Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
   Vijesti
Predaja diplomskih radova
Završen diplomski rad u 4. roku diplomskih ispita diplomskog studija (svibanj 2016.) ak. god. 2015./2016. predaje se u četvrtak  12. svibnja 2016. u vremenu od 10 do 12 sati u Referadu za završne i diplomske ispite. Rad je potrebno prethodno urudžbirati u Urudžbenom zapisniku. Studenti strojarstva predaju DVA tvrdo uvezana primjerka rada, a studenti brodogradnjke i zrakoplovstva DVA tvrdo i JEDAN spiralno uvezan primjerak rada. U jedan primjerak rada se uvezuje original zadatak, a u drugi kopija. Rad se isti dan predaje u Knjižnicu FSB-a u elektroničkoj verziji (na CD-u u PDF formatu) zajedno s izjavom o objavljivanju na webu.
Natječaj za Tajnika fakulteta, položaj I. vrste - rukovoditelj odjela u područnoj službi (reizborno radno mjesto), objavljen je dana 04. svibnja 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Erasmus+ praksa, 2015/16, 3. krug natječaja
Zbog preraspodjele financijskih sredstava Sveučilište u Zagrebu će raspisati i 3. krug natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ u akademskoj godini 2015./16. Otvaranje 3. kruga se očekuje najkasnije do sredine svibnja. Prijavni obrasci su dostupni na sljedećoj poveznici i jednaki su kao i za 2. krug natječaja. Otvaranje novog Natječaja za Erasmus+ prakse u ak. god. 2016./17. planira se tijekom lipnja. 
FSB KARTING KUP 2016
U skladu s jedanaestogodišnjom tradicijom Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta i Fakultet strojarstva i brodogradnje po  dvanaesti puta organizirati će FSB KARTING KUP. FSB Karting kup je događaj na kojem se kroz sportsko takmičenje susreću i međusobno razmjenjuju iskustva studenti, njihovi profesori i potencijalni budući poslodavci iz partnerskih tvrtki. Na natjecanju se međusobno odmjeravaju momčadi sastavljene od četiri vozača amatera u kartinzima posebno priređenim za tu (amatersku) svrhu na posebnoj stazi za kartinge.  Kup će se održati 11. 6. 2016. g. na Karting Centru u Španskom. Više informacija o uvjetima i  načinu sudjelovanja te sve ostale informacije možete pronaći na http://www.fsb.unizg.hr/karting ili na https://www.facebook.com/FSBKarting ili u priloženim dokumentima.
U ponedjeljak 25.04.2016. u stručnom posjetu Fakultetu strojarstva i brodogradnje bili su učenici Tehničke škole Čakovec, smjer Procesno-energetski. Tridesetak učenika pod vodstvom nastavnika Marijana Horvata, dipl. ing. stroj. u sklopu Terenske nastave iz Termodinamike posjetili su Toplanu Zagreb, a priliku su iskoristili za posjet laboratorijima fakulteta. Navedena škola je naša suradnička institucija na IPA projektu GeothermalMapping. Prije obilaska Laboratorija za toplinu i toplinske uređaje, Laboratorija za procesna mjerenja i Laboratorija za energetska postrojenja u Velikoj vijećnici fakulteta učenici su imali priliku pogledati film o FSB-u. Više sa slikama u prilogu.
Vladimir Soldo
Dr. sc. Tomislav Stipančić, viši asistent, nastupno predavanje
Dr. sc. Tomislav Stipančić, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Robotika pogonjena kontekstom" dana 09. svibnja 2016. u 9,30 sati, u Telekonferencijskoj dvorani (TCR), istočna zgrada FSB-a. 
Dr. sc. Vinko Šimunović, viši asistent, nastupno predavanje
Dr.sc. Vinko Šimunović, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Mehanizmi korozije zavarenih spojeva nehrđajućih čelika", dana 11. svibnja 2016. godine s početkom u 9,15 sati u Laboratoriju za zaštitu materijala (C-21/7), sjeverna zgrada Fakulteta, Ivana Lučića 1.  
PRIJAVITE SE NA KAMPUSIJADU!!!
Organizacijski odbor Kampusijade, najvećeg sportskog natjecanja zagrebačkih studenata, otvorio je prošloga tjedna prijave za preko dvadeset disciplina u kojima će se studenti moći natjecati i osvojiti bogate nagrade koje uključuju putovanja u Krakow, Sarajevo i Budimpeštu! Kampusijada će se odviti 12. svibnja na Znanstveno učilišnom Kampusu Borongaj u razdoblju od 10 do 18 sati, dok će se 11. svibnja odviti kvalifikacijske runde za one sportove koje prime najviše prijava.
Studenti će imati priliku natjecati se u grupnim i individualnim sportovima, a osim već klasičnih sportova poput nogometa, košarke, odbojke, graničara, šaha, kartanja bele i stolnog tenisa, uvedene su nove discipline poput jamba, kartanja trešete i briškule, beer ponga te pikada.
Na Kampusijadu imaju se pravo prijaviti svi zagrebački studenti, studirali oni u sklopu Sveučilišta u Zagrebu ili na veleučilištima i visokim školama. Prijave se odvijaju preko internetske stranice http://www.kampusijada.hr/sportovi/ do 5. svibnja, a za sva dodatna pitanja natjecatelji se mogu obratiti na e-mail adresu prijave@kampusijada.hr.
"Humans of FSB" proširuje tim
"Humans of FSB" planira proširenje tima sa još dva člana koja bi sudjelovala u intervjuiranju sugovornika. Molimo sve zainteresirane studente da se jave Tei Žakuli na tzakula@fsb.hr.
Doktorski rad Ivane Mihalic Pokopec pod naslovom "Utjecaj brzine hlađenja i dodatka cerija i bizmuta na morfologiju grafita u debelostijenim odljevcima od nodularnog lijeva" (mentori izv. prof. dr. sc. Branko Bauer i prof. dr. sc. Primož Mrvar) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 25. svibnja 2016. godine.
TERMOINŽENJERING - PROJEKTIRANJE, d.o.o., Zagreb, Hvarska 1 c - renomirana tvrtka sa stručnim kadrom čija je primarna djelatnost projektiranje, nadzor nad izvođenjem strojarskih instalacija i postrojenja, te inženjering poslovi, a naročito iz domene postrojenja klimatizacije, ventilacije, centralnog grijanja, bazenske tehnike, obnovljivih izvora energije, traži projektanta-pripravnika, magistra inženjera strojarstva – 2 izvršitelja. Kandidati mogu dostaviti životopis na e-mail adresu: teringpro@teringpro.hr, zaključno s 20.05.2016. godine.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu organiziramo jednodnevnu radionicu (Workshop) na kojoj ćemo prikazati rezultate istraživanja u okviru projekta Višeskalno numeričko modeliranje deformiranja materijala od makro- do nanorazine, koji je financiran od Hrvatske zaklade za znanost, a čiji je voditelj prof.dr.sc. Jurica Sorić.
Uvodno (keynote) predavanje održat će naš gost profesor Ferri Aliabadi, Imperial College, London, istaknuti znanstvenik u području numetičkoga modeliranja oštećenja u inženjerskim materijalima.
Radionica će se održati 9. svibnja 2016. u Plavoj dvorani Fakulteta strojarstva i brodogradnje s početkom u 8 sati.
Više informacija možete naći u prilogu te na web adresi MNumMacroNano.
U petak 22.4.2016. na HVU-u ¨Dr. Franjo Tuđman¨ održan je Sportski dan. Učestvovalo je 7 fakulteta Zagrebačkog Sveučilišta (FSB, PMF, FER, FPRZ, FF, RGNF, HVU)  i natjecalo se u 4 discipline (streljaštvo, nogomet, košarka, odbojka-ž). Streljačka reprezentacija FSB-a osvojila je uvjerljivo prvo mjesto (Matej Tkalčić 187 krugova, Matija Verbić 175 krugova, Vid Križanić 145 krugova) pobjedivši i HVU. Uz strijelce, prvo mjesto osvojila je i nogometna reprezentacija FSB-a, a košarkaši i odbojkašice zauzeli su 2. mjesto. Čestitamo našim studentima sportašima na izvrsnoj prezentaciji FSB-a na Sportskom danu HVU-a.
"Ja sam diplomirao u kraćem roku nego što je trajao studij jer sam bio ambiciozan student. Umjesto za pet godina završio sam u četiri godine i tri mjeseca jer sam paralelno upisivao 7. i 9. te 8. i 10. semestar. Danas kad mi studenti kažu da im je teško studirati iz nekih razloga, želim s vama podijeliti da sam ja studij završio bez roditelja. Meni su roditelji umrli – otac dok sam bio u srednjoj školi, a mama dok sam studirao. Završio sam studij na osnovi stipendije Končara za kojeg sam radio i mirovine koju sam primao, a nije bila velika. No moj je generalni stav da studiranje treba biti u prvom redu radost, veselje i zabava, a tek onda obaveza."
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje, u subotu 07.05.2015. s početkom u 10 sati održati će se 16. Izložba inovacija učenika zagrebačkih osnovnih, srednjih škola i studenata „INOVA-MLADI 2016“. U privitku se nalazi Plan događanja.
Prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107)
Objavljeni su prvi rezultati Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru Erasmus+ programa Ključna aktivnost 1 (KA107) - projekti mobilnosti između država sudionica u programu i partnerskih država za razdoblje mobilnosti od 01.08.2016. do 31.03.2017. Rezultati su dostupni na web stranici Sveučilišta.
Dana 11.05.2016. od 9.00 do 11.00 sati održati će se demonstracija uporabe virtualne realnosti (umjetne stvarnosti) uporabom IC.IDO softwerskog paketa. Navedeni događaj organiziraju TC Livarstvo, MECAS ESI i Katedra za zavarene konstrukcije Fakulteta strojarstva i brodogradnje, a održava se u praktikumu Katedre za zavarene konstrukcije, prostorija B3-205 sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, I. Lučića 1.
Molimo prijavu izvršiti na email: kastelic@tc-liv.eu. Za sve dodatne informacije molimo obratite se na: dr. Sebastjan Kastelic, TC Livarstvo d.o.o., Teslova 30, 1000 Ljubljana, Slovenija.
Podjela diplomskih zadataka
U privitku se nalaze obavijesti o podjeli diplomsih zadataka u 5. roku diplomskih ispita.
Stručni skup studenata: Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj
U okviru 7. Zagrebačkog energetskog tjedna, pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba g. Milana Bandića te u organizaciji Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj, dana 9. svibnja 2016. održat će se Stručni skup studenata pod nazivom „Mi imamo rješenja - Vizije novih generacija za održivi, zeleni razvoj“. Program će započeti u 9:00 sati u prostorijama Starogradske vijećnice Grada Zagreba (Ulica Ćirila i Metoda 6). Pozivamo Vas da svojim prisustvom doprinesete provedbi navedenog Skupa, obogatite svoje znanje te pružite podršku svojim kolegama u predstavljanju projekata i ideja koje se bave ključnim temama današnjice i gorućim problemima u području energetike i zaštite okoliša. Svoje prisustvo na navedenom Skupu možete prijaviti najkasnije do 5. svibnja 2016., na broj telefona 01 6585 031 ili putem mail adrese ana.simic@zagreb.hr.
Andrija BULJAC: Obrana konačne teme doktorskog rada
U četvrtak 5. svibnja 2016. godine u 10 sati, u TCR dvorani (soba 208 istočne zgrade) Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Andrije Buljca, mag.ing.mech., pod naslovom: „AERODINAMIČKA I AEROELASTIČNA SVOJSTVA VISEĆIH I OVJEŠENIH MOSTOVA S CESTOVNIM VJETROBRANIMA / AERODYNAMIC AND AEROELASTIC CHARACTERISTICS OF CABLE-SUPPORTED BRIDGES WITH ROADWAY WIND BARRIERS“. Studijski savjetnici su izv. prof. dr. sc. Hrvoje Kozmar i izv. prof. dr. sc. Stanislav Pospíšil (Institute of Theoretical and Applied Mechanics, Prague).
INTERREG Central Europe – objava 2. poziva na dostavu projektnih prijedloga, poziv na trening za vodeće prijavitelje te najava nacionalnog info dana
Program transnacionalne suradnje Središnja Europa 2014. -2020. poziva javne i privatne organizacije sa sjedištem u regijama središnje Europe na dostavu prijava u okviru drugog poziva na dostavu projektnih prijedloga. Poziv je otvoren 26. travnja 2016. godine, a Obrazac za prijavu i pripadajući dokumenti moraju se dostaviti najkasnije do 23. lipnja 2016. Više informacija o programu te uvjetima i rokovima za dostavu prijedloga nalazi se na web stranici Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
Reportažu Student TV o ekipi koja je pokrenula stranice "Humans of FSB" možete pogledati ovdje.
Natječaj za radno mjesto spremačice (zamjena za bolovanje) u Službi održavanja i sigurnosti,  Dekanatu i Tajništvu, objavljen je dana 28. travnja 2016. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Dr.sc. Nenad Ferdelji, viši asistent, nastupno predavanje
Dr. sc. Nenad Ferdelji, viši asistent, održat će nastupno predavanje s temom "Joule-Thompsonov efekt" dana 05. svibnja 2016. godine u 13,30 sati u Plavoj dvorani, istočna zgrada, Ivana Lučića 5/III kat. 
Organizacijski odbor Kampusijade, najvećeg sportskog natjecanja zagrebačkih studenata, otvorio je prošloga tjedna prijave za preko dvadeset disciplina u kojima će se studenti moći natjecati i osvojiti bogate nagrade koje uključuju putovanja u Krakow, Sarajevo i Budimpeštu! Kampusijada će se odviti 12. svibnja na Znanstveno učilišnom Kampusu Borongaj u razdoblju od 10 do 18 sati, dok će se 11. svibnja odviti kvalifikacijske runde za one sportove koje prime najviše prijava. Više u prilogu ...
Tehnički muzej "Nikola Tesla" otvora svoja vrata za pojedinačne posjete građana, posjete grupa učenika, studenata i stručnih udruga. U sklopu dana otvorenih vrata posebno će se predstaviti dio stalnog postava u Muzeju pod nazivom „Odjel i infocentar obnovljivi izvori i energetska učinkovitost“. U suradnji s partnerima, održat će se veliki broj događanja: prezentacija, radionica i predavanja tijekom cijelog dana u prostorima stalnog postava, kino dvorani i na dvorištu Tehničkog muzeja "Nikola Tesla". U okviru tog događanja u maloj dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" predavanja će održati i predavači sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje: u 12 sati Luka Boban i prof. dr. sc. Vladimir Soldo pod naslovom Geotermalna dizalica topline na FSB - prva mjerenja; u 13 sati dr. sc. Ankica Đukić pod naslovom Vodik i gorivni članci - trenutno stanje i perspektive; u 14 sati prof. dr. sc. Zoran Lulić pod naslovom Emisije iz suvremenih cestovnih vozila. Detaljan program događanja nalazi se u prilogu.
Zoran Lulić, predavanje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Zagreb u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna
U okviru ovogodišnjeg Zagrebačkog energetskog tjedna, u utorak, 10. svibnja 2016. godine, u 14:00 h u Maloj dvorani Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“, prof. dr. sc. Zoran Lulić održat će predavanje pod naslovom Emisije iz suvremenih cestovnih vozila. Tijekom predavanja pokušat će se odgovoriti na pitanja: što su emisije iz vozila, što se mjeri, zašto se mjeri, kako se mjeri, kako se tumači rezultate, a bit će kratko komentiran i problem emisija iz vozila VW grupe.
Ankica Đukić, predavanje u Tehničkom muzeju Nikola Tesla Zagreb
Svi vi koji ste oduvijek željeli saznati više o vodiku i gorivnim člancima, pozvani ste doći 10. svibnja 2016. godine u 13 sati u Tehnički muzej 'Nikola Tesla' u Zagrebu gdje će u okviru Zagrebačkog energetskog tjedna dr. sc. Ankica Đukić održati predavanje na temu Vodik i gorivni članci: Trenutno stanje i perspektve.
Natječaj za akademsku mobilnost u 2016. godini (drugi krug)
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je drugi krug Natječaja za akademsku mobilnost u 2016. godini i to za: b) mobilnost prema visokoškolskim ustanovama u cijelome svijetu i c) mobilnost doktorskih studenata (kotizacije za konferencije). Prijave se dostavljaju na email ivana.bezmalinovic@fsb.hr u pdf formatu do 10. svibnja 2016. godine.
Novosti
Oglasi o radnim mjestima i stipendijama
Ostale kategorije

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940