Život na FSB

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Život na FSB

Humans of FSB: Aleksandar Sušić, profesor

Kao mlad trenirao sam trčanje, ali sam bio u svojevrsnom konfliktu s atletskim sustavom jer nisam pristao da me treniraju neozbiljni treneri. Dok sam studirao, našao sam vremena da proučim literaturu, proniknem u bit teorije sporta i treninga, fiziologiju tijela, anatomiju… Proučio sam koji su učinci u tijelu, fiziološki i kemijski, kako bih znao što mi se događa u tijelu kada osjećam da nešto nije u redu, kada trebam što unaprijediti i kako zaštititi svoje zdravlje. U meni se formirala znatiželja da ono što sam učio na fakultetu, na razvoju proizvoda i teoriji konstruiranja, primijenim kao model pristupa rješavanja problema, samo u razvijanju svojih sposobnosti. Kad sam već završio faks i radio na fakultetu, trenirao me vrhunski trener iz Bugarske koji je radio za Hrvatski olimpijski odbor. Vidio me na jednom treningu kako jednom njegovom atletičaru pomažem u svladavanju dionice jer me taj atletičar molio da mu budem pacemaker. Bio sam mu malo predobar pacemaker pa me taj trener pitao tko me trenira. Odgovorio sam mu da nitko, ukratko objasnio, a on me pitao želim li trenirati za Olimpijske igre. U tom sam trenutku pomislio gdje je skrivena kamera, šali li se netko sa mnom. Rekao mi je da imam fenomenalne predispozicije, start, brzinu i sve, da takvo što još nije vidio, ali da ja to sve ne mogu spojiti jer se treniram sam i, razumljivo, ne vidim gdje se još mogu popraviti. Šest mjeseci nakon što smo počeli raditi zajedno, rekao mi je da sam sada spreman za 10.30 elektronički, a da nakon toga idemo i dalje. Tada je hrvatski rekord na 100 metara bio 10.26, što znači da sam bio gotovo u razini s time. Kako to Murphyjev zakon obično složi, nakon jednog treninga poslao me trčati footing, trening da se lakše razgradi mliječna kiselina. Prednjim dijelom stopala stao sam na šiljast kamenčić u travi, koji nisam vidio, i pukao mi je ligament na jagodici stopala. Nisam se mogao dići na prste, a u sprintu je to najbitnije. Tada sam shvatio koliko je to sve riskantno. Da nisam završio fakultet na vrijeme, postao bih atletičar koji ovisi o tome je li stao na kamenčić ili nije. Toliki kockar i nisam.

Prvo pitanje koje sam si pokušao odgovoriti kao inženjer, a ne samo kineziolog ili trener, jest koja je razlika između brzog trčanja i sprinta. Tek kada sam si na to odgovorio, mogao sam napredovati. Meni je to, što sam postao trener tijekom studija, pomoglo da imam tako široki pogled na proces konstruiranja, oblikovanja i rada s ljudima. Meni je od prvog dana bilo jasno da trebam hrabriti ljude tako da svaki dan pokušaju pobijediti sami sebe. Ako na fakultetu imaš dobrog mentora koji će te usmjeriti, uz motivaciju i trud možeš bez komplikacija postići svoj cilj, a ako imaš nezgrapnog mentora, možeš se razočarati i izgubiti motivaciju. Jedan mi je student rekao da sam mu dao takvu temu da, dok je izrađivao svoj diplomski rad, od uzbuđenja nije mogao spavati. Drugi mi je rekao da sam mu promijenio život i da nikada prije nije imao priliku razmišljati svojom glavom i da je iznenađen za što je sve sposoban. Samo mu je netko trebao dati priliku da sve to osvijesti. Mentor je zadužen za uočavanje onog dijela kojega vi niste ni bili svjesni i da vas usmjeri kako da potencijal vašeg truda ima finiji sjaj. Kritika je dobra ako ima tendenciju poboljšati vaše djelo, dati vam uvid u to što ste propustili reći ili što niste naglasili. Najčešća primjedba koju ja imam za svoje studente je da nedovoljno hvale to što su napravili. Mene ne zanima jesu li oni rad napravili savršeno, nego da su s njime nešto postigli, i to treba lijepo i objektivno istaknuti.

Aleksandar Sušić, profesor

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije

Humans of FSB: Filip Čavić, student

18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Humans of FSB: Dominik Matišin, student

4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 


Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica