Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Svečano potpisivanje inicijative "Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove"

Na Fakultetu Strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu jučer 25. listopada 2021. svečano je potpisan Sporazum o partnerskoj suradnji projektne inicijative "Autonomni elektro-brodovi za pametne otoke i gradove".

Pokretači i potpisnici sporazuma su Tomislav Uroda, direktor iCat d.o.o. – integrator i brodograditelj na čijim će se proizvodima (brodovima) testirati i primjenjivati elektro-pogon i autonomna plovidba, prof. dr.sc. Dubravko Majetić, dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu (FSB) – voditelj energetskog dijela projekta integracije broda s elektroenergetskim sustavom na obali i optimizacije proizvodnih procesa, prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu (FER) – voditelj razvoja sustava upravljanja i nadzora broda zasnovanog na AI, elektro-pogona te prijenosa i distribucije električne energije, prof. emer. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) – voditelj projekta suradnje iCat – FER , Boris Ćosić direktor Centra za transfer tehnologije d.o.o. (CTT) – voditelj projekta suradnje iCat – FSB.

Potpisivanju su prisustvovali dr. sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, gospodin Igor Radić, savjetnik ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac te dr. sc. Duška Kunštek ravnateljica Uprave unutarnje plovidbe u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.

Inicijativa je pokrenuta temeljem znanja, iskustva i referenci sudionika s ciljem razvoja suvremenog brodskog prijevoza pri tome koristeći nultu stopu emisija, oslanjajući se isključivo na „zelena“ goriva. Tehnološki napredni pogon na brodovima prati djelomična ili potpuna autonomija, gdje na prvo mjesto dolaze sigurnosni aspekti prijevoza putnika, a autonomno pristajanje prvi je razvojni korak.

Inicijativa predviđa razvoj i gradnju 21 putničkog broda kapaciteta 100 do 300 putnika, koji će biti izgrađeni u 3 veličine te će po jedan od svakog modela biti smješten diljem Jadrana u sklopu pilot projekta testiranja mogućnosti pojedinih destinacija. Biti će odabrano ukupno 7 destinacija temeljem zajedničkog promišljanja s nadležnim tijelima. Na temelju postojećeg „iCat“ modela razvit će se projekt putničkog broda kao i sustav upravljanja i nadzora broda zasnovan na naprednim metodama i tehnologiji umjetne inteligencije (AI). Nadzor i upravljanje brodom, robotiziran sustav za nadopunjavanje brodskih spremnika energije te sustav pametnih punionica velike snage koje koriste energiju iz obnovljivih izvora, predstavljaju okosnicu razvoja i primjene suvremenih tehničkih rješenja u pomorskom prijevozu.

Cilj ove inicijative je postaviti osnove za razvoj flote električnih putničkih brodova na Jadranu, s naglaskom na putnički prijevoz.
  • Lokacija
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica