Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: Miho Klaić, asistent

Završio sam proizvodno inženjerstvo, obradne sustave. Moja priča sa Zagrebom počinje od moje 14. godine, a s tehnikom i puno prije jer u Dubrovniku imamo obiteljsku tvrtku za obradu kamena. Po pogonu sam se vrtio i kao mali, ne smijem vam ni reći koliko sam imao godina. I tako sam jedno popodne kad sam bio u fazi biranja srednje škole, vidio na televiziji da se u Klaićevoj ulici, u Prvoj tehničkoj školi "Tesla", otvorio Centar za nove tehnologije i da je uloženo dva milijuna ondašnjih maraka. Sjeli smo u auto i krenuli za Zagreb. Imao sam 14 godina, ugledao te CNC strojeve i od tada sam zaljubljen... Odmah smo povukli papire iz Dubrovnika. Sredili smo smještaj u Učeničkom domu "Tin Ujević" u Dubravi. To vam je isto bila priča za sebe, vrhunski dom za 250 ljudi, prosječna ocjena doma je bila 4,56. Dakle, svi su prolazili s pet. Tamo je bila prava atmosfera – radna, prijateljska, družili bi se, zafrkavali – tako da mi je kroz srednju školu bilo odlično. Ekipa me dobro prihvatila, ipak sam bio jedini Dalmatinac u razredu! Nakon Tesle je prirodni izbor bio FSB, i naravno, nastavak priče s CNC strojevima.
Na FSB-u sam prve i druge godine, moram priznati, bio nečujan. Nisam se nekako izdvajao, ali sam pokazao interes za ovaj naš dio. Kad sam bio treća godina faksa imali smo kod mojih u Dubrovniku modernizaciju pogona. Svaka dva tjedna sam bio u Dubrovniku. Petkom navečer bih išao u Dubrovnik, subotu i nedjelju smo radili – kompletno sve mijenjali, montirali, švasali. Onda bih prema Zagrebu išao nedjeljom u 1-2 u noći i u ponedjeljak ujutro bio na predavanju. Možete misliti kako sam bio dobre volje ponedjeljkom ujutro. U svakom slučaju počeo sam se intenzivnije baviti svojim budućim diplomskim radom koji je bio petoosni stroj za obradu kamena. Onda me kolega Staroveški pitao: „Bi li ti htio ostati tu na faksu?“ A ja sam vam do tada gledao isključivo kako ću taj fakultet završiti i ići doma, čekao me biznis i sve. Malo pomalo i meni je bilo glupo sve to pustiti. Sad kad gledam, lako mi je imati poletnu energiju kad imam stvarno dobar motor iza sebe, svoje kolege i sinergiju s drugim poljima. Gdje god se okrenem, na koju god stranu pogledam – vidim stvari koje čovjeka ispunjavaju od jutra do mraka!

Miho Klaić, asistent

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica