Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Vijesti
Humans of FSB: Petar Filipović, doktorand
U osnovnoj sam školi počeo veslati jer sam bio prilično debeo. Još i dan danas volim dobro pojesti, pogotovo domaću hranu koju dobijem od obitelji. Upis na faks nije me omeo u veslačkim treninzima. Veslanje je postalo moj sastavni dio dana pa sam neko vrijeme bio i voditelj veslačke sekcije. Trenutno treniram čak i više nego prije, ali vjerojatno zato što sad treniram prvenstveno radi sebe. Evo, sad poslije posla idem na trening. 
Oduvijek sam jutarnji tip. Čim ustanem iz kreveta odmah sam spreman za akciju širom otvorenih očiju te jedino napravim slavenski čučanj i koji sklek da se razbudim. Rijetko kad sam budan do kasno u noć jer postanem dezorijentiran već poslije 20 sati. Na taj način ujutro mogu napraviti dobar doručak. Omiljen doručak mi je zobena kaša koju pripremam na svoj način. Počelo je od klasičnog recepta s interneta, a pomalo sam dodavao sastojke kao što su jaja, kakao, različite sjemenke, orah, chia, sezam, mlijeko, med, cimet… i spreman sam za posao. Volim imati organiziran dan, barem ugrubo. Na taj način lakše nađem vremena za stvari koje volim. Najdraža su mi druženja poput pripremanja ajvara s prijateljima.
Život nakon završetka studija nije dosadan. Daleko od toga, možeš svašta raditi poslije. Između ostalog imaš novca za stvari koje si želio, a možda si ih nisi mogao priuštiti. Za mene je to bilo putovanje s djevojkom u Grčku. Ona mi je pružila veliku podršku kad sam spremao primjerice termu ili nauku o čvrstoći. I to u tolikoj mjeri da je sa mnom naučila dobar dio gradiva, premda je ona završila novinarstvo. Sad već planiramo sljedeća putovanja kojima se dodatno radujem zato što za vrijeme studija nisam uopće putovao. Moj je posao rad na projektu, ovdje na Fakultetu. Naš je cilj razviti višenamjenski solarni kolektor, odnosno polimerni kolektor kod kojeg nije potreban toliko složen proces sklapanja prilikom izrade. Ideja je zamijeniti sve skuplje materijale poput bakra i stakla jednim polimerom. On pritom mora izvršavati sve uloge koje bi inače izvršavao materijal poput stakla ili bakrenog lijeva, a šteta je što su postojeći kolektori preskupi većini kućanstava. Super je zapravo imati posao! Učiš, razvijaš se u nečemu i to ne može biti dosadno!

Petar Filipović, doktorand

Humans of FSB

 ARHIVA VIJESTI


Fakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940