Posebnim izdanjem stručnog časopisa EGE „FSB100“, svečano je obilježena suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje koja neprekinuto traje već gotovo 30 godina.

Na događaju koji je u Velikoj vijećnici okupio glavne aktere čije su priče i uspjesi godinama punile retke ovog časopisa, sudjelovalo je 50-ak eminentnih predstavnika gospodarstva i znanstvene zajednice.

Skup je moderirao izvršni urednik časopisa EGE, dipl. ing. Boris Labudović, a događaj su uvodno pozdravili dekan FSB-a, prof. dr. sc. Dubravko Majetić, te pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zvonimir Novak koji je tom prilikom izjavio:
„Fakultet strojarstva i brodogradnje oduvijek je bio usredotočen na znanstveno-istraživačke aktivnosti, ali i predvodnik inovativnih proizvoda i ideja, kako u hrvatskom, tako i u svjetskom gospodarstvu. Posebno mi je drago što se Fakultet na natječaju „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga“ koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, pojavljuje kao partner na čak šest projekata ukupne vrijednost gotovo 100 milijuna kuna, kao i što se kroz projekt „Inovacijski vaučeri za MSP-ove“ pojavljuje kao pružatelj usluga kod pet korisnika. Siguran sam da će i financijska sredstva kroz projekte koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s akademskom zajednicom pripremilo, u iznosu od gotovo milijardu kuna, značajno podići razinu ulaganja u istraživanje i razvoj te na taj način Hrvatsku staviti uz bok razvijenih europskih zemalja.“

Posebno izdvajamo inspirativno predavanje alumnija FSB-a, dipl. ing. Damira Vanđelića člana Uprave Adris grupe koji je dao pregled obnašanja dužnosti na brojnim menadžerskim pozicijama u najjačim hrvatskom kompanijama.

Ovim je skupom časopis EGE još jednom potvrdio svoju značajnu ulogu u promicanju tehničkih znanosti i visokog školstva.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
18. listopada 2019.
Bavarske godišnje stipendije za diplomske i poslijediplomske studije u akademskoj godini 2020./2021.

Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa), nudi u akademskoj godini 2020./2021. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za diplomske (master) te poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Moguće je i financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji. Jednogodišnje stipendije mogu se produljiti dva puta do najviše tri godine.

Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2019. godine (datum primitka prijave). Dodatne infomacije dostupne su ovdje. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2020./2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini2020./2021. Prijavu treba poslati u dva primjerka (jedan primjerak s originalnim dokumentima i jedan s preslikama) do 15. studenoga 2019. godine. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Učenici 2. i 3. razreda, tehničari za mehatroniku, iz Katoličkog školskog centra Don Bosco Žepče (BIH) posjetili su FSB u sklopu stručno-studijskog putovanja u Zagreb.
S obzirom da je upravo u tijeku regrutacija novih članova u FSB Racing Team, te je novi električni bolid VULPES izložen u auli Fakulteta, na početku smo ih upoznali s radom ove naše najpoznatije studentske udruge. 

Nakon pozdravnog govora dekana FSB-a, prof. dr. sc. Dubravka Majetića, u organizaciji Povjerenstva za odnose s javnošću, proveli smo ih po CADLabu te im pokazali 3 laboratorija na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava: Laboratorij za automatiku i robotiku, Laboratorij za inteligentne proizvodne sustave te Laboratorij za projektiranje izradbenih i montažnih sustava.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. listopada 2019.
Tessa Uroić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom “Implicitly Coupled Finite Volume Alhorithms/Implicitno spregnuti algoritmi u metodi kontrolnih volumena“ dana 25. listopada 2019. u 11 sati u učionici S-21, južna zgrada FSB-a, Ivana Lučića 5.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. listopada 2019.
Okrugli stol u organizaciji IO Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU-a održat će se 25.10.2019. s početkom u 11:00 u palači HAZU. Namjera je okupiti relevantne sudionike iz gospodarstva, akademske zajednice te ministarstava, kao i druge dionike, kako bi se potakla rasprava i donijele konkretne mjera za unaprjeđenje ovog sektora u RH. Uvodničar i moderator okruglog stola je prof. dr. sc. Ivica Smojver (Zavod za zrakoplovno inženjerstvo FSB-a).

U privitku se nalazi pozivnica kao i detaljan program skupa.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
17. listopada 2019.
Poziv – Interaktivno predavanje za studente – 2019-10-22 – "Čemu služi Faks?"
Pozivamo Vas na interaktivno predavanje: "Čemu služi faks?"
Predavanjem će se obuhvatiti:
 što bi trebalo znati osim onoga što učiš na studiju
 demistificirati (odmaknuti se od) popularno-psihološke pristupe
 uvod u funkcionalistički pristup - omogućiti razumijevanje i primjenu temeljnih koncepata
Mjesto i termin predavanja:
 Studentski centar Zagreb, Savska 25 – Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada
 22.10. (utorak), od 17:00 do 18:30 sati
Predavač: Božidar Nikša Tarabić, mag.psych. (više o predavaču: LINK)
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
17. listopada 2019.
ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Grad Zagreb zovu sve studente, mlade profesionalce - biologe, arhitekte, botaničare, urbaniste, IT-evce, IoT-evce… i entuzijaste! Climathon Zagreb je 12-satni konceptualni hackathon (kao i globalni pokret!) na kojem 25.10. u ZICER-u mapiramo i ozelenjavamo zagrebačke građevine! Vertikalni vrtovi i zeleni krovovi često će se spominjati, fenomenalni mentori i stručnjaci će vas kroz cijeli proces voditi i podržavati, timovi će se formirati na samom eventu te će svakom članu pobjedničkog tima Grad Zagreb dodijeliti vrijedne nagrade.
 
Pojedinci se mogu prijaviti na http://bit.ly/2OMqxlk, a broj mjesta je ograničen. Vidimo se u petak, 25. listopada!
 
Climathon je hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 100 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
17. listopada 2019.
Otvorene su prijave za četvrtu generaciju FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK. Prilika da konačno realizirate onu jednu ideju, pokrenete startup i kasnije možda uspješnu tvrtku. I sve to uz potporu FER-a i vodstva sa startup iskustvom.

Program je otvoren za sve studente Sveučilišta u Zagrebu. Iako će se cijeli program odvijati na FER-u, pozivamo studente svih fakulteta da prijave svoje ideje kako bi nas upoznali s problemima iz područja u kojima oni rade.

Povodom svih promjena u ovogodišnjem programu, 22. listopada u 18:00 sati na FER-u u Sivoj vijećnici će se održati uvodno predavanje na kojem će se predstaviti novo vodstvo programa, objasniti proces prijave za ideje i za timove s projektima, aktivnosti vezane za formiranje timova, struktura i tijek samog programa. Molimo sve zainteresirane da se prijave za uvodno predavanje na https://forms.gle/MXUrmmE716Narp3r5. Prijavite se na https://spock.fer.hr/prijave/ i napravite s nama svoje prve startup korake.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
16. listopada 2019.
Obavještavamo sve zainteresirane studente da su prijave za Program prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana otvorene do 11. studenoga 2019. godine.

Prijaviti se možete putem mrežnih stranica www.stipendienprogramm.org, a ovdje saznajte više o Programu prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana i postupku prijave.

"Kao student našeg fakulteta kroz ovaj sam program u 2018. godini dobio priliku raditi praksu u Augsburgu, u kompaniji German Bionic Systems koja se bavi razvojem aktivnih egzoskeleta za industriju, dakle radi se o robotici na vrlo visokoj razini. Želio bih stoga da što više kolega čuje za Program, dobije istu priliku kao ja te nakon vrijedne prakse postane i konkurentniji na tržištu rada u Hrvatskoj", rekao je Luka Mišković, student smjera Mehatronika i robotika i Alumni mreže Programa stipendija njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana koji također stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja oko Programa (luka.miskovic10@gmail.com).

Program postoji već 16 godina, a studentima i pripravnicima s različitim akademskim pozadinama iz zemalja regije nudi priliku za stjecanje praktičnih iskustava u tvrtkama diljem Njemačke. Program čini važan doprinos regionalnoj pomirbi, jačanju gospodarskih odnosa i stvaranju poslovne mreže mladih stručnjaka s međunarodnim iskustvom.
 Karijere
Petra Škaberna Blažević
15. listopada 2019.
U okviru Interreg projekta ADRION NEORION, u kojem sudjeluje Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku FSB-a, održat će se inovacijska konferencija i seminar jačanja lokalnih kapaciteta kojim se nastoji prenijeti znanja i iskustva te odrediti potrebe i izazove u primjeni zelenih tehnologija u brodogradnji.

Blue-Green Hub Inovacijska konferencija NOVE TEHNOLOGIJE U PLAVOM SEKTORU: „Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji" održat će se u okviru 17. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019., u četvrtak, 17. listopada 2019., s početkom u 9:00 sati u Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva.

NEORION je europski projekt osmišljen za promociju zelenih tehnologija u brodogradnji u jadransko–jonskoj regiji. Krajnji cilj projekta je osnivanje platforme koja bi okupljala zainteresirane subjekte iz područja brodogradnje i pomorstva te pratećih industrija, klasifikacijskih društava, javne uprave i dr.
 Projekti i mobilnost
Petra Škaberna Blažević
15. listopada 2019.
ProQuest One Academic Day - 22. listopada 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu
U ime prorektora za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloša Judaša pozivamo Vas na ProQuest One Academic Day koji zajedno organiziraju Sveučilište u Zagrebu i ProQuest u utorak 22. listopada 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. 
Više o ProQuestu možete naći na poveznici: proquest.com, a registrirati se možete pomoću obrasca za prijavu koji se nalazi na sljedećem linku: https://forms.gle/e3CGBZo6csHah8Hz6 .
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. listopada 2019.
Učenici 2. i 3. razreda, tehničari za mehatroniku, iz Katoličkog školskog centra Don Bosco Žepče (BIH) posjetili su FSB u sklopu stručno-studijskog putovanja u Zagreb.
S obzirom da je upravo u tijeku regrutacija novih članova u FSB Racing Team, te je novi električni bolid VULPES izložen u auli Fakulteta, na početku smo ih upoznali s radom ove naše najpoznatije studentske udruge. 

Nakon pozdravnog govora dekana FSB-a, prof. dr. sc. Dubravka Majetića, u organizaciji Povjerenstva za odnose s javnošću, proveli smo ih po CADLabu te im pokazali 3 laboratorija na Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava: Laboratorij za automatiku i robotiku, Laboratorij za inteligentne proizvodne sustave te Laboratorij za projektiranje izradbenih i montažnih sustava.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. listopada 2019.
Otvorene su prijave za četvrtu generaciju FER-ovog studentskog startup inkubatora SPOCK. Prilika da konačno realizirate onu jednu ideju, pokrenete startup i kasnije možda uspješnu tvrtku. I sve to uz potporu FER-a i vodstva sa startup iskustvom.

Program je otvoren za sve studente Sveučilišta u Zagrebu. Iako će se cijeli program odvijati na FER-u, pozivamo studente svih fakulteta da prijave svoje ideje kako bi nas upoznali s problemima iz područja u kojima oni rade.

Povodom svih promjena u ovogodišnjem programu, 22. listopada u 18:00 sati na FER-u u Sivoj vijećnici će se održati uvodno predavanje na kojem će se predstaviti novo vodstvo programa, objasniti proces prijave za ideje i za timove s projektima, aktivnosti vezane za formiranje timova, struktura i tijek samog programa. Molimo sve zainteresirane da se prijave za uvodno predavanje na https://forms.gle/MXUrmmE716Narp3r5. Prijavite se na https://spock.fer.hr/prijave/ i napravite s nama svoje prve startup korake.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
16. listopada 2019.
Projekt RONNA (RObotska NeuroNAvigacija) odabrana je za donaciju znanstveno-istraživačkih projektima u trinaestom natječajnom ciklusu Zaklade Adris. Danas već četvrta generacija RONNA-e redovito operira u KB Dubrava, a donacija Zaklade Adris omogućit će nadogradnju sustava i razvoj autonomne mobilne platforme opremljene vlastitim pogonom, sustavima prostorne percepcije i upravljanjem temeljenom na principima umjetne inteligencije. Više informacija može se naći na linku.
 Novosti
Stanko Škec
25. rujna 2019.
Želiš probati nešto više od monotonog studiranja i polaganja ispita? Dosta ti je svakodnevnice? Voliš putovanja, upoznavati nove ljude i pritom se ludo zabaviti? Sve to ti pruža naša udruga, a i mnogo više!

BEST (Board of European Students of Technology) je udruga europskih studenata tehničkih i tehnoloških fakulteta u kojoj kroz balans rada i zabave u opuštenoj atmosferi imaš mogućnost stupiti u kontakt s firmama, sudjelovati u organizaciji lokalnih i međunarodnih projekata i pritom puno naučiti, napredovati, a i putovati. Ukoliko si zainteresiran/na za rad naše udruge slobodno nam se pridruži na sastancima koji se održavaju četvrtkom u 20 h, a nalazimo se ispred FER-a. Za više informacija posjeti nas na https://best.hr/ ili nas potraži na instagramu i facebook-u.
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
23. rujna 2019.
Veleposlanica Japana, Nj. E. Misako Kaji, dekan FSB-a prof. Dubravko Majetić i direktor Toyota Hrvatska Krešimir Bago danas su ispratili naš H2 tim koji kreće u avanturu “Croatia Mirai Challenge”!

FSB docentica Ankica Đukić, hrvatski vozač automobilskih rallyja Juraj Šebalj i reporter Auto kluba Vedran Flajnik odvozit će H2 rutu: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels u Toyoti Mirai, prvom komercijalnom automobilu na vodik!
Sretno!
 Novosti
Petra Škaberna Blažević
18. rujna 2019.
U sklopu 100-te obljetnice FSB-a pripremamo kratki, zabavni video o životu na FSB-u, a koji će biti premijerno prikazan na Balu strojara, 08. 11. 2019. u hotelu Esplanade. Pozivaju se svi studenti, alumni i zaposlenici FSB-a koji žele sudjelovati da se jave docentici Tei Žakula na tzakula@fsb.hr. Od svih sudionika tražit će se da vlastitim mobitelom ili kamerom snime vrlo kratki video kao odgovor na jedno ili više postavljenih pitanja (prema osobnom izboru). Od prikupljenih materijala će se napraviti selekcija za konačni video. Primjer pitanja: Kako bi nekome u tri riječi opisao/la naš fakultet? Najzabavnija uspomena s faksa? Najbitnija stvar koju si naučio/la na FSB-u?
 Novosti
Stanko Škec
13. rujna 2019.
Posebnim izdanjem stručnog časopisa EGE „FSB100“, svečano je obilježena suradnja s Fakultetom strojarstva i brodogradnje koja neprekinuto traje već gotovo 30 godina.

Na događaju koji je u Velikoj vijećnici okupio glavne aktere čije su priče i uspjesi godinama punile retke ovog časopisa, sudjelovalo je 50-ak eminentnih predstavnika gospodarstva i znanstvene zajednice.

Skup je moderirao izvršni urednik časopisa EGE, dipl. ing. Boris Labudović, a događaj su uvodno pozdravili dekan FSB-a, prof. dr. sc. Dubravko Majetić, te pomoćnik ministra Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Zvonimir Novak koji je tom prilikom izjavio:
„Fakultet strojarstva i brodogradnje oduvijek je bio usredotočen na znanstveno-istraživačke aktivnosti, ali i predvodnik inovativnih proizvoda i ideja, kako u hrvatskom, tako i u svjetskom gospodarstvu. Posebno mi je drago što se Fakultet na natječaju „Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga“ koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja, pojavljuje kao partner na čak šest projekata ukupne vrijednost gotovo 100 milijuna kuna, kao i što se kroz projekt „Inovacijski vaučeri za MSP-ove“ pojavljuje kao pružatelj usluga kod pet korisnika. Siguran sam da će i financijska sredstva kroz projekte koje je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suradnji s akademskom zajednicom pripremilo, u iznosu od gotovo milijardu kuna, značajno podići razinu ulaganja u istraživanje i razvoj te na taj način Hrvatsku staviti uz bok razvijenih europskih zemalja.“

Posebno izdvajamo inspirativno predavanje alumnija FSB-a, dipl. ing. Damira Vanđelića člana Uprave Adris grupe koji je dao pregled obnašanja dužnosti na brojnim menadžerskim pozicijama u najjačim hrvatskom kompanijama.

Ovim je skupom časopis EGE još jednom potvrdio svoju značajnu ulogu u promicanju tehničkih znanosti i visokog školstva.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
18. listopada 2019.
Okrugli stol u organizaciji IO Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU-a održat će se 25.10.2019. s početkom u 11:00 u palači HAZU. Namjera je okupiti relevantne sudionike iz gospodarstva, akademske zajednice te ministarstava, kao i druge dionike, kako bi se potakla rasprava i donijele konkretne mjera za unaprjeđenje ovog sektora u RH. Uvodničar i moderator okruglog stola je prof. dr. sc. Ivica Smojver (Zavod za zrakoplovno inženjerstvo FSB-a).

U privitku se nalazi pozivnica kao i detaljan program skupa.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
17. listopada 2019.
ZICER – Zagrebački inovacijski centar i Grad Zagreb zovu sve studente, mlade profesionalce - biologe, arhitekte, botaničare, urbaniste, IT-evce, IoT-evce… i entuzijaste! Climathon Zagreb je 12-satni konceptualni hackathon (kao i globalni pokret!) na kojem 25.10. u ZICER-u mapiramo i ozelenjavamo zagrebačke građevine! Vertikalni vrtovi i zeleni krovovi često će se spominjati, fenomenalni mentori i stručnjaci će vas kroz cijeli proces voditi i podržavati, timovi će se formirati na samom eventu te će svakom članu pobjedničkog tima Grad Zagreb dodijeliti vrijedne nagrade.
 
Pojedinci se mogu prijaviti na http://bit.ly/2OMqxlk, a broj mjesta je ograničen. Vidimo se u petak, 25. listopada!
 
Climathon je hackathon i globalni pokret Europskog instituta za inovacije i tehnologiju kojim svake godine tisuće mladih ljudi u više od 100 svjetskih gradova simultano kreiraju rješenja za klimatske izazove današnjice.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
17. listopada 2019.
Pozivamo vas na 27. Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje koji će se održati u subotu 12. listopada 2019. godine na regatnoj stazi Jarun s početkom u 12.00 sati.

Veslački susret osmeraca studenata strojarstva i brodogradnje Hrvatske je akademska sportska priredba koja teži poticati i promicati veslanje kao akademski sport. Susret priređuje Fakultet strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i Sportsko društvo FSB-a 'Omega'' u organizaciji Veslačkog saveza Grada Zagreba i HAVK Mladost.

Prijavnica za sudjelovanje na regati nalazi se u privitku.

Pokrovitelji ovogodišnje regate su ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak, rektor Sveučilišta i Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras te predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Drago Prgomet.

Pozivamo vas da kao sudionici regate ili gosti na tribinama uveličate ovaj događaj!
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
3. listopada 2019.
Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na Međunarodnu konferenciju MTECH koja će se održati u Valamar Collection Isabella Island Resort-u u Poreču, od 9. do 12. listopada 2019. godine, u organizaciji Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI), Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa) i Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP).

Program konferencije i više informacija o događaju možete naći na https://mtech.com.hr/?page_id=230.

Vjerujemo da ćete među radovima, posterima, radionicama, pozvanim predavačima te izložbi naći Vama zanimljive i korisne sadržaje. Radujemo se ponovnom okupljanju na MTECH-u!
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
2. listopada 2019.
Konferencija pod nazivom „OBRAZOVANJE 4.0 - škola po mjeri industrije“ održat će se 10. i 11. listopada 2019. u Velikoj vijećnici FSB-a s početkom u 9.00 sati. Program konferencije kao i više informacija o samom događaju možete pronaći ovdje.

CADCAM Grupa je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje pokrenula inicijativu "Obrazovanje 4.0 škola po mjeri industrije" kako bi dala doprinos u okviru svojih kompetencija širim društvenim inicijativama za unaprjeđenje obrazovanja, sprečavanju iseljavanja mladih ljudi i njihovu bolju pripremu za potrebe modernog tržišta rada.

Izazove s kojima se u tom segmentu susreću predstavit će vodeće industrije u Hrvatskoj poput: Rimac automobili, Končar, AD plastik i drugi. Pored toga, s predstavnicima industrije sučelit će se vodeći fakulteti, obrazovne ustanove i srednje škole (FSB, FOI, FER, Algebra, PWC Akademija, Swiss School of Business Management) koje će predstaviti svoje aktivnosti kojima žele učenike i studente pripremiti za posao sutrašnjice.

Kotizacija za konferenciju je besplatna, no prijava je obavezna.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
30. rujna 2019.
Uoči početka nastave u ak. god. 2019./20. održan je uvodni sat za brucoše Fakulteta strojarstva i brodogradnje koji su do zadnjeg mjesta ispunili A dvoranu.

Njih više od 400 tom je prilikom uvodno pozdravio FSB dekan, prof. dr. sc. Dubravko Majetić dok je ostatak događaja vodio prodekan za nastavu prof. dr. sc. Goran Đukić. Brucošima su se predstavili i voditelji sva tri studija koji se provode na FSB-u. U ime studija Strojarstva pozdravio ih je prof. dr. sc. Damir Semenski, u ime studija Zrakoplovstvo prof. dr. sc. Zdravko Terze, a u ime studija Brodogradnja prof. dr. sc. Vedran Slapničar.

Voditelji studija studentima su poslali poruke ohrabrenja povodom početka studiranja na FSB-u. Prof. Semenski nazvao je naše studente herojima, dok je prof. Terze istaknuo da nastavnici FSB-a studentima pružaju svjetsku naobrazbu koju treba znati iskoristiti. Prof. Slapničar istaknuo je važnost umrežavanja već tijekom studiranja, te pozvao studente da svakako iskoriste program mobilnosti Erasmus+.

FSB je u akademskoj godini 2019./20. upisalo 510 brucoša čime je do zadnjeg mjesta popunjena upisna kvota.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
27. rujna 2019.
Znanstvena radionica „Svemirske tehnologije u RH - istraživački i gospodarski potencijal“ danas se održala na Fakultetu strojarstva i brodogradnje i okupila stotinjak sudionika iz gospodarstva i znanstvene zajednice. 

Radionica je realizirana u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe EU, a pod pokroviteljstvom Hrvatske gospodarske komore i  Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Dodatne informacije možete pronaći na web stranicama događaja https://www.fsb.unizg.hr/aero/svemirteh/, a posebnu pozornost skrećemo na dvije prezentacije koje su tamo dostupne na temu EU programa Obzor 2020 za područje Svemir gdje se najavljuje posljednji skup poziva za Obzor 2020 koji će biti objavljen 5. studenoga 2019. (zatvaranje poziva 5. ožujka 2020.). Ukupni proračun poziva iznosi 124,5 milijuna EUR.

Priopćenje za medije preuzmite u prilogu.
 Događanja
Petra Škaberna Blažević
19. rujna 2019.
Bavarske godišnje stipendije za diplomske i poslijediplomske studije u akademskoj godini 2020./2021.

Bavarski visokoškolski centar za srednju, istočnu i jugoistočnu Europu (BAYHOST - Bayerisches Hochschulzentrum für Mittel-, Ost- und Südosteuropa), nudi u akademskoj godini 2020./2021. kandidatima iz Hrvatske godišnje stipendije za diplomske (master) te poslijediplomske ili doktorske studije na bavarskim visokim učilištima. Moguće je i financiranje jednogodišnjega studijskog boravka u Bavarskoj kao dijela doktorskoga studija u matičnoj zemlji. Jednogodišnje stipendije mogu se produljiti dva puta do najviše tri godine.

Rok za podnošenje prve prijave na adresu BAYHOST-a je 1. prosinca 2019. godine (datum primitka prijave). Dodatne infomacije dostupne su ovdje. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
Stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini 2020./2021.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji s Veleposlanstvom Švicarske Konfederacije u Republici Hrvatskoj, objavljuju natječaj za jednogodišnje stipendije Švicarske Konfederacije u akademskoj godini2020./2021. Prijavu treba poslati u dva primjerka (jedan primjerak s originalnim dokumentima i jedan s preslikama) do 15. studenoga 2019. godine. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
18. listopada 2019.
U okviru Interreg projekta ADRION NEORION, u kojem sudjeluje Zavod za brodogradnju i pomorsku tehniku FSB-a, održat će se inovacijska konferencija i seminar jačanja lokalnih kapaciteta kojim se nastoji prenijeti znanja i iskustva te odrediti potrebe i izazove u primjeni zelenih tehnologija u brodogradnji.

Blue-Green Hub Inovacijska konferencija NOVE TEHNOLOGIJE U PLAVOM SEKTORU: „Zelene inovacije u hrvatskoj brodogradnji" održat će se u okviru 17. Međunarodne izložbe inovacija ARCA 2019., u četvrtak, 17. listopada 2019., s početkom u 9:00 sati u Ministarstvu gospodarstva i poduzetništva.

NEORION je europski projekt osmišljen za promociju zelenih tehnologija u brodogradnji u jadransko–jonskoj regiji. Krajnji cilj projekta je osnivanje platforme koja bi okupljala zainteresirane subjekte iz područja brodogradnje i pomorstva te pratećih industrija, klasifikacijskih društava, javne uprave i dr.
 Projekti i mobilnost
Petra Škaberna Blažević
15. listopada 2019.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je Natječaj za akademsku mobilnost u 2020. godini. Više  informacija možete pronaći u privitku. Rok za prijavu je 6. studenoga 2019. godine. Prijave se podnose na online obrascu te se zajedno s ostalom natječajnom dokumentacijom dostavljaju elektorničkim putem (u PDF formatu, jedan dokument) na e-mail adresu: ivana.bezmalinovic@fsb.hr

 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
11. listopada 2019.

U okviru EIT HEALTH projekta prvi puta na našem Sveučilištu organizira se EIT HEALTH INNOVATION DAY, jednodnevni program razvoja inovacija. Program se provodi u istom periodu na 31 EIT HEALTH partnerskoj lokaciji u Europi, čime se i naše Sveučilište uključuje u društvo najboljih europskih sveučilišta (Oxford University, Imperial College London, Sorbonne University etc.), s ciljem promocije inovacije u području zdravlja, zdravstvene skrbi i zdravstvenog sustava studentskoj populaciji.

Više informacija nalazi se na poveznici : http://cirtt.unizg.hr/open-call/prvi-eit-health-innovation-day-za-studente-sveucilista-u-zagrebu/.

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
Best of South-East je program stipendiranja pokrenut od strane Steiermärkische Sparkasse u suradnji sa Sveučilištem  Montanuniversitaet Leoben (MUL). Kao program edukacije i obrazovanja namijenjen je studentima iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije. Rok za prijavu je 16. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.
Interreg V-A Italija – Hrvatska 2014. – 2020. 2. Poziv na dostavu projektnih prijedloga (Strateški poziv)

Drugi poziv za dostavu projektnih prijedloga otvoren je za financiranje strateških projekata u okviru 4 prioritetne osi te u okviru 11 unaprijed definiranih strateških tema.

Poziv na dostavu projektnih prijedloga biti će otvoren do 15. studenoga 2019. godine do 12:00 (CET), a prijave moraju biti dostavljene elektronski putem sustava SIU 2014-2020., isključivo na engleskom jeziku. 

NAPOMENA: Fakultet strojarstva i brodogradnje u sklopu ovog poziva može sudjelovati samo kao pridruženi partner. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
10. listopada 2019.

Agencija za znanost i visoko obrazovanje  (AZVO) poziva Vas na sudjelovanje na drugom seminaru u sklopu ciklusa na temu internacionalizacija pod nazivom Savezi „europskih sveučilišta“ i razvoj združenih studija koji će se održati u srijedu, 30. listopada 2019. godine na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Svetošimunska cesta 25konferencijska dvorana - mali amfiteatar. U privitku se nalazi preliminarni program.

Svoje sudjelovanje možete registrirati do 25. listopada 2019. putem sljedećeg obrasca. 

 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
1. listopada 2019.
University College Dublin otvorilo je dvije PhD pozicije. Rok za prijavu je 1. prosinca 2019. godine. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
25. rujna 2019.
NATJEČAJ Erasmus+ KA107 za mobilnost osoblja, 02.12.2019. - 31.03.2021. - PARTNERSKE ZEMLJE
 Projekti i mobilnost
Tea Budimir Bekan
25. rujna 2019.
Tessa Uroić, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom “Implicitly Coupled Finite Volume Alhorithms/Implicitno spregnuti algoritmi u metodi kontrolnih volumena“ dana 25. listopada 2019. u 11 sati u učionici S-21, južna zgrada FSB-a, Ivana Lučića 5.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
18. listopada 2019.
Poziv – Interaktivno predavanje za studente – 2019-10-22 – "Čemu služi Faks?"
Pozivamo Vas na interaktivno predavanje: "Čemu služi faks?"
Predavanjem će se obuhvatiti:
 što bi trebalo znati osim onoga što učiš na studiju
 demistificirati (odmaknuti se od) popularno-psihološke pristupe
 uvod u funkcionalistički pristup - omogućiti razumijevanje i primjenu temeljnih koncepata
Mjesto i termin predavanja:
 Studentski centar Zagreb, Savska 25 – Stablo znanja - 1. kat, glavna zgrada
 22.10. (utorak), od 17:00 do 18:30 sati
Predavač: Božidar Nikša Tarabić, mag.psych. (više o predavaču: LINK)
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
17. listopada 2019.
ProQuest One Academic Day - 22. listopada 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu
U ime prorektora za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju prof. dr. sc. Miloša Judaša pozivamo Vas na ProQuest One Academic Day koji zajedno organiziraju Sveučilište u Zagrebu i ProQuest u utorak 22. listopada 2019. u auli Sveučilišta u Zagrebu, Trg Republike Hrvatske 14. 
Više o ProQuestu možete naći na poveznici: proquest.com, a registrirati se možete pomoću obrasca za prijavu koji se nalazi na sljedećem linku: https://forms.gle/e3CGBZo6csHah8Hz6 .
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
14. listopada 2019.
Završni specijalistički rad Monike Pižeta pod naslovom "Procjena zamora zavarene konstrukcije hidrogeneratora" (mentor prof. dr. sc. Zdenko Tonković) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 30. listopada 2019. god.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
11. listopada 2019.
Doktorski rad Davora Kolara pod naslovom "Model rane procjene kvarova rotacijske opreme primjenom dubokog strojnog učenja" (mentor prof.dr.sc. Dragutin Lisjak) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 30. listopada 2019. god.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
9. listopada 2019.

Poštovani doktorandi,

Pozivamo Vas da se prijavite na natječaj za Kompetitivne fondove doktorskog studija prema Odluci koja se može naći na poveznici.

Prijave su otvorene za fondove „Eksperimentalna istraživanja“, „Školarine“ i  „Mobilnost“ te će se o njima odlučivati  na sjednici Odbora za poslijediplomske studije u studenome 2019. 

Podsjećamo da je natječaj za fond „Konferencije“ otvoren kontinuirano za svaku sjednicu Odbora.

Molim da za natječaj pripremite svu potrebnu dokumentaciju i predate je u Referadu za poslijediplomski studij, najkasnije do roka za dostavu dokumenata za sjednice Odbora koji možete naći na poveznici.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
9. listopada 2019.

I ove akademske godine dodjeljuje se Nagrada poslijediplomskog doktorskog studija za najboljeg studenta studija Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija.  Navedena nagrada dodjeljuje se na svečanoj sjednici prigodom proslave Dana fakulteta, a sastoji se od pisanog priznanja i novčanog dijela.

Kriteriji za odabir najboljeg studenta poslijediplomskog doktorskog studija navedeni su u Odluci dekana.

Popis znanstvenih radova unosit će se u obrazac (u privitku) te on mora biti ovjeren od djelatnika knjižnice radi vjerodostojnosti navedenih podataka.

Na temelju prikupljenih prijava složit će se rang lista te će Odbor za  poslijediplomske studije predložiti kandidata za nagradu.

Svi doktorandi koji udovoljavaju navedenim kriterijima mogu se prijaviti na Natječaj do 25. listopada 2019.  dostavom ovjerenog obrasca u Referadu za poslijediplomske studije.

 FSB Obavijesti
Izidora Herold
11. rujna 2019.
I ove godine Klimaoprema d.d. nagrađuje redovne studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. rujna 2019.
Pristup Springerovoj Engineering kolekciji e-knjigaFakultet je platio pristup e-knjigama izdavača Springer, kolekcija Engineering iz 2018.

Popis naslova u prilogu. Pristup je reguliran IP rasponom Fakulteta. 

 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
28. veljače 2019.
Obavještavamo sve zainteresirane studente da su prijave za Program prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana otvorene do 11. studenoga 2019. godine.

Prijaviti se možete putem mrežnih stranica www.stipendienprogramm.org, a ovdje saznajte više o Programu prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana i postupku prijave.

"Kao student našeg fakulteta kroz ovaj sam program u 2018. godini dobio priliku raditi praksu u Augsburgu, u kompaniji German Bionic Systems koja se bavi razvojem aktivnih egzoskeleta za industriju, dakle radi se o robotici na vrlo visokoj razini. Želio bih stoga da što više kolega čuje za Program, dobije istu priliku kao ja te nakon vrijedne prakse postane i konkurentniji na tržištu rada u Hrvatskoj", rekao je Luka Mišković, student smjera Mehatronika i robotika i Alumni mreže Programa stipendija njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana koji također stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja oko Programa (luka.miskovic10@gmail.com).

Program postoji već 16 godina, a studentima i pripravnicima s različitim akademskim pozadinama iz zemalja regije nudi priliku za stjecanje praktičnih iskustava u tvrtkama diljem Njemačke. Program čini važan doprinos regionalnoj pomirbi, jačanju gospodarskih odnosa i stvaranju poslovne mreže mladih stručnjaka s međunarodnim iskustvom.
 Karijere
Petra Škaberna Blažević
15. listopada 2019.
Zbog povećanja opsega posla u potrazi smo za novim članom tima za radno mjesto suradnik/ica u tehničkoj podršci. Za rad u Daikin uredu u Zagrebu tražimo studenta/icu s minimalno završene 2 godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje. Zainteresirani se mogu javiti na mail: service@daikin.hr do 15.11.2019.
 Karijere
Stanko Škec
27. rujna 2019.
S ciljem širenja poslovanja vrtka LED elektronika traži mlade ambiciozne studente Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, da se pridruže našem proizvodnom timu. Na oglas se potrebno javiti na mail: job@led-elektronika.hr sa svojim životopisom najkasnije do 31.10.2019, a detalje oko traženih vještina i opisa posla možete pročitati u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
27. rujna 2019.
Sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i osoba iz kulture - Hrvatska/Italija

Talijansko Ministarstvo vanjskih poslova nudi mogućnost sufinanciranja razmjene profesora, stručnjaka i važnih osoba iz kulture, u svrhu poticanja bilateralne suradnje na područjima od zajedničkog interesa, posebice između sveučilišta i istraživačkih centara. Više informacija nalazi se na web stranici Sveučilišta u Zagrebu.  

 Karijere
Ivana Bezmalinović
18. ožujka 2019.
Prof. dr. sc. Zdravko Terze sudjelovao je u emisiji „Oko znanosti“ Hrvatskoga radija u kojoj je govorio o gospodarskom i istraživačkom potencijalu razvoja svemirskih tehnologija u RH.

Tom se prilikom osvrnuo i na ostale aktivnosti vezane uz svemirske tehnologije koje se provode na FSB-u, kao što su razna istraživanja i znanstveni projekti iz tog područja.

Emisiju u cijelosti poslušajte putem poveznice, a dio emisije u kojem je gostovao prof. Terze započinje u 12:32 min.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
10. listopada 2019.
Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici zahvaljujući projektima RONNA i NERO
Zahvaljujući prof. dr. sc. Bojanu Jerbiću i njegovom timu sa Zavoda za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, Hrvatska prednjači u medicinskoj robotici u odnosu na mnogo razvijenije zemlje. Tomu naročito idu u korist izvrsni projekti RONNA i NERO koji se provode na FSB-u.

Promo članak Večernjeg lista u cijelosti pročitajte na poveznici.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
25. rujna 2019.
Na FSB-u predstavljen prvi komercijalni automobil na vodik - Toyota Mirai

Povodom predstavljanja “Croatia Mirai Challenge” koje se održalo u ponedjeljak na FSB-u, Tportal je razgovarao s našom docenticom Ankicom Kovač o ovom hvalevrijednom projektu kojeg je ona pokrenula s Toyota Croatia prije 10-ak mjeseci.

Naime, u srijedu, 18. rujna, započinje projekt “Croatia Mirai Challenge”, kojem je glavni cilj promocija automobila na vodik, a želi se upozoriti i na potrebu da se i u Hrvatskoj instaliraju punionice vodika. Konkretno, riječ je o putovanju automobila na vodik po H2 ruti: Zagreb – Graz – Passau – Geiselwind – Koln – Brussels, odnosno po europskoj ruti gdje su instalirane punionice vodika. Ovo je iznimno važan događaj za cijelu Republiku Hrvatsku jer će to biti prvi puta da jedan automobil na vodik vozi hrvatskim cestama.

Ujedno prenosimo i članke na tu temu iz nekoliko drugih medija: Jutarnji list, Večernji list, Bug.hr, Lider, Poslovni dnevnik, HRT Magazin, HRT Regionalni dnevnik (32:02 min).

 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
17. rujna 2019.
U prilogu Jutarnjeg lista, pod nazivom „Universitas – hrvatske sveučilišne novine“ objavljen je članak pod nazivom „Utjecaj vjetra i mora na mostove i vjetroturbine“ u kojem se opisuje zajedničko istraživanje između sveučilišta Notre Dame u SAD-u i FSB-a pod vodstvom profesora Hrvoja Kozmara.

Istraživanje se bavi utjecajem vjetra i mora na mostove i vjetroturbine, a kao rezultat istraživanja obranjen je i vrijedan doktorat Andrije Buljca.
 Iz medija
Petra Škaberna Blažević
27. kolovoza 2019.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102