Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
U petak, 22. rujna 2017. 12,00 sati održat će se u dvorani 'A' Fakulteta strojarstva i brodogradnje promocija magistri inženjerki i magistara inženjera našeg Fakulteta. Pozivamo mentore magistri inženjerki i magistara inženjera, te članove Povjerenstava za obrane kao i djelatnike i studente našeg Fakulteta da svojom nazočnošću uveličaju svečanost uručivanja diploma o završenom studiju.
Obrane završnih radova
U privitku se nalaze obavijesti o obranama završnih radova.
Pozivaju se zainteresirani djelatnici i studenti na predavanje pod nazivom Carbon for composite kojeg će održati Dr. Pravin Jagdale s talijanskog sveučilišta Politecnico di Torino. Predavanje će se održati u predavaoni A-207, sjeverna zgrada, u ponedjeljak 2.10.2017. u 10 sati. Sažetak predavanja i biografija predavača nalaze se u prilogu. Dodatne informacije mogu se dobiti kod izv. prof. Tatjane Haramina. 
Sinago d.o.o. je inovativna izvozno orijentirana proizvodna tvrtka, specijalizirana za opremanje interijera prodajnih prostora vrhunskih svjetskih brendova. Zahvaljujući stalnom rastu poslovanja, kontinuirano zapošljavamo marljive, znatiželjne, stručne suradnike na poslovima izrade idejnih rješenja i projektiranja, tehničkog dizajna, do proizvodnje i ugradnje. Prisutni smo na europskom i svjetskom tržištu gdje izvozimo 80% proizvoda te smo pouzdan partner renomiranim tvrtkama. Trenutačmo imamo potreba za više konstruktora / tehnologa. Zainteresirani trebaju poslati svoju prijavu sa životopisom na ured.uprava@sinago.hrOglas je u prilogu.
Uvodni sat za brucoše
U petak, 29. rujna 2017. u dvorani 'A' Fakulteta strojarstva i brodogradnje s početkom u 11,00 sati održat će se uvodni sat za brucoše. Na uvodnom satu će nam se pridružiti i djelatnici Srca te sveučilišnog Centra za savjetovanje i podršku studentima. Mole se studenti da u što većem broju prisustvuju uvodnom satu kako bi se što bolje informirali za uspješan početak studiranja na FSB-u.
Miro HEGEDIĆ, mag. ing. mech., Obrana doktorskog rada
Miro HEGEDIĆ mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom "MODEL UPRAVLJANJA PROIZVODNJOM INTEGRIRANJEM VITKOGA I ZELENOGA MENADŽMENTA“, dana 28. rujna 2017. godine u 12 sati u Plavoj dvorani (Istočna zgrada FSB-a), Ivana Lučića 5.
FSB Racing team na RTL Direktu
Novi bolid FSB Racing teama pod nazivom Strix kojim su ove godine preliminarno nastupili na dva natjecanja Formule student predstavljen je u emisiji RTL Direkt, 14. rujna 2017. godine. Ukoliko ste kojim slučajem propustili prilog, možete ga pogledati ovdje.
Čestitamo!
Predaja završnih radova
Završni rad se predaje u ponedjeljak 25. rujna 2017. u Referadu za završne i diplomske ispite u vremenu od 10 - 12 h.  Završni rad se uvezuje spiralno u dva (studij strojarstva), odnosno tri primjerka (studij brodogradnje i zrakoplovstva), te u elektronskom obliku (na CD-u u PDF-u i predaje se u Knjižnicu FSB-a zajedno s izjavom o objavljivanju. Upute za knjižnicu možete naći na linku.
Prije predaje sve primjerke rada je potrebno urudžbirati. Rad u kojem je original zadatka se predaje mentoru, a kopiju, koja može biti crno-bijela, u Referadu za završne i diplomske ispite. Studenti zrakoplovstva i brodogradnje treći primjerak predaju tajnicama na Zavodima.   Ukoliko na dan predaje rada nemate položene sve ispite obvezno se javiti u Referadu za završne i diplomske ispite radi dogovora.   U bilo kojem trenutku se može odustati od obrane, ali o tome obvezno morate obavijestiti Referadu za završne i diplomske ispite.
Natječaji za radna mjesta laboranta i spremačice na FSB-u
Natječaji za radna mjesta laboranta i spremačice, objavljeni su dana 20. rujna 2017. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekstovi natječaja nalaze se u prilogu.
Interreg CENTRAL EUROPE – najava trećeg poziva na dostavu projektnih prijedloga i poziv na nacionalni info dan
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, u suradnji sa zajedničkim tajništvom Programa, organizira radionicu koja će se održati 4. listopada 2017.godine s početkom u 10 sati u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Cilj radionice je upoznavanje potencijalnih prijavitelja sa sadržajem Programa te priprema za prijavu na treći poziv. Treći poziv na dostavu projektnih prijedloga biti će otvoren od 21. rujna 2017.godine. Svoje sudjelovanje na radionici možete prijaviti ovdje.
Otvoreni dani “3DEXPERIENCE CADLab powered by RIMAC and CADCAM Group” održat će se 28. i 29.09.2017. na Fakultetu strojarstva i brodogradnje povodom potpisivanja sporazuma između FSB, CADCAM Grupe i tvrtke RIMAC Automobili, kojim se Laboratoriju za konstruiranje - CADLab na razdoblje od 10 godina osiguravaju akademske licence nove CAD platforme za konstruiranje i razvoj proizvoda tvrtke DASSAULT SYSTEMES - 3DEXPERIENCE.
Detaljni program Otvorenih dana i raspored događanja dostupan je na www.cadlab.fsb.hr.
Na početku nove akademske godine pripremili smo još jedan Tjedan Centra za e-učenje  u okviru kojega ćemo od 21. do 29. rujna  2017. održati niz aktivnosti vezanih uz e-učenje kako bi nastavnicima pružili potporu u implementaciji i uporabi tehnologija e-učenja u nastavi.
U okviru Tjedna održat ćemo radionice i tečajeve vezane uz primjenu sustava Moodle i sustava za webinare u obrazovnom procesu. 
Uz radionice i tečajeve, ove godine smo, zamolili nekolicinu nastavnika našeg Sveučilišta da podijele svoja iskustva u implementaciji e-učenja u nastavni proces.
I na kraju, i ove godine održat ćemo okrugli stol, a tema je  Nove tehnologije u obrazovanju – koliko su naš obrazovni sustav, nastavnici i studenti spremni na nove metode poučavanja i učenja?
Broj mjesta na radionicama i tečajevima je ograničen. On-line prijave i sve informacije o Tjednu Centra za e-učenje možete pronaći na web stranici: http://www.srce.unizg.hr/tjedan-centra-za-e-ucenje-2016
Skupni katalog hrvatske znanstvene zajednice
U izradi je skupni katalog za hrvatsku znanstvenu zajednicu. Svrha je Skupnoga kataloga hrvatskih knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja omogućiti uslugu pronalaženja informacija o tiskanim i elektroničkim izvorima dostupnima u više od 45 knjižničnih kataloga. 
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izvode se sveučilišni diplomski studiji strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva. Prijave za razredbeni postupak primaju se od 18. do 22. rujna 2017. Upisi na diplomske studije provodit će se prema rang listi izrađenoj na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku od 25. do 29. rujna 2017. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. raspisuje natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC'' studentima FSB-a u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške najboljim studentima. Natječaj je otvoren do 14. listopada 2017. Nagrada se sastoji od povelje te novčanog iznosa od 5.000,00 kn. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Kralj Metala Alati d.o.o. i Kralj Metala Kovnica d.o.o. dvije su firme smještene na području općine Pisarovina koje se bave proizvodnjom alata za izradu dijelova za autoindustriju (Kralj Metala Alati d.o.o.) i izrada dijelova za teretna vozila prešanjem (Kralj Metala Kovnica d.o.o.). Ove godine su odlučili dodijeliti dvije stipendije studentima/icama FSB-a u iznosu od 1500,00 kn mjesečno tijekom školovanja. Natječaj je otvoren do 30.09.2017. godine. Tekst natječaja je u privitku. 
Tvornica turbina d.o.o. raspisala je natječaj za dodjelu dvije stipendije studentima preddiplomskog i diplomskog studija strojarstva, smjer konstrukcijski - konstruiranje i razvoj proizvoda i procesno-energetski - energetika. Uz zamolbu je potrebno priložiti potvrdu o upisu na fakultet, dokaze o do sada završenom obrazovanju i uspjehu u školovanju te životopis. Detalje natječaja možete vidjeti u privitku.
Klimaoprema d.d. raspisuje natječaj “Inovativnost i Kreativnost” za rješenje zadatka. Pokažite kako rješavate izazove, koristite znanje stečeno na FSB-u i ponudite rješenje problema te osvojite vrijednu novčanu nagradu. Na natječaj se mogu prijaviti redovni studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, samostalno ili u timu. Prijave traju do 31.10.2017. na e-mail Helene Hrastnik: hhrastnik@klimaoprema.hr. Više detalja o zadataku i samoj prijavi nalazi se u privitku. 
Na svečanoj proslavi Dana Hrvatskih voda održanoj 7. rujna 2017. povodom obilježavanja 141 godine organiziranog upravljanja vodama u Republici Hrvatskoj, Mariji Barti, mag. ing. mech., dodijeljena je Godišnja nagrada Hrvatskih voda za najbolji diplomski rad iz drugih područja koja se odnose na vodno gospodarstvo, za rad pod naslovom Optimiranje razgradnje prirodnih organskih tvari postupcima temeljenim na primjeni UV zračenja (mentori: doc. dr. sc. Hrvoje Juretić i doc. dr. sc. Hrvoje Cajner).
Čestitamo i želimo joj puno uspjeha u daljnjem radu!
Nikola MATAK: Obrana konačne teme doktorskog rada
U četvrtak 28. rujna 2017. u 12 sati, u Maloj vijećnici južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje (I. kat), održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Nikole Mataka, mag. ing. mech. pod naslovom: Unaprjeđenje procesa energetskog planiranja za izradu lokalnih i regionalnih akcijskih planova/ Improvement of the energy planning process for the development of local and regional action plans". Studijski savjetnik je doc. dr. sc. Goran Krajačić.
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodnu Konferenciju MTECH koja će se održati u Zadru, od 4. do 7. listopada 2017. godine, u organizaciji Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP), Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa) i Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI) i suorganizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Prvi poziv za Konferenciju nalazi se u privitku. S ciljem poticanja mladih istraživača u produbljivanju istraživanja, na MTECH konferenciji dodijelit će se nagrada za najbolji rad mladih istraživača na području materijala: korozija, toplinska obrada, ispitivanje materijala i tribologija. Nagrada će biti dodijeljena pojedincu ili grupi mladih istraživača (ako je više istraživača koautor na istom radu) čiji je rad prezentiran na MTECH konferenciji. Nagrada će biti dodijeljena za vrijeme trajanja konferencije.
Za više detalja molimo pogledajte službenu stranicu konferencije www.mtech.com.hr
FSB Racing team ove je godine završio svoj novi bolid – Strix i s njime nastupio na dva natjecanja. U prilogu pročitajte sve o tome kako su se naši studenti snašli na Formula Student natjecanjima u Njemačkoj i Mađarskoj. Za video pregled događaja posjetite njihov YouTube kanal: https://www.youtube.com/user/FSBracingteam1.
Poziv studentima i nastavnicima (mentorima) za sudjelovanje na 7th International Students' Symposium on Logistics and International Business koji će se održati na Faculty of Mechanical Engineering, University of West Bohemia u Plzenu, Češka Republika, od 6. do 10. studenog 2017. Više o skupu možete vidjeti u privitku.  
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2018./2019.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa Švicarskim veleposlanstvom, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2018./2019. Detaljnije informacije o prijavi na natječaj možete pročitati ovdje. Rok za prijavu je do 15. studenog 2017. godine
Tema posebnog izdanja časopisa Wind and Structures broj 24/6 za lipanj 2017. godine je zavjetrinski vjetar (engl. downslope windstorm). Objavljeni članci obuhvaćaju analize karakteristika značajnih zavjetrinskih vjetrova diljem svijeta u obliku prikladnom za inženjerske primjene, i to za Santa Anu na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, planinske vjetrove u europskim Alpama, Buru na Jadranu, zavjetrinske vjetrove u Italiji i Japanu, Zondu u Južnoj Americi. Grupe istraživača objavljenih članaka su iz Argentine, Brazila, Italije, Japana, Hrvatske i SAD-a. Gost urednik: Hrvoje Kozmar.
Podsjećamo studente prve godine studija strojarstva da je raspisan interni natječaj za upise smjerova. Prijave za željeni smjer se provode putem web sučelja na adresi www.fsb.unizg.hr/fsbupisi od 26. lipnja do 22. rujna 2017. godine. Molimo studente da unutar navedenog perioda odaberu željeni smjer jer studenti koji ne izvrše prijavu biti će naknadno razvrstavni prema mogućnostima koje ostanu na raspolaganju. Sve dodatne informacije možete pronaći na prethodno navedenoj adresi.
Natječaj za upis u poslijediplomski doktorski studij/Admission to the Postgraduate Doctoral Programme
U privitku se nalazi natječaj za upis u poslijediplomski doktorski studij za akademski godinu 2017./2018. In the attachment you can find call for applications for admission to the Postgraduate Doctoral Programme in the academic year 2017./2018.
U privitku se nalazi natječaj za upis u poslijediplomski specijalistički studij
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.
PUBMET2017 - konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji
PUBMET2017, konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji održati će se u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 21. do 22. rujna 2017. Više o konferenciji na http://pubmet.unizd.hr/

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940