Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: Leon Malnar, student

Što god čujem na kolegijima ili u sklopu seminara, pokušam, ako je ikako moguće, to napraviti i u praksi. Dolazim iz Prezida, mjesta na sjeveru Gorskog kotara, okruženog šumom. Šuma mi je zato draža od odlaska na more. To je odlično mjesto, kao odmor za dušu, ali i zanimljivo za dobar provod s prijateljima. Tamo imamo i obiteljsku radionicu. Otac je nabavio stare strojeve jer se već dugo bavi glodanjem i CNC upravljanjem. Osim toga, staru sam dedinu radionicu počistio i uredio za svoje projekte.
Kako mi brat ima tvrtku gdje radi tisak na majice, htio je uvesti tehniku sitotiska. Ta tehnika je brza, precizna, dugotrajna i primjenjiva na većim serijama. Za to mu je trebao UV osvjetljivač točnih, prilično velikih dimenzija. On zapeče fotoosjetljivu emulziju na mjestima oko postavljene matrice. Nakon toga se emulzija ispere i boja prolazi kroz mjesta gdje je bila matrica. Inače, sličan osvjetljivač košta oko 7-8 tisuća kuna, a nije ništa pametno. U okviru jednog kolegija sam usput napravio takav osvjetljivač. Napravio sam ga za nekih 900 kn i radi još dan danas. Stalno imam nešto za raditi, sve mi je zanimljivo i onda si često previše toga natovarim na glavu, pa skoro i ne spavam. Za kolegij Mikroprocesorsko upravljanje napravio sam nadogradnju aparata za kavu. Uzeo sam aparat, počupao svu elektroniku van, napravio tiskanu pločicu. Sad imam budilicu koja mi kuha kavu s ekranom od stare Nokije, zvučnikom i satom. Namjestim alarm, i kad ujutro počne svirati, on istovremeno započne i kuhati kavu. Najmanje sam spavao u tjednu kad sam predavao završni rad jer sam usput trebao riješiti i dva naizgled lagana kolegija. Predaja je bila moguća do podneva, a s pisanjem sam završio pola sata ranije. Krenuo sam od doma biciklom da stignem sve isprintati i uvezati. Vani je bio i snijeg, i dok se neki ljudi dotjeraju za predaju završnog, ja sam bio mokar i katastrofalno loše odjeven. Trud se isplatio, predao sam na vrijeme, a svi su bili oduševljeni temom koju sam ostvario i u praksi - robotskom rukom koja igra šah. Tome su posvjedočile i rektorova nagrada te ostale nagrade na sajmovima inovacija diljem svijeta. Nakon toga sam se konačno uspio i naspavati, mislim da možda čak dvadeset sati u komadu.

Leon Malnar, student

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica