Login
atlantis_login
sitebuilder_login

AMZ: Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira, 27.9. (ČET) 18 h

Irena Žmak, 24.09.2018. 10:06

Povodom Međunarodnog dana mira, koji se obilježava 21. rujna, Arheološki muzej u Zagrebu poziva na predavanje Oružje i ratovanje u doba kneza Branimira, koje će se održati u četvrtak 27. rujna s početkom u 18 sati, u Velikoj dvorani Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Za vladavine kneza Branimira Hrvatska je Kneževina nedvojbeno bila na svom vrhuncu, što se prije svega očituje u bogatoj materijalnoj ostavštini. Do takvog je položaja došao političkom vještinom, no zasigurno ju je pratila i odgovarajuća vojna snaga. Ipak, sačuvani izvori za taj period ne bilježe niti jednu bitku ili rat koje bi ovaj knez bio vodio. U ovom će predavanju stoga onodobno ratovanje biti ilustrirano kroz primjere iz bliže i dalje okolice. Iz njih saznajemo o strukturi i veličini tadašnjih vojski, o naoružanju i načinima ratovanja. O oružju najbolje govore sami predmeti, brojni arheološki nalazi mačeva, kopalja ili strijela s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske.

 

Irena Žmak FSB zanimljivosti Zavod za materijale Branimirova godina oružje mač koplja strijele ranosrednjovjekovna Hrvatska