Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Katia Ritoša, studentica

Kad sam bila mala, provodila sam puno vremena sa svojim nonićem. On me odgajao dok su roditelji radili, a ja još pohađala osnovnu školu. Radio je u „3. maju“ i uvijek je bio jako kreativan. Stalno je izrađivao nešto oko kuće. Kako nemam ni brata niti sestru, stalno sam se igrala s njim i crtala mu svoje izume. Mama mi je nedavno pokazala jedan na koji sam sasvim zaboravila. To je bio moj dizajn okruglih radijatora koje sam sama smislila. Već je bilo naznaka da ću upisati nešto tehničko. Tako je i bilo, pa danas samo što nisam diplomirala Termotehniku, ali prije toga moram u menzi nakupovati čokoladno mlijeko, dok još imam x-icu. Fakultetom sam odmah ostala oduševljena, a najdraže mi je bilo na prvoj godini ugasiti muziku i tako u potpunoj tišini satima crtati tehničke crteže. Pokušavala sam stalno ići na sva predavanja. Moj tata, koji je inženjer strojarstva, nije uopće želio utjecati na moj odabir studija te znam da će, premda neće ništa reći, on biti najsretnija osoba kad diplomiram. Ne znam što će biti nakon toga, samo znam da ne želim raditi u nekom uredu, već sad dok sam mlada istražiti razne stvari, raditi nešto što će u nekom trenutku nekome biti bitno. Uvijek sam znala da me u strojarstvu termotehnika najviše zanima, a najjednostavniji opis mog usmjerenja, Energetskog modeliranja u zgradarstvu, bio bi - ja radim da ljudima bude jako ugodno i da oni u tim zgradama budu sretni. Mukotrpni rad također se isplatio i kad su mi roditelji poklonili putovanje u SAD kao nagradu što nisam nikad niti jednu lipu potrošila na participaciju. Obišla sam New York, New Yersey i Washington DC. Tamo imam rodbinu, pa smo većinu vremena proveli kod njih. New York je jako lijep i isplati se vidjeti ga, no osobno ne bih živjela tamo. Možda koju godinu dok sam mlada. Grad pomalo smrdi, sve je užurbano, puno ljudi, čudnih ljudi, svuda radovi, dimi se iz šahtova… Super je što ima jedan Istarski klub u kvartu Astoria u Queensu, kao i nekolicina hrvatskih restorana. Tamo se znaju sastajati ljudi hrvatskih korijena, kao i moja teta koja je tamo rođena.
Trenutno razmišljam koji je sljedeći korak. Zaposliti se ili možda ići dalje na doktorat, što bi mi bilo kao neko odgađanje velike životne odluke - što i gdje raditi. Više nas kolega sa smjera bi trebalo sad završiti, tako da smo se dogovorili da ćemo nakon toga napraviti feštu. Jako volim svaku malu pobjedu pa imam običaj to proslaviti. Velika mi je želja jednog dana od svoje kuće napraviti „svemirski brod“ koristeći svoje znanje. Nezamislivo mi je, kao inženjeru, kupiti stan u gradu i skupo plaćati energiju, pogotovo ako ću cijeli život raditi u energetskoj učinkovitosti. Čini mi se da bi to bilo pomalo paradoksalno.

Katia Ritoša, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica