Novosti

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Aktualno


Humans of FSB: Davor Vrbos, student

Oduvijek me zanimao dizajn, a pogotovo njegova primjena u automobilskoj industriji. Dizajnerski su najljepši talijanski i britanski automobili zbog spoja modernog i klasičnog dizajna. Sad se time pretežito i bavim, uglavnom industrijskim dizajnom i razvojem proizvoda, jer volim spoj dizajna i strojarstva. Danas potrošači i korisnici ne traže samo da proizvod ispunjava svoju funkciju nego i da ostavi dobar prvi dojam. Općenito, jako volim japanske automobile, jer kod njih je sve logično i s razlogom. Japanci ništa ne stave bez veze, već za svaki dio znaju kako i zašto su ga stavili. Zanima me i struja, više praktični aspekt nego matematika iza toga, pa sam se zato u srednjoj školi upisao na elektrotehniku. Spoj elektrotehnike, strojarstva i dizajna, za mene je to – to! Dosad sam napravio nekoliko svojih vlastitih proizvoda: dron, računalno kućište, ramu za električni bicikl, električnu dasku za surfanje. U zadnje vrijeme radim i s drvom, pa sam izradio ljuljačku i pseću kućicu. Gušt mi je raditi na cijelom procesu razvoja proizvoda, od početka do kraja – da nešto što si ranije nacrtao na računalu, na kraju imaš u ruci. Raditi za stranu tvrtku odnosno „frilensati“ a živjeti u Hrvatskoj najbolja je kombinacija. Htio bih jednoga dana osnovati svoju tvrtku, ali prvo bih se bazirao na nekoj web stranici, ondje nudio svoju uslugu, jer za konkretniju je proizvodnju trenutačno potrebna ipak malo veća investicija. Bavim se i renderiranjem odnosno postavljanjem grafičkih efekata na 3D modele, kao što su teksture, osvjetljenja, okolina itd., na temelju čega se generira digitalna slika. To sam počeo raditi iz dosade, primjerice na 3D modelu Ferrarija. Još u srednjoj, čim bih došao kući s nastave, malo bih crtao na računalu. Prvi nacrtani auto mi je bio Audi TT, a učio sam samostalno pomoću YouTubea. Ubrzo sam skužio da mogu i zarađivati od toga pa sam napravio svoj portfolio, koji sam postavio na internet, gdje sam objavljivao te radove. Zbog toga su mi se javljali ljudi i tvrtke koji nude freelance poslove, uglavnom 3D modeliranje bicikala i slično, i to iz Švicarske, SAD-a, Poljske, pa i iz Hrvatske.

Prošle smo godine kolegica i ja osnovali podtim za dizajn unutar FSB Racing tima. Htjeli smo dignuti to na višu razinu, pogotovo vizualni identitet udruge, te samim time dobiti i na ozbiljnosti. Zato smo propisali grafičke standarde. U tom podtimu najviše radimo za marketing, no osim toga surađujemo i s ostalim podtimovima na web dizajnu i renderiranju, a istovremeno sam i u podtimu za aerodinamiku, gdje radim konstrukcijski dio kao što je FEM analiza, priprema za proizvodnju i slično.
Dolazim iz Vivodine, manjeg mjesta u blizini Ozlja. Vivodina je u vinarskom kraju, pa imamo vinograd, odnosno trsje, a onda ondje treba i raditi… Lijepo je imati svoje vino i voćke. Sve u svemu, to mi je gušt: doći doma iz Zagreba pa malo prestati razmišljati o faksu kad odem u prirodu i nešto radim. Upravo zato je najljepše biti kod kuće, pa od kuće i raditi, samo što za to morate donekle biti imuni na distrakcije.

Davor Vrbos, student

Humans of FSB
  • Podijeli
Ostale vijesti iz kategorije
18. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 
4. ožujka 2024.
Andrija Levanić, 

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica