Upute recenzentima

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Znanost i suradnja
Izdavaštvo
Upute recenzentima
Znanost i suradnja

Upute recenzentima

Recenzija je specijaliziran individualni oblik znanstvene komunikacije. Ona je važan korak u nastajanju kako sveučilišne tako i fakultetske literature, te ponudu recenzije ne treba olako ni prihvaćati, ni odbijati. Recenzija treba biti kolegijalna, dobronamjerna, i usredotočena na stručnu suštinu stvari. Recenzent sveučilišne ili fakultetske literature je prije svega odgovoran kao i za svaku recenziju znanstvene literature: da je djelo slobodno od grubih grešaka, stručno utemeljeno, i razumljivo, te da su jasno razlučeni originalni doprinosi autora od doprinosa drugih. Povrh toga, recenzent treba posebnu pozornost obratiti namjeni sveučilišne ili fakultetske literature, kao studentskog štiva. Stoga odgovara da tekst nije jednostran, kontroverzan, ili da na drugi način ne izaziva zabunu kod početnika, glede široko prihvaćenih zasada struke, ili njene dosegnute razine. Recenzent načelno ne odgovara za nepotpunost literaturnih navoda, kao ni za moguću zlu namjeru ili prevarnost autora, no ne može prešutjeti, ako tako nešto uoči. Svrha recenzije je stručna potvrda autorskog napora, a moguća pomoć autoru je dobrodošli popratni učinak. Nije svrha recenzije da se promijeni autorski stav, niti da se loše djelo pretvori u dobro. U slučaju dvojbi, recenzent je pozvan na oprez, imajući u vidu odgovornost prema studentima, te ugled struke, Fakulteta i Sveučilišta.

Sukladno čl. 11. t. C Pravilnika o sveučilišno nastavnoj literaturi Sveučilišta u Zagrebu obrazloženo mišljenje o djelu treba sadržavati sljedeće elemente:

Poveznice


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica