Utorak, 25.02.2020.
04:57:41
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Sveučilište u Zagrebu
Slideshow image
Vi ste ovdje: POČETNA

Zavodske vijesti

Obrana diplomskog rada
24. siječnja 2020. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku je dobio još jednog magistra brodogradnje. Nikola Grden je obranio diplomski rad s temom "PROJEKTIRANJE PODIZNE PREKRETNE RAMPE BRODA ZA PRIJEVOZ AUTOMOBILA " (mentor: J. ANDRIĆ) Čestitamo!!!

događaj
24.01.2020.


ČASOPIS BRODOGRADNJA
Brodogradnja – međunarodni znanstveni recenzirani časopis otvorenog pristupa u digitalnom izdanju Poštovani članovi Uredničkog odbora časopisa Brodogradnja u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, obavještavamo Vas i da je: zaključen 4 broj časopisa Brodogradnja sveščić 70 za rujan 2019. godine. U ovom broju je objavljeno je 4 rada: 3 izvorna znanstvena rada i 1 stručni rad, iz Crne Gore (1), Turske (1), Koreje (1) i Španjolske (1) od 10 autora. U recenzentskom postupku je sudjelovalo 11 eksperata. Stranicu časopisa možete vidjeti na https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ ili na https://hrcak.srce.hr/brodogradnja?lang=hr .

događaj
10.01.2020.


Andrea Farkas, dobitnik nagrade
Odbor za poslijediplomske studije je na 2. redovnoj sjednici održanoj 5. studenoga 2019. odlučio da se Nagrada poslijediplomskog doktorskog studija dodijeli doktorandu Andrei Farkasu obzirom da ispunjava kriterije izvrsnosti te da u prethodnoj kalendarskoj godini ima najveći broj radova objavljenih u časopisima prvog (Q1) i drugog (Q2) kvartila prema bazi Web of science Core Collection (WOS CC). Čestitamo našem kolegi, članu Zavoda, doktorandu Andrei Farkasu!

događaj
11.11.2019.


PRADS 2022
Konferencija PRADS održava se već 42 godine u trogodišnjim intervalima i jedna je od značajnijih i posjećenijih konferencija na području brodogradnje i pomorske tehnike, s naglaskom na brodske i pomorske konstrukcije. Na sjednici stalnog odbora (Standing Committee) odlučeno je da će se konferencija PRADS 2022 održati u Dubrovniku, Hrvatska, u organizaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje (glavni organizator) i Bureau Veritas, Pariz (suorganizator). U narednom periodu doc. dr. sc. N. Vladimir će predsjedavati stalnim odborom konferencije, a Hrvatska će kao zemlja domaćin trajno dobiti jedno mjesto u odboru i nakon konferencije u Dubrovniku (naravno, ukoliko organizacija bude uspješna). Bez obzira na trenutne probleme u domaćoj brodograđevnoj industriji, održavanje konferencije PRADS u Hrvatskoj veliko je priznanje hrvatskoj brodograđevnoj tradiciji i od velike je važnosti za našu znanstvenu i stručnu zajednicu. Uz navedeno, valja istaknuti da je u dobivanju ovog domaćinstva uvelike pomogao zajednički nastup s klasifikacijskim društvom Bureau Veritas (prvenstveno zahvaljujući kolegama Šimi Malenici i Quentinu Derbanne-u).

obavijest
02.10.2019.


Časopis Brodogradnja, 3 broj - sveščić 70 za rujan 2019. godine.
Brodogradnja – međunarodni znanstveni recenzirani časopis, otvorenog pristupa u digitalnom izdanju Poštovani članovi Uredničkog odbora časopisa Brodogradnja u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, obavještavamo Vas i da je: zaključen 3 broj časopisa Brodogradnja sveščić 70 za rujan 2019. godine. U ovom broju je objavljeno je 9 radova: 5 izvorna znanstvena rada, 2 pregledna znanstvena rad i 2 stručna rada iz, Hrvatske (1), Poljske (1), Kine (1), Turske (1), Koreje (2), Egipta (1) i Italije (2) od 30 autora. U recenzentskom postupku je sudjelovalo 24 eksperata. Stranicu časopisa možete vidjeti na https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ ili na https://hrcak.srce.hr/brodogradnja?lang=hr . Stranicu broja možete vidjeti na adresi https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=17606&lang=hr Članci su dostupni i preko Directory of Open Access Journals (DOAJ) https://doaj.org/. Člancima se može pristupiti i preko Digital Object Identifier (DOI) brojeva http://www.doi.org/. Slijedeći broj 4, sveščić 70 je trenutno u pripremi i biti će objavljen u prosincu 2019. Pozivate se da svojim prilozima i prijedlozima doprinosite važnosti i napretku časopisa Brodogradnja. Preporučite časopis svojim kolegama istraživačima u zemlji i inozemstvu. Za prelazak časopisa iz kvartila Q3 u kvartil Q2 trebali bi domaći autori u većoj mjeri pridonijeti svojim visokovrijednim međunarodnim radovima. Za Vas priredili Kalman Ziha, Urednik Nastia Degiuli, Znanstvena urednica Ivana Martic, Izvršna urednica za provjeru plagijarizma Andrea Farkas, Izvršni urednik za baze podataka

01.10.2019.


Obrane završnih radova
26. rujna 2019. obavljeno je porinuće dva bacalaureusa (prvostupnika, Bachelor's Degree) brodogradnje u vijećnici Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku: 1. Filip Abdulaj 2. Ivan Oreč Sretno!!!

događaj
26.09.2019.


Andrea Farkas dobitnik nagrade AMAC-UK Nenad Bićanić
Andrea Farkas, asistent na Katedri za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku, dobitnik je godišnje nagrade za mlade znanstvenike AMAC-UK Nenad Bićanić. Ovu nagradu dodjeljuje Udruga bivših studenata i prijatelja hrvatskih sveučilišta u Velikoj Britaniji (AMAC-UK) mladim znanstvenicima iz Republike Hrvatske za posjet znanstvenim ustanovama u Velikoj Britaniji. Nagrada je dodijeljena za istraživački boravak na University of Strathclyde, Glasgow, UK. Više detalja u privitku: http://amacuk.net/amac-uk-academic-award/ Čestitamo!

obavijest
29.08.2019.


Europski projekt SEAVIEWS - Sector Adaptive Virtual Early Warning System for marine pollution.
U kolovozu je odobren još jedan Europski projekt SEAVIEWS - Sector Adaptive Virtual Early Warning System for marine pollution. https://www.adrioninterreg.eu/index.php/2019/08/02/funded-projects-under-s-o-2-2/#toggle-id-3 Projekt će se financirati iz programa Interreg ADRION u trajanju od 30 mjeseci. Koordinator projekta je National Technical University of Athens (NTUA), a Fakultet strojarstva i brodogradnje je partner. Istraživanja na projektu će, uz postojeće članove Katedre za strojeve i uređaje plovnih objekata, provoditi i istraživači koji će se za tu svrhu zaposliti iz sredstava projekta.

obavijest
16.08.2019.


5. doktorska konferencija FSB&MF
U petak 28.06.2019. održana je 5. doktorska konferencija FSB&MF i 2. zajednička konferencija doktoranada strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Ljubljani, Mariboru i Zagrebu. Na konferenciji su s vrlo istaknutim izlaganjima sudjelovali doktorandi sa Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku: Ivana Martić, Maja Perčić, Antonio Mikulić, Andro Bakica i Marin Palaversa.

događaj
28.06.2019.


Časopis Brodogradnja - scijentometrijski podaci za 2018.
Objavljeni su scijentometrijski podaci za 2018. godinu. Časopis Brodogradnja u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje je prema: Journal Citation Reports® Clarivate Analytics (Web of Science Core Collection) uvršen u kvartil Q3 u kategoriji Marine Engineering s IF=0,968 (petogodišnji IF=0,926). SCImago listi (SCOPUS) uvršen u kvartil Q2 u kategoriji Mechanical Engineering i kvartil Q2 u kategoriji Ocean Engineering sa SJR=0.399, H Index=11, SNIP=0.941. Kalman Žiha - glavni urednik; Nastia Degiuli - znanstvena urednica

obavijest
27.06.2019.


Studenti brodogradnje posjetilil proizvodni pogon tvrtke iCat
U sklopu terenske nastave kolegija Konstrukcija broda 1, studenti 2. godine studija brodogradnja posjetili su iCat, domaću tvrtku za projektiranje i izgradnju energetski učinkovitih te ekološki prihvatljivih brodova. iCat trenutno u svom proizvodnom pogonu na Jankomiru dovršava dva mala putnička katamarana na električni pogon.Pogledajte ostale slike na Facebook stranici FSB-a.

događaj
11.06.2019.


Pivski kup
PIVSKI KUP, najstarije sportsko natjecanje Sveučilišta u Zagrebu održano je po 68. puta u organizaciji Hrvatsko Udruženje Studenata Brodogradnje! Pogledajte kako se zabavljaju FSB brodari na Facebook stranici FSB-a.

08.06.2019.


Studenti brodogradnje posjetili bečki bazen za modelska ispitivanja
U sklopu terenske nastave, studenti brodogradnje posjetili su 7. lipnja 2019. godine bazen za modelska ispitivanja Schiffbautechnische Versuchsanstalt u Beču. Četrnaest studenata, zajedno s nastavnicima Katedre za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku, prisustvovalo je izradi modela broda, ispitivanju modela brodskog vijka u kavitacijskom tunelu i ispitivanju strujanja ispušnih plinova u zračnom tunelu na modelu broda za kružna putovanja. Zahvaljujemo Vedranu Vasiljeviću, dipl. ing. brodogradnje, našem bivšem studentu na srdačnom prijemu i stručnom vodstvu. Skrećemo pozornost kako je i na FSB-u u tijeku opremanje bazena za modelska ispitivanja u sklopu infrastrukturnog projekta ORCHID, a koji će uvelike pridonijeti kvaliteti nastave koja se provodi na studiju brodogradnje. Dovršetak opremanja ovog jedinstvenog sveučilišnog bazena u regiji očekuje se u 2020. godini.

događaj
07.06.2019.


IN MEMORIAM ĐANI DUNDARA
S tugom u srcu prenosimo obavijest o smrti Đanija Dundare 3. lipnja tekuće godine, poštovanog inženjera brodogradnje i projektanta uspješnih brodova iz brodogradilišta Uljanik iz Pule. In memoriam Đaniju Dundari, koji je napisao njegov dugogodišnji kolega i prijatelj Anton Percan, postavljen je na web stranici časopisa Brodogradnja na inicijativu iz brodogradilišta Uljanik. Neka mu je zaslužena slava. Kalman Žiha, urednik i web master Nastia Degiuli, znanstvena urednica

obavijest
03.06.2019.


POZIV NA 68. PIVSKI KUP STUDENATA BRODOGRADNJE
"Pozivamo sve zainteresirane na ovogodišnji 68. pivski kup studenata brodogradnje koji će se održati 8.6., 14:00h, igralište Vrbik na Kninskom trgu. Nadamo se dobrom nogometu i sportskom druženju. Hrvatsko udruženje studenata brodogradnje"

događaj
31.05.2019.


Tribina „Hrvatskog udruženja studenata brodogradnje"
Dragi studenti, s veseljem Vas pozivamo na tribinu „Hrvatskog udruženja studenata brodogradnje“ na kojoj ćemo predstaviti našu udrugu, naše projekte i aktivnosti, te Vas naravno pozvati da nam se pridružite u budućem radu! Očekujemo Vas u velikom broju u B 5, 7.6. s početkom u 10.15 sati. HUSB

događaj
31.05.2019.


Josip Bašić, mag. ing. nav. arch., obrana doktorskog rada
Josip Bašić, mag. ing. nav. arch., obranio je doktorski rad pod naslovom "Razvoj numeričkoga modela opterećenja zalijevanja palube spregom mrežnih i bezmrežnih modela strujanja/ Development of numerical model for green water loading by coupling the mesh based flow models with the meshless models", dana 29. svibnja 2019. godine. Mentorica doktorskog rada je prof.dr.sc. Nastia Degiuli. Čestitamo!

događaj
29.05.2019.


FSB100 lica: Ermina Begović
Ermina Begović je prva žena izabrana u zvanje profesora brodogradnje u Napulju te jedina strankinja koja radi u Zavodu za industrijsko inženjerstvo Sveučilišta Napoli Federico II, drugom najstarijem sveučilištu na svijetu. Diplomirala je brodogradnju na FSB-u, na kojem je 1998. završila i znanstveni magisterij. Dobivši stipendiju za poslijediplomski doktorski studij u Napulju, preselila se na jug Italije, gdje i danas živi. Njezinu priču i sjećanja na dane provedene na FSB-u možete pročitati na FSB100 mrežnim stranicama.

obavijest
28.05.2019.


Poziv na uvodnu konferenciju projekta ESIFIP
Na dan Grada Zagreba u petak 31. svibnja 2019. godine u 11.30h u Velikoj vijećnici bit će održana uvodna konferencija projekta "Edukacijom o strukturnim i investicijskim fondovima do inovacija u poduzetništvu - ESIFIP". Cilj projekta je doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s potrebama i strateškim prioritetima Grada Zagreba. Projekt provodi Fakultet strojarstva i brodogradnje uz partnere Monoceros d.o.o. i Vanado d.o.o. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu 984.369,22 HRK, a voditelj projekta je dr. sc. Ivica Ančić.

događaj
27.05.2019.