Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.Humans of FSB: Marija Gudan, savjetnica

Priča/Story: Ana Lipovac, Slika/Photo: Dominik Slipac
Odmalena sam govorila kako ću biti nastavnica, i to je po meni trebalo tako biti. Na to me inspirirala moja učiteljica engleskog jezika iz osnovne škole. Ona je i razlog zašto sam zavoljela jezike i zašto sam ih odlučila studirati kada je došlo vrijeme odabira fakulteta. Završila sam francuski jezik i književnost, nastavnički smjer, te poljski jezik i književnost, književno- kulturološki smjer, na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Život me ipak odveo u posve drugom, nepredvidljivom smjeru. Nakon završetka fakulteta zaposlila sam se preko mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa u Ministarstvu unutarnjih poslova. Ondje sam na kraju radila četiri godine, i tu je krenuo moj put u svijet projekata. Bavila sam se raspisivanjem natječaja, odobravanjem i kontrolom projekata. Paralelno s tim, radila sam kao nastavnica francuskog jezika u Francuskoj alijansi i jedan period u V. gimnaziji. To je bilo predivno iskustvo koje je ispunilo sve moje dječje želje da postanem nastavnica. U jednom trenutku radila sam tri posla istovremeno: cijeli dan bih bila u MUP-u, popodne u V. gimnaziji, a vikendom u Francuskoj alijansi. Bilo je naporno, ali to je bilo ključno iskustvo za sve što danas radim. Sljedeći moj posao bio je u Zavodu za zapošljavanje, gdje sam također radila na provedbi projekata. Upoznala sam puno novih ljudi, a kao najposebniji trenutak svoje karijere izdvojila bih onaj kada sam se nakon Zavoda zaposlila na Filozofskom fakultetu i srela svoju bivšu učenicu iz V. gimnazije koja se upisala na francuski jezik, nastavnički smjer.

Na kraju cijelog tog zamršenog puta odlučila sam ostati u projektima. Ono što me tu najviše privlači jest dinamičnost posla. Svaki projekt je drukčiji i autentičan. Na FSB-u mi je posebno drago što sve što radimo ide u smjeru ostvarivanja boljih prilika i resursa za studente. Svaki projekt omogućuje studentima bolje sutra i ponosna sam što sudjelujem u toj promjeni, makar kao mali kotačić. Iako možda ne direktno, osjećam povezanost s mladima i to da moj rad ima nekakvu korist. To je valjda ta nastavnica u meni. Iako se nažalost ne koristim svojim znanjem stranih jezika u svakodnevnom radu, dandanas pronalazim načine kako održati svoju jezičnu stranu živom. Često putujem na dva kotača kao „profesionalni suvozač“, i tu iskorištavam priliku da posjetim druge države i upotrijebim svoje jezične sposobnosti. Kada sam se upisala na polonistiku, profesori su me „navukli“ na knjige poznatih poljskih autora i jedva sam čekala otići u Poljsku kako bih iskusila sve o čemu su mi profesori pričali. Na Erasmus mobilnosti u Poljskoj upisala sam se i na portugalski jezik. Svaki sljedeći jezik koji učim postaje lakši, a nadam se da će njihov broj samo rasti, jer upravo poznavanje jezika obogaćuje moj život. Možda će ova moja priča inspirirati nekoga da se oslobodi svojih ograničenja jer su mogućnosti svakog studenta stvarno beskonačne. Veliki ste pokretač promjena u društvu i iskoristite svaki dobar uzor u svome životu za postizanje bolje budućnosti.

Marija Gudan, savjetnica

Humans of FSB
  • Podijeli

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica