Prijava  ·   Webmail  ·   Kontakt  

 
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Centar za aditivne tehnologije i Centar za transfer tehnologije organiziranju edukaciju za studente o 3D ispisu s polimerima  u razdoblju od 26. 02. - 09.03. 2018. u trajanju od 32 sata. Polaznici će prema želji imati mogućnost proći kroz odgovarajuću provjeru znanja na kraju edukacije, a svi koji uspješno prođu provjeru znanja dobiti će potvrdu o stečenom znanju o FFF postupku 3D ispisa. Više informacija možete pronaći na linku  https://www.fsb.unizg.hr/ctt/ i u privitku.
Studenti kojima će na kraju zimskog ispitnog roka ostati neobranjen završni rad i jedan nepoloženi ispit, tijekom ljetnog semestra imaju mogućnost fakultativnog upisa i slušanja, odnosno polaganja predmeta koje svaki studij i smjer pojedinačno nude. Popis predmeta kao i naputak za studente završnog semestra preddiplomskih studija možete vidjeti u privitku. Za upis fakultativnih predmeta molimo da se javite na Studentsku referadu.
The ICRIC-2018 is a multi–disciplinary international conference on research, innovation and commercialization and will provide a forum for the exchange of latest technical information, the dissemination of the high-quality results on these issues, the presentation of the new developments and methodologies in these areas, and the debate and shaping of future directions and priorities for better industrial, environmental, energetic, and economic sustainability as well as sustainable development for global security. Flyer linkSubmission link. More in attachment ...
The four day affair at ICH2P-2018 (July 16-19, ZAGREB, Croatia) (ICRIC-2018 collocated), will feature Scientific and Professional conference along with Industry/Entrepreneur forum that discusses topics related to the broad areas that are extend beyond technical areas, to policy making, hydrogen infrastructure development, environmental concerns, regulatory actions, standards development, safety, storage, commercialization, education, training, and so forth. Therefore, papers on related topics are solicited from all relevant disciplinary areas, including new concepts, modeling, experiments, and simulations. For the conference we are inviting prospective authors to submit their papers related to the given topics through EasyChair system. More in attachment ...
U prilogu se nalazi poziv za XVI. navigacijski „Plov za čisti Jadran 2018." koji će se održati na ruti Rogoznica – Opat, otok Kornat – Zlarin, otok Zlarin – Rogoznica, u terminu od 20. do 22. travnja 2018. godine. Prijavu posade potrebno je poslati na e-mail: marino.grozdek@fsb.hr ili fax 01 6157 512. do petka, 6. travnja 2018. uz punu uplatu sudjelovanja. Kompletan poziv je u privitku.
Predsjednik organizacijskog odbora: Tonko Ćurko
BEST Zagreb (EBEC Challenge)
Nakon niza uspješno organiziranih natjecanja, studentska udruga BEST Zagreb i ove vam godine donosi EBEC Challenge Zagreb 2018. Natjecanje ima dvije kategorije, Case Study i Team Design. Studenti se u četveročlanim timovima mogu prijaviti za jednu od kategorija te testirati kvalitetu svojih rješenja u odnosu na druge timove.
Case study je kategorija u kojoj tim rješava određeni teorijski zadatak usmjeren na tehnički problem ili na problem u upravljanju sustava. Team Design stavlja pred timove zadatak izrade fizičkih i praktičkih modela i maketa kako bi riješili određen inženjerski problem.
EBEC Challenge Zagreb 2018 održat će se 13. i 14. ožujka na FER-u, a prijaviti se možete u timovima od 4 osobe do ponoći 04.03.2018. na stranici: http://www.best.hr/ebec-challenge/prijava/.
Više informacija o samom natjecanju možete pročitati na web stranici: http://www.best.hr/ebec-challenge/ i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/ebeczagreb/.
Okupi tim i prihvati izazov. Put na EBEC Challenge Balkan u Nišu te čeka!
Dana 13. veljače 2018. godine studenti i nastavnici smjera Mehatronika i robotika posjetili su Međunarodni sajam automatike, robotike i mehatronike – IFAM u Ljubljani, Slovenija. Prijevoz i ulaznice za sajam osigurala je tvrtka Krovel d.o.o. (ekskluzivni distributer opreme Beckhoff Automation za Hrvatsku) kojoj zahvaljujemo na višegodišnjoj organizaciji ove stručne ekskurzije. U privitku je nekoliko fotografija sa sajma.
Prof. dr. sc. Željko Šitum
Nastupno predavanje dr. sc. Rudolfa Tomića, poslijedoktoranda
Dr. sc. Rudolf Tomić, poslijedoktorand, održat će nastupno predavanje s temom "Uvod u konstrukciju borbenih oklopnih vozila", 22. veljače 2018. godine, u 13,00 sati u dvorani E, južna zgrada Fakulteta, Ivana Lučića 5.
Prof. dr. sc. Ivica Smojver u emisiji: SJEDNI, ODLIČAN, 4. veljače 2018.
U emisiji Sjedni, odličan donosimo tri nove priče naših sjajnih profesorica i profesora. Zaljubljenik u letenje i avione, prof. Ivica Smojver sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje tu ljubav prenosi svakoj novoj generaciji studenata, tako je primjerice on zaslužan da je avion MIG ispred fakulteta. Ideje za nove projekte smišlja na nedjeljnom planinarenju po Sljemenu.
Emisiju možete pogledati na linku: https://hrti.hrt.hr/video/show/4338673/sjedni-odlican-4-veljace-2018
Poziv za dostavu projektnih prijedloga
Obavještavamo Vas da EEA i NORWAY GRANTS FUND FOR REGIONAL COOPERATION ima objavljen poziv za dostavu projektnih prijedloga za sljedeća tematska područja:
  • Inovacije, istraživanje, obrazovanje i konkurentnost
  • Socijalno uključivanje, zapošljavanje mladih i smanjenje siromaštva
  • Okoliš, energiju, klimatske promjene i gospodarstvo s niskom razinom ugljika
  • Kultura, civilno društvo, dobro upravljanje i temeljna prava i slobode
  • Pravosuđe i unutarnji poslovi
Više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Svi studenti koji očekuju i planiraju izvršiti sve obveze preddiplomskog studija, uključujući i obranu završnog rada, te odmah provesti upis na diplomski studij, obvezno moraju izvršiti prijavu za razredbeni postupak u periodu od 19. do zaključno, 23. veljače 2018. U protivnom, a sukladno tekstu objavljenog natječaja, upis neće biti moguće provesti. Tekst natječaja možete vidjeti u privitku.
Natječaj za Kompetitivne fondove doktorskog studija
Poštovani doktorandi, Pozivamo Vas da se prijavite na natječaj za Kompetitivne fondove doktorskog studija. Prijave su otvorene za fondove „Eksperimentalna istraživanja“, „Školarine“ i  „Mobilnost“ te će se o njima odlučivati  na sjednici Odbora za poslijediplomske studije u ožujku 2018. godine. Podsjećamo da je natječaj za fond „Konferencije“ otvoren kontinuirano za svaku sjednicu Odbora. Dokumentaciju je potrebno predati u Referadu za poslijediplomski studij, najkasnije do roka za dostavu dokumentacije za sjednicu Odbora u ožujku 2018. godine.  
Fakultet strojarstva i brodogradnje postao je član Energy Sub-Alliance inicijative
Potpisivanjem sporazuma na Prvom sastanku Vijeća Energy Sub-Alliance in University Alliance of the Silk Road and the (ESA-UASR) održanom u Xi’anu u Kini 17. Siječnja 2018., Fakultet strojarstva i brodogradnje postao je član Energy Sub-Alliance inicijative. Sastanku su prisustvovali predstavnici 59 sveučilišta iz 20 zemalja svijeta. Naš je Fakultet tom prigodom ujedno izabran kao jedan od deset stalnih izvršnih članova tog Vijeća. U narednim danima održan je Drugi međunarodni summit Energy Science and Technology (ISEST2018) na kojem je sudjelovao prof. Daniel R. Schneider. Na summitu je sudjelovalo 500 znanstvenika i istraživača s više od 60 sveučilišta. Više informacija možete pronaći na sljedećem linku.
Obavijest o mogućnostima ostvarenja mobilnosti na Xi'an Jiaotong University iz Kine
Obavještavamo studente i nastavnike FSB-a o mogućnostima ostvarenja mobilnosti na Xi'an Jiaotong University iz Kine:
  • Ljetni kamp u okviru inicijative University Alliance of the Silk Road (UASR): Svake godine sveučilište Xi'an Jiaotong University poziva studente i nastavnike sveučilišta koja su članovi UASR inicijative da pohađaju ljetni kamp kako bi naučili kineski jezik, stekli uvid u kinesku kulturu i ekonomiju prakticiranjem nastave, predavanja, izleta, stjecanjem iskustva na licu mjesta, itd.
  • Stipendije za poslijediplomske studije za studente sveučilišta koja su članovi UASR inicijative: Kako bi promovirali suradnju na polju obrazovanja i promicali visokokvalitetne talentirane studente među članicama UASR inicijative, Sveučilište Xi'an Jiaotong nudi stipendije za poslijediplomske studije kako bi poduprli kandidate magistarskog i doktorskog stupnja na studiju na njihovom sveučilištu. Najkvalitetniji studenti preporučeni od strane našeg sveučilišta biti će posebno razmatrani. 
Natječaj za 2 stručna suradnika na projektu ADRION NEORION, objavljen je dana 09. veljače 2018. u Narodnim Novinama i HZZ-u, tekst natječaja nalazi se u prilogu.
Nagrada AMAC-UK 2018. i Nagrada Nenad Bićanić – rok 28. travnja 2018.
AMAC-UK (Udruženje bivših studenata i prijatelja sveučilišta u Hrvatskoj) raspisalo je natječaj za prestižne nagrade  NagradaAMAC-UK 2018.“ i Nagrada „Nenad Bićanić“ za mlade znanstvenike iz Republike Hrvatske za jednokratni posjet Ujedinjenom Kraljevstvu u iznosu od £ 1000 svaka. Odbor za poslijediplomske studije će eventualnom dobitniku nagrade, a koji je student Doktorskog studija strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo,metalurgija omogućiti dodatno sufinanciranje putnih troškove prema pravilima Kompetitivnog fonda Mobilnost i dodijeliti 6 ECTS bodova za dobivenu nagradu. Na ovoj poveznici možete pročitati detaljnije informacije o nagradama te pronaći prijavni obrazac za iste. Prijave je potrebno poslati poštom ili e-mailom najkasnije do 28.travnja 2018.
Poziv na Ljetnu školu u srpnju 2018. godine na Technical University of Ostrava u Češkoj
Technical University of Ostrava u akademskoj godini 2017./2018. organizira Ljetnu školu u Češkoj. Predviđeno trajanje Ljetne škole je od 9.-27. srpnja 2018. Detaljnije informacije o programu i prijavama možete pronaći na sljedećem linku.
Mogućnost izrade doktorskog rada na Tongji University, Shanghai
Trenutno je otvoren natječaj za doktorande na Sveučilištu Tongji u Kini. Potencijalni mentor je Prof. Weizhen Chen u Department of Bridge Engineering. Tema doktorskog rada je u području 1) fatigue, damage and fracture, 2) design of steel structures, 3) material modelling and simulation. Zainteresirani studenti se mogu direktno javiti Prof. Chenu na e-mail 13601992757@126.com i poslati mu svoj životopis i prijepis ocjena.
Natječaj za dva suradnika u suradničkom zvanju i radnom mjestu asistenta, objavljen je danas 26. 01. 2018.,  u Večernjem listu, N.N. i Euraxess job portalu. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu    
U sklopu Terenske nastave studenti IV. i V. godine termotehničkog usmjerenja Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu kroz kolegije Hlađenje i dizalice topline i Projektiranje rashladnih sustava posjetili su termotehnička i procesna postrojenja ULO hladnjače Distributivnog centra za voće i povrće na lokaciji Rakitovec nedaleko Velike Gorice, te mesnu industriju PPK Karlovac. Stručna ekskurzija organizirana je 16.01.2018. godine. Više u prilogu.
Otvoreni pozivi u okviru EMPIR programa
Obavještavamo Vas da su otvoreni pozivi u okviru EMPIR programa za područja  „Metrology for Health, SI Broader Scope, Metrology for Pre- and Co-normative Research, Support for Networks and Research Potential“.  Više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici.
Sudjelovanje u novom krugu konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu
Pozivamo Vas da se uključite u novi krug konzultacija o ulaganju u Europskom istraživačkom programu kako biste sudjelovali u kreiranju javnih politika u narednom programskom razdoblju. Možete se uključiti putem upitnika koji se nalazi na ovom linku.
Objavljen natječaj "Fulbright Specialist Program"
Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu objavilo je natječaj "Fulbright Specialist Program" koji hrvatskim akademskim i znanstvenim ustanovama nudi mogućnost ugošćivanja američkih predavača i znanstvenika na razdoblje od 2 do 6 tjedana. Prijave se zaprimaju od 15. siječnja do 30. ožujka 2018. Detaljnije informacije možete pronaći na sljedećem linku.
Akademija tehničkih znanosti Hrvatske - HATZ, raspisala je Interni poziv za unapređenje suradnika Akademije u članove Akademije. Interni poziv traje od srijede 20. prosinca 2017. do uključivo utorka 20. veljače 2018. Interni poziv nalazi se u prilogu 
Autodesk nudi besplatne edukacijske licence i Cloud servise svim ovlaštenim obrazovnim ustanovama kojima je primarna uloga školovanje upisanih studenata/učenika. Tako dobivene licence i servisi mogu se upotrebljavati isključivo u svrhe vezane uz učenje, obuku, istraživanje te razvoj. Bitno je razlikovati dvije vrste licenci, jedne su namijenjene obrazovnim ustanovama, a druge predavačima i učenicima /studentima. Upute za generiranje licence i preuzimanje softvera su u prilogu.
Prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing. pozvani predavač na konferenciji Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids
Najavljujemo da je prof. dr. sc. Hrvoje Jasak, dipl. ing sa Zavoda za energetska postrojenja, energetiku i okoliš Fakulteta strojarstva i brodogradnje, pozvani predavač na konferenciji  Modelling in engineering using innovative numerical methods for solids and fluids koja će se održati u Udinama, Italija, 15. - 19. listopada 2018. godine. Organizator konferencije je International Centre for Mechanical Sciences (CISM). Tema predavanja prof. Jasaka će biti „Practical Computational Fluid Dynamics with the Finite Volume Method“. Sudionici će po završetku konferencije s web adrese organizatora moći preuzeti bilješke s predavanja. Pozivamo Vas da se i sami prijavite za sudjelovanje na konferenciji. Dodatne informacije potražite slanjem upita na adresu elektroničke pošte: cism@cism.it 
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS)
Posebno izdanje znanstvenog časopisa Fatigue & Fracture of Engineering Materials & Structures (FFEMS) u kojem su objavljeni odabrani radovi s konferencije 16th International Conference on New Trends in Fatigue and Fracture (NT2F16) odžane u Dubrovniku 2016. godine može se vidjeti na poveznici FFEMS Special Issue NT2F16. Urednici posebnog izdanja su prof. Željko Božić i prof. Yury Matvienko.
Grupa autora s FSB-a (doc. dr. sc. Neven Hadžić, izv. prof. dr. sc. Smijko Rudan, prof. dr. sc. Joško Parunov i prof. dr. sc. Rajko Grubišić) nagađena je Državnom nagradom Ivan Filipović za 2016. godinu za objavljenu Zbirku zadataka iz statičke i dinamičke analize brodskih konstrukcija kojom se na stručan i suvremen način omogućuje kvalitetnije i sustavnije obrazovanje studenata studija brodogradnje, kao i cjeloživotno učenje inženjera brodograđevne prakse. Više informacija na poveznici.
Poziv na dostavu projektnih prijedloga- Internacionalizacija visokog obrazovanja
Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u svojstvu nadležnog tijela objavilo Poziv Internacionalizacija visokog obrazovanja koji se financira iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014-2020. Opći cilj je poboljšanje kvalitete i relevantnosti visokog obrazovanja kroz internacionalizaciju. Više informacija o Pozivu možete pročitati ovdje. Rok za dostavu projektnih prijedloga je 05.03.2018. godine.
Objavljen je poziv za slanje radova i sudjelovanje na 15. međunarodnoj konferenciji iz serije DESIGN koja će se od 21. do 24.05.2018. održati u Hotelu Dubrovnik Palace u Dubrovniku. Konferenciju organizira Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda Fakulteta strojarstva i brodogradnje s podrškom međunarodnog udruženja The Design Society. DESIGN konferencija je vodeći europska konferencija u području konstruiranja i razvoja proizvoda koja redovno okuplja oko 300-njak sudionika sa svih glavnih sveučilišta kao i predstavnike industrije. Poziv se nalazi u prilogu, a sve ostale informacije su dostupne na web stranici konferencije.

 ARHIVA VIJESTIFakultet strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5, 10002 Zagreb, p.p. 102, Croatia
MB 3276546; OIB: 22910368449; PIC: 996827485; IBAN: HR4723600001101346933, tel: +385 1 6168 222, fax: +385 1 6156 940