Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Mladi za dostojanstvo i ljudska prava - Novi ciklus edukacije u Zagrebu, Osijeku i Splitu

Otvorene su prijave za novi ciklus edukacije Mladi za dostojanstvo i ljudska prava koju organizira Svjetski savez mladih Hrvatska (u daljnjemu tekstu: SSMH).

SSMH podružnica je međunarodne organizacije mladih Svjetski savez mladih koja u svijetu okuplja preko milijun članova, a u Hrvatskoj broji više od 200 članova koji djeluju u Zagrebu, Osijeku i Splitu. Više o SSMH možete pročitati ovdje.

Mladi za dostojanstvo i ljudska prava edukacija je namijenjena mladima od 18 do 30 godina koja se već dugi niz godina održava u Zagrebu, Osijeku i Splitu, a od 2020. godine provodi se i u online obliku.

Pohađanje ove edukacije je početni korak pridruživanju Svjetskome savezu mladih, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti preko službenog obrasca na poveznici. Prijave traju do nedjelje 2. svibnja 2021. godine.

Tijekom edukacije polaznici će se susretati s tekstovima autora poput Viktora Frankla, Karola Wojtyle i Clivea Staplesa Lewisa. Na temelju njihovih promišljanja polaznicima će se približiti shvaćanje ljudskog dostojanstva, ne samo kao temelja za razumijevanje ljudske osobe, već i kao podloge iz kojeg proizlaze ljudska prava. Osim navedenoga, polaznici će steći uvid u važnost solidarnosti među ljudima kao i u odrednice kulture koja kao takva čini društvo plemenitijim. Rasprave će se održavati uživo i online, ovisno o željama svakog sudionika, a vodit će ih educirani mentori. Nakon 7 susreta slijedi certifikacija i službena potvrda o sudjelovanju.

Edukacija će polaznicima pružiti cjelovit uvid u svijet ljudskih prava; savladat će osnove nazivlja koje se koristi u Ujedinjenim Narodima i institucijama Europske unije.

Po završetku edukacije polaznici će moći postati članovi Svjetskoga saveza mladih, zajednice prijatelja koja mladima pruža priliku za osobni i profesionalni razvoj kao i mogućnost sudjelovanja u provedbi programa i projekata poput Kurikula za ljudsko dostojanstvo, Ljetne škola bioetike i ljudskih prava te brojnih drugih. Također, kao članovi Saveza, mladi će imati priliku steći zagovaračko iskustvo, te vještine pisanja projekata i upravljanja ljudskim potencijalima.

Iskustva dosadašnjih polaznika su zaista pozitivna, a da je tomu tako svjedoči iskustvo bivše polaznice Ive Marije Pitlović, koja je postala jedna od mentorica na edukaciji:

„Edukacija, odnosno njezini voditelji i polaznici ohrabrili su me u shvaćanju da i ja mogu biti pokretač promjene na način da u svome djelovanju uvijek imam na umu ljudsku osobu i njezino nepovredivo dostojanstvo. Ne samo da sam sudjelovanjem u raspravama stekla sigurnost za izražavanje svojih misli i stavova, već sam i slušajući druge mogla od njih učiti. Neki su mi polaznici postali pravi prijatelji.“ 

Nakon prijave zainteresirani će dobiti povratnu informaciju o detaljima u vezi s edukacijom. Ključni će  čimbenik za sve zainteresirane biti njihova motivacija i slaganje s Poveljom Svjetskog saveza mladih.

Edukacija je besplatna i održava se na hrvatskome jeziku.

Za sva dodatna pitanja možete nam se obratiti putem društvenih mreža na Facebook stranici: @World Youth Alliance Hrvatska i na Instagram profilu @wyacroatia ili e-poštom: croatia@wya.net.

Više informacija o navedenoj edukaciji možete pronaći na društvenim mrežama: Facebook i Instagram.
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica