Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Igor Čatić, profesor emeritus

Iskustvo koje sam stekao učenjem alatničarskog zanata u Tvornici računskih strojeva i tada Kontaktu te radom u alatničarskoj radionici Štanca, u vlasništvu mog oca, može se podijeliti u dva dijela. Kako sam usporedno išao u gimnaziju i učio zanat, morao sam položiti i ispite koji su bili razlika za zanatsku školu. U prvom razdoblju studija to me je na neki način ograničavalo jer iskustvo je da se usredotočite na one predmete koje trebate za proširenje zanata. Zato su me tada interesirale, popularno rečeno, tehnologije. Neki temeljni predmeti su mi se tada činili nepotrebnim, primjerice termodinamika. No, kasnije sam doktorirao na temi izmjene topline u kalupima za injekcijsko prešanje. Učenje zanata i stečena znanja su mi omogućila pogled na cjelinu stvarnog života i teorijskih osnova. Prema tome, mislim da je to iskustvo, koje se očitovalo u konkretnim konstrukcijama kalupa i ostalih alata, jako puno pomoglo. Mislim da je to iskustvo bilo odlučujuće kad mi je profesor Pierre Dubois, nakon razgovora s njime i njegovim zamjenikom, ponudio da budem volonter u Centre d'études des matières plastiques u Parizu. Bio je to početak moje znanstvene karijere.

Godine 1987. u svijetu je po prvi puta načinjen proizvod koji nije načinjen u kalupu, već aditivnom proizvodnjom, preciznije postupkom stereolitografije. Nedavno smo objavili rezultate naših istraživanja u kojima smo dokazali da je prirodni model za te postupke nastajanje taložnih stijena. Bila je to još jedna potvrda načela koje se promicalo u mojim predavanjima još od 1982. Ugledajte se u prirodu! Aditivna proizvodnja je primjerice vrlo zastupljena u medicini. Katedra za preradu polimera postigla je svjetske rezultate ugradnjom 3D tiskanog kralješka. Ovaj je Fakultet uvijek imao i ima veći broj nastavnika koji su, slobodno rečeno, avangarda! To su bile neizmjerno jake ličnosti s određenim iskustvom. Oni su svi uspjeli uvjeriti političare da je izgradnja zgrada Fakulteta društveno i humanistički opravdana. Razlikujem stručnjake i osobnosti – moji mentori, profesori Đurašević i Menges, to su bile osobnosti. Osobe koji nisu zadubljene samo u svoje područje, nego su vidjeli cjelinu, ljudi sa integritetom. Nedostaju nam danas, ne samo nama, takve ličnosti. Oni se ne prepoznaju brojanjem radova ni ocjenama. Vjerojatno sam profesor s najlošijim prosječnim uspjehom na faksu. Moj savjet je - nastojte vidjeti što šire. Kako se vaša djelatnost uklapa u širi kontekst. Nema uspješne konstrukcije bez poznavanja proizvodnih postupaka i načina održavanja. Jeste na jednom smjeru, ali trebate gledati i sve ostalo. Intelektualna znatiželja je dobar put da se možete prilagoditi mnogim novim stvarima. Obrazovanje za radno mjesto je zato pogubno. Danas se puno govori o četvrtoj industrijskoj revoluciji, što smatram običnom reklamnom floskulom. Pojam revolucionarnog proizvoda mogu jednostavno objasniti na primjeru automobila. Sa samo dva broja i jednim slovom. Najprije nismo imali automobil, to je nula, kad ga imamo, to je jedinica. Koji automobil zaslužuje da kažemo da je revolucionaran? Prvi koji je načinjen! To je revolucija, a sve je ostalo evolucija (slovo n)!

Igor Čatić, profesor emeritus

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica