Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Jonas Neugebauer, student

Priča/Story: Nina Bočkaj Slika/Photo: Mihael Levanić
Kad sam se upisivao na faks, svi su materijali i skripte bili na Dropboxu kolege koji ga je morao plaćati jer je prelazio granicu besplatne pohrane. Ja sam sve materijale, za svaki slučaj, skinuo. Tijekom mojeg drugog semestra, kada je kolega vjerojatno diplomirao, prestao ga je plaćati, svi su materijali nestali i nastala je panika. Tada sam nabrzinu, uz pomoć računala s tavana, pokrenuo stranicu, uploadao datoteke i poslao kolegama link. Ja sam na stranicu već i zaboravio, ali šest mjeseci kasnije dobio sam email od profesora s fakulteta iz Slavonskog Broda s upitom mogu li mu neke materijale poslati u komadu da ne mora pojedinačno skidati. Nije mi bilo jasno što se događa, ali sam shvatio da se neki završni radovi referenciraju na moje podatke. Nisam želio imati problema, ali nisam želio ni ugasiti stranicu jer je bila stvarno korisna. Tada sam se malo bacio na guglanje, Python i programiranje te nakon nekoliko neprospavanih noći isprogramirao malo ljepše osnovno sučelje, u kojem su novine bile registracija i mogućnost uploadanja vlastitih datoteka. Prošlo je godinu dana od početnog privremenog repozitorija do današnjeg izgleda. Ponekad sam imao vremena pa sam to još malo dodatno uljepšavao, dodao forum i oglasnik. Sada to funkcionira tako da se bilo tko može koristiti repozitorijem, ali mora imati službenu fakultetsku adresu. Dropbox je počeo s 8 GB, a sada na repozitoriju ima 20 GB podataka. Stranica ima oko dvije tisuće registriranih korisnika i na dnevnoj bazi pristupi joj stotinjak ljudi. Najskidanija datoteka s repozitorija je Terma nije teška, koja ima oko dvije tisuće downloada.
Ako sam samo jednom studentu pomogao i uštedio par kuna da ne mora kopirati materijale, ja sam zadovoljan. Nikad mi nije bilo do zarade, htio sam samo da svaki student ima najbolju šansu završiti ovaj faks. Nedavno mi se javio jedan kolega da bi on preuzeo stranicu od mene kada diplomiram, tako da su budući kolege već osigurani.
Volim piti pivo, ali je dobro pivo skupo pa si ga kao student rijeko možeš priuštiti. Razmišljao sam i računao koliko me košta da ja skuham svoje pivo i shvatio da je to kuna-dvije po litri i rekao si: Hajd'mo pokušati. Prvo sam pivo kuhao u loncima od pet litara, cijeli se dan zezao, napravio golem nered u kuhinji i na kraju završio sa sedam litara piva koje je bilo super. S vremenom sam kupio dodatnu opremu: CO2 bocu, bačve, točionik itd. Postrojenje sam sam sastavio režući i zavarujući bačve. Prijatelji me pitaju bih li volio otvoriti pivovaru, ali mi se više sviđa kuhati svaki put nešto novo, eksperimentalno, za svoje potrebe. Tijekom godine prođem kroz tridesetak različitih vrsta piva, a neke poput Strojarskog ponavljam.

Jonas Neugebauer, student

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 
4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica