Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Pozivaju se studenti da ispune upitnik koji mjeri stavove studenata STEM područja prema društvenim znanostima s ciljem da se ispita koje karakteristike utječu na formiranje tih stavova. Sudjelovanje je dobrovoljno a mogu sudjelovati svi studenti koji su ak. god. 2016./2017. bili upisani na studij koji spada u jednu od navedenih kategorija. Detalje o istraživanju možete vidjeti u privitku.
Srednja škola Oroslavje objavila je natječaj za nastavnika strojarske grupe predmeta u strukovno teorijskoj i praktičnoj nastavi u strojarstvu. Rok za dostavu prijava je petnaest dana od dana objave natječaja. Kompletan natječaj je u privitku.
Poziv studentima i nastavnicima (mentorima) za sudjelovanje na 7th International Students' Symposium on Logistics and International Business koji će se održati na Faculty of Mechanical Engineering, University of West Bohemia u Plzenu, Češka Republika, od 6. do 10. studenog 2017. Više o skupu možete vidjeti u privitku.  
Radno vrijeme Studentske referade
Studentska referada će prije ljetne stanke biti otvorena za studente do petka 28. srpnja 2017. u vremenu od 11 - 13 sati (uključujući i petak).

Nakon ljetne stanke Studentska referada počinje s radom od ponedjeljka 28. kolovoza 2017. u vremenu od 11 - 13 sati.
Potvrda o statusu studenta iz sustava e-Građani
Obavještavaju se studenti o mogućnosti kreiranja potvrda o statusu studenta. Studenti potvrdu kreiraju koristeći svoj AAI@edu (koji i inače koriste za pristup Studomatu/računalima u učionicama/e-mail-u). Detaljnije na poveznici: https://issp.srce.hr/e-potvrda .  
Otvara se javna rasprava i savjetovanje s javnošću o Nacrtu Prijedloga Pravilnika o industrijskoj praksi. Javna rasprava otvorena je do 28. kolovoza 2017. godine. Nacrt prijedloga Pravilnika je razmatran i usuglašen na Povjerenstvu za statut i opće akte. Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje obrazložene primjedbe i prijedloge na nacrt prijedloga Pravilnika, na adresu: savjetovanje@fsb.hr. Pristigle primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Fakulteta i priopćeni na sjednici Fakultetskog vijeća, s obrazloženjima za sve one primjedbe i prijedloge koji neće biti prihvaćeni. Tekst nacrta prijedloga Pravilnika dostupan je i u Pisarnici Fakulteta.
Otvoren poziv na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih
Ured za financijske mehanizme Kraljevine Norveške i Europskoga gospodarskog prostora objavio je otvaranje poziva na EGP i Norveški fond za zapošljavanje mladih. Cilj ovog Fonda je podržati transnacionalne projekte koji promoviraju održivo i kvalitetno zapošljavanje mladih. Fond će podupirati tri područja: inovacije i istraživanja, prenošenje znanja i iskustva (know-how) te dobrih praksi, analize i istraživanja/studije. Projektne aplikacije se mogu predati do 1. kolovoza 2017. godine.
Tema posebnog izdanja časopisa Wind and Structures broj 24/6 za lipanj 2017. godine je zavjetrinski vjetar (engl. downslope windstorm). Objavljeni članci obuhvaćaju analize karakteristika značajnih zavjetrinskih vjetrova diljem svijeta u obliku prikladnom za inženjerske primjene, i to za Santa Anu na zapadnoj obali Sjeverne Amerike, planinske vjetrove u europskim Alpama, Buru na Jadranu, zavjetrinske vjetrove u Italiji i Japanu, Zondu u Južnoj Americi. Grupe istraživača objavljenih članaka su iz Argentine, Brazila, Italije, Japana, Hrvatske i SAD-a. Gost urednik: Hrvoje Kozmar.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje izvode se sveučilišni diplomski studiji strojarstva, brodogradnje i zrakoplovstva. Prijave za razredbeni postupak primaju se od 18. do 22. rujna 2017. Upisi na diplomske studije provodit će se prema rang listi izrađenoj na temelju rezultata postignutih u razredbenom postupku od 25. do 29. rujna 2017. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Hrvatske vode započele su proces kandidiranja za dodjelu Godišnje nagrade Hrvatskih voda. Prijedlozi se šalju u pismenoj formi na adresu Hrvatskih voda s naznakom "Povjerenstvo za dodjelu godišnjih nagrada Hrvatskih voda" najkasnije do 21. kolovoza 2017. godine.  Uvjeti kandidature za dodjelu godišnjih nagrada Hrvatskih voda nalaze se u prilogu.
Otvara se javna rasprava i savjetovanje s javnošću o Nacrtu Prijedloga Pravilnika o stegovnoj odgovornosti studenata. Javna rasprava otvorena je do 28. kolovoza 2017. godine. Nacrt prijedloga Pravilnika je razmatran i usuglašen na Povjerenstvu za statut i opće akte. Pozivaju se svi zainteresirani da dostave svoje obrazložene primjedbe i prijedloge na nacrt prijedloga Pravilnika, na adresu: savjetovanje@fsb.hr. Pristigle primjedbe i prijedlozi bit će objavljeni na mrežnim stranicama Fakulteta i priopćeni na sjednici Fakultetskog vijeća, s obrazloženjima za sve one primjedbe i prijedloge koji neće biti prihvaćeni. Tekst nacrta prijedloga Pravilnika dostupan je i u Pisarnici Fakulteta.
U sklopu donacijskog natječaja Hrvatskog Telekoma Zajedno smo jači zaprimljeno je 70 projekata, a nakon selekcije pet odabranih finalista iz svake kategorije Stručni žiri odabrao je najbolje STEM projekte kojima će Hrvatski Telekom donirati ukupno 700.000 kuna. Najboljim u kategoriji Inovacije proglašen je projekt Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Prva hrvatska punionica vodika čija je voditeljica docentica Ankica Kovač. Čestitamo!
INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju d.o.o. raspisuje natječaj za dodjelu nagrade ''INETEC'' studentima FSB-a u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške najboljim studentima. Natječaj je otvoren do 14. listopada 2017. Nagrada se sastoji od povelje te novčanog iznosa od 5.000,00 kn. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Podsjećamo studente prve godine studija strojarstva da je raspisan interni natječaj za upise smjerova. Prijave za željeni smjer se provode putem web sučelja na adresi www.fsb.unizg.hr/fsbupisi od 26. lipnja do 22. rujna 2017. godine. Molimo studente da unutar navedenog perioda odaberu željeni smjer jer studenti koji ne izvrše prijavu biti će naknadno razvrstavni prema mogućnostima koje ostanu na raspolaganju. Sve dodatne informacije možete pronaći na prethodno navedenoj adresi.
Natječaj za poslijedoktorande i asistenta objavlje je 03. srpnja 2017. u Večernjem listu, a u N.N i na Euraxess jobs portalu 05. srpnja 2017 godine. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu obavijesti 
International Conference on Structural Integrity and Durability (ICSID 2017) & 4th ESIS Summer School održati će se u Dubrovniku od 14. do 18. kolovoza 2017. godine. Konferenciju i ljetnu školu mehanike loma organiziraju Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i European Structural Integrity Society, ESIS. Više informacija o Konferenciji možete pronaći u privitku te na poveznici: https://www.fsb.unizg.hr/icsid/
U sklopu terenske nastave studenti diplomskog studija Konstrukcijskog smjera, usmjerenja Motori i vozila, posjetili su 7. i 8. lipnja 2017. tvornicu automobila BMW u Münchenu. Tijekom posjete studenti su imali prilike vidjeti cijeli proces proizvodnje automobila. Pored posjete tvornici studenti su posjetili i BMW Muzej i BMW Welt.
Natječaj za upis u poslijediplomski doktorski studij/Admission to the Postgraduate Doctoral Programme
U privitku se nalazi natječaj za upis u poslijediplomski doktorski studij za akademski godinu 2017./2018. In the attachment you can find call for applications for admission to the Postgraduate Doctoral Programme in the academic year 2017./2018.
U privitku se nalazi natječaj za upis u poslijediplomski specijalistički studij
Znanstvena radionica/ljetna škola NUMAP-FOAM 2017
Međunarodna znanstvena radionica/ljetna škola 'Numerical Modelling of Coupled Problems in Applied Physics with OpenFOAM (NUMAP-FOAM)' održat će se od 21. kolovoza do 1. rujna 2017. Tradicionalno, škola okuplja doktorande i znanstvenike s uglednih EU, hrvatskih te drugih inozemnih istraživačkih institucija. Broj polaznika je ograničen. Više informacija dostupno je na web stranici OpenFOAM Summer School 2017.
EGPR 2017 završna radionica kako su je vidjeli studenti
U sklopu terenske nastave na kolegiju EGPR - European Global Product Realisation, naši studenti su boravili na City University of London od 10.-20.6.2017. Petnaest studenata zajedno s nastavnicima Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda Zavoda za konstruiranje sudjelovallo je u izradi funkcionalnih prototipova nove genaracije lakih i sklopivih skutera za starije i manje pokretne osobe koji su razvijeni u suradnji s industrijskim partnerom BetterLife Innovations Ltd. iz Bristola. Kako su to vidjeli studenti, pogledajte u videu koji je izradila studentica Petra Adamović.
Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva)- Ulaganje u znanost i inovacije
Svrha Poziva je povećanje tržišno orijentiranih IRI aktivnosti podupiranjem suradničkih projekata znanstvenih organizacija i diseminacije rezultata u poslovni sektor u cilju rješavanja tržišnih nedostataka nastalih zbog nedostatnog ulaganja u istraživanje i razvoj te podizanja razine visoko kvalitetnih istraživačko-razvojno–inovacijskih aktivnosti u Republici Hrvatskoj. Poziv je otvoren do 01.09.2017. godine.
Međunarodni centar za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu, Fakultetom strojarstva i brodogradnje raspisuje natječaj za nagrađivanje diplomskih radova studenata UNIZAG FSB-a iz područja održivog razvoja energetike, voda i okoliša. Pravo prijave imaju svi studenti koji su diplomski rad obranili ili će ga tek obraniti u akademskoj godini 2016./2017. Prijave se šalju do 1. rujna 2017. godine. Više informacija i obrazac za prijavu nalaze se na internetskoj stranici SDEWES Centra.
Natječaj Hrvatske zaklade za znanost „Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja“
Otvoren  je natječaj „Izgradnja hrvatskoga strukovnog nazivlja“ koji ima za cilj izradu baze podataka hrvatskoga strukovnog nazivlja (usustavljenih terminoloških zbirki) pojedinih struka uz prijevodne istovrijednice na drugim jezicima (u prvom redu na engleskom, a po mogućnosti i na drugim europskim jezicima). Rok za prijavu je  5. rujna 2017. godine do 13:00 sati.
Natječaji Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije
Devet novih tema natječaja Competitive Low-Carbon Energy u području Sigurne, čiste i učinkovite energije bit će otvoreno 11. svibnja 2017. Europska komisija kroz ove pozive financirat će aktivnosti inovacija (IA - Innovation actions). Poveznice na natječaje i uvjeti za prijavu objavljeni su na Portalu za sudionike. Rok za prijavu projektnih prijedloga je 9. rujna 2017. godine.
Kralj Metala Alati d.o.o. i Kralj Metala Kovnica d.o.o. dvije su firme smještene na području općine Pisarovina koje se bave proizvodnjom alata za izradu dijelova za autoindustriju (Kralj Metala Alati d.o.o.) i izrada dijelova za teretna vozila prešanjem (Kralj Metala Kovnica d.o.o.). Ove godine su odlučili dodijeliti dvije stipendije studentima/icama FSB-a u iznosu od 1500,00 kn mjesečno tijekom školovanja. Natječaj je otvoren do 30.09.2017. godine. Tekst natječaja je u privitku. 
Natječaj za dodjelu nagrade najbolji e-kolegij za akademsku godinu 2016./2017.
Raspisan je Natječaj za dodjelu Nagrade najbolji e-kolegij FSB-a za akademsku godinu 2016./2017. Prijave se zaprimaju e-mailom do 19. rujna 2017. godine. U privitku je tekst Natječaja i obrazac za prijavu e-kolegija na Natječaj.
U sklopu terenske nastave, studenti brodogradnje posjetili su bazen za modelska ispitivanja ˝Schiffbautechnische Versuchsanstalt in Wien˝, u Beču 19. svibnja 2017. godine. Deset studenata, zajedno s nastavnicima Katedre za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku, prisustvovalo je izradi modela broda, pokusu otpora modela poludeplasmanskog broda, ispitivanju modela brodskog vijka u kavitacijskom tunelu i ispitivanju strujanja ispušnih plinova u zračnom tunelu na modelu broda za kružna putovanja. Zahvaljujemo Vedranu Vasiljeviću, dipl. ing., brodogradnje, našem bivšem studentu na srdačnom prijemu i stručnom vodstvu.
Natječaj za Individualne stipendije za 2017.u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija
Otvoren je poziv na natječaj za Individualne stipendije za 2017. godinu u okviru Marie Sklodowska-Curie akcija. Natječaj je otvoren do 14. rujna 2017. godine. Stipendije su namijenjene iskusnim istraživačima koji imaju doktorat ili minimalno četverogodišnje iskustvo istraživačkog rada u punom radnom vremenu. Cilj MSCA individualnih stipendija je jačanje kreativnog i inovativnog  potencijala iskusnog istraživača radom na osobnim istraživačkim projektima kroz međunarodnu i međusektorsku mobilnost. 
Dana 31. svibnja 2017. godine studenti 4. godine  smjera Mehatronika i robotika  posjetili su proizvodni pogon tvornice Kraš d.d. na Ravnicama u Zagrebu. Obišli su proizvodnju čokolade i vafla te posebnu pozornost obratili na automatizaciju procesa. Zahvaljujemo upravi Kraša na razumijevanju i gospodinu Alenu Haliloviću koji nam je bio stručni vodič.
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.
Prezentacija studentskog IoT rješenja na Liderovoj konferenciji o Industriji 4.0
U sklopu kolegija Upravljanje znanjem i promjenama čiji je nositelj prof. dr. sc. Nedeljko Štefanić održan je izbor najboljeg studentskog rješenja iz područja IoT (Internet of Things). Od 16 radova, studenti su najbolje ocijenili rad pod nazivom P.A.S. (Pametna Autobusna Stanica) koju je izradio tim u sastavu: Tajana Puljić, Leon Malnar i Luka Kurtalj. Pobjednici ovog natjecanja svoje su rješenje predstavili na konferenciji o Industriji 4.0 koju je 29.5.2017. godine organizirao poslovni tjednik Lider. Ostali radovi također su bili kvalitetni te će se nastaviti raditi sa studentima kako bi svoja rješenja predstavili i na ostalim natjecanjima.
PUBMET2017 - konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji
PUBMET2017, konferencija o otvorenom pristupu znanstvenoj komunikaciji održati će se u Zagrebu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od 21. do 22. rujna 2017. Više o konferenciji na http://pubmet.unizd.hr/
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodnu Konferenciju MTECH koja će se održati u Zadru, od 4. do 7. listopada 2017. godine, u organizaciji Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP), Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa) i Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI) i suorganizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Prvi poziv za Konferenciju nalazi se u privitku. S ciljem poticanja mladih istraživača u produbljivanju istraživanja, na MTECH konferenciji dodijelit će se nagrada za najbolji rad mladih istraživača na području materijala: korozija, toplinska obrada, ispitivanje materijala i tribologija. Nagrada će biti dodijeljena pojedincu ili grupi mladih istraživača (ako je više istraživača koautor na istom radu) čiji je rad prezentiran na MTECH konferenciji. Nagrada će biti dodijeljena za vrijeme trajanja konferencije.
Za više detalja molimo pogledajte službenu stranicu konferencije www.mtech.com.hr

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940