Login
atlantis_login
sitebuilder_login

Humans of FSB: Božidar Liščić, akademik

Irena Žmak, 12.06.2017. 14:47

Humans of FSB: Božidar Liščić, akademik

"Moj najstariji unuk je prešao četrdeset, a imam sedmero praunučadi. Pa čujte, njih ima toliko da ih pamtim po broju: Aha, ide broj četiri. Obitelj me vezala za Zagreb, ali sam osim u Hrvatskoj živio u devet zemalja na četiri kontineta. Mogu vam pričati mnogo i opet neću sve stići ispričati. Budući da sam star, iza mene ima više toga. Moj je životopis malo drugačiji nego od ostalih nastavnika jer sam prije dolaska na fakultet bio deset godina u industriji, i to u ozbiljnoj industriji. To je u ono vrijeme bila Prvomajska tvornica alatnih strojeva, čiji sam bio stipendista. Kada sam 1955. počeo, rastao sam kao inženjer pogona, pa šef jednog odjela, pa pomoćnik tehničkog direktora, pa sam kada mi je bilo trideset i dvije godine bio tehnički direktor tvornice koja je zapošljavala 3000 ljudi. Na ovaj fakultet sam došao 1968. godine. Još dok je moja pokojna supruga bila živa, uvijek mi je predbacivala da nemam nikakav hobi, a čovjek se u mirovini mora nečime baviti. Moj je hobi bio usavršavanje moje stručne i znanstvene djelatnosti i to je tako i ostalo. Ujutro kada se probudim i doručkujem, prvo odem na kompjuter vidjeti što ima novoga u quenchingu [op.ur. gašenju], mom području istraživanja. Danas moja odlučivačka moć nije velika, ali u svome području i dalje mogu doprinijeti."

"Ono što me također zadivljuje su digitalne vjetroelektrane. Po jednoj vjetroturbini dobijete već do šest, sedam i osam megavata. Promjer rotora, dakle duljina dvaju lopatica je 150 metara. Razumijete…? Svaka lopatica je dugačka 75 metara! I svaka od tih vjetroturbina ima oko 120 senzora – što na lopaticama, što na glavi rotora, što u generatoru – koji svake sekunde isporučuju desetke tisuća podataka. Tako General Electric prati ne samo jednu nego sve vjetroturbine koje imaju!
Želim Vam da uvijek gledate naprijed. Danas ima stipendija koliko hoćeš, jer kažem vam – meni je jasno da itekako ima mjesta gdje možete vidjeti puno stvari. Imajte samopouzdanja. Ja sam stvarno htio pratiti korak s razvojem u svijetu. Zaista sam i ušao u svjetski vrh svog područja, pri tome govorimo o dvadesetak ljudi iz Japana, Amerike i Europe. Jasno mi je bilo da ću zbog toga najprije morati suziti područje gledanja i biti vrlo discipliniran. Mi ovdje pričamo o četvrtoj industrijskoj revoluciji. Između prve i druge je prošlo 149 godina, između druge i treće je prošlo 55 godina, a između treće i četvrte industrijske revolucije prošlo je 48 godina. Prema tome sve se jako ubrzava. Zato požurite."

Božidar Liščić, akademik