Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19
Katalog knjižnice
Produživanje knjiga online
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 22. listopada 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 22. studenoga 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
22. listopada 2021.
Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH) i ove godine organizira svoj središnji događaj, deveti po redu Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska. Konferencija punoga naziva “9. Tjedan Svjetskog saveza mladih Hrvatska: Danas za sutra” okupit će stručnjake iz nekoliko različitih područja koji će od ponedjeljka do četvrtka, u formi okrugloga stola, raspraviti najvažnija pitanja koja su se u hrvatskome društvu nametnula u godini koja teče. Konferenciju će u petak, 29. 10., zaključiti donatorska večer.

Konferenciju će biti moguće pratiti i putem društvenih mreža, na Facebook stranici World Youth Alliance Hrvatska te na YouTube kanalu Svjetski savez mladih Hrvatska.

Više konferenciji možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. listopada 2021.
U četvrtak, 28. listopada 2021. u 13:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Petre Adamović, mag.ing.mech., pod naslovom „Biomehanička studija stabilnosti osteosinteze kod prijeloma vrata bedrene kosti“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Janoš Kodvanj i doc. dr.sc. Srećko Sabalić, Sveučilište u Splitu, Medicinski fakultet. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: petra.adamovic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje danas je bio domaćin posjeta Veleposlanika Države Izrael, gospodina Ilana Mora. Veleposlanik Mor je uz domaćina prof. dr. sc. Bojana Jerbića voditelja Katedre za autonomne sustave i računalnu inteligenciju i voditelja CRTE te prof. dr. sc. Joška Parunova, prodekana za znanstveni rad i suradnju s gospodarstvom, prof. dr. sc. Ivicu Smojvera i dr. sc. Ankicu Kovač obišao Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije – CRTA.
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
19. listopada 2021.
Obavještavaju se studenti koji planiraju braniti završni rad na roku u ožujku 2022. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka (u privitku).

Molbe se predaju u Referadu za završne i diplomske ispite do utorka 2. studenoga 2021. u vremenu od 10 - 12 h. Molba mora obavezno biti potpisana od strane odabranog mentora.

Studenti koji su dobili završni zadatak u ak. god. 2020./2021., a nisu ga stigli obraniti, mogu zadržati istu temu i mentora i za ak. god. 2021./2022. ako to žele. Isto tako, ako ne žele, mogu promijeniti i temu i mentora.
Bez obzira mijenja li se mentor i tema ili ne, mora se ponoviti postupak zadavanja. Dakle potrebno je donijeti molbu.

Molbe nije potrebno urudžbirati.

Studenti koji ne planiraju braniti završni rad u ožujku, nego u rujnu 2022., molbu za zadavanje će moći predati i u travnju 2022. 

Ako student želi odabrati mentora s drugog smjera, mora putem urudžbenog predati obrazloženu molbu (u privitku) koju mu prethodno trebaju potpisati voditelj smjera i predsjednica Središnjeg povjerenstva  prof. dr. sc. Biserka Runje.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. listopada 2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaje za dodjelu državnih stipendija:

 
Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu i sredstvima osiguranim u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4603

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati

 
Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2021./2022. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4604

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
14. listopada 2021.
Obavještavaju se studenti da potvrdu s elektroničkim pečatom mogu preuzeti putem studomata te da ne moraju tražiti potvrde mailom ili dolaskom u Studentsku referadu. U privitku se nalazi odluka i prikaz iz studomata.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
Pozivaju se studenti koji imaju rješenje Hrvatskog olimpijskog odbora o kategorizaciji sportaša da ga do petka, 26. studenoga 2021. dostave u Referadu za završne i diplomske ispite radi potpisivanja ugovora o studiranju.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
AIESEC u Hrvatskoj ovog listopada po prvi puta organizira Business Future in Croatia, konferenciju namijenjenu mladim ljudima i poduzetnicima baziranim u Hrvatskoj. Konferencija će se održati 22. i 23. listopada u prostorijama HUB385-a, ulica Franje Petračića 6.

Konferencija će obuhvatiti brojne renomirane ljude iz različitih sektora koji će svojim iskustvom studentima približiti izazove i prednosti u poduzetništvu. Predavanjima se želi pokazati koje prilike čekaju i kako ih ljudi sami mogu stvoriti da postanu dio poduzetničkog svijeta.

Progrm konferencije i poveznicu za prijavu možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
7. listopada 2021.
Tvrtka LTH Alucast d.o.o. nudi stipendije studentima. Dokumetaciju navedenu u oglasu potrebno je dostaviti do 31. listopada 2021.

Više informacija možete pronaći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. listopada 2021.
Doktorski rad Petre Bonačić Bartolin pod naslovom "Numeričko i eksperimentalno modeliranje biomehaničke potpore prednjoj ukriženoj svezi koljenoga zgloba" (mentori: prof. dr. sc. Janoš Kodvanj i doc. dr. sc. Damir Hudetz) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 27. listopada 2021. godine.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
5. listopada 2021.
U prilogu se nalazi poveznica na snimljeno predavanje kojim se studenti prve godine studija Sveučilišta u Zagrebu upoznaju s uslugama Srca (https://www.srce.unizg.hr/studenti/srce-za-brucose).
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. listopada 2021.
U privitku se nalazi prezentacija s uvodnog sata za brucoše održanog 1. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
4. listopada 2021.
Početkom nove akademske godine ponovno je aktivna stranica "Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19" čija je poveznica vidljiva na web stranici fakulteta. Na njoj je trenutno objavljena procedura prijave  pozitivnog nalaza odnosno samoizolacije, nove upute o provođenju epidemioloških mjera te raspored sjedenja u velikim dvoranama za studente prve godine. Prema potrebi, na ovoj stranici će se objavljivati sve važne informacije vezane za odvijanje nastave u doba pandemije pa pozivamo sve studente i nastavnike da je redovito prate.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
1. listopada 2021.
U privitku se nalazi plan redovnih ispitnih rokova u ak.god. 2021./2022.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
28. rujna 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 24. rujna 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. listopada 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Raspisan je natječaj za Godišnje nagrade za zelenu zgradnju i održivi razvoj.

Nagrade će se dodijeliti u 6 kategorija, od kojih je jedna studentska.

Hrvatski savjet za zelenu gradnju natječaj je raspisao u suradnji s Hrvatskom udrugom proizvođača toplinsko-fasadnih sustava.
Natječaj je otvoren do 31.10.2021., a mogu se prijaviti svi koji su u prethodnom razdoblju doprinijeli zelenoj gradnji i održivom razvoju.
Prijaviti se mogu sve pravne i fizičke osobe iz Hrvatske koje su se od 1. listopada 2019. do datuma završetka natječaja u godini u kojoj se dodjeljuje nagrada istaknule na području zelene gradnje i održivog razvoja.

Prijave će se zaprimati do 31. listopada 2021. 

6. Studentski projekt godine (diplomskih studija) - u ovoj kategoriji svoje razvojne projekte i/ili projektne koncepte i/ili projektne ideje mogu prijaviti fizičke osobe studenti diplomskih studija sa više sastavnica sveučilišta koji su vezani uz zelenu/održivu gradnju i održivi razvoj. U ovu kategoriju spadaju projekti koji su započeli, u tijeku ili završili u 2020. ili 2021. godini:

·        koji su doprinijeli zelenoj/održivoj gradnji i/ili održivom razvoju u Republici Hrvatskoj;
·        koji promoviraju društveno korisno učenje za zelenu gradnju;
·        koji promoviraju interdisciplinarni, multidisciplinarni, holistički i inovativni pristup gradnji;
·        koji su EU, nacionalno, lokalno, regionalno ili privatno financirani;
·        koji su neprofitno ili tržišno orijentirani.

Pravilnik se može preuzeti ovdje: 
https://gbccroatia.org/storage/uploads/editor/zelene-nagrade-pravilnik-2021.pdf

Obrazac za prijavu može se preuzeti ovdje:
https://gbccroatia.org/storage/uploads/editor/2021_zelena-nagrada-obrazac-za-prijavu-final.pdf

Popunjenu i skeniranu dokumentaciju treba poslati na:

HRVATSKI SAVJET ZA ZELENU GRADNJU

Godišnja nagrada za zelenu gradnju i održivi razvoj
Ul. grada Vukovara 274/I
10000 Zagreb
Ili na e-mail adresu: tea.zugaj@gbccroatia.org

Više informacija potražite na poveznici:
https://gbccroatia.org/raspisan-natjecaj-za-godisnje-nagrade-2021/blog/529
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
15. rujna 2021.
Konferencija o budućnosti Europe – rasprava o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti
Panel rasprava sa znanstvenom zajednicom
petak 24. rujna 2021.
14:30 – 16:30
Veza za videokonferenciju: Panel znanstvenici o klimatskoj neutralnosti

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR), Uprava za klimatske aktivnosti, organizira seriju od osam panel rasprava i završnu konferenciju kroz deveti i deseti mjesec na temu tranzicije Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti.

Svrha je uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima za pravednu i učinkovitu tranziciju Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti. Postavlja se pitanje kako znanstvena zajednica može pomoći društvu u ovom procesu i koji su preduvjeti za to!

Na Završnoj konferenciji 27. listopada 2021. predstavnici svakog od Panela (poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, mladi, mediji,  obrazovni sektor, znanstvenici, sindikati, organizacije civilnog društva) predstavit će zaključke i preporuke. Objedinjeni zaključci i preporuke će biti objavljeni na mrežnoj stranici MINGOR-a.

Poziva se znanstvena i akademska zajednica ispuniti anketni upitnik o stavovima i razmišljanjima što će pomoći u vođenju Panel rasprave i izradi zaključaka i preporuka.

Anketa u trajanju od 5 minuta je ovdje a rok za ispunjavanje je 20. rujna 2021.

Ova se događanja održavaju u kontekstu Konferencije o budućnosti Europe što je pokrenula Europska komisija kako bi se čuo glas građana EU-a o izazovima i prioritetima Europe.

Države članice EU-a su donijele Europski propis o klimi, koji postavlja zajednički cilj smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55% do 2030. u odnosu na 1990. godinu i postići klimatsku neutralnost najkasnije do 2050. godine.

Scenariji smanjenja emisije stakleničkih plinova su opisani u Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, koja će zajedno s novim zakonodavstvom usmjeriti razvoj Hrvatske prema drastičnom smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Klimatska ambicija EU-a, koju Hrvatska dijeli, utjecat će na sve segmente društva te je potrebno uspostaviti dijalog u društvu o izazovima i mogućnostima.

Panelisti su:

Dr. sc. Mladen Domazet, Institut za političku ekologiju

Prof. dr. sc. Danijel Jug, Fakultet agrotehničkih znanosti Osijek

Dr. sc. Ivan Guettler, DHMZ

Dr. sc. Jelena Puđak, Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"

Dr. sc. Ivica Vilibić, Institut „Ruđer Bošković“

 
Moderatorica je:

Doc. dr. sc. Ankica Kovač, Fakultet strojarstva i brodogradnje
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
14. rujna 2021.
Osim rangiranja sveučilišta od 2017. godine Šangajska lista također rangira sveučilišta prema znanstvenim područjima (Global Ranking of Academic Subjects - GRAS).
U 2021. godini Sveučilište u Zagrebu zauzima 43. mjesto u kategoriji „Marine/Ocean Engineering“.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/gras/2021/RS0222

Prema Šangajskoj listi (Academic Ranking of World Universities – ARWU) Sveučilište u Zagrebu je u 2019. i 2020. godini rangirano između 401. i 500. mjesta.
Poveznica: https://www.shanghairanking.com/rankings/arwu/2020

Više o Šangojskim listama i rangiranjima na poveznici: https://www.shanghairanking.com/
 Vijesti iz knjižnice
Tamara Krajna
28. svibnja 2021.


Arhiva