Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Izložba prof. emer., dr. sc. Tomislava Filetina pod nazivom Spontana razigranost, održat će se od 24.06. do 08.07.2021. na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 68).
 Događanja
Stanko Škec
21. lipnja 2021.
Projekt Network of STEM novi je projekt u organizaciji tima za Popularizaciju znanosti studentske udruge eSTUDENT koji za cilj ima dodatno obrazovati i usmjeriti studente STEM područja te ih upoznati s radom na budućim radnim mjestima. Osim toga tijekom projekta ističu se i prednosti interdisciplinarnosti te se studentima približavaju inače teško razumljive stručne teme. U sklopu projekta su održana dva razgovora i konferencija.
 Novosti
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
Pozivamo sve zainteresirane studente preddiplomskog ili diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (konstrukcijskog ili proizvodnog smjera), pogotovo one koji dolaze iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, da se prijave na natječaj dodjele studentskih stipendija.

RASCO je jedan od vodećih europskih opreme za održavanje prometnica čiji uređaji se koriste u više od 40 zemalja svijeta. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe: vozila, čistilice, pogonski sustavi, složeni elektronički i hidraulički sustavi. Zbog toga smo kroz naš dugogodišnji program stipendiranja uvijek u potrazi za mladim talentima, novim znanjem i svježim perspektivama u tehnologiji.

Više detalja možete pronaći u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
četvrtak 24. lipnja s početkom u 10:00 sati, u učionici B3-205 (sjever FSB), bit će održana dva predavanja:

Dr. sc. Drago Bračun: Imaging systems for quality inspection and automation

Dr. sc. Damjan Klobčar: Form welding to additive manufacturing
 Događanja
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
U utorak, 6. srpnja  2021. u 10:00 sati u učionici A410 sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivana Lučića 1, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  mr.sc. Vilija Milkovića, dipl. ing. strojarstva, pod naslovom „Model optimiranja troškova zaliha i radnih sati u procesu održavanja putničkih vagona temeljen na pouzdanosti“.  Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Dragutin Lisjak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: vilim351@gmail.com  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
18. lipnja 2021.
Od srijede 23.06.2021. počinju radovi na preuređenju IndeksKUTKA koji će trajati do početka rujna. Stol i stolice za učenje bit će premješteni u prošireni hodnik desno od ulaza u Veliku vijećnicu.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. lipnja 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika na FSB-u

Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 18. lipnja 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 19. srpnja 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
18. lipnja 2021.
Studenti su dužni do srijede, 30. lipnja 2021. do 16 sati obaviti prijavu rada na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu te dostaviti ispis cijelog prijavljenog rada (uključujući i obrazloženje mentora) u dva primjerka putem urudžbenog zapisnika Povjerenstvu za nagrade Fakulteta te poslati putem maila nagrade@fsb.hr.

Rad mora biti napisan prema uputama za pisanje i tehničko opremanje studentskih radova  (Prilog 2 Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade).

U okviru prijave rada, mentor je dužan do srijede, 30. lipnja 2021. do 16 sati u odgovarajući obrazac na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu upisati obrazloženje po čemu predloženi rad udovoljava kriterijima izvrsnosti (Prilog Kriteriji FSB). Ispis obrazloženja mentora također je potrebno predati u dva primjerka putem urudžbenog zapisnika poslati putem maila nagrade@fsb.hr (tekst obrazloženja mora biti poslan u Wordu – ne pdf).

VAŽNO: Materijali se mogu urudžbirati i poslati putem maila do petka, 2. srpnja 2021. godine, do 15 sati. pod uvjetom da je prijava unesena u aplikaciju Sveučilišta u roku koje je propisalo Sveučilište (30. lipnja 2021., do 16 sati).U trenutku unosa prijave u aplikaciju, kandidati moraju imati studentski status, tj. aplikaciji neće moći pristupiti kandidati koji su u međuvremenu obranili diplomski rad. 
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
17. lipnja 2021.
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju 5. – 9. srpnja 2021. održat će se „Bankovna akademija“.

Akademija je namijenjena studentima završnih godina ekonomske, pravne, elektrotehničke, informacijske i matematičke struke i srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj te inozemstvu s izraženijim preferencijama za područje financija i bankarstva.

Cilj akademije je stvaranje i povećanje vještina i znanja iz područja bankarstva te popularizacija struke financijskih profesionalaca. U izvođenju nastave na bankovnoj akademiji sudjelovat će iskusni profesionalci iz bankarskog i informatičkog sektora koji će obraditi specifične i aktualne teme iz bankarstva.

Prijave na akademiju moguće su do 25. lipnja 2021. putem linka: https://forms.gle/iGSMSrfvrSNeSTJF8.

Više informacija dostupno je na: https://bankovna-akademija.net.efzg.hr/opće-informacije
 Događanja
Stanko Škec
17. lipnja 2021.
U utorak, 29. lipnja 2021., u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Nikolette Tsiarta, M. Sc. Biological Sciences, pod naslovom „Hybrid ozone-ceramic membrane process: increasing hydroxyl radical yield and organic micropollutants reduction while reducing membrane fouling (Hibridni procesi ozon-keramičke membrane: povećanje prinosa hidroksilnih radikala i redukcija organskih mikrozagađivala uz smanjeno obraštanje membrane)“. Studijski savjetnici su Wolfgang Gernjak, ICREA profesor i prof. dr. sc. Lidija Ćurković. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: lidija.curkovic@fsb.hr radi omogućavanja pristupa. 
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
U srijedu, 7. srpnja  2021. u 11:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  Gorana Stujeka, mag. ing. mech., pod naslovom „Modeliranje optimalne spone vodnih i energetskih sustava za maksimizaciju društvene dobrobiti u uvjetima nesigurnosti prognoze klimatskih promjena i tržišnih cijena / Modeling the optimal water-energy nexus to maximize social welfare in conditions of uncertainty of climate change forecasting and market prices“.  Studijski savjetnik je izv. prof. dr.sc. Goran Krajačić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: goran.stunjek@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
U četvrtak, 1. srpnja  2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  Marina Palaverse, mag. ing. nav. arch., pod naslovom „Računalno učinkovito generiranje surogat-modela parametara podobnosti brodske konstrukcije u preliminarnoj fazi projektiranja / Computationally efficient generation of surrogate models of ship structural adequacy parameters in the preliminary design phase“. Studijski savjetnici su izv. prof. dr.sc. Pero Prebeg i izv. prof. Zvonimir Bujanović, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem platforme MS Teams te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: marin.palaversa@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
Imao sam 16 godina kada sam započeo izradu prvih nastambi za solitarne pčele. To su korisni kukci koji se u voćnjaku koriste za oprašivanje te povećavaju kvalitetu i količinu uroda. U početku je to bio hobi koji se na drugoj godini faksa počeo razvijati u smjeru posla. Na 4. godini imao sam prvu značajnu prodaju. Već tada su postojale indicije da bi to mogao biti dobar posao te sam ulagao sve više vremena. Izlazio sam na prve rokove kako bih ranije mogao otići doma kontrolirati pčele. Iako na diplomskom studiju prosjek obično raste, meni je pao jer sam se više usmjerio na posao. U početku je sve bilo jednostavno, mogao sam iskoristiti šupu koju smo doma imali, podrum i sl. Ali kako je broj pčela rastao, tako je rastao i broj nastambi te je bila nužna investicija u skladišne kapacitete. Također sam uložio u razvoj stroja za rezanje trske od koje izrađujem nastambe.
 Život na FSB
Andrija Levanić
8. lipnja 2021.
Projekt Network of STEM novi je projekt u organizaciji tima za Popularizaciju znanosti studentske udruge eSTUDENT koji za cilj ima dodatno obrazovati i usmjeriti studente STEM područja te ih upoznati s radom na budućim radnim mjestima. Osim toga tijekom projekta ističu se i prednosti interdisciplinarnosti te se studentima približavaju inače teško razumljive stručne teme. U sklopu projekta su održana dva razgovora i konferencija.
 Novosti
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
Danas 16.06.2021. na Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku Fakulteta strojarstva i brodogradnje svečano je pušten u rad bazen za modelska ispitivanja što čini jedinstvenu sveučilišnu infrastrukturu u regiji. Sustav za modelska ispitivanja najvrjednija je komponenta Regionalnog centra i predstavlja osnovu za obavljanje eksperimenata, odnosno laboratorijskih istraživanja u hidromehanici. Sastoji se od sustava za vuču modela broda, generatora pravilnih i nepravilnih valova, skupa preciznih instrumenata i senzora, plaže za apsorpciju valova. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, KK.01.1.1.02.0019.
 Novosti
Stanko Škec
16. lipnja 2021.
Na ovogodišnjoj 21. izložbi inovacija INOVA-MLADI 2021, koja je održana 29. svibnja 2021. godine u prostoru Narodnog sveučilišta Dubrava – Kulturni centar, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje, smjera Mehatronika i robotika, nastupili su s tri rada i osvojili su sljedeće nagrade:

ZLATNA medalja: Uređaj za ispitivanje dinamičke izdržljivosti materijala (autor: Marko Miroslav Bača)

SREBRNA medalja: Pneumatski servopogon (autorica: Klara Pejić)

SREBRNA medalja: Sortiranje proizvoda primjenom vizijskog sustava (autor: Ivan Radić)

Mentori radova su asistent Juraj Benić i profesor Željko Šitum. Izložbu je organizirao Savez hrvatskih inovatora i Savez inovatora Zagreba.
 Novosti
Stanko Škec
15. lipnja 2021.
INETEC raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade “INETEC“ studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2020./2021. u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške. Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti upisani na diplomski studij u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021.

Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti diplomskog studija koji na dan zaključenja natječaja imaju aktivan studentski status. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2021. godine.

Više detalja možete pronaći u privitku.
 Novosti
Stanko Škec
13. lipnja 2021.
Izložba prof. emer., dr. sc. Tomislava Filetina pod nazivom Spontana razigranost, održat će se od 24.06. do 08.07.2021. na Pučkom otvorenom učilištu u Zagrebu (Ulica grada Vukovara 68).
 Događanja
Stanko Škec
21. lipnja 2021.
četvrtak 24. lipnja s početkom u 10:00 sati, u učionici B3-205 (sjever FSB), bit će održana dva predavanja:

Dr. sc. Drago Bračun: Imaging systems for quality inspection and automation

Dr. sc. Damjan Klobčar: Form welding to additive manufacturing
 Događanja
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju 5. – 9. srpnja 2021. održat će se „Bankovna akademija“.

Akademija je namijenjena studentima završnih godina ekonomske, pravne, elektrotehničke, informacijske i matematičke struke i srodnih fakulteta u Republici Hrvatskoj te inozemstvu s izraženijim preferencijama za područje financija i bankarstva.

Cilj akademije je stvaranje i povećanje vještina i znanja iz područja bankarstva te popularizacija struke financijskih profesionalaca. U izvođenju nastave na bankovnoj akademiji sudjelovat će iskusni profesionalci iz bankarskog i informatičkog sektora koji će obraditi specifične i aktualne teme iz bankarstva.

Prijave na akademiju moguće su do 25. lipnja 2021. putem linka: https://forms.gle/iGSMSrfvrSNeSTJF8.

Više informacija dostupno je na: https://bankovna-akademija.net.efzg.hr/opće-informacije
 Događanja
Stanko Škec
17. lipnja 2021.
Pozivamo studente/ice Fakulteta strojarstva i brodogradnje da se priključe natjecanju Engineering Newcomer 2021 organiziranom za edukacijske ustanove s područja tehnike i inženjerstva.

Potrebno je prijaviti svoj projekt na natječaj, a izabrani projekti bit će nagrađeni, tj. studenti ili institucije dobit će novčane nagrade.

Rok za podnošenje prijava je 31. 07. 2021.

Više detalja o natjecanju možete pronaći na poveznici:
www.engineering-newcomer.com
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira. Cilj je poboljšati kvalitetu i broj prijava na natječaje unutar programa, povećati znanstvenu izvrsnost prijavitelja u svrhu nastavka istraživačkoga rada započetog tijekom pripreme prijave projekta i osnažiti ljudske i operativne kapacitete projektnih ureda i ekvivalentnih organizacijskih jedinica na hrvatskim znanstvenim organizacijama. 
Više informacija o Odluci možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. lipnja 2021.
Povodom pokretanja prvih natječajnih rokova vezano uz program za istraživanje i inovacije Obzor Europa za razdoblje od 2021. do 2027. godine, Europska komisija održat će tijekom lipnja i srpnja niz virtualnih informativnih dana i susreta umrežavanja u svrhu informiranja potencijalnih korisnika.
Informativni dani namijenjeni su istraživačima i znanstvenicima, visokim učilištima, znanstvenim institutima, organizacijama iz privatnog sektora te drugim društveno-ekonomskim akterima koji su zainteresirani za prijavu projekata unutar programa Obzor Europa.
Za točne datume održavanja informativnih dana i ostalih događaja možete pratite nacionalni portal za program Obzor Europa i objavu koja će se na sljedećoj poveznici osvježavati informacijama o službeno potvrđenim terminima događaja.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
7. lipnja 2021.
Japansko društvo za promociju znanosti (Japan Society for the Promotion of Science, JSPS) provodi programe međunarodnih stipendija koji vrhunskim istraživačima iz drugih zemalja omogućuju da provode zajednička istraživanja i razmjenu ideja sa znanstvenicima u Japanu. Trenutačno su otvorene prijave za posjete stranih istraživača Japanu u okviru četiri kategorije ovog programa. Sredstva uključuju troškove povratne karte za Japan, mjesečne troškove života, putno osiguranje i dodatna sredstva ovisno o kategoriji stipendije. 

Pozivamo hrvatske znanstvenike da iskoriste ovu mogućnost i da se povežu s japanskim kolegama. Ako imate dodatnih pitanja o ovim stipendijama ili vam je potrebna pomoć pri uspostavi suradnje s japanskim znanstvenicima, obratite se Hrvatskoj zakladi za znanost na dario@hrzz.hr
Više informacija možete pronaći na mrežnim stranicama JSPS-a
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
25. svibnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje i partneri HUNOR d.o.o. i Enikon Aerospace d.o.o. provode projekt „Autonomni robotski sustav za brušenje i karakterizaciju površine tankostijenih kompozitnih proizvoda – ARCOPS“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Realizacijom projekta planira se izraditi fleksibilna robotska ćelija za obradu kompozitnih i metalnih površina koja će nakon faze laboratorijskog testiranja biti spremna za testiranja u tvorničkom okruženju.

Projektom se planira pristupiti rješavanju identificiranih problema tehnološkog procesa brušenja:

A) Odstupanja u kvaliteti obrađene površine (neujednačena hrapavost površine) te nemogućnosti obrade svih površina obratka;
B) Varijacije u ciklusnom vremenu proizvodnih faza uslijed čestih naknadnih ručnih korekcija obratka te kontrole kvalitete;
C) Kontrola proizvoda vrši se isključivo vizualnom inspekcijom (podložna je subjektivnom dojmu kontrolora), te
D) Energetski neučinkovit proces uslijed glavnog prigona pogonjenog komprimiranim zrakom (visoki troškovi) i regulatora aksijalne sile pogonjenog komprimiranim zrakom.

Projekt će također rješavati uzroke neujednačene kontrole proizvoda koji se mogu podijeliti u dvije kategorije:

1. Vođenje robota po zadanoj putanji uz neizbježna odstupanja: U geometriji pripremka / U orijentaciji pripremka tijekom stezanja / Uslijed deformacije pripremka tijekom stezanja te
2. Tehnološki parametri i alat: Izbor tehnoloških parametara (posmak, brzina brušenja, aksijalna sila)/ Neujednačena brzina brušenja uslijed pneumatskog pogona glavnog prigona /Nemogućnost precizne regulacije sile uslijed pneumatske izvedbe.

Očekivani rezultat projekta jest uspješno testiran tehnološki koncept i prototip robotske ćelije u laboratorijskom i tvorničkom okruženju. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu nužnu za primijenjena istraživanja, a koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 8.129.899,96 kn. Voditelj projekta je dr.sc. Tomislav Staroveški koji će voditi istraživački i projektni tim sastavljen od 13 osoba.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
24. svibnja 2021.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse u ŠVICARSKOJ za RAZVOJ DIGITALNIH VJEŠTINA (tzv. „TRAINEESHIP IN DIGITAL SKILLS”) u okviru Erasmus+ programa Ključne aktivnosti 1 (KA107) za razdoblje mobilnosti od 21.06.2021. do 30.04.2022.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
17. svibnja 2021.
Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU objavilo je dva Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava: 
1. Unaprjeđenje vještina i kompetencija učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika u osnovnoškolskom sustavu odgoja i obrazovanja. Otvoren je od 3. svibnja 2021. do 2. kolovoza 2021. godine.
2. Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Komponenta A je otvorena od 29. travnja 2021. do 28. srpnja 2021. godine. Komponenta B je otvorena od 29. travnja 2021. do 27. kolovoza 2021. godine.
Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
5. svibnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje i partner Ekonerg d.o.o. provode projekt „Prognozirano održavanje industrijske rotacijske opreme temeljeno na strojnom učenju i IoT tehnologiji u interakciji s informacijskim sustavima“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Realizacija ovog projekta omogućiti će detaljno istraživanje utjecaja primjene interneta stvari (eng. IoT - Internet of things) kroz prikupljanje obradu i analizu podataka o pojedinim objektima održavanja te primjenu analitičkih postupaka kod obrade velike količine podataka s ciljem identifikacije obrasca ponašanja tj. zakonitosti kvarova u prikupljenim podacima o kvarovima rotacijske opreme na temelju kojih će se kreirati pouzdani algoritmi strojnog učenja prepoznavanje anomalija. Nadalje, u cilju definiranja optimalnog modela odnosno kombinacije modela koji će davati pouzdane rezultate o stanju rotacijskog sustava, izradit će se i testirati niz probnih modela baziranih na algoritmima nadziranog i nenadziranog strojnog učenja. Kreiranjem takvih modela stvorit će se pretpostavke za realizaciju sustava prognoziranog održavanja temeljenog na umjetnoj tj. strojnoj inteligenciji te će se moći procijeniti sinergijski efekt primjene strojne inteligencije u području održavanja opreme. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu nužnu za primijenjena istraživanja u području inteligentne dijagnostike kvarova, a koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika ali i znanstvenika i studenata.

Primjena rezultata istraživanja izrazito je široka, a primijenjeni rezultati istraživanja imat će utjecaj na unapređenje sustava prognoziranja održavanja opreme i tehnologije te će na taj način izravno utjecati na jačanje konkurentnosti tvrtki koje će primjenjivati navedenu tehnologiju.

Ukupna vrijednost projekta je 10.605.200,23 kn. Voditelj projekta je prof.dr.sc. Željko Šitum, a voditelj razvojno-istraživačkih aktivnosti prof. dr.sc. Dragutin Lisjak. Voditelj istraživačkog tima Ekonerga je dr.sc. Arijan Abrashi.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
16. travnja 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt „Razvoj sustava antikorozivne zaštite za višenamjensku uporabu cijevi“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Ovim projektom unaprijedit će se zaštita od korozije u sustavu odvodnje kroz optimizaciju tehnoloških rješenja uz poseban osvrt na zaštitu premazima. Kroz eksperimentalna istraživanja dobit će se smjernice za inovativna učinkovita projektno-tehnološka rješenja zaštite cijevi koje će se proizvoditi u tvrtki Ferro-Preis d.o.o., Čakovec. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu za razvoj i karakterizaciju premaznih sustava kojom će ojačati znanstveno-istraživačke kapacitete i omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika, znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 6.980.434,79 kn, voditeljica projekta je prof.dr.sc. Vesna Alar.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
13. travnja 2021.
31. ožujka 2021. godine uspješno je završio Erasmus+ projekt LSP Teacher Training Summer School (TRAILs) na kojemu su sudjelovale nastavnice Katedre za tehničke strane jezike FSB-a. U prilogu možete pogledati detalje o projektu i završnoj online školi kojoj je FSB bio domaćin.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. travnja 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt „INOVATIVNI Ti-Mg DENTALNI IMPLANTATI ZA SVJETSKO TRŽIŠTE“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Ovim projektom optimirat će se struktura i sastav inovativnog titanij – magnezij kompozita dizajniranog za primjenu u stomatologiji, konkretno fiksnoj protetici. U drugoj fazi projekta, kroz pretklinička i klinička ispitivanja utvrdit će se primjenjivost tog materijala za izradu novog proizvoda tvrtke Eonex d.o.o., naprednog dentalnog implantata. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu za razvoj i karakterizaciju metalnih kompozita koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika, ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 7.994.074,31 kn, voditelj projekta je prof.dr.sc. Zdravko Schauperl.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. travnja 2021.
Europsko istraživačko vijeće objavilo je datume natječaja u 2021. za dodjelu bespovratnih sredstava projektima vrhunskih znanstvenika i istraživača: Starting Grants - otvaranje: 25. veljače / rok: 8. travnja, Consolidator Grants - otvaranje: 11. ožujka / rok: 20. travnja, Advanced Grants - otvaranje: 20. svibnja / rok: 31. kolovoza.
Više na poveznici: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/u-okviru-erc-a-u-2021-tri-natjecaja-dugorocni-proracun-veci-za-16-milijardi-eura/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
24. veljače 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje provodi projekt „Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta“ – KK.01.1.1.09.0028. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., natječaja „Priprema IRI infrastrukturnih projekata”, te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o bespovratnim sredstvima potpisan je 29.06.2020. Projekt ukupne vrijednosti 4.050.193,02 HRK uključuje aktivnosti izrade projektne dokumentacije i studije izvedivosti sa analizom troškova i koristi za izgradnju novog IRI Centra za istraživanja u području energetike i transporta. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zdenko Tonković. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. studenog 2020.
U utorak, 6. srpnja  2021. u 10:00 sati u učionici A410 sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje Ivana Lučića 1, održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  mr.sc. Vilija Milkovića, dipl. ing. strojarstva, pod naslovom „Model optimiranja troškova zaliha i radnih sati u procesu održavanja putničkih vagona temeljen na pouzdanosti“.  Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Dragutin Lisjak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: vilim351@gmail.com  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
18. lipnja 2021.
Od srijede 23.06.2021. počinju radovi na preuređenju IndeksKUTKA koji će trajati do početka rujna. Stol i stolice za učenje bit će premješteni u prošireni hodnik desno od ulaza u Veliku vijećnicu.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
18. lipnja 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika na FSB-u

Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 18. lipnja 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 19. srpnja 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
18. lipnja 2021.
Studenti su dužni do srijede, 30. lipnja 2021. do 16 sati obaviti prijavu rada na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu te dostaviti ispis cijelog prijavljenog rada (uključujući i obrazloženje mentora) u dva primjerka putem urudžbenog zapisnika Povjerenstvu za nagrade Fakulteta te poslati putem maila nagrade@fsb.hr.

Rad mora biti napisan prema uputama za pisanje i tehničko opremanje studentskih radova  (Prilog 2 Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade).

U okviru prijave rada, mentor je dužan do srijede, 30. lipnja 2021. do 16 sati u odgovarajući obrazac na mrežnim stranicama Sveučilišta u Zagrebu upisati obrazloženje po čemu predloženi rad udovoljava kriterijima izvrsnosti (Prilog Kriteriji FSB). Ispis obrazloženja mentora također je potrebno predati u dva primjerka putem urudžbenog zapisnika poslati putem maila nagrade@fsb.hr (tekst obrazloženja mora biti poslan u Wordu – ne pdf).

VAŽNO: Materijali se mogu urudžbirati i poslati putem maila do petka, 2. srpnja 2021. godine, do 15 sati. pod uvjetom da je prijava unesena u aplikaciju Sveučilišta u roku koje je propisalo Sveučilište (30. lipnja 2021., do 16 sati).U trenutku unosa prijave u aplikaciju, kandidati moraju imati studentski status, tj. aplikaciji neće moći pristupiti kandidati koji su u međuvremenu obranili diplomski rad. 
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
17. lipnja 2021.
U utorak, 29. lipnja 2021., u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Nikolette Tsiarta, M. Sc. Biological Sciences, pod naslovom „Hybrid ozone-ceramic membrane process: increasing hydroxyl radical yield and organic micropollutants reduction while reducing membrane fouling (Hibridni procesi ozon-keramičke membrane: povećanje prinosa hidroksilnih radikala i redukcija organskih mikrozagađivala uz smanjeno obraštanje membrane)“. Studijski savjetnici su Wolfgang Gernjak, ICREA profesor i prof. dr. sc. Lidija Ćurković. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: lidija.curkovic@fsb.hr radi omogućavanja pristupa. 
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
U srijedu, 7. srpnja  2021. u 11:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  Gorana Stujeka, mag. ing. mech., pod naslovom „Modeliranje optimalne spone vodnih i energetskih sustava za maksimizaciju društvene dobrobiti u uvjetima nesigurnosti prognoze klimatskih promjena i tržišnih cijena / Modeling the optimal water-energy nexus to maximize social welfare in conditions of uncertainty of climate change forecasting and market prices“.  Studijski savjetnik je izv. prof. dr.sc. Goran Krajačić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: goran.stunjek@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
U četvrtak, 1. srpnja  2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada  Marina Palaverse, mag. ing. nav. arch., pod naslovom „Računalno učinkovito generiranje surogat-modela parametara podobnosti brodske konstrukcije u preliminarnoj fazi projektiranja / Computationally efficient generation of surrogate models of ship structural adequacy parameters in the preliminary design phase“. Studijski savjetnici su izv. prof. dr.sc. Pero Prebeg i izv. prof. Zvonimir Bujanović, Sveučilište u Zagrebu, Prirodoslovno-matematički fakultet. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem platforme MS Teams te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: marin.palaversa@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
17. lipnja 2021.
U prilogu možete pronaći natječaj za upis na poslijediplomski specijalistički studij u akademskoj godini 2021./2022. iz znanstvenih polja strojarstva i brodogradnje.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
16. lipnja 2021.
Martina Rauch, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Lokalna energijska i entropijska analiza umreženoga izmjenjivača topline" dana 28. lipnja 2021. u 12 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/III. Radi okolnosti vezanih za bolest COVID-19, javna obrana doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: martina.rauch@fsb.hr  radi dobivanja uputa kako prisustvovati javnoj obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
16. lipnja 2021.
Jasmin Juranić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Design parameters management in product development process / Upravljanje konstrukcijskim parametrima u procesu razvoja proizvoda“ dana 25. lipnja 2021. u 10 sati u TCR učionici istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/II. Radi okolnosti vezanih za bolest COVID-19, javna obrana doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: jasmin.juranic@fsb.hr  radi dobivanja uputa kako prisustvovati javnoj obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
16. lipnja 2021.

U privitku se nalazi natječaj i prezentacija za upise u smjerove strojarstva. Prijave počinju 7. lipnja i traju do 24. rujna 2021. 

Pojedini smjerovi dodatno će se prezentirati u terminima koje će definirati i objaviti sami smjerovi na web stranicama fakulteta.

Upute i link za prijavu možete naći na poveznici.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
16. lipnja 2021.
U petak, 2. srpnja 2021. u 9:00 sati  održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada pristupnika Josipa Mioča, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj parametara izmjenične struje na svojstva zavarenoga spoja pri TIG zavarivanju čelika P91“. Studijski savjetnik je izv. prof. dr.sc. Ivica Garašić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: Josip.Mioc@fsb.hr radi omogućavanja pristupa.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
15. lipnja 2021.
Pozivamo sve zainteresirane studente preddiplomskog ili diplomskog studija Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu (konstrukcijskog ili proizvodnog smjera), pogotovo one koji dolaze iz Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Virovitičko-podravske županije, da se prijave na natječaj dodjele studentskih stipendija.

RASCO je jedan od vodećih europskih opreme za održavanje prometnica čiji uređaji se koriste u više od 40 zemalja svijeta. Iz naših proizvodnih pogona svakodnevno izlaze neki od najsloženijih strojeva i sustava u ovom dijelu Europe: vozila, čistilice, pogonski sustavi, složeni elektronički i hidraulički sustavi. Zbog toga smo kroz naš dugogodišnji program stipendiranja uvijek u potrazi za mladim talentima, novim znanjem i svježim perspektivama u tehnologiji.

Više detalja možete pronaći u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
18. lipnja 2021.
Vertiv Croatia traži magistra inženjera strojarstva za radno mjesto Continuous Improvement Specialist. Iskoristite priliku da učite od vrhunskih stručnjaka u području podatkovnih centara i radite na sjajnim međunarodnim projektima. Pokažite im da ste Vertiv materijal i osigurajte svoje stalno radno mjesto u Vertiv timu!

Više informacija o praksama možete pronaći u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
16. lipnja 2021.
KIMEL-FILTRI d.o.o. je vodeća tvrtka u Hrvatskoj i regiji u području industrijske ventilacije i filtracije. Uža specijalizacija firme je proizvodnja sustava otprašivanja i lakirnica.

U našem proizvodnom pogonu u Jakovlju, Zagorska ul. 24, potreban nam je iskusan strojar (m/ž) koji bi se pridružio našem timu u cilju obavljanja projektiranja, razvoja i proizvodnje sustava industrijske filtracije i ventilacije – lakirnice i sustavi otprašivanja.

Uvjeti:
– prednosti imaju osobe koje su završile (pohađaju) smjer proizvodno inženjerstvo
– poželjno radno iskustvo 2 godine (SSS ili VŠS) u izradi i razradi tehničkih rješenja i izrade nacrta instalacija, kao i ostalih poslova vezanih uz navedeno područje
– dobre organizacijske sposobnosti, samostalnost pri razradi zadataka, dobro poznavanje opreme dostupne na tržištu
– otvorene su i prijave za VSS s pečatom ovlaštenog inženjera ili voditelja radova ili postupkom u tijeku.
– potrebno je poznavanje SolidWorks-a i/ili AutoCad-a te MS Office-a.
– poželjno je napredno poznavanje barem jednog stranog jezika iz skupine: engleski, njemački, talijanski, španjolski, francuski.
– potrebna je vozačka dozvola B kategorije.

Nudimo:
– rad u ugodnoj atmosferi uz redovna i primjerena primanja
– ugovor o radu na neodređeno vrijeme (nakon ugovora na određeno u trajanju od 12 mjeseci i probnog roka od 6 mjeseci) ili studentski ugovor
– dodatni stimulativni bonusi na plaću, isplata božićnice i regresa, plaćeni prekovremeni sati i dnevnice za terenski rad
– osiguravamo svu potrebnu radnu odjeću i profi alat potreban za obavljanje radnih zadataka
– mogućnost profesionalnog i osobnog razvoja i usavršavanja

Natječaj traje od 15.06.-25.06.2021.

Radujemo se Vašim prijavama koje možete poslati na e-mail adresu: posao@kimel-filtri.hr
 Karijere
Stanko Škec
15. lipnja 2021.
Kompanija HAIX Obuća d.o.o.. iz Male Subotice, vodeći proizvođač funkcionalne obuće, nudi studentima strojarstva plaćenu studentsku praksu u trajanju od 2 mjeseca u najmodernijoj tvornici obuće u Europi. Praksu je moguće odraditi kroz ljeto i jesen. Više informacija nalazi se u letku, a u slučaju pitanja možete se javiti i docentu Hegediću na email. Prijave su otvorene do 22.6.2021.
 Karijere
Stanko Škec
15. lipnja 2021.
AVL-AST d.o.o. traži pojačanje na poziciji „Development Engineer Vehicle Function“. Sve uvjete i informacije možete pronaći u oglasu u prilogu.

Početak rada: Prema dogovoru

Rok prijave: 01.07.2021.
 Karijere
Stanko Škec
10. lipnja 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102