Members
HOME MEMBERS CHAIRS RESEARCH EDUCATION STUDENTS LINKS
 
dr. sc. Slobodan Jankovic, Professor
   
TELEPHONE: +385 1 6111 323
FAX: +385 1 6156 940
EMAIL: slobodan.jankovic@zg.t-com.hr
ROOM: 107 east
 

 

Životopis

Rođen je 1932 u Bruxellesu Belgija. Studirao je i diplomirao 1958 na vojnoj politehnici u Bruxellesu. Poslijediplomske studije iz mehanike fluida završio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu, a doktorirao je 1968 u oblasti mehanike leta na Mašinskom fakultetu u Beogradu.

Počeo je raditi kao inženjer-časnik u poduzeću "Vlado Bagat" u Zadru a zatim u Vojno-tehničkom Institutu u Beogradu, gdje je šest godina radio na problemima vanjske balistike i istovremeno bio asistent na Mašinskom fakultetu u Beogradu za predmete iz mehanike leta projektila.

Od osnivanja Vojno-tehničke akademije u Zagrebu 1967, bio je načelnik združenih katedara naoružanja, raketne tehnike i automatskog upravljanja, a 1973 napušta aktivnu službu i prelazi na Mašinski fakultet u Beograd. Kao izvanredni profesor predavao je predmete "Dinamika leta projektila", i "Aerodinamika projektila" i surađivao s Vojno-tehničkim Institutom na aerodinamičkom projektu vođene rakete zrak-zemlja.

Na rad u Vojno-tehnički Institut prelazi ponovo kao civil 1979 kao vodeći aerodinamičar u sektoru za vođene rakete, gdje radi na problemima ispitivanja u aerotunelu a zatim vodi odjel aerodinamike vođenih raketa i nastavlja predavati na Mašinskom fakultetu.

Po završetku projekta vođene rakete zrak-zemlja vraća se 1984 u Zagreb u Visoke vojno-tehničke škole. Predaje "Aerodinamiku" i "Mehaniku leta" i vodi katedru raketne tehnike. Surađuje s vojnom industrijom (Pretis, Energoinvest, Makpetrol, i dr) i s Hrvatskim meteorološkim zavodom na problemima protugradne obrane kao stalni vanjski suradnik zavoda. Bio je ekspert ministarstva obrane (bivše Jugoslavije) za probleme aerodinamike i mehanike leta. Za znanstveni rad bio je dvaput nagrađivan najvišom vojnom znanstvenom nagradom "22 decembar" (u bivšoj Jugoslaviji). Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje 1990 izabran je za znanstvenog savjetnika, a na Akademiji znanosti bio je izabran za tajnika Znanstvenog savjeta za promet.

Od 1991 do 1996 radio je u Brodarskom institutu za potrebe HV na izradi tablica gađanja po NATO standardima, na softweru za upravljanje vatrom. Uradio je za potrebe trenažera vođenih raketa modele 6DOF za četiri vođene rakete.

Za tvrtku ARMA 1997 projektirao je projektil 122 mm povećanog dometa, koji je konstruiran i ispitan na poligonu Zečevo, te prikazan kao Hrvatski proizvod na izložbi naoružanja u Abu Dhabiju. U CTTu izradio je aerodinamičke analize mina 82 mm i 120 mm te tablice gađanja za AR minu 122 mm. Tijekom 1993-99 bio je vanjski znanstveni suradnik katedre naoružanja vojne politehnike u Bruxellesu. Jedan put je bio vještak Okružnog suda u Zagrebu i dva puta Internacionalnog suda za ratne zločine u Haagu. Sad radi u tvrtki SOKO Zagreb na problemu simulatora leta zrakoplova MIG 21.

Bio je gost profesor 1994 godine na katoličkom Sveučilištu u Leuvenu s temom "Un modele mathematique du mouvement d'un vehicule sur le terrain donnee". Predavao je na poslije diplomskim studijama Sveučilišta u Zagrebu kolegij "Mehanika leta" za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva znanosti i bio je voditelj dvojici magistarskih radova na tom studiju, više puta član povjerenstva. Isto tako predavao je i na poslije diplomskim studijama u Mostaru. Bio je oponent doktorske disertacije na Sveučilištu u Sarajevu. Učestvovao je kao jedini pozvan profesor iz istočnih zemalja na savjetovanju "European Forum on Ballistics of Projectiles". u Saint Louis, travanj 2000. Sad predaje mehaniku leta zrakoplova i mehaniku leta projektila na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Govori francuski a služi se engleskim i ruskim. Rimo katoličke je vjeroispovijesti.

 

Važnije reference u posljednjih 15 godina

  • S.Janković, J.Gallant and E.Cellens, "Dispersion of an Artillery Projectile Due to Unbalance", 18th International Symposium on Ballistics", San Antonio, Studeni.1999.
  • S.Janković, "Mehanika leta projektila", Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb 1998.
  • S.Janković, "The Analysis of the Flight Simulation of Unguided Rockets", Strojarstvo 37(3,4) 125-130, (1995).
  • S.Janković, "Primjena klasične teorije stabiliteta projektila za analizu performansi impulsno upravljanih raketa", Strojarstvo 35 (3,4) 121-126, (1993).
  • S.Janković, "Primjena klasične teorije stabiliteta projektila za analizu performansi impulsno upravljanih raketa", Strojarstvo 35 (3,4) 121-126 (1993).
  • Dva elaborata za potrebe firme SOKO Zagreb o aerodinamičkom naprezanju na upravljačkim površinama i proračun sila na upravljačkoj palici zrakoplova MIG-21.

Top of the Page

 
 
 
Prof.dr.sc. Milan Vrdoljak, Head
Prof.dr.sc. Zeljko Bozic
Prof.dr.sc. Ivica Smojver
Doc.dr.sc. Dubravko Matijasevic
Dr.sc. Frane Majic
Dr.sc. Darko Ivančević
Dr.sc. Dario Zlatar

   
 
; Last change:17.11.2015