Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: dr.sc. Damir Semenski, profesor

"Ja sam diplomirao u kraćem roku nego što je trajao studij jer sam bio ambiciozan student. Umjesto za pet godina završio sam u četiri godine i tri mjeseca jer sam paralelno upisivao 7. i 9. te 8. i 10. semestar. Danas kad mi studenti kažu da im je teško studirati iz nekih razloga, želim s vama podijeliti da sam ja studij završio bez roditelja. Meni su roditelji umrli – otac dok sam bio u srednjoj školi, a mama dok sam studirao. Završio sam studij na osnovi stipendije Končara za kojeg sam radio i mirovine koju sam primao, a nije bila velika. No moj je generalni stav da studiranje treba biti u prvom redu radost, veselje i zabava, a tek onda obaveza.

Prije 33 godine sam došao na ovaj fakultet kao asistent. Tada sam, možda nećete vjerovati, glasio za najstrožeg asistenta. Zadnjih nekoliko godina sam sebi uzeo za misiju da ovaj naš sustav učinimo humanijim za studente, ali i za nas profesore. U taj dio spada i neformalni način ophođenja sa profesorima, što sam naučio od svojih američkih kolega. Često kažem da su moja predavanja iz mehanike ujedno i predavanja o životu. Neki profesori smatraju da je strahopoštovanje studenata prema profesorima premalo u odnosu na prije. Ja pak smatram da je još uvijek preveliko. Problem je u tome što kruti pristup stvara kontraefekt pa umjesto da studenti više poštuju profesore događa se baš suprotno. 

Redovito prije predavanja pročitam što studenti napišu u svojemu anketnom listu. Tako mi je jedan student napisao: „Klasika. Svi već dobro znamo profesora. Uvijek vedar, veseo i nasmijan. Uvijek pristupačan ukoliko postoje problemi i nejasnoće. Svojim predavanjima učinio bi i ekonomiju zanimljivom.“ Drago mi je kad u gradu ili na moru sretnem bivše studente koji mi s osmjehom priđu i kažu: „Profesore drago mi je da vas vidim.“ To je za mene hrana. Vi ste razlog zašto radim to što radim. Vi ste moji heroji.“

Damir Semenski, profesor

Humans of FSB

  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica