Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.



U rad pušteno novo pilot postrojenje s dizalicom topline na FSB-u

Dana 9. lipnja 2022. godine u Velikoj vijećnici organizirano je predstavljanje novog pilot postrojenja s dizalicom topline zrak-voda. Izvedba postrojenja dio je aktivnosti na IRI 2 projektu Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača (KK.01.2.2.02.0132), gdje projektni tim s Fakulteta strojarstva i brodogradnje sudjeluje kao partner, dok je nositelj projekta tvrtka Frigo Plus d.o.o.

Izvedeno i u rad pušteno postrojenje koristi se za cjelogodišnje kondicioniranje tri učionice i dva ureda ukupne površine 200 m2 u sjevernoj zgradi fakulteta. Srce sustava prvi je prototip kompaktne dizalice topline zrak-voda proizašao iz proizvodnog pogona nositelja projekta, tvrtke Frigo Plus d.o.o. Ispitno postrojenje, opremljeno PLC-om, prikuplja stotinjak mjernih veličina te omogućuje praćenje parametara procesa, tokova energije i ocjenu učinkovitosti sustava. Time je omogućeno ispitivanje prototipova dizalica topline izvedenih u sklopu projekta u relevantnom okruženju.

Prilikom svečanog predstavljanja prisutnima se u ime Fakultetu strojarstva i brodogradnje prigodno obratio dekan fakulteta prof. dr. sc. Dubravko Majetić te su ovom prigodom uručene zahvalnice tvrtkama MC Solar d.o.o za dugogodišnju suradnju na izvedbi ispitnih i demonstracijskih sustava., Mi Maris d.o.o. za izvedbu naprednog sustava mjerenja, upravljanja i regulacije ispitnog postrojenja na FSB-u te Pro-Klimi d.o.o. za donaciju sredstava za uređenje prostora za smještaj ispitnog sustava.

Tvrtku nositelja projekta predstavio je voditelj termotehničkog odjela Pavao Jerković. Razvoj dizalice topline zrak-voda i projektne aktivnosti prezentirao je mlađi istraživač na projektu Dino Miše. Cjelokupni i zahtjevni proces adaptacije prostora, javne nabave te samog izvođenja laboratorijskog postava okupljenima je predstavio voditelj projektnog tima s FSB-a prof. dr. sc. Vladimir Soldo.

Proces planiranja i izvedbe potrajao je oko jednu i pol godinu, a kroz tehničku pomoć, donacije i same radove izvođenja bilo je uključeno desetak privrednih subjekata. Ovom prilikom, još jednom, projektni tim zahvaljuje Upravi fakulteta na kontinuiranoj podršci te svim suradnicima i fakultetskim službama koje se doprinijele uspješnoj izvedbi ovog sustava koji će omogućiti postizanje ciljeva projekta te unaprijediti istraživačke i obrazovne kapacitete Fakulteta na području dizalica topline.

Projekt Istraživanje i razvoj dizalice topline zrak-voda s prirodnom radnom tvari i naprednim sustavom otapanja isparivača (KK.01.2.2.02.0132) sufinanciran je sredstvima iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova.
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica