Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Mr. sc. DRAŽEN ANTOLIĆ, dipl. ing. strojarstva: OBRANA DOKTORSKOG RADA
Mr. sc. Dražen Antolić, dipl. ing. strojarstva, branit će doktorski rad pod naslovom  "ALGORITAM ZA TEHNOLOŠKU KLASIFIKACIJU NA TEMELJU CAD 3D MODELA IZRATKA", dana 1. prosinca 2017. godine u 12:00 sati u Plavoj dvorani (Istočna zgrada FSB-a), Ivana Lučića 5/III. kat.
Udruga IAESTE nudi studentima plaćenu praksu u više od 15 europskih i 89 država diljem svijeta. Natječaj traje od 27. listopada do 24. studenog 2017. godine. Detaljnije informacije o natječaju mogu se pronaći na službenoj web stranici www.iaeste.hr, na facebook stranici udruge, a studenti se također mogu informirati i na Predstavljanju Natječaja 16.11.2017. u 17:00 h u predavaoni 81 na Građevinskom fakultetu.
Javno predstavljanje HRZZ projekta "Napredna monolitna i kompozitna keramika za zaštitu od trošenja i korozije"
U četvrtak, 30. studenog 2017. u 11:00 u učionici Laboratorija za tribologiju (sjeverna zgrada, nisko prizemlje, blok D) održat će se javno predstavljanje projekta "Napredna monolitna i kompozitna keramika za zaštitu od trošenja i korozije" (WECOR) financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost. Projekt će predstaviti voditeljica, prof. dr. sc. Lidija Ćurković.
Do 01. prosinca je otvoren natječaj za doktorande koji bi sudjelovali u organizaciji 1. Zajedničke doktorske konferencije strojarskih fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu. 
Na najvećoj izložbi medicinske tehnike u Europi MEDICA 2017 prošli je tjedan (13.-16. studenog 2017.) u Dusseldorfu predstavljena RONNA, neurokirurški robot razvijen na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Kliničkoj bolnici Dubrava. Delegaciju FSB-a predstavljali su prof. dr. sc. Bojan Jerbić te asistenti dr. sc. Marko Švaco i Josip Vidaković, a ispred KBD-a bili su doc. dr. sc. Darko Chudy i Domagoj Dlaka, dr. med. RONNA je predstavljena na izložbenom prostoru samoborske tvrtke KLIMAOPREMA, suradnoj tvrtki FSB-a, koja je jedna od najvećih europskih tvornica čistih prostora. 
Croatia Airlines nagrađuje
Croatia Airlines sudjelovao je na Danima karijera koji su održani 16. i 17.11. na našem fakultetu te je naše studente i posjetitelje upoznao sa svojim poslovanjem.  Na nagradnom natječaju „Zašto biste se željeli zaposliti u Croatia Airlinesu“ sudjelovalo je puno studenata, a pobijedila je Andrea Caplić te osvojila dvije zrakoplovne karte u domaćem prometu. Zahvaljujemo Croatia Airlinesu! 
U privitku možete pogledati elektronički plakat s programom predavanja i prezentacija koje će se pod nazivom "Najbolje sa Sveučilišta"  održavati u okviru Smotre Sveučilišta u Zagrebu od 23. do 25. studenoga 2017. u Kino-dvorani Studentskoga centra.
U tijeku su prijave na BEST-ove proljetne stručne seminare. Kraj prijava je 26.11.2017. u 23h, a sve što treba za prijavu je napisati motivacijsko pismo i odgovoriti na tri pitanja. Više informacija možete naći na stranici www.best.hr/seminari/prijava , ili na Facebook stranici https://www.facebook.com/BESTZagreb. Ako imate bilo kakvih pitanja ili nedoumica, javite se na: mateja.kobescak@best.hr. 
DAVOR MANDIĆ: Obrana konačne teme doktorskog rada
U petak, 24. studenog 2017. godine u 11 sati u prostoriji A 207 sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Davora Mandića, mag. ing. mech. pod naslovom: Procjena mehaničkih svojstava zavarenog spoja primjenom instrumentirane Charpy metode. Mentor je izv. prof. dr. sc. Željko Alar.
Dana 14. prosinca 2017. godine održat će se 2. Zajednička mentorska radionica FSB-a, MF-a, PBF-a i RGNF-a. Molimo sve zainteresirane da se prijave do 8. prosinca 2017. godine na mail adrese Referade za poslijediplomske studije. Važne napomene:
  • prije preuzimanja prvog mentorstva potrebno je proći mentorsku radionicu
  • broj mjesta za nastavnike FSB-a ograničen na 10 sudionika
  • prednost će imati kandidati koji se jave prvi
  • polaznicima će se nakon mentorske radionice izdati odgovarajuća potvrda
Program mentorske radionice nalazi se u privitku.
Otvoren je natječaj za „freemover“ mobilnosti u CEEPUS-u na koji se mogu prijaviti studenti i nastavnici, za mobilnosti u ljetnom semestru tekuće akademske godine, s krajnjim rokom do 30. studenog (moguće je podnijeti prijave i nakon navedenog roka, no veća je vjerojatnost da će prijava biti potvrđena ako stigne do kraja studenog ili barem na samom početku prosinca). Na natječaju za „freemover“ mobilnosti moguće je podnijeti prijavu i ostvariti mobilnost na ustanovu s kojom matična ustanova nije u CEEPUS mreži, niti ima prethodno potpisani ugovor o međuinstitucionalnoj suradnji. Svi detalji natječaja su u privitku.
INA d.d. je 15. studenog pokrenula sedmi po redu natječaj NajProfesor/ica u sklopu kojeg studenti imaju priliku nominirati profesora ili profesoricu iz srednje škole koji su im usadili ljubav prema prirodnim znanostima. Nominacije će biti otvorene do 15. prosinca, 2017. Više informacija možete pronaći na LINKU i u privitku.
Studentska udruga BEST Zagreb i ove godine Vam donosi AIBG – natjecanje u programiranju umjetne inteligencije s nagradnim fondom od 17 tisuća kuna. Natjecatelji će u timovima do 4 osobe imati 20 sati da isprogramiraju inteligentnog agenta koji će se natjecati u igri koju zadaju naši programeri. Prijave su otvorene do 26.11. putem web forme na www.best.hr/aibg/prijava/. Natjecanje se održava 8. i 9. prosinca 2017. godine. Više informacija o natjecanju možete pronaći na web stranici www.best.hr/aibg/ te na Facebook stranici www.facebook.com/BESTCodeChallenge. Za bilo kakva pitanja javite se na aibg@best.hr.
Povjerenstvo Međunarodnog centra za održivi razvoj energetike, voda i okoliša (SDEWES Centre) odabralo je tri najbolja diplomska rada studenata FSB-a za 2016./2017. Autori najboljih radova su Mario Majdandžić, Luka Pavlinek i Vanja Kušen. Prvoplasirani, Mario Majdandžić bit će nagrađen s novčanom nagradom od 5.000,00 HRK a druga dva kandidata imaju pravo na besplatnu kotizaciju za jednu od SDEWES konferencija u 2018. godini. Čestitamo! Cijela odluka je dostupna na sljedećem linku.
Natječaj „Istraživački projekti“
Programom „Istraživački projekti“ financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenom području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja, kao i primijenjena istraživanja koja se provode s jasnim tehnološkim, gospodarskim ili društvenim ciljevima. Rok za dostavu projektnih prijedloga je do 10. siječnja 2018. godine do 13:00 (CET). Više o natječaju možete pročitati ovdje.
Otvoren poziv na dostavu projektnih prijedloga Program transnacionalne suradnje Interreg V-B DUNAV 2014.-2020.
Program transnacionalne suradnje Dunav 2014. - 2020. poziva javne i privatne organizacije sa sjedištem u dunavskoj regiji na dostavu projektnih prijava. Prema okviru specifičnog cilja 4.2., pokreće se poziv na dostavu projektnih prijedloga za Seed Money Facility (SMF). Seed Money Facility je instrument namijenjen pružanju podrške razvoju transnacionalnih projekata usklađenih s prioritetnim područjima Strategije EU za dunavsku regiju (EUSDR). Prijavni obrazac i njegovi prilozi moraju biti dostavljeni putem eMS sustava najkasnije do 7. prosinca 2017. godine u 15:00 sati
Prva hrvatska punionica vodika
Ponosno vam predstavljamo veseli promotivni video projekta Prva hrvatska punionica vodika koji je proglašen najboljim inovativnim projektom na natječaju HT-a. Osim voditeljice projekta docentice Ankice Kovač, u stvaranju ovog izvrsnog promo videa sudjelovali su studenti 5. semestra preddiplomskog studija FSB-a u sklopu kolegija Laboratorijski rad E te laborant Milan Šulentić, demonstrator kolegija Matej Paranos i Saša Kramar, član Uprave HT-a za poslovne korisnike. Video možete pogledati ovdje:https://www.youtube.com/watch?v=HGacTb_woiI&feature=share
Zahvaljujemo svim sudionicima videa i iskreno se veselimo uspjesima koji slijede!
Fakultet strojarstva i brodogradnje prisustvovao je 27.10.2017. na Sajmu fakulteta i veleučilišta u Srednjoj školi Krapina u sklopu Dana profesionalnog informiranja. Učenici četvrtih razreda iskazali su vrlo velik interes za naš fakultet. Uz razne makete izložene na štandu i održanu prezentaciju, učenicima je dan uvid u smjerove i znanstvenoistraživačka područja na fakultetu te u aktivnosti naših studenta. Glavna atrakcija sajma bio je samobalansirajući mobilni robot Tilter kojeg je izradila Udruga mehatroničara.
Diners Club Studentska kartica jedinstvena je kreditna kartica koja studentima hrvatskih sveučilišta omogućuje korištenje svih pogodnosti Diners Cluba u zemlji i u svijetu. Zahtjev za izdavanje kartice potrebno je isprintati, ispuniti i potpisati te priložiti potrebnu dokumentaciju. Dokumentacija potrebna za izdavanje studentske kartice je kopija osobne iskaznice (obostrano) te potvrda o upisu u tekuću akademsku godinu (može i preslika indeksa one stranice gdje je slika i one stranice gdje je upisani semestar). Diners Club Studentsku karticu studenti mogu zatražiti s limitom do 1.000 kn (na temelju dokumentacije navedene gore), a ukoliko žele limit veći od 1.000 kuna onda je potrebna i platna lista jamca. Zahtjev za izdavanje kartice napravljen je tako da ga studenti mogu obostrano ispisati i presavinuti na način da je kuverta plaćeni odgovor s vanjske strane i poslati na adresu Erste Card Cluba ili osobno ostaviti u najbližoj poslovnici Erste Banke. Sve upute se nalaze i na Zahtjevu u prilogu, uz napomenu da je ova kartica svim studentima bez članarine za prvu godinu korištenja
SolidWorks 2018 - nova verzija edukacijskih licenci
Strojotehnika d.o.o., ovlašteni zastupnik proizvođača programske opreme SOLIDWORKS Dassault Systemes, obnovila je održavanje za 1500 SolidWorks edukacijskih licenci Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Studenti su tako dobili priliku raditi u novoj verziji - SolidWorks 2018 koja će svojim snažnim rješenjima  omogućiti da se fokusiraju na ono što je zaista važno - kreiranje novih ideja, rješavanje problema i timski rad. SolidWorks edukacijske licence pomažu studentima da brže i jednostavnije konstruiraju i lakše dođu do zapošljavanja, a upravo je to misija koju SolidWorks godinama ostvaruje.
Saznajte više o novoj verziji SolidWorks 2018 na web stranicama: http://www.solidsoft.hr/
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je u srijedu 25. listopada 2017. godine u Večernjem listu, N.N., Euraxess jobs portalu i našoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu.  
14. rujna 2017. potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru Operativnog programa Kohezija i konkurentnost 2014.-2020. za projekt Nacionalni referentni laboratorij za emisije iz motora s unutarnjim izgaranjem za necestovne pokretne strojeve. Potpisnici ugovora su Ministarstvo zaštite okoliša i energetike (MZOE), Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i Fakultet strojarstva i brodogradnje kao Korisnik.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 57.000.000,00 kuna, što projekt čini najvrjednijim ugovorenim do sada na FSB-u, a ujedno to je i prvi infrastrukturni projekt FSB-a kojem su dodijeljena bespovratna sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova. Cilj projekta je uspostava laboratorija za mjerenje emisija iz motora necestovnih pokretnih strojeva pod čime se podrazumijeva rekonstrukcija i opremanje postojeće zgrade Laboratorija za motore i vozila, nabava mjerne opreme za laboratorijska i terenska ispitivanja, edukacija osoblja i u konačnici akreditacija laboratorija. Laboratorij će omogućiti uvođenje mehanizma nadzora, uspostavu inventara emisija za sektor necestovnih pokretnih strojeva i odgovarajuću tehničku podršku nadležnim državnim tijelima za provedbu niza politika vezanih za poboljšanje kvalitete zraka i klimatskih politika.
Prijedlog projekta i prijavu pripremio je tim Katedre i Laboratorija za motore i vozila. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zoran Lulić, a isti tim je zadužen i za provedbu projekta u provedbenoj i operativnoj fazi.
Obavijest o potpisivanju ugovora nalazi se također i na stranicama MZOE-a.
Tvrtka CADCAM grupa je u suradnji s 3DS Akademijom tvrtke Dassault Systemes za studente pripremila BACK 2 SCHOOL ponudu zahvaljujući kojoj studenti mogu preuzeti besplatnu jednogodišnju licencu CATIA-e V5, ICEM Surf-a i SIMULIA-e Abaqus.
Više o ponudi možete pronaći na ovoj web stranici.
Strojotehnika d.o.o. kao ovlašteni zastupnik proizvođača programske opreme SOLIDWORKS Dassault Systemes i SolidCAM Ltd, osigurala je 50 SolidCAM edukacijskih licenci. Studentima je tako omogućena prilika da nauče raditi u SolidCAM sustavu kojeg odlikuju snažne funkcionalnosti i jednostavnost korištenja. SolidCAM je integrirano programsko rješenje za SolidWorks i omogućuje potpunu asocijativnost sa SolidWorks modelima. Strojotehnika je prije dvije godine studentima osigurala 1500 SolidWorks edukacijskih licenci, a kako danas većina uspješnih proizvodnih firmi koristi integrirane CAD/CAM sustave, SolidWorks i SolidCAM edukacijske licence zasigurno će olakšati studentima integraciju na tržištu rada nakon završetka studija. SolidWorks i SolidCAM posvećuju veliku pažnju obrazovanju i vjeruju u edukacijski potencijal novih generacija, pa se na ovaj način i Fakultet strojarstva i brodogradnje priključio velikoj svjetskoj zajednici obrazovnih ustanova koje u svom radu koriste ova programska rješenja.
Natječaj za financiranje jednomjesečnog istraživačkog boravka na Sveučilištu u Beču u 2018. godini
Poštovani doktorandi i postdoktorandi, u tijeku je natječaj za financiranje jednomjesečnog istraživačkog boravka na Sveučilištu u Beču u 2018. godini, a koji je otvoren do 30. studenog 2017. godine. Sve detalje natječaja možete pronaći na  na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/natjecaj-za-financiranje-jednomjesecnog-istrazivackog-boravka-na-sveucilistu-u-becu-u-2018/
Prilog o Tei Žakuli u emisiji Treći element
U četvrtak 12. listopada 2017. godine na trećem programu HTV-a je prikazana emisija Treći element s temom Odljev mozgova u znanstvenoj zajednici. U jednom od priloga predstavljena je i naša FSB docentica Tea Žakula. Cijelu emisiju možete pogledati ovdje, a prilog s Teom počinje na 27:30 min.
Natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj za program “Hrvatsko-švicarski program istraživanja“. Zajednički istraživački projekti omogućiti će znanstvenicima iz Hrvatske da zajedno sa znanstvenicima iz Švicarske, u obliku konzorcija, provode istraživačke aktivnosti. Rok za prijavu je 19. siječnja 2018. godine (17:00 CET).
Hrvatski gimnastičar, naš student Tin Srbić osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Montrealu naslov svjetskog prvaka na preči. To je ujedno i najveći uspjeh u povijesti hrvatske gimnastike. Svakako moramo napomenuti da je Tin Srbić i jedan od najboljih studenata na FSB-u koji je redovno upisan u treću godinu smjera Industrijsko inženjerstvo i menadžment. U prilogu je članak s portala 24sata.
Čestitamo Tinu i veselimo se njegovim budućim uspjesima!
FSB Racing team na RTL Direktu
Novi bolid FSB Racing teama pod nazivom Strix kojim su ove godine preliminarno nastupili na dva natjecanja Formule student predstavljen je u emisiji RTL Direkt, 14. rujna 2017. godine. Ukoliko ste kojim slučajem propustili prilog, možete ga pogledati ovdje.
Čestitamo!
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940