Projekt RCK

Zavod za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku
 • O nama
 • Obavijesti
 • Zaposlenici
 • Laboratoriji
  • Laboratoriji
  • Laboratorij za energetsku učinkovitost
  • Laboratorij za procesna mjerenja
  • Laboratorij za termodinamiku
  • Laboratorij za toplinu i toplinske uređaje
 • Projekti
  • Projekti
  • Istraživački projekti
  • Stručni projekti
 • Nastava
Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.


Projekt Regionalni centar kompetencija Ruđer Bošković


Istraživači:
Tea Žakula, Nikola Bađun, Borut Omerzo, Danko Brezak, Igor Balen, Lovorka Grgec Bermanec, Tomislav Staroveški

O  projektu: Tehnička škola Ruđer Bošković u suradnji s Laboratorijem za energetsku učinkovitost Fakulteta strojarstva i brodogranje u Zagrebu razvija živući laboratorij za razvoj i testiranje naprednih tehnologija u zgradarstvu. Živući će se laboratorij koristiti u znanstveno istraživačke svrhe kao i za edukaciju u području pametnih zgrada, energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i pametnih mreža. Također, razvijat će se suradnja s gospodarstvom i industrijom pa će tako laboratorij služiti kao platforma za suradnju i transfer znanja u poslovni sektor. Zgrada će biti opremljena najnaprednijim sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije, mjernih uređaja za vanjske uvjete, potrošnje energije i parametara u zatvorenom prostoru te naprednog upravljanja. Znanstveno istraživački rad obuhvatit će razvoj umjetne inteligencije za napredno upravljanje i sudjelovanje zgrada na pametnim mrežama pri čemu će naglasak biti na uključivanju korisnika zgrade u donošenje odluka i sudjelovanju u definiranju parametara koji utječu na toplinsku ugodu. Također, projekt će obuhvatiti istraživanje o širenju aerosola u zatvorenom prostoru i utjecaju ventilacije na smanjenje rizika za širenje zaraze virusima koji se prenose na taj način. Znanstveno istraživački rad provodit će se u suradnji s američkim MIT-om i nacionalnim laboratorijem Lawrence Berkley National Laboratory (SAD). 

                                                                       Što ovaj projekt čini jedinstvenim? Zgrada RCK Ruđera Boškovića biti će opremljena najnaprednijim tehnologijama iz područja termotehničkih sustava, pa će tako biti moguća provedba istraživanja i edukacije koristeći:

 - četiri različita tipa ventilacije: - tri vrste ogrjevno rashladnih tijela:
 -  pet različitih tipova obnovljivih izvora energije:

Zgrada RCK Ruđera Boškovića bit će opremljena s preko 1000 mjernih točaka pri čemu će se prikupljati podaci o temperaturama u prostorijama, osvijetljenosti, koncentraciji CO2, pristunosti ljudi, itd. Također, meteorološki će se podaci prikupljati pomoću meteorološke stanice koja će se nalaziti na krovu zgrade. Svi dostupni podaci koristit će se kako za upravljanje zgrade, tako i za znanstveno istraživački rad i edukacijske svrhe. Centralno nadzorni upravljački sustav bit će otvorenog koda i omogućit će rad i učenje vezano za napredno upravljenje u zgradama.


U sklopu projekta provode se znanstveno istraživačke aktivnosti povezane s energetskom učinkovitošću u zgradama, prediktivnim upravljanjem orijentiranim na korisnika, povećanjem skalabilnosti prediktivnog upravljanja. Jedno se istraživanje tiče i utjecajem ventilacijskih sustava na širenje aerosola u zatvorenim prostorima. Detaljnije o istraživanjima može se pročitati u nastavku:

Utjecaj ventilacije na širenje aerosola u zatvorenom prostoru
Prediktivno upravljanje u zgradama orijentirano na korisnika
Povećanje skalabilnosti prediktivnog upravljanja u zgradama