Utorak, 21.05.2019.
03:33:48
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Sveučilište u Zagrebu
Slideshow image
Vi ste ovdje: POČETNA

Zavodske vijesti

International Waterbike Regatta 2019
IWR 2019 će se ove godine održati u Hamburgu, od 22.-26.svibnja 2019. Najpoznatije međunarodno studentsko natjecanje, na kojem udruga sudjeluje je International Waterbike Regatta (IWR). Natjecanje okuplja studente 25 tehničkih fakulteta iz Europe, koji dolaze predstaviti svoje brodocikle, i svake godine je u drugoj državi. To je višednevno natjecanje, na kojem se ekipe natječu u brojnim disciplinama. Discipline su osmišljene da dođu do izražaja performanse broda i kondicijska spremnost natjecatelja.

obavijest
01.05.2019.


Predavanje na temu "Project of Large Yacht", Valerio Ruggiero, PhD, Department of Engineering, University of Messina, Italy
Katedra za hidromehaniku plovnih objekata pri Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku poziva vas na niz predavanja na temu "Project of Large Yacht", koja će održati Valerio Ruggiero, PhD, Department of Engineering, University of Messina, Italy. Predavanja će se održati od 6. do 8. svibnja (ponedjeljak, utorak i srijeda) u Plavoj dvorani od 14 do 18 sati.

događaj
29.04.2019.


Brodogradnja – međunarodni znanstveni recenzirani časopis otvorenog pristupa u digitalnom izdanju
Poštovani članovi Uredničkog odbora časopisa Brodogradnja u izdanju Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, izašao je prvi broj časopisa Brodogradnja sveščić 70 za ožujak 2019. godine. U ovom broju je objavljeno je 9 radova: 6 izvorna znanstvena rada i 3 stručna rada iz Alžira (1), Hrvatske (3), Kine (2), Turske (1), Koreje (1) i Taiwana (1) od 25 autora. U recenzentskom postupku je sudjelovao 21 ekspert. Stranicu časopisa možete vidjeti na https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ ili na https://hrcak.srce.hr/brodogradnja?lang=hr . Stranicu broja možete vidjeti na adresi https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=16910&lang=hr. Kalman Ziha, Urednik Nastia Degiuli, Znanstvena urednica Ivana Martic, Izvršna urednica za provjeru plagijarizma Andrea Farkas, Izvršni urednik za baze podataka

03.04.2019.


Krajem ožujka započeo projekt ESIFIP
Krajem ožujka započeo je još jedan FSB projekt, naziva „ESIFIP - Edukacijom o Strukturnim i Investicijskim Fondovima do Inovacija u Poduzetništvu“. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda, ukupne vrijednosti 984.369,22 HRK i traje 30 mjeseci. Projektom se želi doprinijeti povećanju zapošljivosti najranjivijih skupina na tržištu rada kroz pripremu i provedbu inovativnih lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja usklađenih s potrebama i strateškim prioritetima Grada Zagreba. Navedeno će se ostvariti učinkovitom provedbom mjere 1.6. "Strategije razvoja ljudskih potencijala Grada Zagreba 2017. – 2020." koja predviđa uvođenje izbornih predmeta u sustavu visokoškolskog obrazovanja u suradnji s poduzetnicima kako bi polaznici mogli dobiti bolji uvid u zahtjeve budućeg zanimanja uz osiguravanje obostrane podrške. Prijavitelj projekta je FSB, a partneri su mali i srednji poduzetnici iz STEM područja: Monoceros d.o.o. i Vanado d.o.o. Voditelj projekta je dr. sc. Ivica Ančić sa Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku.

01.04.2019.


Obrana diplomskog rada
29. ožujka 2019. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku se obogatio za još jednog magistra brodogradnje: 1. Josip Karačić (mentor: S. Rudan) Sretno!!!

događaj
29.03.2019.


Obrane završnih radova
1. ožujka 2019. obavljeno je porinuće pet bacalaureusa (prvostupnika, Bachelor's Degree) brodogradnje u vijećnici Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku: 1. Davor Piljić 2. Dominik Pribanić 3. Fran Prusec 4. Mislav Štefok 5. Ivan Zeman Sretno!!!

događaj
01.03.2019.


Obrana diplomskog rada
7. prosinca 2018. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku je dobio još jednog magistra brodogradnje. Ante Rosandić je obranio diplomski rad s temom "HIDROELASTIČNI ODZIV ULTRA VELIKOG KONTEJNERSKOG BRODA NOSIVOSTI 19000 TEU PREMA WHISP METODOLOGIJI" (mentor: N. Vladimir) Sretno!!!

događaj
07.12.2018.


Znanstvena radionica Naval Hydro Workshop
U siječnju iduće godine na Fakultetu će se održati dvodnevna međunarodna znanstvena radionica iz područja brodogradnje i pomorske tehnike, s posebnim naglaskom na primjenu numeričkih metoda u brodskoj hidromehanici, pod nazivom Naval Hydro Workshop . Radionica će se održati 28. i 29. siječnja 2019. godine i okupiti će vodeće stručnjake u području računalne dinamike fluida. Organizatori radionice su prof. dr. sc. Hrvoje Jasak i doc. dr. sc. Nikola Vladimir. Pozivamo Vas da sudjelujete na radionici o kojoj više informacija možete naći na https://foam-extend.fsb.hr/naval-hydro-workshop/.

događaj
22.11.2018.


Izv. prof. dr. sc. Smiljko Rudan posjetio estonski bazen za modelska ispitivanja
U okviru Erasmus+ programa stručnog usavršavanja, izv. prof. dr. sc. Smiljko Rudan je u razdoblju od 7. do 13. studenoga 2018., posjetio Small Craft Competence Centar - SCC pri Tehničkom sveučilištu u Tallinnu (Estonija). S obzirom da je na FSB-u u tijeku opremanje bazena za modelska ispitivanja kroz provedbu projekta ORCHID, cilj ovoga putovanja bio je upoznavanje s tehničkim aspektima opremanja i upravljanja bazenom s naglaskom na praktična iskustva estonskih kolega. Naime, 60-metarski estonski bazen posjeduje slične performanse i opremu poput našega, pa se ovom razmjenom iskustava pokušalo smanjiti potencijalne probleme i moguće propuste u provedbi složenog fakultetskog projekta „Opremanje Regionalnog centra za laboratorijska istraživanja u hidromehanici – ORCHID“. Istom prilikom prof. Rudan je za studente SCC-a odnosno Tehničkog sveučilištu u Tallinnu, održao predavanje na temu brodogradnje u Hrvatskoj.

događaj
22.11.2018.


Dodjela godisnje nagrade "Burea Veritas" studentima Brodogradnje
Klasifikacijsko drustvo Bureau Veritas za odabrana Sveucilista diljem svijeta besplatno ustupa svoj software za nekomercijalne svrhe, te samo za neka od tih Sveucilista dodjeljuje godisnju nagradu „BV annual scholarship award“, za najbolje studente. Zahvaljujuci naporima dr. sc. Sime Malenice, i na temelju naseg dogovora, podrzanog od Uprave FSB-a, ove godine nagrada je dodijeljena na svecanoj sjednici prilikom obiljezavanja dana Fakulteta: za najboljeg studenta preddiplomskog studija Ivanu Oreču i za promicanje ugleda Fakulteta, Anti Rosandiću Čestitamo!!

događaj
16.11.2018.


Josip Bašić, dobitnik nagrade
Josip Bašić, mag. ing. nav. arch. dobitnik je nagrade za najboljeg studenta u 2017. godini poslijediplomskog doktorskog studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija. Čestitamo!!

događaj
16.11.2018.


Andrea Farkas prezentacija rada pod naslovom 'Numerical investigation into the interaction of resistance components for series 60 catamaran’
Dana 25. listopada 2018. Andrea Farkas, mag. ing. nav. arch. prezentirao je rad pod naslovom 'Numerical investigation into the interaction of resistance components for series 60 catamaran’ na prvoj u ovoj akademskoj godini Tribini četvrtkom u prostorijama Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu, za koji je nagrađen Godišnjom nagradom Društva sveučilišnih nastavnika i drugih znanstvenika u Zagrebu.

25.10.2018.


NOVI ČASOPIS BRODOGRADNJA
Izašao je treći broj časopisa Brodogradnja, sveščić 69 za rujan 2018. godine u izdanju FSB-a. Stranicu broja možete vidjeti na https://hrcak.srce.hr/index.php?show=toc&id_broj=15838&lang=hr . Stranicu časopisa možete vidjeti na https://www.fsb.unizg.hr/brodogradnja/ ili na https://hrcak.srce.hr/brodogradnja?lang=hr .

05.10.2018.


Otvoreno pismo Stalnog odbora simpozija SORTA: Hrvatskoj je potrebna brodogradnja!
Stalni odbor simpozija SORTA objavio je Otvoreno pismo vezano uz teško stanje brodogradnje i brodarstva u Hrvatskoj. Pismo je 2. listopada 2018. u većoj mjeri prenijela Slobodna Dalmacija u članku pod naslovom „Zatvaranjem brodogradilišta urušio bi se cijeli sustav tvrtki“. Otvoreno pismo snažan je apel brodograđevne struke i industrije poslan Vladi, medijima i cijeloj javnosti, a ključna poruka glasi: Hrvatskoj je potrebna brodogradnja!

događaj
02.10.2018.


23. simpozij Teorija i praksa brodogradnje - SORTA 2018 održan u Splitu
Na splitskom Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje je od 27. do 29. rujna 2018. održan 23. simpozij Teorija i praksa brodogradnje - SORTA 2018, tradicionalno najznačajniji skup brodogradnje i brodarstva u Hrvatskoj. Ovogodišnja SORTA okupila je više od stotinu sudionika, te je održano preko 40 stručnih i znanstvenih izlaganja, zanimljivih gostujućih predavanja međunarodnih stručnjaka i tehničko-komercijalnih prezentacija. Na otvorenju svečanosti prisutne je, pored ostalih, pozdravio novi dekan FSB-a, prof. dr. sc. Dubravko Majetić te novi prodekan prof. dr. sc. Joško Parunov, ujedno i predsjednik Stalnog odbora SORTE.

događaj
26.09.2018.


Obrane završnih radova
25. rujna 2018. godine obavljeno je porinuće tri bacalaureusa (prvostupnika, Bachelor's Degree) brodogradnje u vijećnici Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku: Dominik Bačić, Dino Petrović i Katarina Zadro. Čestitamo!

događaj
24.09.2018.


Polaganje vijenca ispred biste prof. Leopolda Sorte
Povodom nadolazećeg „ 23. Simpozija 'Teorija i praksa brodogradnje' (in memoriam prof. Leopold Sorta) SORTA 2018, članovi Zavoda za brodogradnju i pomorsku tehniku su 21. rujna 2018. položili vijenac ispred biste prof. Leopolda Sorte.

događaj
21.09.2018.


Studenti BRODOGRADNJE - INDUSTRIJSKA PRAKSA
NAŠI STUDENTI NA PRAKSI U BRODOSPLITU !!!

događaj
18.07.2018.


Obrana diplomskih radova
12. srpnja 2018. Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku je dobio 3 nova magistra brodogradnje: 1. Saša Matić (mentor: N. Hadžić) 2. Marko Mikulec (mentor: N. Vladimir) 3. Božidar Šarić (mentor: P. Prebeg) Sretno!!!

događaj
12.07.2018.