Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Poznati američki i hrvatski astrofizičar profesor Željko Ivezić posjetio je 23. rujna 2021. Fakultet strojarstva i brodogradnje. Profesor Ivezić radi sa SLAC laboratorijom (staro ime: Stanford Linear Accelerator Center) na izgradnji Vera Rubin opservatorija u Čileu, jednog od najvećih u svijetu. Trenutno obavlja dužnost zamjenika glavnog direktora za izgradnju Rubin Opservatorija te je znanstveni direktor za projekt LSST (Legacy Survey of Space and Time) koji će se provoditi u opservatoriju. LSST će biti najcjelovitije astronomsko optičko istraživanje neba ikad provedeno s očekivanim početkom rada tijekom 2024. godine.

Tim s FSB-a, predvođen profesorima Švaićem i Soldom, sudjeluje u dijelu projekta koji se odnosi na rashladni sustav za hlađenje elektroničkih komponenti kamere. Upravo je posjet FSB-u iskorišten za razgovore oko nastavka i potencijalnog proširenja suradnje na ovom prestižnom znanstvenom projektu. U prilogu nekoliko fotografija prilikom posjeta laboratorijima na našem fakultetu.
 Novosti
Stanko Škec
26. rujna 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 24. rujna 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. listopada 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Spremačice u Službi investicija, održavanja i sigurnosti. Natječaj je objavljen 24. rujna 2021. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. listopada 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Tribina „Uvodni sat za brucoše“, održat će se u petak, 1. listopada 2021. u dvorani A, južna zgrada fakulteta, Ivana Lučića 5.

Termini održavanja tribine su:

- 9:00 sati, turnus ALFA (strojarstvo)

- 10:30 sati, turnus BETA (strojarstvo)

- 12:00 sati, turnus GAMA (strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovno inženjerstvo)

- 13:30 sati, studij Mehatronika i robotika

U prilogu se nalazi abecedni popis studenata s grupama i turnusima. Molimo studentice i studente da prisustvuju uvodnom satu ISKLJUČIVO u svojem pripadajućem turnusu.

U prostoru fakulteta, pa tako i u dvorani tijekom tribine, obavezno je nošenje zaštitne maske. Studenti smiju sjesti na mjesta označena bijelom točkom.

Svi studenti koji do sada nisu preuzeli svoje studentske iskaznice mogu to učiniti nakon uvodnog sata, u prostoru Knjižnice FSB-a OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
24. rujna 2021.
Pozivaju se studenti prve godine da u prostoru Knjižnice FSB-a (južna zgrada, Ivana Lučića 5) OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice preuzmu svoje AAI identitete, e-mail adrese i X-ice (studentske iskaznice) prema rasporedu u privitku.

Molimo da se pridržavate rasporeda zbog održavanja epidemioloških mjera, te da obavezno nosite zaštitne maske.

Za studente koji nisu u mogućnosti doći u zadanom terminu, molimo da dođu pri kraju nekog drugog termina navedenog u rasporedu.

Druga  podjela će biti nakon uvodnog predavanja 1. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Andrija Levanić
14. rujna 2021.
eSTUDENT je otvorio prijave za nove članove u akademsku godinu 2021./2022. Prijave počinju danas, 23. rujna, i traju sve do 7. listopada 2021. u ponoć. Ako si proaktivan student koji želi obogatiti svoj studentski život volontiranjem, učenjem korisnih vještina, upoznavanjem novih, sebi sličnih ljudi i ludom zabavom, onda je eSTUDENT udruga za tebe.

Proširi svoje vidike 
Nakon prijave, rješavanja case-a i intervjua s voditeljima možeš proširiti svoje vidike i postati dio jedne od najvećih studentskih udruga u Hrvatskoj koja ove godine slavi 18. godina postojanja. U 8 skupina i 20 timova ima mjesta za studente iz tri grada, Zagreba, Rijeke i Varaždina, kao i svih usmjerenja. Jednako su nam potrebni STEM-ovci kao društvenjaci, ali i kreativci.

eSTUDENT je udruga koja se prvenstveno bavi organizacijom studentskih projekata i natjecanja, ali i raznim drugim projektima. Na taj način naši članova, ali i ostali studenti imaju priliku sudjelovati u neprestanom networkingu kako s akademskom zajednicom, tako i s gospodarskom.

Svoje vidike možeš proširiti u područjima project managementa, komunikacije s partnerima, marketinga, dizajna, odnosa s javnošću, event managementa, ljudskih potencijala, programiranja, multimedije, prava i financija, humanitarnog rada, edukacija te popularizacije znanosti.

Ovo je bio samo uvod! Kroz nekoliko dana moći ćeš detaljnije pročitati o svakoj od skupina i timova na našoj web stranici Udruge  ili na webu namijenjenom pristupnom procesu. Također nas zaprati i na društvenim mrežama, Facebook, Instagram i LinkedIn gdje možeš saznati više o Udruzi. A tu je i naš newsletter kako ne bi propustio novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini.
 Novosti
Stanko Škec
23. rujna 2021.
Tomislav Pavlic, mag. ing. mech, branit će doktorski rad pod naslovom „Kognitivni model zatvorene okoline mobilnoga robota temeljen na mjerenjima“  dana 7. listopada  2021. u 12 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U petak, 1. listopada 2021. u 13:00 sati u  Laboratoriju za zavarivanje (soba B3103) sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Jurića, mag. ing. mech, pod naslovom: „Utjecaj toplinskoga ciklusa na mikrostrukturu i mehanička svojstva dupleks čelika izrađenoga postupkom aditivne proizvodnje električnim lukom i žicom". Studijski savjetnik je izv.  prof. dr.sc. Ivica Garašić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: ivan.juric@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 13:00 sati u prostoriji 820 južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/VIII održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Luke Balatineca, mag. ing. mech., pod naslovom „Numerički model trošenja uz podmazivanje u strojevima s rotirajućim komponentama /  Numerical Model of Lubricated Wear in Rotating Machinery." Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Hrvoje Jasak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: luka.balatinec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu istraživačkih radnih mjesta (Vodeći istraživač i Mlađi istraživač) na projektu „Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice“, u Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku na Katedri za konstrukciju plovnih objekata.

Natječaj je objavljen dana 22. rujna 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 30. rujna 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
22. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 10:00 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Polančeca, mag. ing. mech.,  pod naslovom:  „Višerazinsko modeliranje procesa rupičenja u sinteriranim materijalima /  Multiscale Modelling of Pitting Phenomena in Sintered Materials“.   Studijski savjetnici su doc. dr.sc. Tomislav Lesičar i prof. dr.sc. Srečko Glodež, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.polancec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 08:30 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Zorana Tomića, mag. ing. mech.,  pod naslovom: „Numeričko modeliranje i eksperimentalna validacija lomnoga i zamornoga ponašanja sinteriranoga čelika primjenom teorije faznih polja / Numerical phase-field modelling and experimental validation of sintered steel fracture and fatigue behaviour“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Zdenko Tonković i prof. dr.sc. Nenad Gubeljak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: zoran.tomic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Krenula sam s plivanjem sa 6 godina, u zadnjoj godini vrtića. Kadeti su najmlađa kategorija koja može sudjelovati na državnim natjecanjima. Prije toga, do petog razreda osnovne škole, svi smo početnici, s tim da dečki kasne dvije godine za curama. Kod cura, zbog puberteta i hormona, početkom srednje škole obično dođe do stagnacije. Ja sam plivala intenzivno do trećeg razreda srednje, kada sam zbog problema s ramenima prestala.
 Život na FSB
Andrija Levanić
13. rujna 2021.
Faks sam studirao na vrlo čudan način. Prve četiri godine davao sam samo uvjete tako da sam na petoj godini imao 26 ispita. Nas nekoliko sa sličnim problemom uredilo je vlastitu crtaonu na faksu: donijeli smo štednjak za kuhanje kave, televizor, krevet i stol za kartanje. Dogovorili smo se sljedeće: svatko sprema jedan ispit tako da bude profesor iz tog ispita, što je značilo da mora nabaviti sav materijal, imati sve šalabahtere i znati sve, dok svi ostali spremaju ispit da prođu. Plan je uspio, a mi smo imali gotovo dvostruko veći prosjek od ostalih studenata.
 Život na FSB
Andrija Levanić
30. kolovoza 2021.
Zbog 100 problema i općenite hrvatske administracije, nisam bila u mogućnosti upisati se na dva fakulteta pa sam prvo odabrala klavir na Muzičkoj akademiji. Na prijemnom sam vidjela nekog dečka kako uči termu i zapitala se jesam li dobro odlučila. Prošla sam prijemni, ali sam se ipak upisala na strojarstvo. Na prvoj sam godini primijetila da ja više nisam ja, falio je jedan dio mene i bila sam jako tužna. Ponovno sam otišla na prijemni na Akademiju te prošla, ali su opet nastali problemi oko upisa dvaju fakulteta. Rekli su mi da se moram odlučiti, ali ja jednostavno nisam mogla. Rekla sam si: Idem do kraja makar ne upisala niti jedno. Pojavila se prilika kad su mi rekli da moram biti u 10 % najboljih studenata na FSB-u ‒ i bila sam.
 Život na FSB
Andrija Levanić
20. srpnja 2021.
Poznati američki i hrvatski astrofizičar profesor Željko Ivezić posjetio je 23. rujna 2021. Fakultet strojarstva i brodogradnje. Profesor Ivezić radi sa SLAC laboratorijom (staro ime: Stanford Linear Accelerator Center) na izgradnji Vera Rubin opservatorija u Čileu, jednog od najvećih u svijetu. Trenutno obavlja dužnost zamjenika glavnog direktora za izgradnju Rubin Opservatorija te je znanstveni direktor za projekt LSST (Legacy Survey of Space and Time) koji će se provoditi u opservatoriju. LSST će biti najcjelovitije astronomsko optičko istraživanje neba ikad provedeno s očekivanim početkom rada tijekom 2024. godine.

Tim s FSB-a, predvođen profesorima Švaićem i Soldom, sudjeluje u dijelu projekta koji se odnosi na rashladni sustav za hlađenje elektroničkih komponenti kamere. Upravo je posjet FSB-u iskorišten za razgovore oko nastavka i potencijalnog proširenja suradnje na ovom prestižnom znanstvenom projektu. U prilogu nekoliko fotografija prilikom posjeta laboratorijima na našem fakultetu.
 Novosti
Stanko Škec
26. rujna 2021.
eSTUDENT je otvorio prijave za nove članove u akademsku godinu 2021./2022. Prijave počinju danas, 23. rujna, i traju sve do 7. listopada 2021. u ponoć. Ako si proaktivan student koji želi obogatiti svoj studentski život volontiranjem, učenjem korisnih vještina, upoznavanjem novih, sebi sličnih ljudi i ludom zabavom, onda je eSTUDENT udruga za tebe.

Proširi svoje vidike 
Nakon prijave, rješavanja case-a i intervjua s voditeljima možeš proširiti svoje vidike i postati dio jedne od najvećih studentskih udruga u Hrvatskoj koja ove godine slavi 18. godina postojanja. U 8 skupina i 20 timova ima mjesta za studente iz tri grada, Zagreba, Rijeke i Varaždina, kao i svih usmjerenja. Jednako su nam potrebni STEM-ovci kao društvenjaci, ali i kreativci.

eSTUDENT je udruga koja se prvenstveno bavi organizacijom studentskih projekata i natjecanja, ali i raznim drugim projektima. Na taj način naši članova, ali i ostali studenti imaju priliku sudjelovati u neprestanom networkingu kako s akademskom zajednicom, tako i s gospodarskom.

Svoje vidike možeš proširiti u područjima project managementa, komunikacije s partnerima, marketinga, dizajna, odnosa s javnošću, event managementa, ljudskih potencijala, programiranja, multimedije, prava i financija, humanitarnog rada, edukacija te popularizacije znanosti.

Ovo je bio samo uvod! Kroz nekoliko dana moći ćeš detaljnije pročitati o svakoj od skupina i timova na našoj web stranici Udruge  ili na webu namijenjenom pristupnom procesu. Također nas zaprati i na društvenim mrežama, Facebook, Instagram i LinkedIn gdje možeš saznati više o Udruzi. A tu je i naš newsletter kako ne bi propustio novosti koje eSTUDENT donosi u novoj akademskoj godini.
 Novosti
Stanko Škec
23. rujna 2021.
U osmoj epizodi IndustryTalks podcasta poslušajte kako je tvornica u Prelogu od 130 zaposlenih došla do prihoda od 500 milijuna kuna i 344 zaposlena.

Posjetili smo kompaniju LPT d.o.o. koja je dio američke korporacije Leggett & Platt. 

Naš gost, gospodin Davor Gečić, u kompaniji je od samih početaka te od tada obnaša dužnost predsjednika Uprave, no na razini Leggett & Platt grupacije obnaša dužnost Division President Europe & Asia. 

Gospodin Gečić odgovoran je za 11 tvornica u 8 zemalja, a ona u Hrvatskoj u Prelogu najveća je te izvozi preko 95% svojih proizvoda. 

Osim o razvoju kompanije LPT d.o.o. i osobnom razvoju gosta pričali smo o sljedećim temama:
 • Kulturološke razlike u poslovanju
 • Organizacija vremena 
 • Nošenje sa stresom
 • Važnost proizvodnje za Hrvatsku

Više poslušajte u našem podcastu i na našoj webstranici!
YouTube: https://youtu.be/3W1zLfH163s
Članak: https://industrytalks.org/2021/08/16/industrytalks-e8-davor-gecic/
Audio: https://anchor.fm/industry-talks/episodes/IndustryTalks-E8-Davor-Gei-e16hms0
 Novosti
Stanko Škec
20. rujna 2021.
INETEC raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade “INETEC“ studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2020./2021. u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške. Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti upisani na diplomski studij u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021.

Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti diplomskog studija koji na dan zaključenja natječaja imaju aktivan studentski status. Natječaj je otvoren do 30. rujna 2021. godine.

Više detalja možete pronaći u privitku.
 Novosti
Stanko Škec
3. rujna 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Europska komisija poziva sve zainteresirane na tri webinara u kojima će biti prezentirane informacije o novostima na mrežnoj stranici Funding and Tenders Portal, o troškovima osoblja u programu Obzor 2021, te o platformi Results Booster.

Više informacija možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
21. rujna 2021.
Europska komisija organizira webinar za predstavanje Horizon Results Booster platforme putem koje možete koristiti besplatne tailor-made usluge za komercijalizaciju IRI rezultata nastalih u provedbi vaših EU projekata.

Webinar je otvoren za sve zainteresirane, prenositi će se putem You Tube, u utorak 05.10.2021. od 9-12. Poveznicu za webinar možete pronaći ovdje. Primjer uspješnog predstavljanja tehnologije razvijene u okviru H2020 projekta privatnim investitorima putem nove platforme pogledajte u prilogu Euronews.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
17. rujna 2021.
14. rujna 2021. godine objavljena su tri Poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”  :

-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan 7.400.000,00 EUR podržava provedbu pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije,
 
-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“ vrijedan 1.534.000,00 EUR podržava pilot projekte i pred-investicijske studije za ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom za grijanja i hlađenja,
 
-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ vrijedan 3.000.000,00 EUR podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korištenja geotermalne energije.
 
Prihvatljivi prijavitelji su svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj, a projektni partneri, osim hrvatskih, mogu uključivati i pravne osobe osnovane u državama donatorima (Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu).

Više o pozivima možete pročitati na ovom linku.

Pozivi na dostavu projektnih prijedloga otvoreni su do 29. studenoga 2021. godine.

 
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. rujna 2021.
Sveučilište u Oklahomi je raspisalo natječaj za dva doktoranda/ice. Više informacija u privitku. 
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
14. rujna 2021.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za kombinirane intenzivne programe (blended intensive programmes – BIP) u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 unutar programskih zemalja (KA131) za razdoblje od 1. rujna 2021. do 31. siječnja 2022.
Natječaj je objavljen na http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/natjecaji/.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. rujna 2021.
Zbog ograničenja financijskih sredstava skraćen je krajnji rok za online prijave studenata na 1. krug natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za 2021./22. Novi krajnji rok za online prijave je četvrtak 9.9.2021., pri čemu:
Online prijave bit će moguće podnijeti do 9.9.2021. u 12:00 (podne).
Prijavnu dokumentaciju je i dalje moguće dostaviti najkasnije do 30.9.2021., sukladno izvornom tekstu natječaja.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. rujna 2021.
Tehničko Sveučilište u Grazu raspisalo je natječaj za zapošljavanje doktoranda (m/ž).

Detaljne informacije se nalaze u privitku.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
7. rujna 2021.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za kombinirane intenzivne programe (blended intensive programmes – BIP) u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 unutar programskih zemalja (KA131) za razdoblje od 1. rujna 2021. do 31. siječnja 2022.

Više informacija možete pronaći ovdje
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
6. rujna 2021.
Raspisan je Poziv za podnošenje prijedloga u okviru Programa akademskog istraživanja (EPO).
EPO će podržati suradnička istraživanja sa znanstvenim partnerskim institucijama. Poziv za podnošenje prijedloga je otvoren do 15. listopada 2021. godine. Više detalja možete pronaći ovdje
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
23. kolovoza 2021.
Temeljem bilateralnog sporazuma o suradnji između Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) i Swiss National Science Foundation (SNSF) a u okviru inicijative Weave, HRZZ raspisuje natječaj za financiranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata.
Rok za prijavu: zajednička prijava podnosi se SNSF-u do 1. listopada 2021. do 17:00 sati (CET), a prijava hrvatskog istraživača do 4. listopada 2021. do 12:00 sati (CET) u EPP sustav
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. srpnja 2021.
Objavljen je 1. krug Natječaja za mobilnost studenata u svrhu stručne prakse Erasmus+ (KA131) za akademsku godinu 2021./22.
Tekst Natječaja nalazi se na sljedećoj poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/1-krug-natjecaja-za-mobilnost-studenata-erasmus-strucna-praksa-akademska-godina-202122/

Prvi krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu od 1. listopada 2021.- 1. ožujka 2022. Završetak mobilnosti je najkasnije 30.9.2022.

Krajnji rok za online prijave je 30.9.2021. u 12h (podne), ili ranije, ovisno o predviđenom datumu polaska.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
23. lipnja 2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o mjerama za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima Europske unije u području istraživanja, inovacija i svemira. Cilj je poboljšati kvalitetu i broj prijava na natječaje unutar programa, povećati znanstvenu izvrsnost prijavitelja u svrhu nastavka istraživačkoga rada započetog tijekom pripreme prijave projekta i osnažiti ljudske i operativne kapacitete projektnih ureda i ekvivalentnih organizacijskih jedinica na hrvatskim znanstvenim organizacijama. 
Više informacija o Odluci možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. lipnja 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 24. rujna 2021. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici.

Natječaj je otvoren 30 dana, do 25. listopada 2021. godine, i nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Spremačice u Službi investicija, održavanja i sigurnosti. Natječaj je objavljen 24. rujna 2021. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 4. listopada 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
24. rujna 2021.
Tribina „Uvodni sat za brucoše“, održat će se u petak, 1. listopada 2021. u dvorani A, južna zgrada fakulteta, Ivana Lučića 5.

Termini održavanja tribine su:

- 9:00 sati, turnus ALFA (strojarstvo)

- 10:30 sati, turnus BETA (strojarstvo)

- 12:00 sati, turnus GAMA (strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovno inženjerstvo)

- 13:30 sati, studij Mehatronika i robotika

U prilogu se nalazi abecedni popis studenata s grupama i turnusima. Molimo studentice i studente da prisustvuju uvodnom satu ISKLJUČIVO u svojem pripadajućem turnusu.

U prostoru fakulteta, pa tako i u dvorani tijekom tribine, obavezno je nošenje zaštitne maske. Studenti smiju sjesti na mjesta označena bijelom točkom.

Svi studenti koji do sada nisu preuzeli svoje studentske iskaznice mogu to učiniti nakon uvodnog sata, u prostoru Knjižnice FSB-a OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
24. rujna 2021.
Pozivaju se studenti prve godine da u prostoru Knjižnice FSB-a (južna zgrada, Ivana Lučića 5) OSOBNO uz predočenje osobne iskaznice preuzmu svoje AAI identitete, e-mail adrese i X-ice (studentske iskaznice) prema rasporedu u privitku.

Molimo da se pridržavate rasporeda zbog održavanja epidemioloških mjera, te da obavezno nosite zaštitne maske.

Za studente koji nisu u mogućnosti doći u zadanom terminu, molimo da dođu pri kraju nekog drugog termina navedenog u rasporedu.

Druga  podjela će biti nakon uvodnog predavanja 1. listopada 2021.
 FSB Obavijesti
Andrija Levanić
14. rujna 2021.
Tomislav Pavlic, mag. ing. mech, branit će doktorski rad pod naslovom „Kognitivni model zatvorene okoline mobilnoga robota temeljen na mjerenjima“  dana 7. listopada  2021. u 12 sati u Vijećnici sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1/III.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U petak, 1. listopada 2021. u 13:00 sati u  Laboratoriju za zavarivanje (soba B3103) sjeverne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 1 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivana Jurića, mag. ing. mech, pod naslovom: „Utjecaj toplinskoga ciklusa na mikrostrukturu i mehanička svojstva dupleks čelika izrađenoga postupkom aditivne proizvodnje električnim lukom i žicom". Studijski savjetnik je izv.  prof. dr.sc. Ivica Garašić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: ivan.juric@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
U ponedjeljak, 4. listopada 2021. u 13:00 sati u prostoriji 820 južne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5/VIII održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Luke Balatineca, mag. ing. mech., pod naslovom „Numerički model trošenja uz podmazivanje u strojevima s rotirajućim komponentama /  Numerical Model of Lubricated Wear in Rotating Machinery." Studijski savjetnik je prof. dr.sc. Hrvoje Jasak. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: luka.balatinec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. rujna 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu istraživačkih radnih mjesta (Vodeći istraživač i Mlađi istraživač) na projektu „Razvoj višenamjenske luksuzne turističke i istraživačke podmornice“, u Zavodu za brodogradnju i pomorsku tehniku na Katedri za konstrukciju plovnih objekata.

Natječaj je objavljen dana 22. rujna 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 30. rujna 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
22. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 10:00 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Tomislava Polančeca, mag. ing. mech.,  pod naslovom:  „Višerazinsko modeliranje procesa rupičenja u sinteriranim materijalima /  Multiscale Modelling of Pitting Phenomena in Sintered Materials“.   Studijski savjetnici su doc. dr.sc. Tomislav Lesičar i prof. dr.sc. Srečko Glodež, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: tomislav.polancec@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 08:30 sati u Plavoj dvorani istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5 održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Zorana Tomića, mag. ing. mech.,  pod naslovom: „Numeričko modeliranje i eksperimentalna validacija lomnoga i zamornoga ponašanja sinteriranoga čelika primjenom teorije faznih polja / Numerical phase-field modelling and experimental validation of sintered steel fracture and fatigue behaviour“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Zdenko Tonković i prof. dr.sc. Nenad Gubeljak, Univerza v Mariboru, Fakulteta za strojništvo, Slovenija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se i online putem videokonferencije (MS Teams) te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: zoran.tomic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
U četvrtak, 30. rujna 2021. u 9:00 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Ivane Cukor, mag. ing. mech., pod naslovom „Model utjecaja vitkih alata u razvoju proizvoda na aspekte održivosti“. Mentor je doc. dr.sc. Miro Hegedić. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail:  miro.hegedic@fsb.hr  radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
Ivan Triplat, mag. ing. mech., branit će doktorski rad pod naslovom „Model razvoja električnoga generatora velike snage“  dana 30. rujna  2021. u 10 sati u TCR učionici (soba 208) istočne zgrade Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Ivana Lučića 5.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
21. rujna 2021.
INETEC raspisuje natječaj za dodjelu Nagrade “INETEC” studentima Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu za akademsku godinu 2020./2021. u svrhu poticanja izvrsnosti i pružanja podrške. Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti upisani na diplomski studij u akademskim godinama 2018./2019., 2019./2020. i 2020./2021. Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu studijskih programa:
 • Konstrukcijski smjer
 • Procesno-energetski smjer
 • Proizvodno inženjerstvo
 • Brodostrojarstvo
 • Inženjersko modeliranje i računalne simulacije
 • Računalno inženjerstvo
 • Industrijsko inženjerstvo i menadžment
 • Inženjerstvo materijala
 • Mehatronika i robotika
Pravo natjecanja za Nagradu imaju studenti diplomskog studija koji na dan zaključenja natječaja imaju aktivan studentski status.

Natječaj je otvoren do 30. rujna 2021. godine. Molimo zainteresirane da pošalju životopis, preslik ocjena postignutih tijekom svih godina studija te potvrdu o primanju drugih stipendija (ukoliko je primjenljivo) na e-mail adresu careers@inetec.hr ili poštom na:
INETEC,
Dolenica 28,
10 250 Lučko
sa naznakom: Za natječaj za dodjelu Nagrade
 
Nagrada se sastoji od povelje te novčanog iznosa od 5.000,00 kn.
 Karijere
Stanko Škec
16. rujna 2021.
AVL-AST d.o.o. traži studente za rad na poziciji „Technical Writer“, uvjeti su osnovno iskustvo u tehničkoj dokumentaciji, tehničko obrazovanje, odlično poznavanje engleskog jezika (njemački jezik je prednost), dobre komunikacijske vještine i želja za radom u timu.

Početak rada: Prema dogovoru

Rok prijave: 30.09.2021.
 Karijere
Stanko Škec
17. kolovoza 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102