Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Ėcole de Physique des Houches, eminentan centar za fiziku (Les Houches, francuske Alpe blizu CERNa) - gdje su predavanja držali brojni dobitnici Nobelove nagrade i drugi istaknuti znanstvenici - objavio je na YouTube-u predavanje prof. dr. sc. Zdravka Terzea 'Computational Dynamics of Reduced Coupled Multibody-Fluid System in Lie group Setting', koje je prof. Terze održao kao pozvani keynote predavač na doktorskoj ljetnoj školi 'Joint Structures and Common Foundation of Statistical Physics, Information Geometry and Inference for Learning' u srpnju 2020. godine. Predavanje u trajanju od 60 min. može se vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AnSPDWOSDEY
 Događanja
Stanko Škec
19. siječnja 2021.
Oduvijek maštaš o svom osobnom izumu i zanima te elektrotehnika? Onda je LUMEN Engineering natjecanje za tebe! Radi se o natjecanju u izradi praktičnog idejnog rješenja u području elektrotehnike u organizaciji udruge eSTUDENT. Ovo jedinstveno natjecanje nudi priliku studentima da se okušaju u svijetu inovacija i povežu s poduzećima iz područja elektrotehnike i računarstva, a osim nezaboravnog iskustva, možeš osvojiti i vrijedne nagrade. Teme ovogodišnjeg natjecanja su Ja,robot-napravi komad svog robota i Pomoć u proizvodnji hrane i piće, a nagrade su 15.000,00 kuna za prvo mjesto, za drugo mjesto 10.000,00 kuna te za treće 5.000,00 kuna. Osim glavnih nagrada, studenti koji održe najbolju prezentaciju osvojit će iznos od 1.000,00 kuna.

Prijaviti se možete samostalno ili u timu do 4 člana, broj prijavljenih je neograničen, ali samo sedam rješenja ide u finale. Prijave su otvorene do 2. veljače 2021.

Odvaži se na inovacije i postani dio LUMEN Engineeringa!

LUMEN Engineering jedino je takvo natjecanje u Hrvatskoj i nudi velike mogućnosti za studente kao što su edukativne radionice, predavanja za rad na raznim platformama i s raznim uređajima. Studenti dobivaju priliku pretvoriti svoje teorijsko znanje u praktično, a samim time i zabaviti se te sklopiti nova prijateljstva. Na natjecanje se mogu prijaviti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a to mogu napraviti putem online prijave. Prijave traju do 2. veljače 2021.

Više informacija moguće je pronaći na linku.
 Događanja
Stanko Škec
18. siječnja 2021.
Laboratorij za interakcije ionskih snopova (IRB) traži dva prvostupnika/ice strojarstva i/ili studenta/ice diplomskog studija konstrukcijskog smjera za projektiranje novih ionskih akceleratora te razvoj novih snopova eksperimentalnih linija. Poželjno je iskustvo rada u SolidWorks programskom paketu. Rad u Laboratorij za interakcije ionskih snopova bio bi reguliran SC ugovorom s fleksibilnim radnim vremenom. Molimo sve kandidate da se jave doc. dr. sc. Zvonimiru Tomičeviću (zvonimir.tomicevic@fsb.hr) ili doc. dr. sc. Stanku Škecu (stanko.skec@fsb.hr).
 Karijere
Stanko Škec
18. siječnja 2021.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad u veljači 2021. (planirani datumi obrane su od 22.2. do 26.2.2021.) da je zadnji dan prijave 25. siječnja 2021. Više u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje sudjeluje na projektu "Pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza" - KK.01.2.1.02. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., natječaja "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 17.08.2020. do 17.08.2023. Projekt ukupne vrijednosti 27.955.056,43 HRK uključuje aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Nositelj projekta je tvrtka Končar - Metalne Konstrucije d.d., a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje i tvrtka Agenor automatika d.o.o. Projektom će se razviti pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza i usluga sušenja. Koordinator projekta na Fakultetu je izv. prof. dr. sc. Ivan Stojanović.

Više informacija nalazi se na linku: http://koncar-mk.hr/wp-content/uploads/2020/11/Clanak-IRI_KMK_za-objavu.pdf
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
15. siječnja 2021.
Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Švicarske nacionalne zaklade za znanost (SNSF) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), Hrvatska zaklada za znanost u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Hrvatski znanstvenici u suradnji sa švicarskim znanstvenicima mogu prijavljivati zajedničke projekte na otvoreni natječaj SNSF-a s rokom za dostavu prijedloga 1. travnja 2021. godine. Natječaj se provodi po proceduri vodeće agencije (vodeća agencija je zadužena za provedbu vrednovanja, sukladno svojim uobičajenim internim procedurama). Uvjeti prijave na natječaj hrvatskih znanstvenika jednaki su uvjetima prijave na natječaj Istraživački projekti.

Natječajem „Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti” financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.

Rok za prijavu je 1. travnja 2021. godine do 17:00 sati (CET) – zajednička prijava podnosi se SNSF-u, a prijava hrvatskog istraživača je do 2. travnja 2021. godine do 12:00 sati (CET) u EPP sustav.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
Informativna radionica  za natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti”, rok DOK-2021-02 održati će se u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine s početkom u 11 sati. Zbog epidemiološke situacije radionica će se održati u virtualnom obliku putem platforme Zoom.

Na radionici će predstavnici Zaklade održati prezentaciju o otvorenom natječaju – postupak prijave, uvjeti za prijavitelje itd., nakon čega će sudionici dobiti priliku postavljati pitanja.

Za sudjelovanje na radionici obvezna je prijava putem prijavnog obrasca. Poveznica na radionicu i pravila za sudjelovanje bit će poslana dan uoči radionice samo onim osobama koje su ispunile obrazac.

Sva pitanja u vezi informativne radionice i otvorenog natječaja možete poslati na adresu doktorandi@hrzz.hr .
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
Htjela sam studirati fiziku jer sam mislila da je to super, no dobila sam savjet da ondje ekipa nije za mene s obzirom na moju razinu društvenosti, pa sam se upisala na strojarstvo. Mislim da svi ljudi imaju svoju sudbinu. Da sam otišla na neki drugi faks, primjerice na fiziku, FER, arhitekturu, opet bih se bavila energetikom, samo s drugim faksom. Imaš svoje afinitete i od toga ne možeš pobjeći. Na faksu mi nije bilo baš mučno, već relativno zabavno. Puno sam vremena s ekipom provodila u S-20, imali smo ključ od te učionice. Non-stop smo bili na faksu, kartali belu, pili kavu i učili. Bilo je baš odlično studirati. Reaktivirali smo udrugu Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta, čija sam bila tajnica. Počeli smo i formulu raditi. U početku nas nitko nije „fermao“ ni dva posto. Bilo je to šašavo. S Formulom smo otišli u Englesku. Spavali smo u kampu s drugim ljudima. Auto smo „šarafili“ do zadnjeg trena, no vozio je na stazi i nije se raspao. Bilo je to dosta dobro.
 Život na FSB
Andrija Levanić
14. siječnja 2021.
MIPRO 2021 održat će se od 24. do 28. svibnja 2021. godine u Opatiji, uz tehničko kosponzorstvo IEEE-a. Ovogodišnji slogan skupa je „ICT u obnovljivim energetskim tehnologijama“, a pokrit će različita područja primjene ICT-a, od mikroelektronike, elektronike, podatkovne znanosti, biomedicine, telekomunikacija, preko računala u obrazovanju, inženjerskog obrazovanja do inteligentnih i poslovnih inteligentnih sustava, robotike, digitalne ekonomije, prava i još mnoga druga područja. Ove godine skup daje poseban značaj vodikovoj energiji te je oformljeno novo savjetovanje pod nazivom “Regionalno savjetovanje o vodikovoj energiji - RHEC” koje će se održati po prvi puta. Rok za prijavu sažetaka je ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine.

Radove je moguće prijaviti za 15 različitih savjetovanja i/ili 1 specijalnu sekciju.

Više na www.mipro.hr.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. siječnja 2021.
Dragi studenti,

HUSZ za vas organizira susrete uživo s pilotima različitih kategorija u sklopu projekta "Let's go flying". Inače je praksa da predavač dolazi do vas studenata na fakultet, ali shvatili smo da je puno bolja opcije odvesti vas k pilotu u zrakoplov! Susreti se za sada održavaju online, a pilot se spaja u videokonferenciju direktno iz zrakoplova. Pripremite pitanja koja vas zanimaju jer je velik dio susreta rezerviran upravo za vaša pitanja.

Četvrti susret održava se u utorak 19.1.2021. u 16:00 kada nam se pilot MIG-a 21, pukovnik Zvonimir Milatović javlja iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" u zrakoplovu MIG-21, a sve dodatne informacije nalaze se na facebook stranici HUSZ-a i facebook eventu: https://www.facebook.com/events/4659824697426253/

Za susret se potrebno prijaviti do utorka 19.1.2021. u 14:00, što možete učiniti preko google obrasca: https://forms.gle/eeMYPXg6fojfaBpR8 .

Ako ste se prijavili za bilo koji prošli susret nije potrebno ponovno se prijavljivati već ćete link za spajanje u susret dobiti na isti e-mail kao i prošli put.

Vidimo se u utorak,

Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. siječnja 2021.
Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je neprofitna organizacija koja ima cilj razvoja digitalne i znanstvene pismenosti te tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama i to primarno kroz robotiku i automatizaciju.

Trenutno su u potrazi za osobom na poziciji Maker – Edukator stoga ako želite biti dio najvećeg edukacijskog pokreta u Hrvatskoj i šire, kreativni ste i volite uradi-sam projekte te prenošenje znanja, možete pronaći više informacija o natječaju u privitku.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem svog životopisa na helena.paden@selectio.hr.
 Karijere
Stanko Škec
13. siječnja 2021.
U skladu sa uputom Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Zagrebu odgodilo je raspisivanje natječaja za Erasmus+ studijski boravak. Natječaj je odgođen do objave novog Erasmus+ programskog vodiča.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
Htjela sam studirati fiziku jer sam mislila da je to super, no dobila sam savjet da ondje ekipa nije za mene s obzirom na moju razinu društvenosti, pa sam se upisala na strojarstvo. Mislim da svi ljudi imaju svoju sudbinu. Da sam otišla na neki drugi faks, primjerice na fiziku, FER, arhitekturu, opet bih se bavila energetikom, samo s drugim faksom. Imaš svoje afinitete i od toga ne možeš pobjeći. Na faksu mi nije bilo baš mučno, već relativno zabavno. Puno sam vremena s ekipom provodila u S-20, imali smo ključ od te učionice. Non-stop smo bili na faksu, kartali belu, pili kavu i učili. Bilo je baš odlično studirati. Reaktivirali smo udrugu Hrvatska studentska asocijacija strojarskih fakulteta, čija sam bila tajnica. Počeli smo i formulu raditi. U početku nas nitko nije „fermao“ ni dva posto. Bilo je to šašavo. S Formulom smo otišli u Englesku. Spavali smo u kampu s drugim ljudima. Auto smo „šarafili“ do zadnjeg trena, no vozio je na stazi i nije se raspao. Bilo je to dosta dobro.
 Život na FSB
Andrija Levanić
14. siječnja 2021.
Imala sam četiri godine kada je moj tata odlučio da idemo putovati. „Idemo vidjeti kako ostatak svijeta diše“, rekao je. Prvo smo otišli u Izrael, gdje smo ostali tri godine u Tel Avivu. Zatim smo otputovali u Kijev u Ukrajini. Na igralištu i u parkiću lako sam pronalazila prijatelje jer kad si malen, svi su ti prijatelji. Govorila sam pola engleski, pola hrvatski te komunicirala rukama i nogama. Godina dana u Perthu bila mi je najveći izazov. Australski sustav školovanja potpuno se razlikuje od našega. Nema bilježnica i udžbenika, nego se ocjenjuje interakcija s profesorom. Prisiljen si sudjelovati na nastavi. Nikada neću zaboraviti Božić koji smo proslavili na plaži uz Indijski ocean. Voljela sam putovati jer je za mene to bilo normalno, ja nisam znala za drugačije. Tata je svaku novu destinaciju predstavio kao avanturu te smo sestra, mama i ja uvijek bile jako uzbuđene. Kad tako putuješ, stalno si u stanju pripravnosti jer znaš da nigdje nećeš ostati dugo.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje zahvaljuje se tvrtki Neo Dens d.o.o. (laboratorij Neo Lab) i našem bivšem studentu Marku Živku na donaciji 3D printera (tehnologija fotopolimerizacije) i potrošnog materijala. Oprema će se koristiti za potrebe CADLaba i Katedre za konstruiranje i razvoj proizvoda

Hvala na vrijednoj donaciji i radujemo se budućoj suradnji!
 Novosti
Stanko Škec
8. siječnja 2021.
Naši asistenti Nikola Horvat i Fanika Lukačević (Katedra za konstruiranje i razvoj proizvoda) sudjelovali su na natjecanju EIT Health Innovation Days u sklopu programa razvoja inovacija u zdravstvu Centra za istraživanje, razvoj i transfer tehnologije Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon pobjede na EIT Health Innovation Days Zagreb u organizaciji Sveučilišta u Zagrebu kao EIT Health Huba za Hrvatsku, njihov je interdisciplinarni tim ShiftIT osvojio odlično peto mjesto na EIT Health i-Day Winner's Event 2020 u međunarodnoj konkurenciji 31 tima iz 22 države Europske Unije. Također, svoju su ideju za fitness aplikaciju temeljenu na umjetnoj inteligenciji predstavili na EIT Health Innovation Days demo danu.

Čestitamo im na sjajnom rezultatu!

Dio atmosfere možete pogledati na https://lnkd.in/dq-yqy3.
 Novosti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
U organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti održan je dana 6. studenog 2020. godine okrugli stol u obliku videokonferencije pod nazivom: Elektromobilnost i autonomna vozila. Panelisti su bili: Joško Deur, redoviti profesor FSB-a, Sven Lončarić (FER, Zagreb), Mate Rimac (Rimac Automobili), Dino Novosel (HT), Gordan Kreković (Visage Technologies) i Davor Kovačec (Xylon).

Prof. dr. sc. J. Deur izložio je prezentaciju po nazivom "O upravljanju električnim vozilima, sustavima e-mobilnosti i autonomnim vozilima".

Izlaganja i rasprava na okruglom stolu dali su uvid u stanje i trendove razvoja područja elektromobilnosti i autonomnih vozila u svijetu kao i pogled na stanje područja u nas. Budući da se radi o vrlo aktualnom i interdisciplinarnom području, ovim se skupom željelo potaknuti umrežavanje i suradnja, kako u istraživanjima tako i u razvoju, proizvodnji i primjeni sustava, te ukazati na znanstvene, obrazovne, tehnološke i organizacijske izazove i mogućnosti budućeg djelovanja.

Prezentaciju možete pronaći u privitku.
 Novosti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Ėcole de Physique des Houches, eminentan centar za fiziku (Les Houches, francuske Alpe blizu CERNa) - gdje su predavanja držali brojni dobitnici Nobelove nagrade i drugi istaknuti znanstvenici - objavio je na YouTube-u predavanje prof. dr. sc. Zdravka Terzea 'Computational Dynamics of Reduced Coupled Multibody-Fluid System in Lie group Setting', koje je prof. Terze održao kao pozvani keynote predavač na doktorskoj ljetnoj školi 'Joint Structures and Common Foundation of Statistical Physics, Information Geometry and Inference for Learning' u srpnju 2020. godine. Predavanje u trajanju od 60 min. može se vidjeti na linku: https://www.youtube.com/watch?v=AnSPDWOSDEY
 Događanja
Stanko Škec
19. siječnja 2021.
Oduvijek maštaš o svom osobnom izumu i zanima te elektrotehnika? Onda je LUMEN Engineering natjecanje za tebe! Radi se o natjecanju u izradi praktičnog idejnog rješenja u području elektrotehnike u organizaciji udruge eSTUDENT. Ovo jedinstveno natjecanje nudi priliku studentima da se okušaju u svijetu inovacija i povežu s poduzećima iz područja elektrotehnike i računarstva, a osim nezaboravnog iskustva, možeš osvojiti i vrijedne nagrade. Teme ovogodišnjeg natjecanja su Ja,robot-napravi komad svog robota i Pomoć u proizvodnji hrane i piće, a nagrade su 15.000,00 kuna za prvo mjesto, za drugo mjesto 10.000,00 kuna te za treće 5.000,00 kuna. Osim glavnih nagrada, studenti koji održe najbolju prezentaciju osvojit će iznos od 1.000,00 kuna.

Prijaviti se možete samostalno ili u timu do 4 člana, broj prijavljenih je neograničen, ali samo sedam rješenja ide u finale. Prijave su otvorene do 2. veljače 2021.

Odvaži se na inovacije i postani dio LUMEN Engineeringa!

LUMEN Engineering jedino je takvo natjecanje u Hrvatskoj i nudi velike mogućnosti za studente kao što su edukativne radionice, predavanja za rad na raznim platformama i s raznim uređajima. Studenti dobivaju priliku pretvoriti svoje teorijsko znanje u praktično, a samim time i zabaviti se te sklopiti nova prijateljstva. Na natjecanje se mogu prijaviti svi studenti hrvatskih sveučilišta ili visokoškolskih ustanova, a to mogu napraviti putem online prijave. Prijave traju do 2. veljače 2021.

Više informacija moguće je pronaći na linku.
 Događanja
Stanko Škec
18. siječnja 2021.
Webinar “Stvaranje, zaštita i primjena prava intelektualnog vlasništva u MSP-ovima i na Sveučilištima” održat će se putem ZOOM Video sustava, u četvrtak, 21. siječnja 2021. godine od 10:00-11:45 sati.
 Događanja
Stanko Škec
13. siječnja 2021.
Webinar "Financiranje malih i srednjih poduzeća kroz IRI programe i fondove rizičnog kapitala” održat će se putem ZOOM Video sustava, u utorak, 19. siječnja 2021. godine od 10:00-11:45 sati.
 Događanja
Stanko Škec
13. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje sudjeluje na projektu "Pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza" - KK.01.2.1.02. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., natječaja "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 17.08.2020. do 17.08.2023. Projekt ukupne vrijednosti 27.955.056,43 HRK uključuje aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Nositelj projekta je tvrtka Končar - Metalne Konstrucije d.d., a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje i tvrtka Agenor automatika d.o.o. Projektom će se razviti pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza i usluga sušenja. Koordinator projekta na Fakultetu je izv. prof. dr. sc. Ivan Stojanović.

Više informacija nalazi se na linku: http://koncar-mk.hr/wp-content/uploads/2020/11/Clanak-IRI_KMK_za-objavu.pdf
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
15. siječnja 2021.
Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Švicarske nacionalne zaklade za znanost (SNSF) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), Hrvatska zaklada za znanost u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Hrvatski znanstvenici u suradnji sa švicarskim znanstvenicima mogu prijavljivati zajedničke projekte na otvoreni natječaj SNSF-a s rokom za dostavu prijedloga 1. travnja 2021. godine. Natječaj se provodi po proceduri vodeće agencije (vodeća agencija je zadužena za provedbu vrednovanja, sukladno svojim uobičajenim internim procedurama). Uvjeti prijave na natječaj hrvatskih znanstvenika jednaki su uvjetima prijave na natječaj Istraživački projekti.

Natječajem „Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti” financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.

Rok za prijavu je 1. travnja 2021. godine do 17:00 sati (CET) – zajednička prijava podnosi se SNSF-u, a prijava hrvatskog istraživača je do 2. travnja 2021. godine do 12:00 sati (CET) u EPP sustav.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
Informativna radionica  za natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti”, rok DOK-2021-02 održati će se u četvrtak, 28. siječnja 2021. godine s početkom u 11 sati. Zbog epidemiološke situacije radionica će se održati u virtualnom obliku putem platforme Zoom.

Na radionici će predstavnici Zaklade održati prezentaciju o otvorenom natječaju – postupak prijave, uvjeti za prijavitelje itd., nakon čega će sudionici dobiti priliku postavljati pitanja.

Za sudjelovanje na radionici obvezna je prijava putem prijavnog obrasca. Poveznica na radionicu i pravila za sudjelovanje bit će poslana dan uoči radionice samo onim osobama koje su ispunile obrazac.

Sva pitanja u vezi informativne radionice i otvorenog natječaja možete poslati na adresu doktorandi@hrzz.hr .
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
U skladu sa uputom Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Zagrebu odgodilo je raspisivanje natječaja za Erasmus+ studijski boravak. Natječaj je odgođen do objave novog Erasmus+ programskog vodiča.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
Hrvatska zaklada za znanost objavila je natječaj „Projekt razvoja karijera mladih istraživača – izobrazba novih doktora znanosti“.
Svrha natječaja je stabilno i kontinuirano financiranje razvoja karijera doktoranada. Natječajem je predviđeno financiranje ukupnog troška plaće doktoranda, s primarnim ciljem izrade doktorskog rada i usvajanja znanja o temeljnim postavkama znanstvenog rada i istraživanja.
Rok za prijavu je: 16. veljače 2021. godine zaključno do 13 sati.

Molimo zainteresirane da prije podnošenja prijave na Natječaj obavezno zatraže suglasnost Uprave putem Baze projekata FSB-a. Pod Projektnu dokumentaciju u bazi je uz dokumente propisane Natječajem potrebno priložiti i sljedeće dokumente:
- potpisanu Izjavu o osiguranim sredstvima za plaćanje školarine
- Izjava potpisana od predstojnika Zavoda da će novozaposleni doktorand imati odgovarajući radni prostor
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je prve rezultate Natječaja za akademsku mobilnost u 2021. g. (prvi krug). Više informacija nalazi se na poveznici http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rezultati-natjecaja-za-akademsku-mobilnost-u-2021-godini-prvi-krug/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
21. prosinca 2020.
U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Uspostavni istraživački projekti“ odobrena su dva projektna prijedloga Fakulteta strojarstva i brodogradnje:
- Napredne metode proizvodnje i transporta zelenog vodika - voditeljica projekta doc. dr.sc. Ankica Kovač
- Računalno modeliranje udarnih oštećenja kompozitnih konstrukcija - voditelj projekta doc. dr.sc. Darko Ivančević
Čestitamo!
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
17. prosinca 2020.
Otvoren je natječaj za upis studija na Yokohama National University (YNU), Graduate School of Engineering Science. Rok za prijavu je 15. siječanj 2021. godine. Više informacija o natječaju nalazi se na poveznici: http://www.fse.ynu.ac.jp/english/exam/others/index.html

 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
10. prosinca 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa zakladom „British Scholarship Trust“, pozivaju asistente i stručne suradnike s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima. Rok za predaju prijave na natječaj za stipendiju je 5. ožujka 2021. godine. Sve informacije o natječaju možete pronaći na poveznici ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
10. prosinca 2020.
Otvorene su prijave za dobivanje stipendije na ERASMUS MUNDUS JOINT MASTER DEGREE "SUSTAINABLE SHIP AND SHIPPING -SEAS 4.0". Studij je zamišljen kao dodatni master u trajanju od tri semestra prvenstveno namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike, itd.) iz cijelog svijeta koji žele postići dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz 4.0 Industrije. Glavni partneri uz FSB su: Sveučilište u Napulju, Italija, koordinator projekta; Sveučilište A Coruña, Španjolska; Tehničko sveučilište u Hamburgu, Njemačka.
Stipendija pokriva cjelokupne troškove studija (školarinu, troškove prijevoza, stanovanje, životne troškove). Prvi semestar se provodi u Napulju, drugi u A Coruña, a treći po izboru studenata u jednoj od četiri navedene institucije. Sve informacije možete pronaći na poveznici http://www.master-seas40.unina.it/. Za dodatne informacije slobodno se obratite lokalnom koordinatoru s FSB-a Prof. Jerolimu Andriću jerolim.andric@fsb.hr.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. prosinca 2020.
Otvoren je novi natječaj u sklopu Inovacijskog fonda za male projekte do 7,5 milijuna EUR. Informacije o navedenom pozivu nalaze se na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-2. Natječaj je otvoren do 10. ožujka 2021. godine.
Više o Inovacijskom fondu možete pronaći na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-0
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
4. prosinca 2020.
Sveučilište Xi'an Jiaotong u Kini raspisalo je natječaj za dodjelu poslijediplomskih stipendija. Rok za prijavu je 15. ožujka 2021. godine, više detalja o samom programu dostupno je u privitku i na poveznici http://sie.xjtu.edu.cn/en/index.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
23. studenog 2020.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji planiraju braniti završni rad u veljači 2021. (planirani datumi obrane su od 22.2. do 26.2.2021.) da je zadnji dan prijave 25. siječnja 2021. Više u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. siječnja 2021.
MIPRO 2021 održat će se od 24. do 28. svibnja 2021. godine u Opatiji, uz tehničko kosponzorstvo IEEE-a. Ovogodišnji slogan skupa je „ICT u obnovljivim energetskim tehnologijama“, a pokrit će različita područja primjene ICT-a, od mikroelektronike, elektronike, podatkovne znanosti, biomedicine, telekomunikacija, preko računala u obrazovanju, inženjerskog obrazovanja do inteligentnih i poslovnih inteligentnih sustava, robotike, digitalne ekonomije, prava i još mnoga druga područja. Ove godine skup daje poseban značaj vodikovoj energiji te je oformljeno novo savjetovanje pod nazivom “Regionalno savjetovanje o vodikovoj energiji - RHEC” koje će se održati po prvi puta. Rok za prijavu sažetaka je ponedjeljak, 18. siječnja 2021. godine.

Radove je moguće prijaviti za 15 različitih savjetovanja i/ili 1 specijalnu sekciju.

Više na www.mipro.hr.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. siječnja 2021.
Dragi studenti,

HUSZ za vas organizira susrete uživo s pilotima različitih kategorija u sklopu projekta "Let's go flying". Inače je praksa da predavač dolazi do vas studenata na fakultet, ali shvatili smo da je puno bolja opcije odvesti vas k pilotu u zrakoplov! Susreti se za sada održavaju online, a pilot se spaja u videokonferenciju direktno iz zrakoplova. Pripremite pitanja koja vas zanimaju jer je velik dio susreta rezerviran upravo za vaša pitanja.

Četvrti susret održava se u utorak 19.1.2021. u 16:00 kada nam se pilot MIG-a 21, pukovnik Zvonimir Milatović javlja iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" u zrakoplovu MIG-21, a sve dodatne informacije nalaze se na facebook stranici HUSZ-a i facebook eventu: https://www.facebook.com/events/4659824697426253/

Za susret se potrebno prijaviti do utorka 19.1.2021. u 14:00, što možete učiniti preko google obrasca: https://forms.gle/eeMYPXg6fojfaBpR8 .

Ako ste se prijavili za bilo koji prošli susret nije potrebno ponovno se prijavljivati već ćete link za spajanje u susret dobiti na isti e-mail kao i prošli put.

Vidimo se u utorak,

Hrvatska udruga studenata zrakoplovstva
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. siječnja 2021.
Regionalna konferencija o energiji vodika (RHEC) najnovija je konferencija koja će se održati u okviru MIPRO konvencije u svibnju 2021. u Opatiji.

Cilj RHEC-a je okupiti zajedno stručnjake iz industrije (energetski, ICT, transportni i ostali sektori), znanstvenih institucija, donositelja odluka i investitora s ciljem konstruktivne rasprave o dekarbonizaciji sektora i učinkovitoj regionalnoj energetskoj tranziciji. Pozivamo vas da pošaljete svoje radove kojima ćete predstaviti svoje projekte, ideje, planove i rezultate istraživanja. Sudjelovanjem na RHEC-u imat ćete priliku sudjelovati i u raspravama, okruglom stolu, te dati svoj doprinos zelenoj energetskoj tranziciji. Više informacija dostupno je na poveznici: http://www.mipro.hr/_Events_/tabid/110/language/hr-HR/Default.aspx?event=MIPRO2021.RHEC

RHEC-om predsjedava docentica Ankica Kovač (ankica.kovac@fsb.hr).

Vidimo se!
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
13. siječnja 2021.

Online COOPAthon je virtualni hackathon, odnosno vikend natjecanje s ciljem razvoja ideja koje adresiraju društvene probleme i izazove. Prijaviti se može pojedinačno ili u timu, s idejom ili bez nje.

Prijave su otvorene do 26.01. do 12h a zaprimaju se popunjavanjem prijavnice na https://forms.gle/vrrrRowchtaD3XbK7. Broj mjesta je ograničen.

COOPAthon kreće u petak, 29.01. u 16h, kada će sudionici biti podijeljeni u timove te početi raditi na svojim idejama uz vodstvo mentora. Osim pomoći mentora, timovi će imati priliku pratiti virtualna predavanja iz poduzetničkih vještina. Događaj završava u nedjelju u 16h završnim natjecanjem na kojem će se prezentirati ideje.

Prva tri tima idu dalje na državno natjecanje i osvajaju:

 - Mogućnost sudjelovanja u IN SITU @ STEP RI Playpark šestomjesečnom programu podrške koji je namijenjen pojedincima ili timovima s idejom za pokretanje društveno korisne profitne ili neprofitne priče (udruge ili poduzeća),
 - Sudjelovanje na državnom finalu u svibnju 2021., na kojem se natječete s pobjednicima prvog COOPAthona.

Pobjednički tim na državnom finalu odlazi na studijsko putovanje u Veliku Britaniju u srpnju 2021. te osvaja novčanu nagradu u iznosu od 7.500,00 kn. Drugoplasirani tim osvaja novčanu nagradu u iznosu od 5.000,00 kn, a trećeplasirani tim osvaja novčanu nagradu od 3.500,00 kn.

O najboljim idejama odlučivat će nezavisni stručni žiri. Cijeli događaj će se odvijati u virtualnom okruženju, korištenjem online alata kao što su Zoom i Slack.

Slobodno podjelite informaciju na društvenim mrežama ili putem newslettera – informacije i linkovi se nalaze na našem STEPRI web, FB STEPRI i FB event COOPAthon 2021.

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
12. siječnja 2021.
Ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs, na prijedlog Povjerenstva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti u akademskoj godini 2020./2021., donio je Odluku o dodjeli državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2020./2021. na temelju kvota i rang-lista koje su njezin sastavni dio.

Rang-liste III. kruga dodjele dostupne su na poveznici https://stemstipendije.mzo.hr/.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
11. siječnja 2021.
U utorak, 19. siječnja 2021. u 10:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Petra Škvorca, mag. ing. mech., pod naslovom „Aerodinamička svojstva visokih zgrada s poroznim pročeljem / Aerodynamic characteristics of tall buildings with porous façades“ Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Hrvoje Kozmar.  Javna obrana teme doktorskog rada održat će se on-line putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail:  petar.skvorc@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
11. siječnja 2021.
Pozivaju se studenti zainteresirani za nastavu u međunarodnom okruženju i razvoj novih proizvoda da se prijave na natječaj za upis EGPR kolegija. EGPR je međunarodni kolegij na engleskom jeziku koji se izvodi u suradnji sa sveučilištima u Ljubljani, Beču i Milanu istovremenom videokonferencijskom nastavom te uz sudjelovanje industrijskog partnera. Tijekom kolegija studenti u međunarodnim timovima sudjeluju u razvoju koncepta te konstruiranju globalnog proizvoda za industrijskog partnera. Ovogodišnji industrijski partner je Siemens Mobility Austria GmbH.

Tijekom nastave, od sredine veljače do lipnja 2021. godine, međunarodni, multidisciplinarni timovi studenata će koncipirati, oblikovati i detaljirati tehničko rješenje za navedeni zadatak. Ovogodišnji zadatak je razvoj fleksibilnih elemenata unutrašnjosti vagona podzemne željeznice nove generacije koji će omogućiti prilagodbu ovisno o promjenjivom broju putnika.

Inicijalno će studenti sudjelovati na uvodnoj virtualnoj radionici (22.2.-24.2.2021.) (zbog trenutnih epidemioloških preporuka) te će zatim ostatak semestra raditi u virtualnom okruženju sa studentima s preostala tri ugledna sveučilišta. Tijekom završne radionice, studenti će prezentirati razvijene koncepte te objasniti proces razvijanja koncepta. Prema trenutnom planu kolegija, završna radionica će se održati u prostorima industrijskog partnera Siemens Mobility Austria GmbH (Beč, Austrija), predvidivo u lipnju 2021.

EGPR kolegij upisuje se kao dva izborna tehnička kolegija (EGPR I i EGPR II) svaki s po 4 ECTS-a. Neovisno u kojem semestru formalno upisujete izborne tehničke, kolegij se predaje i izvodi samo u ljetnom semestru kao jedna cjelina.

Studenti motivirani za rad u međunarodnom okruženju i razvoj novih proizvoda mogu se javiti e-mailom na adresu neven.pavkovic@fsb.hr sa sljedećim podacima:
Ime i prezime, JMBAG, smjer studija, godina studiranja, prosjek ocjena, broj stečenih ECTS bodova, e-mail adresa. U predmetu (subject) poruke treba staviti natuknicu „EGPR – prijava“.

Prijave će se primati do 29.01.2021. godine. Broj studenata na kolegiju je ograničen te će se primiti najviše 10 studenata. Svi prijavljeni studenti bit će pozvani na sastanak prije početka nastave (prvi tjedan veljače).

Za daljnje detaljnije informacije možete kontaktirati prof. dr. Nevena Pavkovića (soba 303, III kat južne zgrade, neven.pavkovic@fsb.hr) ili doc. dr. Stanka Škeca (soba 309, III kat južne zgrade, stanko.skec@fsb.hr).

Cijeli kolegij se održava u okviru međunarodnog projekta ELPID zahvaljujući Agenciji za mobilnost i programe EU i ERAMUS+ programima.

Više informacija o EGPR kolegiju te vezanim ERASMUS+ projektima NARIP i ELPID možete pronaći na sljedećim stranicama:          
https://www.cadlab.fsb.hr/nastava/erasmus-plus-projekti/narip
http://narip.lecad.si/
http://www.elpid.org/
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
11. siječnja 2021.
Od ljetnog semestra 2021. na sva tri studija FSB-a nudi se izborni netehnički kolegij “Poslovne kompetencije”, nositeljica je doc. dr. sc. Tea Žakula. Predmet je prilika za sve one koji žele razvijati “meke vještine” (eng. soft skills) učeći od vrhunskih stručnjaka iz poslovnog sektora te ljudi s bogatim međunarodnim iskustvom.

Kolegij će obuhvatiti predavanja i praktičnu nastavu iz tri cjeline: komunikacijske vještine, pregovaračke vještine te vođenje projekata i projektnih timova. Detaljan popis tema dan je u opisu predmeta na ISVU. Razvoj poslovnih kompetencija je nužan korak u obrazovanju inženjera/ki koji će voditi organizacije i surađivati u interdisciplinarnim timovima.

Zbog naglaska predmeta na interaktivnom i praktičnom radu, isti će biti limitiran na 15 studenata diplomskog studija koji će biti odabrani na temelju motivacijskih pisama. Stoga se mole svi studenti diplomskog studija zainteresirani za pohađanje predmeta da svoju prijavu pošalju na mail tzakula@fsb.hr do 29. siječnja 2021. U prijavi molimo da priložite: a) motivacijsko pismo (minimalno 250 riječi), b) podatak o smjeru i godini studija, c) prosjek ocjena preddiplomskog te trenutni prosjek ocjena diplomskog studija. 

Pozvani predavači za ovu godinu su Mario Ančić, Vladimir Bosiljevac, Vladimir Ferdelji, Filip Tremac te Damir Vanđelić. U nastavku su njihove kratke biografije.

                                                                                                                             ***

Mario Ančić karijeru je započeo kao tenisač dosegnuvši ranking sedmog igrača svijeta. Nakon prekida teniske karijere odlazi na sveučilište Columbia u SAD-u, gdje završava postdiplomski studij. Radio je kao investicijski bankar na Wall Streetu, a danas radi u fondu One Equity Partners te je jedan od najzaslužnijih za investiciju u Infobip - prvu hrvatsku tvrtku vrijednosti veće od milijardu dolara.

Vladimir Bosiljevac predaje na sveučilištu Harvard od 2009. gdje je pokrenuo i drži kolegije iz financija o investicijama i akvizicijama, a za koje je dobio brojne nagrade. Osim toga radio je na brojnim projektima u financijskoj industriji u preko sedamdeset zemlja na šest kontinenata. Vladimir je završio diplomski studij na Sveučilištu u Zagrebu, a postdiplomski na Harvardu.

Vladimir Ferdelji je alumnus FSB-a, a 25 godina je bio predsjednik uprave zagrebačke tvrtke Elektro-Kontakt d.d. (danas E.G.O. Elektro-komponente d.o.o). Pod Ferdeljijevim vodstvom je tvrtka s 1500 radnika zadovoljavala 35% svjetskih potreba regulacijskih uređaja za električne štednjake te više od 90% proizvodnje izvozila u EU i SAD. Trenutno je nezavisni zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Filip Tremac je alumnus FSB-a (cum laude), a odnedavno i jednog od najprestižnijih svjetskih MBA programa na London Business School-u. Trenutno je voditelj poslovnih operacija i strategije za Red Ventures u Ujedinjenom Kraljevstvu, a u karijeri je dosad radio za najveću svjetsku konzultantsku kuću McKinsey & Co, Google, te private equity i fondove rizičnog kapitala.

Damir Vanđelić jedan je od najistaknutijih hrvatskih menadžera i alumnus FSB-a (summa cum laude). Vodio je više od 200 važnih projekata u industriji, a od 2004. do 2016. je kao direktor investicija Adris grupe izravno upravljao investicijama ukupne vrijednosti veće od 4 milijarde kuna u 32 sestrinske firme. Trenutno obnaša funkciju ravnatelja Fonda za obnovu Zagreba i okolice od potresa.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Doktorski rad Maje Trstenjak pod naslovom "Model izračuna faktora spremnosti za industriju 4.0 usmjerenoga na projektiranje tehnoloških procesa" (mentor doc. dr. sc. Tihomir Opetuk) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 20. siječnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
4. siječnja 2021.
Doktorski rad Ivane Martić pod naslovom "Razvoj numeričkog modela za procjenu dodatnog otpora broda na valovima" (mentor prof. dr. sc. Nastia Degiuli) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 20. siječnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
21. prosinca 2020.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 18. prosinca 2020. godine u Večernjem listu, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
 Natječaji
Matea Klanac
18. prosinca 2020.
Laboratorij za interakcije ionskih snopova (IRB) traži dva prvostupnika/ice strojarstva i/ili studenta/ice diplomskog studija konstrukcijskog smjera za projektiranje novih ionskih akceleratora te razvoj novih snopova eksperimentalnih linija. Poželjno je iskustvo rada u SolidWorks programskom paketu. Rad u Laboratorij za interakcije ionskih snopova bio bi reguliran SC ugovorom s fleksibilnim radnim vremenom. Molimo sve kandidate da se jave doc. dr. sc. Zvonimiru Tomičeviću (zvonimir.tomicevic@fsb.hr) ili doc. dr. sc. Stanku Škecu (stanko.skec@fsb.hr).
 Karijere
Stanko Škec
18. siječnja 2021.
Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) je neprofitna organizacija koja ima cilj razvoja digitalne i znanstvene pismenosti te tehnoloških i ostalih kompetencija u okviru STEM područja za mlade u Hrvatskoj i drugim zemljama i to primarno kroz robotiku i automatizaciju.

Trenutno su u potrazi za osobom na poziciji Maker – Edukator stoga ako želite biti dio najvećeg edukacijskog pokreta u Hrvatskoj i šire, kreativni ste i volite uradi-sam projekte te prenošenje znanja, možete pronaći više informacija o natječaju u privitku.

Svi zainteresirani mogu se prijaviti slanjem svog životopisa na helena.paden@selectio.hr.
 Karijere
Stanko Škec
13. siječnja 2021.
U poslovnom tjedniku Lider pročitajte intervju s našom docenticom Ankicom Kovač koja je pričala o primjenama i potencijalu vodika, te njegovoj ulozi u zelenoj energetskoj tranziciji. Članak je dostupan na poveznici: https://www.lider.media/poslovna-scena/tehnopolis/hidrogen-nas-svagdasnji-padne-li-sustav-i-sve-se-srusi-spas-nudi-energija-vodika-134608, i u dokumentu tiskanog izdanja.
 Iz medija
Stanko Škec
7. siječnja 2021.
Prof. dr. sc. Joško Deur sudjelovao je 11. prosinca 2020. u emisiji Drag mi je Platon, 1. programa Hrvatskog radija te govorio o temi električnih i autonomnih vozila, a nastavno na prethodno održani okrugli stol HAZU na istu temu. Emisija se može poslušati na ovoj poveznici.
 Iz medija
Stanko Škec
5. siječnja 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102