Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
prostoria, proizvodnja kvalitetnog ojastučenog i pločastog namještaja u Sv. Križu Začretju, hitno traži entuzijastičnog mag. ing. ili apsolventa strojarstva. Ukoliko ste spremni prihvatiti izazov i postati dio prostoria tima, u privitku ćete naći više informacija o samom oglasu za radno mjesto.
Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2016. godini.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta objavilo je javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti u 2016. godini. Rok za prijavu je 19. rujan 2016. godine.
Provedba upisa izbornih predmeta u akademskoj godini 2016./2017.
Upis izbornih predmeta u akademskoj godini 2016./2017. neće se provoditi pomoću obrazaca za upis izbornih predmeta koji su bili u uporabi prethodnih godina, već isključivo pomoću Studomata. Kvota pojedinog izbornog predmeta će se popunjavati prema redoslijedu obavljanja upisa studenata. Detalje i upute o provedbi upisa studenti će dobiti na svoje službene e-mail adrese.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izvode se sveučilišni diplomski studiji strojarstva, brodgradnje i zrakoplovstva. Prijave za razredbeni postupak primaju se od 19. do 23. rujna 2016. Upisi na diplomske studije provodit će se prema rang listi izrađenoj na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku od 26. do 30. rujna 2016. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Javna rasprava - Nacrt Prijedloga Pravilnika o ustroju Fakulteta i radnih mjesta Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Nacrt Pravilnika o izdavačkoj djelatnosti Fakulteta strojarstva i brodogradnje
Otvara se javna rasprava i savjetovanje s javnošću o Nacrtu Prijedloga Pravilnika o ustroju Fakulteta i radnih mjesta Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Pravilnika o izdavačkoj djelatnosti Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
Javna rasprava otvorena je do 12. rujna 2016. godine, do 12,00 sati.
Nacrti prijedloga Pravilnika su razmatrani i usuglašeni na Proširenom kolegiju Dekana i na Povjerenstvu za statut i opće akte.
Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje obrazložene primjedbe i prijedloge na nacrte prijedloga Pravilnika, na adresu: savjetovanje@fsb.hr (s naznakom za koji pravilnik).
Pristigle primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Fakulteta i priopćeni na Proširenom kolegiju Dekana i na sjednici Fakultetskog vijeća, s obrazloženjima za sve one primjedbe i prijedloge koji neće biti prihvaćeni.
Srednja škola Vrbovec traži nastavnika strojarske skupine predmeta
Srednja škola Vrbovec traži nastavnika strojarske skupine predmeta od 01.09.2016. na puno, određeno radno vrijeme – do dobivanja suglasnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Zainteresirani mag. ing. / dipl. ing. strojarstva se trebaju javiti najkasnije do 12.08.2016. godine na kontakt telefon: 0912791049.
Ravnateljica: Mirjana Pušić, prof.
Godine 2016., Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Strukturnih fondova i Kohezijskog fonda EU u sklopu programa 2007.–2013., započela je prva faza projekta "Opremanje regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici", odnosno izrada projektne dokumentacije projekta ORCHID. Osnovne informacije o projektu nalaze se na web stranicama fakulteta www.fsb.unizg.hr/orchid.
Jakov BALETA, mag. ing. mech., obrana doktorskog rada
Jakov Baleta, mag. ing. mech.,  branit će doktorski rad pod naslovom " RAZVOJ NUMERIČKIH MODELA U PODRUČJU FILMA KAPLJEVINE NA STJENCI I LAGRANGEOVOG SPREJA/DEVELOPMENT OF NUMERICAL MODELS WITHIN THE LIQUID FILM AND LAGRANGIAN SPRAY FRAMEWORK", dana 27. srpnja 2016. godine u 10,00 sati u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta, Ivana Lučića 5/I kat. 
Ivica ANČIĆ, mag. ing. mech., obrana doktorskog rada
Ivica Ančić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom "Energetska učinkovitost i ekološka prihvatljivost brodskih integriranih energetskih sustava", dana 26. srpnja 2016. godine u 11,00 sati u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta, Ivana Lučića 5/I kat. 
Tražimo komunikativnu, kreativnu i sistematičnu osobu zainteresiranu za projektiranje vozila i nadogradnji na vozilima. Nudimo Vam pozitivno radno okruženje, mogućnost profesionalnog napretka i Ugovor na određeno u trajanju od godinu dana, s mogućnošću stalnog zaposlenja. Od Vas tražimo izvrsno znanje rada na računalu (MS Office, 2D i 3D CAD) te znanje minimalno jednog stranog jezika. Veselimo se Vašim prijavama najkasnije do 07.08.2016. godine. Detalji natječaja su u privitku.
Thomson Reuters prodaje 'Intellectual Property & Science Business', u čijem je sastavu i 'Web of Science'. Više o tome u njihovoj izjavi.
FSB bicikl na vodik u emisiji RTL-a
U emisiji RTL Direkt, 14. lipnja 2016. godine gostovala je dr. sc. Ankica Đukić s Fakulteta strojarstva i brodogradnje u kojoj je s urednikom g. Zoranom Šprajcom razgovarala o svom biciklu i o budućnosti vodika. Razgovor je išao uživo, a kako se Ankica snašla pogledajte na ovdje.
Čestitamo!
Knjiga 'Multibody Dynamics - Computational Methods and Applications', Springer, 2014, urednik prof. dr. sc. Zdravko Terze, doživjela je preko 14 tisuća download-a pojedinih poglavlja i time se plasirala u 25 posto najuspješnijih Springer izdanja tijekom 2015. godine. Pored urednika knjige, autori pojedinih poglavlja su znanstvenici sa sveučilišta CALTECH, Virginia Tech, Fraunhofer Institute i drugih.
Prof. dr. sc. Zdravko Terze
Student FSB-a osvojio dvije zlatne medalje na EUG 2016
Student FSB-a Luka Radonić osvojio dvije zlatne medalje na Europskim sveučilišnim igrama 2016. u Zagrebu. Reportažu o uspjesima u veslanju možete pogledati ovdje na 0.55 min
Čestitamo na uspjehu!
U okviru natječaja HEP-a Svjetlost na zajedničkom putu projekt pod naslovom HEPi Bicikl čija je voditeljica Ankica Đukić odabran je za sufinanciranje. Na natječaj je pristiglo ukupno 1237 prijava od kojih je 360 izabrano za sufinanciranje.
Natječaj za stipendiju – National University of Singapore
Otvoren je Natječaj za dodjelu stipendija redovitim studentima preddiplomskih studija Sveučilišta u Zagrebu za jednosemestralnu studentsku razmjenu u ljetnom semestru 2016./17. na partnerskom sveučilištu National University of Singapore. Rok za prijavu 16. kolovoza 2016.
Prvi hrvatski bicikl na vodik
O prvom hrvatskom biciklu na vodik koji je izrađen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te kako je sve počelo pročitajte ovdje
U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja ukazala se potreba za obavljanjem poslova putem studentskog servisa -  studenata od četvrte godine fakulteta tehničke struke (arhitektura, građevina i strojarstvo), na vrijeme od 5 mjeseci, najviše 5 studenata. U privitku je formular SC-a za oglas, u kojem su navedeni podaci o poslovima koje će obavljati studenti, kontakt osoba i adresa Ministarstva. Naknadu po satu / plaću  utvrditi će Student servis sukladno svom cjeniku.
Novo radno vrijeme Indeks porte
Drage studentice i studenti, Indeks porta će raditi do petka 15.7. po novom radnom vremenu od 9 do 12 sati.
Molimo Vas da svoje indekse preuzmete prije tog datuma ukoliko će Vam trebati tijekom ljeta!
Stojimo Vam na raspolaganju ako svoj indeks trebate poslati na upis ocjene ili potpis. Podsjećamo, obrazac možete ispuniti osobno ili mailom.
Više informacija možete pronaći na https://www.fsb.unizg.hr/iportal/.
Vaša Indeks porta
Natječaj za upis nove generacije doktoranada i sveučilišnih specijalista akademske godine 2016./2017.
Objavljeni su natječaji za upis nove generacije doktoranada i sveučilišnih specijalista za akademsku godinu 2016/2017. Tekst natječaja nalazi se u privitku.
U srijedu 29. lipnja 2016. godine u Klubu nastavnika na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Ankica Đukić je predstavila prvi hrvatski bicikl na vodik. Nakon kratkog izlaganja, svi zainteresirani su mogli napraviti probnu vožnju. Vijest je objavljena i u Večernjem listu. Kako je bilo na predstavljanju pogledajte u prilogu.
Čestitamo!
Natječaj za izbor za radna mjesta nastavnika i suradnika objavljen je 29. lipnja 2016. godine, u Večernjem listu, N.N., Euraxess jobs portalu i na službenoj web stranici Fakulteta. Natječaj se nalazi u prilogu i otvoren je 30 dana.  
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 22. kolovoza do 2. rujna 2016.  Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2016
Izdavaštvo FSB-a
Prema podacima Science Citation Report Thomson-Reutersa i prema Scimago Journal & Country Rank dva časopisa u uzdanju FSB-a su indeksirana u 2015. godini čime potvrđuju status značajnih međunarodnih znantvenih publikacija.
Časopis Transactions of FAMENA: Web of Sciences ImactFactor=0.317; kvartile Q4 u kategorijama Mechanical sciences i Q4 Materials science, multidisciplinary.
Časopis Brodogradnja: Web of Sciences ImactFactor=0.312; kvartila Q3 u kategoriji Marine engineering.
Časopis Transactions of FAMENA: ScimagoJournalRanking SJR=0.271, H indeks=7; kvartila Q3 u kategoriji Mechanics of materials.
Časopis Brodogradnja: SJR=0.257, H indeks=7; kvartile-Q3 u kategorijama Mechanical Engineering i Q3 Ocean Engineering.
Prof. emeritus Kalman Žiha
Zvonimir Petranović dobitnik Nagrade za mlade istraživače "Paul Eisenklam Travel Avard"
Znanstveni novak Zvonimir Petranović dobitnik je Nagrade za mlade istraživače  "Paul Eisenklam Travel Avard" za 2016. godinu, koju dodjeljuje ILASS-Europe - International Conference on Liquid Atomization and Spray Systems u znak priznanja za ostvareni istraživački doprinos u području atomizacije goriva. Nagrada pokriva troškove konferencije “27th European Conference on Liquid Atomization and Spray Systems” koja će se održati u Brightonu, UK u periodu od 4. do 7. rujna 2016.
Čestitamo!
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta - otvoreni natječaji
Na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta otvoreni su sljedeći natječaji:
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu
Japanska zaklada Matsumae International Foundation objavljuje natječaj za stipendije za istraživački boravak u Japanu u trajanju od tri (3) do šest (6) mjeseci u razdoblju od travnja 2017. do ožujka 2018. godine. Rok za predaju prijava je 31. kolovoza 2016. godine. Detaljne informacije nalaze se na web stranici Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.
1. krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak.god. 2016./17.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ za akademsku godinu 2016./17. Rok za prijavu je 15. rujan 2016. godine.
Hrvatsko vojno učilište „Dr. Franjo Tuđman“ pokrenulo je novi znanstveni časopis, Strategos. U Strategosu se objavljuju izvorni znanstveni radovi, pregledni radovi, stručni radovi i prethodna priopćenja koja tematski pokrivaju širok raspon interdisciplinarnih znanstvenih istraživanja vezanih uz vojnu, obrambenu i sigurnosnu problematiku. Jedan je od glavnih ciljeva časopisa  potaknuti znanstveno utemeljenu raspravu o vojnoj, obrambenoj i sigurnosnoj problematici. Časopis će objavljivati radove na engleskom i hrvatskom jeziku, a radi međunarodne vidljivosti preferira članke na engleskom. Web stranice su trenutno u izradi. Krajnji rok za predaju cijelog rukopisa, za prvi broj, je 30. listopada 2016. godine. Ukoliko odlučite poslati vaš rad za prvo izdanje časopisa preliminarni naslov i sažetak treba poslati do 27. lipnja 2016. na e-mail adresu editor.strategos@morh.hr. Prvi broj će biti publiciran okvirno u travnju 2017. Upute autorima u prilogu. 
Natječaj za najbolji e-kolegij FSB-a u ak. godini 2015./2016.
Objavljen je Natječaj za dodjelu Nagrade za najbolji e-kolegij FSB-a za akademsku godinu 2015./2016. Prijave se zaprimaju e-mailom do 13. rujna 2016. godine. U privitku je tekst Natječaja i obrazac za prijavu e-kolegija na Natječaj.
U ponedjeljak 30.05.2016. godine ugledni svjetski znanstvenik profesor Milovan Perić posjetio je Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku i predstavio mogućnosti programskog paketa STAR-CCM+ te navijestio buduću suradnju s Katedrom za hidromehaniku plovnih objekata u području računalne dinamike fluida.
Ankica Đukić izradila prvi hrvatski bicikl na vodik
Prvi hrvatski bicikl na vodik izrađen je na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Laboratoriju za energetska postrojenja, a izradila ga je Ankica Đukić. Uskoro će biti organizirano i javno predstavljanje H2 bicikla na Fakultetu, a za sada malo više možete pročitati u članku pod naslovom Biciklom na vodik u energetsku strategiju na blogu HRT-a.
Čestitamo Ankici na velikom uspjehu!
Otvoren je poziv na natječaj za individualne stipendije za 2016. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 14. rujna 2016. godine. Više informacija o individualnim stipendijama MSCA dostupno je na stranicama Portala za sudionike (ovdje) te na stranicama Europske komisije (ovdje). Vodič za prijavitelje nalazi se u privitku. 
U izdanju izdavačke kuće Springer, objavljena je znanstvena knjiga Experimental Design Research: Approaches, Perspectives, Applications koju su u suradnji s Dr. Philom Cashom (TU Denmark) uredili Dr. Tino Stanković (alumni FSB sada ETH Zurich) i izv. prof. dr. sc. Mario Štorga (Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda, FSB). Knjiga donosi multidisciplinarnu perspektivu istraživanja u području Znanosti o konstruiranju te integraciju s drugim znanstvenim disciplinama (kao što su npr. kognitivne znanosti, računalne znanosti, psihologija, menadžment).
Trajni otvoreni poziv: „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“
Objavljen je Trajni otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja“, financiran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Poziv je otvoren od 4.5.2016. do 31.12.2019. godine. Cilj ovog Poziva je dodjeljivanje državne potpore za aktivnosti istraživanja i razvoja poslovnog sektora s ciljem razvoja novih proizvoda, usluga, tehnologija i poboljšanja poslovnih procesa te povećanje njihove suradnje sa znanstveno istraživačkim institucijama.
Tomislav Pukšec dobitnik Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides"
Dr. sc. Tomislav Pukšec dobitnik je Nagrade za mlade znanstvenike "Vera Johanides" za 2015. godinu, koju dodjeljuje Akademija tehničkih znanosti Hrvatske u znak priznanja za ostvareni zamjetan osobni znanstveni i stručni napredak te zapaženi doprinos u području koje istražuje. 
Čestitamo!
SDEWES Centre nagrađuje najbolje diplomske radove
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2015./2016. Prijave se šalju do 1. rujna 2016. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Zlatni put otvorenog pristupa znanstvenim informacijama iznjedrio je mnoge nove on-line izdavače časopisa. Plaćanje pretplate na časopise zamijenili su modelom naplate autorima/institucijama za objavljivanje radova. To nije sporno ako rad prije objavljivanja prolazi kvalitetan recenzentski postupak. No, pojavili su se izadavači "predatori" kojima je jedini cilj povećanje vlastitog profita. Iskoristili su model naplate autorima za objavljivanje rada u slobodnom pristupu no bez kvalitetnog, ili ikakvog, recenzentskog postupka. Da biste izbjegli "predatorske" izdavače i časopise, prije nego rad pošaljete i platite za njegovo objavljivanje provjerite popis takvih izdavača i časopisa.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940