Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: André Roskamp Sunye, student na razmjeni

Studiram građevinarstvo u Brazilu, ali sam odabrao FSB zato što nudi više kolegija na engleskom jeziku i jer je centralno mjesto za putovanja prema cijeloj Europi. Rođen sam u Curitibi, ali studiram u São Carlosu, sveučilišnom gradu u okrugu São Paolo. Grad ima 250 000 stanovnika, od čega 80 000 studenata i djelatnika Sveučilišta – čak jedna trećina cijelog grada! Samo da vam dočaram koliko je Brazil velik: da biste došli s jednog na drugi kraj države potrebno je 8 sati – avionom, a kad idem doma u Curitibu iz São Paola mi treba 12 sati busom. Brazil je veći od cijele Europe (bez Rusije) i ima 200 milijuna stanovnika. Neobično je biti u Hrvatskoj koja je značajno manja država, ali i općenito u Europi – jer je sve „zatvoreno“. U jednom 4-satnom putovanju busom mogu se proći Italija, Slovenija, Hrvatska, Slovačka… Proći kroz puno poznatih gradova kao što su Ljubljana, Zagreb, Trst, Milano, Venecija… Ljudi koje sam upoznao preko Erasmusa su jako kul. A Hrvati koje sam upoznao su stvarno pokušali pomoći i uljepšali mi boravak.

U Brazilu sam se bavio mačevanjem. Godine 2012. sam se pripremao za olimpijski ciklus, bio sam pozvan za člana nacionalne olimpijske reprezentacije u mačevanju. Prvo sam otišao trenirati u Francusku pa se vratio u Brazil i imao veliki razgovor s trenerima u kojem sam objasnio da želim ići na fakultet i da se ne želim baviti mačevanjem cijeli život. Onda su me otpisali. Godinu dana kasnije sam bio 4. u cijeloj zemlji. Ali, htio sam imati život i izvan sporta. Za mene je to bio očit izbor, čak sam se čudio što su me neki odgovarali. Moj otac, Jaime Sunye Neto, je osvojio zlatnu medalju na Šahovskoj olimpijadi. Htio sam ići na Sveučilište u São Paolu, najbolje brazilsko sveučilište, da na neki način budem na istom nivou kao ostatak obitelji. Bio sam 2. od 20 000 prijavljenih, za jedno mjesto se natjecalo 55 osoba, ali ja sam učio 12 sati na dan, svaki dan, godinu dana.
No, ne želim raditi u građevinarstvu nego u području financijskih tržišta – privatni kapital ili investicijsko bankarstvo. Rođen sam u dobrostojećoj obitelji i pohađam cijenjen fakultet pa mislim da je moja dužnost prema zemlji pokušati učiniti stvari boljima. Mislim da je jedan od najboljih načina poboljšanja situcije upravljanje novcem. Želim raditi u instituciji koja ima velik utjecaj kako bih ga mogao koristiti da mijenjam stvari, kao što su bolje ceste i veće šanse za kvalitetno obrazovanje za sve. Samo 10% Brazilaca ima završen fakultet. Kasnije želim raditi za državu, ali ne na političkim, nego na tehničkim pozicijama – kao što su na primjer poslovi u centralnoj banci. Brazil je nerazvijena država, pogotovo kad ga usporedimo s Europom. Šest najbogatijih Brazilaca posjeduje isto bogatstvo kao 50% najsiromašnijih, odnosno oko 100 milijuna ljudi. Želim biti dio promjene.

André Roskamp Sunye, student na razmjeni

Humans of FSB
  • Podijeli


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica