Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



Humans of FSB: Luka Mišković, student

Prošle sam godine sudjelovao u programu Internship programme of German business u tvrtki koja se zove German Bionic Systems. Oduvijek me zanima bionika, tako da sam se na faksu pretežito posvetio projektima vezanim uz to područje. Bioniku obožavam jer smatram da je u prirodi sve visoko optimirano, stoga mi se sviđa ideja imitacije takvih sustava u inženjerstvu. Za završni rad sam izradio 3D printanog bežično upravljanog četveronožnog pauka, a poslije toga sam s kolegom Davorom radio bioničku ruku. U pothvat smo krenuli iz zabave, a na kraju smo dobili čak i Rektorovu nagradu. Ruka ima elektromotore i senzore koji se spajaju na kožu, pa kad stisneš podlakticu aktivira se senzor te se sklapa šaka. To je u principu aktivna proteza. Moji praktični radovi svidjeli su se inženjerima iz German Bionic Systems-a te su mi odlučili ponuditi poziciju u svojoj firmi.

Tako je sve krenulo. Dobio sam stipendiju te prijavio Erasmus+. Na početku sam u Berlinu na uvodnom tjednu upoznao sve sudionike programa, a nakon toga je svatko otišao u svoj grad. Ja sam otišao u Augsburg na jugu Njemačke gdje sam bio smješten u studentskom domu. Sve je bilo jako dobro organizirano, dobio sam svoj kutak, stol i svu opremu. Firma se osobito bavi proizvodnjom aktivnih egzoskeleta s elektromotorima. Njemački sam učio usput jer sam ga znao jako malo na početku. Teško mi je bilo sprijateljiti se s Nijemcima, imaju drukčiji sklop, pa nije toliko lagano. Neće oni s nekim nepoznatim krenuti pričati odmah, treba im malo vremena, no zapravo su dosta veseli k'o narod. Radio sam sve i svašta što su mi dali, uglavnom sam se bavio elektromotorima i konstruiranjem egzoskeleta. Svaki vikend sam posjetio drugi grad, tako da sam prošao gotovo cijelu Njemačku, od Stuttgarta, Karlsruhea, Düsseldorfa pa sve do Hamburga nešto sjevernije. Petkom nakon posla sjedneš u vlak, a kad stigneš na odredište nađeš se s prijateljima, razgledavate grad, zabavljate se i pričate o iskustvima. Polugodišnji sastanak sudionika programa imali smo u gradu Augsburgu gdje sam bio smješten, pa smo i skupa razgledali grad. Bogami lijep grad, pravi bavarski, osnovao ga je rimski car August pa čak i dan danas postoji biciklistička staza sve do Rima. Osim njemačkih gradova, imao sam priliku posjetiti Pariz i Amsterdam. Nizozemci su nam, čini mi se, sličniji od Nijemaca po načinu života, malo opušteniji, više vole druženja. Od početka smo se mi Hrvati super slagali s ostatkom balkanskih stipendista. Mlađe generacije su slične bez obzira na burnu povijest. Vrhunac je bio kad smo skupa gledali finale u Stuttgartu, Hrvatska – Francuska, kad ono svi Hrvati, Srbi, Bosanci i Makedonci mašu hrvatskim zastavama. Kolega Karlo, Palestinac Hašim, Španjolac Jorge i ja smo se najviše družili u Augsburgu i živjeli u istom domu. Nakon posla večeramo i popričamo kakav nam je bio dan na poslu. Jako je bilo zanimljivo čuti o razlikama između kultura. Hašim mi je približio cijelu arapsku kulturu i običaje. Pričao je o ratu koji je doživio te o sukobima Izraela i Palestine… Po Jorgeu sam vidio koliko su Španjolci slični nama po mnogim običajima. Rekao bih da spoj kultura mnogo znači za razvoj kreativnog razmišljanja.

Moja zadnja putovanja bila su duž cijelog SAD-a. Zanimljivo je usporediti Amerikance s Nijemcima jer sam stekao dojam da su snažno orijentirani prema zaradi, što dovodi do velikih nadmetanja. Jako su prijateljski nastrojeni i otvoreni, no ta prijateljstva obično vrlo kratko traju. Obišao sam beskrajne plaže prekrasnog Miamija. Zatim mali gradić Tulsu u Oklahomi gdje me se dojmilo Sveučilište i oni klasični američki barovi. Veličini Grand Canyona nisam se mogao nadiviti. Vidio sam stvarno svašta. Hipnotizirane ljude za automatima Las Vegasa, prljavi downtown Los Angelesa, plivao po ogromnim valovima Santa Monice, meksičku kulturu San Diega te za kraj prilično liberalni San Francisco. Od svih gradova New York mi se najviše svidio, njegove impozantne građevine, uređenost, infrastruktura… Uopće ne izgleda kao ostatak SAD-a, nešto slično njemu ne postoji nigdje. Rekao bih da sam se nakon tih svojih putovanja inspirirao, počeo još više cijeniti i svoju struku, a definitivno bih se rado opet vratio i sve obišao ponovno.

Luka Mišković, student

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica