Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Život na FSB

Humans of FSB: Magdalena Vuković, studentica

Upisala sam se na studij fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, što mi je ujedno bilo dosad najbolje i najgore iskustvo. Nikad nisam imala problema sa školom, bila sam dijete „s natjecanja“ i onda sam došla u prostoriju s još 70 takvih i shvatila da nisam toliko posebna. U tom trenu više nije bio bitan moj dotadašnji uspjeh, nego koliko ću uložiti od sada. Tada nisam bila spremna uložiti toliko vremena i rada za daljnji studij fizike, ali sam naučila jednu jako važnu lekciju. Nije problem da ja najmanje znam u prostoriji, nego to znači da imam od koga učiti. Naučila sam da mogu učiti od mlađih isto kao i od starijih. Možda neću shvatit neku lekciju iz prve, možda ni iz druge, ali uvijek postoji netko tko to razumije i tko mi može objasnit. To me ujedno pripremilo i za strojarstvo.
Zrakoplovstvo mi je došlo prirodno. Cijela obitelj mi je u zrakoplovstvu, tata i sestra su piloti, a brat mehaničar. Odrasla sam uz priče o avionima, na televiziji su stalno bili dokumentarci i vodili su me na aerodrom. Kasnije sam se počela pitati kako uopće avion poleti, zašto može letjeti, i tu sam našla odličnu poveznicu s fizikom. Žao mi je što treba proći toliko vremena na fakultetu da bismo počeli učiti o zrakoplovstvu. Zapravo, prvo sam o zrakoplovstvu čula tek na kolegiju engleskoga, na kojem se prof. Breka zaista potrudi dočarati nam zrakoplovstvo. Obrađujemo zanimljive članke koji se nama čine kao najnovija tehnološka dostignuća iako to možda nisu. Zbog toga smo joj iznimno zahvalni. Uključila sam se i u udrugu zrakoplovstva EuroAvia, koja ima više od 50 članova. Radimo na razvoju nekoliko različitih projekata. Ove godine nam se javilo i dosta brucoša, mislim da i oni žele što prije čuti i vidjeti nešto o zrakoplovstvu.
Projekt Femme STEM došao mi je kao ideja na jednoj kavi, upravo u kafiću u kojem se na kraju i održao. Razgovarali smo o širenju i promicanju udruge među mlađim članovima. Budući da se bližio Dan žena, predložila sam da upravo povodom toga okupimo studentice STEM područja i uspješne žene na neformalan način. U prijavi smo pitali studentice koja bi pitanja one postavile uspješnim ženama da imaju priliku te smo onda upravo ta pitanja i postavljali na eventu. Na početku smo imali predstavljanje gošća i ukratko njihov karijerni put. Studentice su imale priliku i neformalno se družiti s gošćama te su zajedno igrale pub kviz. Najviše mi je pomogla prijateljica Margareta, s kojom sam pisala mailove, tražila sponzore i slagala kviz u zadnji čas. Odaziv je bio jako dobar i sudjelovale su studentice FSB-a, FER-a, PBF-a, FKIT-a, PMF-a... Većina je rekla da nikada nije vidjela toliko studentica STEM-a na jednome mjestu u isto vrijeme. Zanimljivo je da su nam sponzorstva osigurale upravo žene koje su prepoznale ovu inicijativu. Razmišljamo i na proširenje našeg eventa na STEAM, što je još jedan od dobivenih prijedloga. Na kraju smo dobili i upite gošći hoće li se event ponovno održati i sljedeće godine.

Magdalena Vuković, studentica

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Humans of FSB: Filip Čavić, student

18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Humans of FSB: Dominik Matišin, student

4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica