno i ne radi se samo o pizzama nego o proračunima mase, materijala, naprezanja, deformacija, fluida… U procesu kreiranja prvo dobiješ ideju i onda razmišljaš kako bi ona izgledala u stvarnosti. Upališ SolidWorks i crtaš modele i naravno da će tek treći ili četvrti pokušaj bio koliko-toliko uspješan. Onda kupuješ dijelove ili 3D printerom izrađuješ vlastite. 

Za dron sam kupio gotove motore, mikrokontrolere i senzore koje sam spajao i programirao u Pythonu, a sve ostalo sam izradio sam. Pazio sam i na dizajn, ali sam zaboravio da kada stavim baterije i još neke stvari, neće izgledati kao i bez njih. Sada nije baš lijep, ima jako puno žica. Velik je to dron mase 4 kilograma koji može sa sobom podići još 8 kilograma. Ima 4 jaka motora koji imaju po 700W. Dronom upravljam preko interneta s dva joysticka koji su također programirani u Pythonu. Jedan u desnoj ruci kontrolira smjer kretanja, a drugi u lijevoj ruci je onaj obični za gas - kada pomakneš joystick u lijevo dron se nagne u ljevo, kada ga pomakneš u desno nagne se u desno, ako ne pojačaš gas dron će lebditi na mjestu. Oba joysticka imaju svoj mikrokontroler kojim se spajaju na bilo koju Wi-Fi mrežu, a zatim i kod mene doma na server od kuda uzimaju podatke."

Humans of FSB: "Zvuči kao evil master plan iz crtića."

Mario: "Jelda!"


Mario Bosnar, student

Humans of FSB

  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica