Iz medija
Čatić, I.: Više tekstova poput onog o dobu grafena

Izvor: Večernji list, 1. srpnja 2014.

Čatić, I.: Pelene – vrlo zastupljeni proizvod u mješovitom otpadu

Izvor: Zg-magazin, 16. lipnja 2014. 

Čatić, I.: Hrvatsku žele floridozirati

Izvor: Hrvatski fokus, 27. lipanj 2014.

Ne ispirati mozak s proizvodima agrokulture

U Hrvatskom fokusu, 26. listopada 2012. izašao je članak I. Čatića o obrazloženju riječi PRIRODAN.

Pokrenimo proces zabrane manipuliranja s riječju prirodan za ono što ne postoji u prirodi i što je rezultat čovjekovog znanja i volje. Ostatak možete pročitati u privitku.

Plastika, osnovni materijal Karima Rashida

Hrvatska je željna istinskih zvijezda. Pa makar i dizajnerskih, poput Karima Rashida. Njegova izložba privući će sigurno brojne posjetitelje, a autor je mišljenja o njezinoj izvrsnoj uklopljenosti u stalni postav Muzeja suvremene umjetnosti.Neka djela Karima Rashida izvrsno bi se uklopila u izložbu plastike i gume. Ostatak možete pročitati u privitku.

Zeleno ispiranje mozga

U Hrvatskom fokusu 5. listopada 2012. izašao je članak prof. dr. sc. Igora Čatića o bioplastici i pamuku. Članak je dostupan u prilogu.

Čemu strah od plastičnih vrećica i Dvanaest mitova o plastičnim vrećicama

Plastični proizvodi su neotrovni, mogu se prikupiti, ponovo upotrijebiti, oporabiti. Mogu se plastični proizvodi pa i vrećice spaliti. Plastika izvrsno gori i pri dobrom vođenju procesa nema pojave štetnih proizvoda izgaranja. Na tu temu su objavljena dva članka 29.05.2012. u Vjesniku Čemu strah od plastičnih vrećica i u Hrvatskom fokusu Dvanaest mitova o plastićnim vrećicama. Članci se nalaze u privitku.

Zašto porez na najekološkije vrećice?

Europski dom, Jurišićeva 1, organizira 13.  lipnja 2012. u 18 sati Tribinu Zašto porez na najekološkije vrećice? Gosti skupa su dr.sc. Igor Čatić, mr.sc. Maja Rujniće-Sokele i Romeo Deša.

Poziv se nalazi u privitku.

U nekim zemljama Europe povućene iz prodaje biorazgradljive vrećice - objavljeno 13.04.2012.

Trgovački lanci Aldi i Rewe povukli su svoje biorazgradive vrećice s kojima su prije napravili veliku promociju nakon što su zeleni napravili pritisak i otkrili da se vrećice ne razgrađuju do kraja u komercijalnom sakupljalištu organskog otpada. Oko 10 % nerecikliranog otpada od biorazgradljivih vrećica ostaje u kompostu. Cijeli prilog pročitajte na internet stranici http://expatgermany.wordpress.com/2012/04/13/rewe-pulls-deceptive-bio-bags-from-shops-the-local/

Besplatne plastične vrećice od početka iduće godine odlaze u povijest

Besplatne plastične vrećice neće biti dostupne kupcima u trgovinama i na tržnicama od početka iduće godine, kada bi trebao stupiti na snagu novi pravilnik kojim Ministarstvo zaštite okoliša i prirode namjerava uvesti 'ekološki porez', to jest naknadu radi odvikavanja potrošača od korištenja tih teško razgradivih plastičnih proizvoda.

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy izjavila je za Hinu da bi se pravilnik o ambalaži i ambalažnom otpadu trebao primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, pošto se prihvati zakon o otpadu. Pravilnikom bi se uvelo i plaćanje naknade na plastične vrećice kojom se želi destimulirati potrošnja građana.

Kome i zašto smetaju plastične vrećice? - Ekologija bez znanja - ekonomija bez prihoda - objavljeno 23.05.2012.

Zamjena plastičnih vrećica njihovim alternativama u Njemačkoj bi za 291% povećala masu ambalaže, za 108% povećala potrošnju energije, za 128% povećala troškove te za 7 puta povećala proizvodnju stakleničkih plinova. 

Nova vlast se zaista brine da ne bi nedostajalo tema za njezine kritičare, ali najnovije najave iz Ministarstva zaštite okoliša čak ni najobjektivnije, ozbiljne analitičare ne mogu ostaviti ravnodušnima. Naime, najavljen namet od dvije kune za korištenje plastičnih vrećica govori o činjenici da su mnogi prijedlozi vlastodržaca bazirani na oskudnom znanju, nekoordinirani i populistički. Razlozi za takav prijedlog su navodno ekološki, iako se radi o progonu proizvoda koji omogućava higijenski uvjerljivo najbolje pakiranje namirnica, a građen je od materijala koji je ekološki najprihvatljiviji od svih poznatih konkurenata.

Tekst je dostupan na internet stranici http://www.dnevno.hr/kolumne/vladimir_ferdelji/ekologija_bez_znanja__ekonomija_bez_prihoda/737816.html

Naplaćivanjem plastičnih vrećica ministrica Holy uništit će 3.000 radnih mjesta u Hrvatskoj - objavljeno 21.05.2012.

Naknada od 2 kune za vrećicu direktno i nepovratno ugrožava opstanak domaće proizvodnje te negativno djeluje na željenu zaštitu okoliša. Alternativne vrećice od papira ili tekstila više opterećuju okoliš od plastičnih.

Naknada na plastične vrećice u iznosu od dvije kune, koju predlaže ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy, ugrozit će poslovanje 50-ak domaćih tvrtki i tri tisuće radnih mjesta, poručili su predstavnici proizvođača plastičnih vrećica.

Opširnije tekst dostupan je na internet stranici http://www.dnevno.hr/vijesti/novac/naplacivanjem_plasticnih_vrecica_ministrica_holy_unistiti_ce_3000_radnih_mjesta_u_hrvatskoj/733804.html

Nije kriva plastika, nego ljudi

Ako je svima jasno da nisu vrećice zagađivač, već ljudi koji ih bacaju u okoliš, uvođenje nameta na vrećice bilo bi kao uvođenje dodatnog poreza na automobile jer u njima mnogi i pogibaju! Ova hajka na vrećice zapravo je predstava u interesu papirnatog i tekstilnog uvoznog lobija, koji je u Hrvatskoj već uništio mnoge industrijske grane", kazao je Vladimir Ferdelji, predsjednik Hrvatske udruge menadžera.

Više u prilogu

Intervju Ministrice Mirele Holy s Kapital Networkom

Dana 21.05.2012. održan je intervju novinara s Kapital Networka s Ministricom Mirelom Holy o uvođenju naknade za plastične vrećice. U nastavku je dio intervju.

Naknada za plastične vrećice u iznosu od 2 kune, koju predlaže ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holly, ugroziti će poslovanje 50-tak domaćih tvrtki i 3 000 radnih mjesta, poručili su predstavnici proizvođača plastičnih vrećica, piše Lider. Naknada direktno i nepovratno ugrožava opstanak domaće proizvodnje, te negativno djeluje na željenu zaštitu okoliša. Alternativne vrećice od papira ili tekstila, više opterećuju okoliš od plastičnih. Važno je istaknuti da su domaći proizvođači opterećeni kreditima koje su iskoristili za modernizaciju pogona. Također treba reći da se sirovina za ove vrećice nabavlja u Hrvatskoj, poručuju iz Udruženja za plastiku i gumu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori. Dodaje se i kako Hrvatska izvozi vrećice, u vrijednosti od 25 milijuna dolara, a uvozi 15 milijuna, te drže da se ovakvom odlukom, potiče uvoz i uništava domaće gospodarstvo. Također, istaknuli su da se plastične vrećice mogu u potpunosti reciklirati i ponovno upotrijebiti. Problem nije u vrećicama, nego u ljudima, tvrde proizvođači.

Intervju objavljen na RTL Televiziji dana 21.5.2012.

Uvođenjem naknade za plastične vrećice bez posla će ostati 3000 radnika, tvrde proizvođači plastičnih vrećica. Pobunili su se protiv uvođenja nameta od dvije kune po plastičnoj vrećici. Tvrde da je to loše za ekonomiju, građane, ali i za okoliš, jer su papirnate vrećice po njima još opasnije.

U nastavku možete pročitati intervju objavljen 21.05.2012. na RTL televiziji.

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): Da bi s tržnice mogli odlaziti s kojom vrećicom manje misle i građani koji podržavaju ideju o ekološkom nametu.

ANKETIRANA: Time bi sigurno ograničili stvar. Mislim da bi trebale se naplaćivati da što prirodnije živimo.

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): Slažu se i prodavači, svaki u danu podjeli po stotinu vrećica.

ANKETIRANA: Bolje da se ukineju, da ih nema. Nek si nosi svak svoj ceker ili platnenu torbu.

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): Proizvođači pak kažu, namet Mirele Holy bit će poguban za hrvatsku ekonomiju. Prosječna obitelj na godinu potroši 500 vrećica umjesto nula. To će ih koštati 1000 kuna pa ih neće kupovati.

ROMEO DEŠA (direktor proizvodnje u tvornici vrećica): Kad se gubi tržište izgubit će se 50 tvrtki dolazi u pitanje i njihova proizvodnja u ovom trenutku, ali dolazi u pitanje 3000 radnih mjesta. Radimo u korist svoje štete. A ne dobivamo nikakve pozitivne ekološke rezultate.

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): Tvrde da plastične vrećice uopće ne zagađuju okoliš i da studije pokazuju kako papirnate kao zamjena nose niz problema, povećanje potrošnje energije za proizvodnju od 108%, proizvodnih troškova za 128%, i obujma otpada za 158%.

IGOR ČATIĆ (Društvo za plastiku i gumu): Papirnate vrećice koje traže 17 puta više vode za svoju proizvodnju.

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): O svemu ministrica Holy nije htjela razgovarati.

MIRELA HOLY (ministrica zaštite okoliša): Neću odgovarat na ništa što nije vezano uz današnji skup, a znači to su obnovljivi izvori energije, niti o plastičnim vrećicama…

MOJIMIRA PASTORČIĆ (novinarka): No uskoro se sastaje s proizvođačima koji će je pokušati uvjeriti da je plastična vrećica za okoliš najbolji izbor.

U IZRADU PRAVILNIKA O GOSPODARENJU PLASTIČNIM VREĆICAMA BIT ĆE UKLJUČENI I PREDSTAVNICI HGK - objavljeno 28.05.2012.

Ministrica zaštite okoliša i prirode dr.sc. Mirela Holy sastala se danas s potpredsjednicom Hrvatske gospodarske komore Vesnom Trnokop Tantom i predstavnicima Udruženja prerađivača plastike i gume HGK te im rekla da će po donošenju Zakona o otpadu kao jedna od zainteresiranih strana biti uključeni u izradu pravilnika kojim će se urediti gospodarenje plastičnim vrećicama.

Na sastanku su predstavnici Udruženja iskazali bojazan zbog najavljenog uvođenja naknade na plastične vrećice, a predstavnici Ministarstva su ih informirali da se u ovom trenutku ne radi na pripremi ovog pravilnika.

Naime, ovaj pravilnik sada nije u vrhu prioriteta Ministarstva s obzirom na činjenicu da obveze koje Republika Hrvatska ima prema EU zahtijevaju prioritetno rješavanje problema s biološkim i građevinskim otpadom te uspostavom sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode će prilikom izrade ovog pravilnika nastaviti s praksom uključivanja svih zainteresiranih strana u izradu svih dokumenata i propisa, a to znači da će pored predstavnika HGK biti uključeni i predstavnici udruga zaštite potrošača, udruga zaštite okoliša i prirode, stručnih institucija te predstavnika regionalne i lokalne samouprave.

Marina Halužan, Glasnogovornica 

Naplata vrećica na ocjeni u Bruxellesu

Na pitanje dokle se došlo s idejom o naplati plastičnih vrećica, ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy odgovorila je da je zakon o otpadu trenutačno na ocjeni u Bruxellesu. Vlada bi za desetak dana trebala dobiti tu ocjenu, a nakon toga ide se u zakonsku proceduru i donošenje odgovarajućeg pravilnika o naplati plastičnih vrećica, rekla je Holy u Gospiću.

Ondje je o projektima zaštite okoliša i zbrinjavanju otpada na području Ličko-senjske županije razgovarala sa županijskim i gradskim čelnicima. Ličko-senjska županija prilično je velika površinom s relativno malim brojem stanovnika pa je zbrinjavanje otpada praktički neisplativo. Prema izmjenama i dopunama Plana gospodarenja otpadom u Hrvatskoj, u toj županiji nije predviđeno uređenje centra za gospodarenje otpadom s obzirom na to da ekonomski razlozi to ne opravdavaju, ali je zato predviđeno da se komunalni otpad koji neće biti obuhvaćen primarnom selekcijom, odvozi u centre za gospodarenje otpadom na područje Zadarske, Karlovačke i Primorsko-goranske županije, rekla je ministrica Holy.

Istaknula je kako nije zadovoljna odlagalištima otpada po općinama i gradovima u toj županiji jer se prije zapravo išlo u krivome smjeru i umjesto da smo imali centre za zbrinjavanje otpada, nastali su deponiji.

 

Zaštita okoliša ne zagađuju plastika i guma nego ljudi koji ih neodgovorno bacaju - objavljeno 29.05.2012.

Plastični proizvodi su neotrovni, mogu se prikupiti, ponovo upotrijebiti, oporabiti. Mogu se plastični proizvodi pa i vrećice spaliti. Plastika izvrsno gori i pri dobrom vođenju procesa nema pojave štetnih proizvoda izgaranja

Igor ČATIĆ

Objavljeno: Vjesnik, 29. 5. 2012.

Ovaj je tekst izravno reagiranje na priopćenje Ministarstva zaštite okoliša od 28. svibnja 2012. objavljeno i u internetskom izdanju Vjesnika.

Tekst je dostupan i na internet stranicama http://www.vjesnik.hr/Article.aspx?ID=C6F8436E-68D5-412C-A877-3063C55415CD

 

Naknada za plastične vrećice - glasajte

Poštovani čitatelji pozivamo vas da posjetite stranicu, glasajte i uključite se u raspravu. U privitku se nalaze objave u raznim medijima.

http://liderpress.hr/fight-club/Naknada-za-plasticne-vrecice/

Također Vas podsjećamo da cijelu seriju stručnih i znanstvenih članaka o plastičnim vrećicama možete naći na web stranicama časopisa Polimeri - Novosti:

- http://www.fsb.unizg.hr/polimeri/index.php?str=9

Mnogo članaka, prezentacija, vijesti iz svijeta, pa i humora možete naći na blogu "Plastično je fantastično"

- http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/

Jesu li plastične vrećice najveća pokora čovječanstva - objavljeno 21.05.2012.

Na konferenciji za medije održane 21. svibnja 2012. godine u HGK prof.dr.sc. Igor Čatić održano je prezentaciju pod nazivom Jesu li plastične vrećice najveća pokora čovječanstva. Prezentaciju možete pročitati u privitku

Proizvođači oštro protiv uvođenja naknade za plastične vrećice - objavljeno 21.05.2012.

Najavljena naknada za korištenje plastičnih vrećica od dvije kune izravno i nepovratno ugrožava opstanak domaće proizvodnje s oko tri tisuće zaposlenih u 50 tvrtki, naglašeno je na današnjoj konferenciji za medije na kojoj su predstavnici Udruženja za plastiku i gumu upozorili na probleme i posljedice koje bi imali uvođenjem naknada za korištenje plastičnih vrećica.

Cijeli tekst dostupan je na internet stranici: http://www.jatrgovac.com/2012/05/proizvodaci-ostro-protiv-uvodenja-naknade-za-plasticne-vrecice/