Početna

Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.
I. Smotra fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu, 7. prosinca 2023.

Dana 7. prosinca 2023. u organizaciji POJ-a predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje na čelu s dr. sc. Mihom Klaićem prezentirali su naš Fakultet učenicima završnih razreda na I. Smotri fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu. Studije, smjerove, udruge kao i druge razne mogućnosti i aktivnosti na FSB-u učenicima i profesorima predstavili su naši studenti s brodogradnje Ella Ilić, Dora Mihalić i Matija Anić uz vodstvo prof. dr. sc. Jerolima Andrića te studenti mehatronike i robotike Domagoj Radečić Katačić, Goran Mihajlović i Matej Čok, inače svi bivši učenici X. gimnazije. Predstavljanje FSB-a je pobudilo veliki interes među učenicima i štand je bio jako dobro posjećen, a ravnateljica gđa. Željka Frković je izrazila veliku zahvalnost na sudjelovanju na Smotri fakulteta u njihovoj školi uz poziv za sudjelovanje i iduće godine.

Povjerenstvo za odnose s javnošću
 Događanja
Maja Trstenjak
10. prosinca 2023.

Natječaj za radna mjesta na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Čuvara i Voditelja odsjeka računovodstvenih poslova (Obračunavatelj plaća)

Natječaj je objavljen 8. prosinca 2023. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 18. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Natječaj za radno mjesto Mlađeg istraživača na projektu ROBOCAMP

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Mlađeg istraživača na projektu „ROBOCAMP Istraživanje i razvoj više inovativnih proizvoda, usluga i poslovnih modela u cilju jačanja održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije turizma“ – 1 izvršitelj/ica, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za autonomne sustave i računalnu inteligenciju.

Natječaj je objavljen dana 8. prosinca 2023. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 18. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Nastupno predavanje Borisa Blagojevića, mag. math.

Boris Blagojević, mag. math., održat će nastupno predavanje u utorak 12. prosinca 2023. godine u 15:00 sati, u predavaonici P-16 Sveučilišnog nastavnog centra AGG FSB (Ul. Grada Gospića 1a, Zagreb), pod nazivom „Parametrizacija dijela prostora“, a u vezi s izborom na nastavno radno mjesto predavača za područje prirodnih znanosti, znanstveno polje matematika.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Akademik Bojan Jerbić o razvoju umjetne inteligencije za Večernji list

Za Večernji list, akademik Bojan Jerbić i akademik Sven Lončarić govore o ubrzanom razvoju umjetne inteligencije.
O pitanjima kako se država, sektor obrazovanja i gospodarstvo nose s razvojem AI-a pročitajte u privitku.
 Iz medija
Maja Trstenjak
8. prosinca 2023.

Ponovljeni Natječaj za radno mjesto Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija u Studentskoj službi na FSB-u

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija – stručni referent, radno mjesto III. vrste, u Studentskoj službi, Dekanat i tajništvo, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od dva mjeseca - 1 izvršitelj/ica

Natječaj je objavljen 6. prosinca 2023. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 14. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
6. prosinca 2023.

Poništenje natječaja za radno mjesto Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje objavljuje

PONIŠTENJE NATJEČAJA

za zapošljavanje Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija – stručni referent, radno mjesto III. vrste, u Studentskoj službi, Dekanat i tajništvo, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od dva mjeseca - 1 izvršitelj/ica, objavljenog u Narodnim novinama broj 140/2023 od 22. studenoga 2023. godine, na mrežnim stranicama Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje i mrežnim stranicama Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
 Natječaji
Matea Klanac
6. prosinca 2023.

Natječaj za posao: Energetski institut Hrvoje požar

Energetski institut Hrvoje Požar objavio je oglas za posao na puno radno vrijeme, na određeno vrijeme od 12 mjeseci, uz probni rad od 6 mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora na neodređeno vrijeme, s početkom rada 15.1.2024., na radno mjesto Mlađi istraživač - Pripravnik (1 izvršitelj/ica) u Energetskom institutu Hrvoje Požar, u Odjelu za obnovljive izvore, klimu i zaštitu okoliša.

Više informacija možete pronaći u privitku.
 Karijere
Maja Trstenjak
6. prosinca 2023.

Rezultati Javnog poziva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2023./2024.

Objavljene su rang-liste (liste) državne STEM stipendije. Rang-liste (liste) dostupne su u mrežnoj aplikaciji https://stemstipendije.mzo.hr/.            

Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi (listi).

Studenti koji su na rang-listi (listi) u kvoti, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni elektroničkom poštom da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti koji su se prijavili na Javni poziv, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje mjesto na rang-listi (listi) provjeriti u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr.

Za prihvaćanje državne STEM stipendije potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr do utorka, 12. prosinca 2023., do 12 sati, označiti Izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, zatim prihvatiti Uvjete stipendiranja te upisati isključivo IBAN računa koji glasi na ime i prezime dobitnice/dobitnika STEM stipendije.

Važna napomena: Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja Ugovora.

Ako u navedenom roku student/ica ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju.

Ako student/ica odbija državnu STEM stipendiju, potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr označiti Ne prihvaćam stipendiju.

Liste i rang-liste izrađene su u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (Narodne novine, broj 70/2023.)

Pozivamo studente da redovito prate mrežnu stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja u svrhu daljnjih saznanja o ovogodišnjoj dodjeli stipendija.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. prosinca 2023.

Tribina o međunarodnoj mobilnosti studenata FSB-a

U ponedjeljak 11. prosinca 2023. u 13 sati u Vijećnici - Ulica Grada Gospića 1a (dvorana L4b) održat će se tribina o međunarodnoj mobilnosti studenata FSB-a. Na tribini će se prezentirati mogućnosti studijskog boravka i stručne prakse u inozemstvu za studente u okviru Erasmus+ programa te razmijeniti iskustva studenata.
 Događanja
Nikola Uzelac
6. prosinca 2023.

Obavijest o izabranom kandidatu za radno mjesto Voditelja Službe zaštite na radu i zaštite od požara

Nakon provedenog Natječaja koji je raspisan dana 27. listopada 2023. godine, za radno mjesto Voditelja Službe zaštite na radu i zaštite od požara, voditelj ostalih ustrojstvenih jedinica, položaj I vrste, rad na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od 6 mjeseci, odabran je pristupnik Mario Devčić, struč. spec. ing. admin. chris., temeljem Odluke o izboru kandidata od 5. prosinca 2023. godine.
 Natječaji
Matea Klanac
5. prosinca 2023.

Obavijest o izabranoj osobi za radno mjesto Stručnog savjetnika za znanstvenoistraživačke projekte

Nakon provedenog Natječaja koji je raspisan dana 15. studenoga 2023. godine, za radno mjesto Stručne savjetnice za znanstvenoistraživačke projekte –  stručni savjetnik, radno mjesto I. vrste, u Službi za projekte i mobilnost, Dekanat i tajništvo, rad na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od 6 mjeseci, odabrana je pristupnica Jelena Pankretić, mag. oec., temeljem Odluke o izboru kandidata od 5. prosinca 2023. godine.
 Natječaji
Matea Klanac
5. prosinca 2023.

Humans of FSB: Bartol Bućan, student

Nakon završetka nastave u osnovnoj školi, redovito sam odlazio baki i djedu na ručak dok bi moji roditelji završavali s poslom. Ondje sam započeo intenzivnije učiti matematiku i fiziku, koje je sa mnom vježbao djed. Svidjelo mi se rješavanje zadataka koje sam smatrao nekim načinom zabave. Što bi zadatak bio teži, to sam se bolje osjećao kada bih uspio doći do rješenja. Ubrzo sam počeo ići na natjecanja. Dvaput sam bio državni prvak iz fizike, jednom prvak i viceprvak iz matematike.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. prosinca 2023.

Humans of FSB: Miroslav Zrnčević, bivši student

Oduvijek sam bio jako zainteresiran i orijentiran prema automobilima, utrkama, automoto svijetu, pa sam krajem srednje škole, odnosno početkom faksa krenuo tražiti način na koji se mogu uključiti u to sve. Naišao sam na plakat za studentski reli i prijavio sam se sa svojim fićom. Na natjecanju sam, razgovarajući s tadašnjim voditeljima Darijem i Tomom, doznao da traže sebi zamjenu, nekoga tko će donijeti novu energiju, preuzeti i povući to dalje. Također, dečki su bili u autoklubovima koji su bili u Hrvatskom auto i karting savezu (HAKS-u) te su me tako uveli i u taj svijet. Nakon toga sam se u HAKSU-u počeo školovati za redara, zatim za sudca u reliju, tehničara za mjerenje vremena, pa za tehničkog delegata u HAKS-u jer mi je to bilo blisko studiju. Nedugo potom počeo sam raditi u tehničkoj komisiji na svim granama autosporta.
 Život na FSB
Andrija Levanić
21. studenog 2023.

Humans of FSB: Ivan Perković, student

Moj tata i kum oduvijek su se bavili aviomodelarstvom kao hobijem. U jednom trenutku, dok sam bio u osnovnoj školi, pridružio sam im se i sam napravio svoj prvi model aviona na ručno bacanje od drva i folije. Oni su radili veće modele na daljinsko upravljanje koji su bili pogonjeni motorima na unutarnje izgaranje. Volio sam im pomagati i pratiti postupak izrade. Poseban je osjećaj kad dođeš na livadu i testiraš to što si napravio, a zatim vidiš da to u stvari i funkcionira, u ovom slučaju leti. Kad bismo kupovali stiroporne modele, postojala je mogućnost 3D printanja određenih dijelova pa se tata počeo baviti printanjem. Tako smo mi poprilično rano i počeli s 3D printom, dok još to nije bilo stisni-gumb-i-radi, nego se trebalo doista pozabaviti da bi se nešto isprintalo.
 Život na FSB
Andrija Levanić
21. studenog 2023.

I. Smotra fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu, 7. prosinca 2023.

Dana 7. prosinca 2023. u organizaciji POJ-a predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje na čelu s dr. sc. Mihom Klaićem prezentirali su naš Fakultet učenicima završnih razreda na I. Smotri fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu. Studije, smjerove, udruge kao i druge razne mogućnosti i aktivnosti na FSB-u učenicima i profesorima predstavili su naši studenti s brodogradnje Ella Ilić, Dora Mihalić i Matija Anić uz vodstvo prof. dr. sc. Jerolima Andrića te studenti mehatronike i robotike Domagoj Radečić Katačić, Goran Mihajlović i Matej Čok, inače svi bivši učenici X. gimnazije. Predstavljanje FSB-a je pobudilo veliki interes među učenicima i štand je bio jako dobro posjećen, a ravnateljica gđa. Željka Frković je izrazila veliku zahvalnost na sudjelovanju na Smotri fakulteta u njihovoj školi uz poziv za sudjelovanje i iduće godine.

Povjerenstvo za odnose s javnošću
 Događanja
Maja Trstenjak
10. prosinca 2023.

Akademik Bojan Jerbić o razvoju umjetne inteligencije za Večernji list

Za Večernji list, akademik Bojan Jerbić i akademik Sven Lončarić govore o ubrzanom razvoju umjetne inteligencije.
O pitanjima kako se država, sektor obrazovanja i gospodarstvo nose s razvojem AI-a pročitajte u privitku.
 Iz medija
Maja Trstenjak
8. prosinca 2023.

Natječaj za posao: Energetski institut Hrvoje požar

Energetski institut Hrvoje Požar objavio je oglas za posao na puno radno vrijeme, na određeno vrijeme od 12 mjeseci, uz probni rad od 6 mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora na neodređeno vrijeme, s početkom rada 15.1.2024., na radno mjesto Mlađi istraživač - Pripravnik (1 izvršitelj/ica) u Energetskom institutu Hrvoje Požar, u Odjelu za obnovljive izvore, klimu i zaštitu okoliša.

Više informacija možete pronaći u privitku.
 Karijere
Maja Trstenjak
6. prosinca 2023.

Završna konferencija projekta POIROT-IoT

Završna konferencija IRI-projekta KK.01.1.1.07.0031 Prognozirano održavanje industrijske rotacijske opreme temeljno na strojnom učenju i IoT tehnologiji u interakciji s informacijskim sustavima (POIROT-IoT), održat će se u petak 15.prosinca.2023. godine u 13:00 sati, u učionici TP-29 Sveučilišnog nastavnog centra AGG FSB, Ul. Grada Gospića 1a, Zagreb. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Dragutin Lisjak. 
 Događanja
Maja Trstenjak
5. prosinca 2023.

Dani FSB-a predstavljeni u emisiji Divni novi svijet Prvog programa Hrvatskog radija

Prošlotjedna emisiija Divni novi svijet Prvog programa Hrvatskog radija posvećena je Danima FSB-a. Emisiju možete preslušati na POVEZNICI
 Iz medija
Maja Trstenjak
4. prosinca 2023.

I. Smotra fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu, 7. prosinca 2023.

Dana 7. prosinca 2023. u organizaciji POJ-a predstavnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje na čelu s dr. sc. Mihom Klaićem prezentirali su naš Fakultet učenicima završnih razreda na I. Smotri fakulteta u X. gimnaziji Ivan Supek u Zagrebu. Studije, smjerove, udruge kao i druge razne mogućnosti i aktivnosti na FSB-u učenicima i profesorima predstavili su naši studenti s brodogradnje Ella Ilić, Dora Mihalić i Matija Anić uz vodstvo prof. dr. sc. Jerolima Andrića te studenti mehatronike i robotike Domagoj Radečić Katačić, Goran Mihajlović i Matej Čok, inače svi bivši učenici X. gimnazije. Predstavljanje FSB-a je pobudilo veliki interes među učenicima i štand je bio jako dobro posjećen, a ravnateljica gđa. Željka Frković je izrazila veliku zahvalnost na sudjelovanju na Smotri fakulteta u njihovoj školi uz poziv za sudjelovanje i iduće godine.

Povjerenstvo za odnose s javnošću
 Događanja
Maja Trstenjak
10. prosinca 2023.

Tribina o međunarodnoj mobilnosti studenata FSB-a

U ponedjeljak 11. prosinca 2023. u 13 sati u Vijećnici - Ulica Grada Gospića 1a (dvorana L4b) održat će se tribina o međunarodnoj mobilnosti studenata FSB-a. Na tribini će se prezentirati mogućnosti studijskog boravka i stručne prakse u inozemstvu za studente u okviru Erasmus+ programa te razmijeniti iskustva studenata.
 Događanja
Nikola Uzelac
6. prosinca 2023.

Završna konferencija projekta POIROT-IoT

Završna konferencija IRI-projekta KK.01.1.1.07.0031 Prognozirano održavanje industrijske rotacijske opreme temeljno na strojnom učenju i IoT tehnologiji u interakciji s informacijskim sustavima (POIROT-IoT), održat će se u petak 15.prosinca.2023. godine u 13:00 sati, u učionici TP-29 Sveučilišnog nastavnog centra AGG FSB, Ul. Grada Gospića 1a, Zagreb. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Dragutin Lisjak. 
 Događanja
Maja Trstenjak
5. prosinca 2023.

HE WIDERA Informativni dan

Agencija za mobilnost i programe Europske unije organizira WIDERA Informativni dan za hrvatske prijavitelje, koji će se održati u utorak, 12. prosinca 2023. godine s početkom u 10:00 sati u online formatu (MS Teams platforma), s ciljem upoznavanja sudionika o mogućnostima sudjelovanja u području Širenje sudjelovanja i jačanje Europskog istraživačkog prostora (WIDERA).

Svoje sudjelovanje možete prijaviti na ovoj poveznici (pod događanje potrebno je odabrati WIDERA informativni dan za hrvatske prijavitelje). Prijave na informativni dan otvorene su do petka 8. prosinca 2023. do 15 sati.

Više informacija možete pronači ovdje.
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
5. prosinca 2023.

DRUGI KRUG NATJEČAJA za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2023./24. - programske zemlje (KA131)

veučilište u Zagrebu je 22. studenoga 2023. godine raspisalo DRUGI KRUG NATJEČAJA za Erasmus+ mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u ak. god. 2023./24. - programske zemlje (KA131) za aktivnosti:
  • podučavanje (za nastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica te za nenastavno osoblje iz tvrtki izvan RH)
  • kombinirana aktivnost podučavanja i osposobljavanja (za nastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica)
  • osposobljavanje (za nastavno i nenastavno osoblje Sveučilišta u Zagrebu i sastavnica).
Za odlazno osoblje - Rok za online prijavu: srijeda,  20. prosinca  2023. godine u 12 sati (podne)
Za dolazno nenastavno osoblje iz tvrtki i znanstvenih ustanova izvan RH  - Rok za slanje prijavne dokumentacije: srijeda,  20. prosinca  2023. godine.

Više informacija o prijavi na natječaj  možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
22. studenog 2023.

Erasmus+ KA131 - 2. krug natječaj: međunarodna mobilnost osoblja prema trećim zemljama koje nisu pridružene programu (zemlje izvan EU)

Raspisan je 2. krug Natječaja za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja u okviru programa Erasmus+ Ključna aktivnost 1 (KA131) - međunarodna mobilnost prema trećim zemljama koje nisu pridružene programu (NE-EU zemlje), razdoblje mobilnosti: od 08.01.2024. do 30.06.2024., za aktivnosti poučavanja (STA) i osposobljavanja (STT).

Natječaj je raspisan za osoblje sljedećih sastavnica: AGR, EFZG, FER, FOI, FPZG, FSB, MUZA, PHARMA, FFZG, GEOF, KIF, KIUNIZG, MUZA, PMF, TTF, VEF.

Rok za prijavu: zaključno do 12. prosinca 2023. godine.

Više informacija o prijavi na natječaj  možete pronaći ovdje.
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
20. studenog 2023.

Natječaj za dodjelu stipendija – Best of South-East Scholarship at Montanuniversität Leoben - Call 2024-25

Raspisan je natječaj za stipendijski program Best of South-East (BOSE) koji je pokrenula Steiermärkische Sparkasse banka u suradnji s Montanuniversität Leoben, der Karl-Franzens-Universität Graz, der Kunstuniversität Graz i TU Graz,  a program je obuke i obrazovanja za talentirane i predane studente.

Program stipendije traje 12 mjeseci i uključuje:

• Stipendiju od 1000 € mjesečno tijekom cijele godine (sponzor Steiermärkische Sparkasse banka),

• 2-semestralni program mobilnosti na Sveučilištu u Leobenu-Montanuniveristät Leoben (zimski i ljetni semestar),

• Samoorganizirani 2-mjesečni pripravnički program ili praksa (u srpnju i kolovozu)

Prijave na natječaj su otvorene do 20. prosinca 2023. godine.

Više informacija o uvjetima za prijavu i postupku prijave možete pronaći u prilogu ili na web stranici - https://international.unileoben.ac.at/kooperationen/best-of-south-east
 Projekti i mobilnost
Nikola Uzelac
20. studenog 2023.

Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026. - natječaji

U svrhu pružanja informacija o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti 2021. – 2026. (dalje: NPOO) uspostavljena je jedinstvena mrežna stranica Vlade Republike Hrvatske: https://planoporavka.gov.hr/.
Na ovom linku možete pratiti otvorene pozive.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
21. rujna 2022.

Nabavljena računalna i istraživačka oprema u vrijednosti 2.455.910,34 kn za potrebe projekta „Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica” KK.01.1.1.04.0092

Provedba projekta omogućila je nabavljanje računalne opreme u vrijednosti od 206.190,38 kn i opreme za istraživanja u vrijednosti od 2.249.719,96 kn što će izravno doprinijeti razvoju Strojarskog odjela Veleučilišta u Karlovcu te Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kroz jačanje njihovih tehničkih kapaciteta za provedbu znanstvenih istraživanja u području bespilotnih letjelica.

Istraživački tim u kojem sudjeluju stručnjaci s Veleučilišta u Karlovcu i Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu kao svrhu projekta postavljaju istraživanje i razvoj multirotora u svrhu povećanja znanstvenih spoznaja i proširivanja komercijalne primjene letjelica.

U okviru projektnog elementa „Provedba primijenjenih istraživanja i simulacija“ ispitat će se ponašanja multirotora te provesti sinteza naprednih algoritama upravljanja temeljem izvedenih računalnih matematičkih modela i provedenih eksperimentalnih mjerenja. Simulacijama će se provjeriti stabilnost, robusnost i performanse leta za unaprjeđene algoritme upravljanja. Zatim će se konstruirati i izraditi eksperimentalne letjelice na koje će se implementirati algoritmi upravljanja te će se eksperimentalno ispitati performanse i mogućnost obavljanja zadataka s ciljem praktične primjene multirotora. Posljednja faza provedbe obuhvatit će implementaciju aktivnosti kojima je cilj daljnja komercijalizacija rezultata istraživanja te transfer znanja i tehnologije – putem 2 patentne prijave i osnivanjem spin off tvrtke koja će osigurati održivost rezultata projekta.

Navedene aktivnosti izravno će doprinijeti sljedećim ciljevima projekta:

1. Provedbom  znanstveno – istraživačkih aktivnosti unaprijedit će se postojeći sustavi koji koriste multirotorne bespilotne letjelice za misije nadzora, prikupljanja podataka, potrage i spašavanja, transporta i time proširiti efikasnost sustava i proširiti primjene letjelica;
2. Poboljšati kvalitetu suradnje među znanstvenim organizacijama u području znanstveno- istraživačkih projekata čiji se rezultati diseminiraju poslovnom sektoru; 
3. Stvoriti uvjete za komercijalizaciju znanstvenih istraživanja u tematskim prioritetnim područjima definiranim Strategijom pametne specijalizacije (S3).

U rad projektnog istraživačkog tima uključeno je 9 osoba – 5 osoba sa Veleučilišta u Karlovcu te 4 osobe sa Fakulteta strojarstva i brodogradnje, Zagreb. U okviru projekta zaposlena su i 2 mlada znanstvenika istraživača na Veleučilištu u Karlovcu te 1 na Fakultetu strojarstva i brodogradnje koji sudjeluju u svim projektnim aktivnostima – planiranje istraživanja, provedba istraživačkih aktivnosti te aktivnosti diseminacije i komercijalizacije.  Zaposlenici će po završetku projekta ostati raditi u institucijama Nositelja i Partnera, odnosno u novoosnovanoj spin off kompaniji. 

Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica je projekt koji Veleučilište u Karlovcu s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 6.344.230,79 kuna od čega bespovratna sredstava iznose 5.290.427,58 kuna (85%) dok sredstva prijavitelja i partnera iznose 958.017,80 kuna (15%).

Razdoblje provedbe projekta je 34 mjeseci, a provodi se na području Karlovačke županije i Grada Zagreba.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
11. ožujka 2022.

Projekt OLGA - Holistic Green Airport

Tim profesora s FSBa, u sastavu prof. Joško Deur (Zavod za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava), izv. prof. Marino Grozdek (Zavod za termodinamiku, toplinsku i procesnu tehniku) i izv. prof. Goran Krajačić (Zavod za energetska postrojenja, energetiku i okoliš), uključio je FSB u Obzor 2020 projekt OLGA - Holistic Green Airport (ID: 101036871),  koji se provodi od 1. listopada 2021. u suradnji s Međunarodnom zračnom lukom Zagreb i još 55 partnerskih organizacija iz Hrvatske i Europe. Projekt traje 5 godina uz ukupnu vrijednost budžeta od € 34 006 426,75 od kojih EU sufinancira € 24 991 644,02.  FSB budžet u projektu iznosi  € 311 000 te je u potpunosti pokriven EU sredstvima.
Više informacija o projektu možete pronaću u privitku.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
9. studenog 2021.

Članovi projektnog tima „Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica” na međunarodnom stručnom skupu DroneDays

Članovi projektnog istraživačkog tima sudjelovali su na dvodnevnom međunarodnom stručnom skupu „DroneDays“ održanom 4. i 5. listopada 2021. godine u Biogradu na Moru (Hrvatska). Program se sastojao od pozvanih predavanja i sajma poduzeća, a bio je fokusiran na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika. DroneDays je mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, akademije, krajnjih korisnika i regulatornih tijela.

Članovi tima predstavili su na sponzorskom štandu dosad ostvarene rezultate na projektu, izlagali su dosad izrađene bespilotne letjelice i objavljene znanstvene članke te izmijenili iskustava i kontakte s ostalim izlagačima radi potencijalne buduće suradnje. Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica projekt je koji Veleučilište u Karlovcu s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna je vrijednost projekta 6.344.230,79 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 85%, dok sredstva prijavitelja i partnera iznose 15%. Razdoblje provedbe je 34 mjeseca, a provodi se na području Karlovačke županije i Grada Zagreba.

***

Team members of this research project participated in the two-day DroneDays international conference held on 4–5 October 2021 in Biograd na More, Croatia. The programme consisted of keynote lectures and an exhibition, with special focus on the applications of unmanned aerial vehicles and end-user industries. DroneDays is a meeting place for operators and users from industry, academia, end users and regulatory bodies.

At the sponsored stand, team members presented the project results achieved to date, displayed the unmanned aerial vehicles built thus far, presented the published scientific publications, and exchanged experiences and contacts with other exhibitors with an eye to future cooperation. Research and development of specialised multirotor unmanned aerial vehicles is a joint project of the Karlovac University of Applied Sciences and the Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture of the University of Zagreb. The project is implemented through the Operational programme Competitiveness and Cohesion 2014 – 2020, and co-financed by the European Union from the European Structural and Investment Funds for the financial period 2014 – 2020.

The project is valued at HRK 6,344,230.79, consisting of an 85% grant, and a 15% investment by the applicant and partner institution. The implementation period is 34 months and it is implemented in the area of Karlovac County and the City of Zagreb.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
11. listopada 2021.

Razvoj modularnog ekspertnog sustava za upravljanje diskretnim proizvodnim procesima temeljenog na primjeni SMART FACTORY načela

Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) i partneri KONČAR-ENERGETSKI TRANSFORMATORI i WINDOR d.o.o. provode projekt pod nazivom "Razvoj modularnog ekspertnog sustava za upravljanje diskretnim proizvodnim procesima temeljenog na primjeni SMART FACTORY načela", sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U znanstveno-istraživačkoj literaturi pojam Industrije 4.0 označava skup svih tehnoloških izmjena u proizvodnim procesima utemeljenih na primjeni Interneta stvari, umjetne inteligencije, digitalizacije i strojnog učenja. Ovi pojmovi predstavljaju središte svih budućih izmjena i to ne samo u proizvodnom procesu neke tvrtke nego i drugim,  pomoćnim procesima i funkcijama u poduzeću (upravljačka, financijska, nabava, logistika, prodaja). 4. industrijska revolucija omogućava ne samo da se proizvodnja robotizira i automatizira, nego da strojevi imaju sposobnost učenja, zaključivanja i komunikacije. Ovim će se projektom osmisliti modularni ekspertni sustav koji bi trebao postati osnovni upravljački alat u diskretnim proizvodnim procesima.

Cilj istraživanja je stvoriti modularni ekspertni sustav koji će omogućavati:
- Digitalizaciju pojedinih procesa i funkcija unutar tvrtke ili cijele proizvodnje,
- Automatizaciju postupaka, ovisno o dostignutoj tehnološkoj razini razvijenosti tvrtke;
- Strojno učenje, bez obzira na kompleksnost same proizvodnje.

Istraživanja koja će biti provedena u dva međusobno različita proizvodna sustava i laboratoriju FSB-a omogućiti će identifikaciju standardiziranih postupaka za do sada nestandardne proizvodne procesa kao i mogućnost praćenja proizvodnje korištenjem velikih skupova podataka (eng. "Big data“). Očekivani rezultat istraživanja je izrađen modularni ekspertni sustav za upravljanje pametnom tvornicom koji će omogućiti bržu primjenu principa Industrije 4.0 u diskretnim proizvodnim i drugim procesima pametne tvornice.

Ukupna vrijednost projekta je 10.405.507,98 kn, a iznos koji sufinancira EU je 6.147.435,99 kn. Projekt će se provoditi u vremenskom razdoblju od 16.12.2020. do 16.12.2022., a voditelj projekta je prof. dr. sc. Nedjeljko Štefanić. 

Za osobe slabijeg vida ova obavijest se može pročitati na način da se povećaju slova putem pritiska na Ctrl + (za povratak na originalni oblik stranice pritisnite Ctrl -).

Sadržaj teksta na internetskoj stranici isključiva je odgovornost Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dodatni linkovi: 
www.strukturnifondovi.hr
http://europski-fondovi.eu/program/europski-fond-za-regionalni-razvoj
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/

The Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture (FSB) and partners KONČAR-ENERGETSKI TRANSFORMATORI and WINDOR d.o.o. are implementing a project titled "Development of a Modular Expert System for Managing Discrete Manufacturing Processes Based on the Application of SMART FACTORY Principles", co-financed by the European Regional Development Fund.

In scientific research literature, the term Industry 4.0 represents a set of all technological changes in manufacturing processes based on the application of the Internet of Things, artificial intelligence, digitalization, and machine learning. These concepts are at the heart of all future changes, not only in a company's manufacturing process but also in other auxiliary processes and functions within the company (management, finance, procurement, logistics, sales). The fourth industrial revolution not only allows for the robotization and automation of production but also enables machines to have the ability to learn, reason, and communicate. This project aims to design a modular expert system that should become the primary management tool in discrete manufacturing processes.

The research goal is to create a modular expert system that will enable:

- Digitalization of individual processes and functions within the company or entire production,

- Automation of procedures, depending on the technological development level of the company;

- Machine learning, regardless of the complexity of the production itself.

Research to be conducted in two distinct production systems and the FSB laboratory will enable the identification of standardized procedures for previously non-standard production processes and the possibility of monitoring production using large data sets ("Big data"). The expected research result is a developed modular expert system for managing a smart factory that will enable faster application of Industry 4.0 principles in discrete manufacturing and other smart factory processes.

The total project value is HRK 10,405,507.98, and the amount co-financed by the EU is HRK 6,147,435.99. The project will be implemented in the period from December 16, 2020, to December 16, 2022, and the project leader is Prof. Dr. Sc. Nedjeljko Štefanić.

For those with visual impairments, this notice can be read by enlarging the letters by pressing Ctrl + (to return to the original page format, press Ctrl -).

The content of the text on the website is the sole responsibility of the University of Zagreb, Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture.


www.strukturnifondovi.hr
http://europski-fondovi.eu/program/europski-fond-za-regionalni-razvoj
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/
 
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
29. rujna 2021.

Projekt „Autonomni robotski sustav za brušenje i karakterizaciju površine tankostijenih kompozitnih proizvoda – ARCOPS“

Fakultet strojarstva i brodogradnje i partneri HUNOR d.o.o. i Enikon Aerospace d.o.o. provode projekt „Autonomni robotski sustav za brušenje i karakterizaciju površine tankostijenih kompozitnih proizvoda – ARCOPS“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Realizacijom projekta planira se izraditi fleksibilna robotska ćelija za obradu kompozitnih i metalnih površina koja će nakon faze laboratorijskog testiranja biti spremna za testiranja u tvorničkom okruženju.

Projektom se planira pristupiti rješavanju identificiranih problema tehnološkog procesa brušenja:

A) Odstupanja u kvaliteti obrađene površine (neujednačena hrapavost površine) te nemogućnosti obrade svih površina obratka;
B) Varijacije u ciklusnom vremenu proizvodnih faza uslijed čestih naknadnih ručnih korekcija obratka te kontrole kvalitete;
C) Kontrola proizvoda vrši se isključivo vizualnom inspekcijom (podložna je subjektivnom dojmu kontrolora), te
D) Energetski neučinkovit proces uslijed glavnog prigona pogonjenog komprimiranim zrakom (visoki troškovi) i regulatora aksijalne sile pogonjenog komprimiranim zrakom.

Projekt će također rješavati uzroke neujednačene kontrole proizvoda koji se mogu podijeliti u dvije kategorije:

1. Vođenje robota po zadanoj putanji uz neizbježna odstupanja: U geometriji pripremka / U orijentaciji pripremka tijekom stezanja / Uslijed deformacije pripremka tijekom stezanja te
2. Tehnološki parametri i alat: Izbor tehnoloških parametara (posmak, brzina brušenja, aksijalna sila)/ Neujednačena brzina brušenja uslijed pneumatskog pogona glavnog prigona /Nemogućnost precizne regulacije sile uslijed pneumatske izvedbe.

Očekivani rezultat projekta jest uspješno testiran tehnološki koncept i prototip robotske ćelije u laboratorijskom i tvorničkom okruženju. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu nužnu za primijenjena istraživanja, a koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 8.129.899,96 kn. Voditelj projekta je dr.sc. Tomislav Staroveški koji će voditi istraživački i projektni tim sastavljen od 13 osoba.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar Petrić
24. svibnja 2021.

EU projekt „Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta“

Fakultet strojarstva i brodogradnje provodi projekt „Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta“ – KK.01.1.1.09.0028. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., natječaja „Priprema IRI infrastrukturnih projekata”, te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o bespovratnim sredstvima potpisan je 29.06.2020. Projekt ukupne vrijednosti 4.050.193,02 HRK uključuje aktivnosti izrade projektne dokumentacije i studije izvedivosti sa analizom troškova i koristi za izgradnju novog IRI Centra za istraživanja u području energetike i transporta. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zdenko Tonković. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. studenog 2020.

Natječaj za radna mjesta na Fakultetu strojarstva i brodogradnje

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Čuvara i Voditelja odsjeka računovodstvenih poslova (Obračunavatelj plaća)

Natječaj je objavljen 8. prosinca 2023. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 18. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Natječaj za radno mjesto Mlađeg istraživača na projektu ROBOCAMP

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Mlađeg istraživača na projektu „ROBOCAMP Istraživanje i razvoj više inovativnih proizvoda, usluga i poslovnih modela u cilju jačanja održivog turizma te zelene i digitalne tranzicije turizma“ – 1 izvršitelj/ica, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za autonomne sustave i računalnu inteligenciju.

Natječaj je objavljen dana 8. prosinca 2023. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 18. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Nastupno predavanje Borisa Blagojevića, mag. math.

Boris Blagojević, mag. math., održat će nastupno predavanje u utorak 12. prosinca 2023. godine u 15:00 sati, u predavaonici P-16 Sveučilišnog nastavnog centra AGG FSB (Ul. Grada Gospića 1a, Zagreb), pod nazivom „Parametrizacija dijela prostora“, a u vezi s izborom na nastavno radno mjesto predavača za područje prirodnih znanosti, znanstveno polje matematika.
 FSB Obavijesti
Matea Klanac
8. prosinca 2023.

Ponovljeni Natječaj za radno mjesto Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija u Studentskoj službi na FSB-u

Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija – stručni referent, radno mjesto III. vrste, u Studentskoj službi, Dekanat i tajništvo, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od dva mjeseca - 1 izvršitelj/ica

Natječaj je objavljen 6. prosinca 2023. godine, u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 14. prosinca 2023. godine.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
6. prosinca 2023.

Poništenje natječaja za radno mjesto Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija

Sveučilište u Zagrebu, Fakultet strojarstva i brodogradnje objavljuje

PONIŠTENJE NATJEČAJA

za zapošljavanje Stručnog referenta preddiplomskih i diplomskih studija – stručni referent, radno mjesto III. vrste, u Studentskoj službi, Dekanat i tajništvo, na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od dva mjeseca - 1 izvršitelj/ica, objavljenog u Narodnim novinama broj 140/2023 od 22. studenoga 2023. godine, na mrežnim stranicama Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje i mrežnim stranicama Fakulteta strojarstva i brodogradnje.
 Natječaji
Matea Klanac
6. prosinca 2023.

Rezultati Javnog poziva za dodjelu državnih stipendija u STEM područjima znanosti za akademsku godinu 2023./2024.

Objavljene su rang-liste (liste) državne STEM stipendije. Rang-liste (liste) dostupne su u mrežnoj aplikaciji https://stemstipendije.mzo.hr/.            

Studenti AAI@EduHr elektroničkim identitetom pristupaju mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr te jedinstvenom identifikacijskom oznakom provjeravaju mjesto na rang-listi (listi).

Studenti koji su na rang-listi (listi) u kvoti, odnosno iznad praga za ostvarivanje prava na stipendiju, bit će obaviješteni elektroničkom poštom da su ostvarili pravo na državnu stipendiju. Zaprimanje e-poruke nije preduvjet za ostvarivanje prava na državnu STEM stipendiju te svi studenti koji su se prijavili na Javni poziv, neovisno o zaprimanju predmetne obavijesti, mogu svoje mjesto na rang-listi (listi) provjeriti u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr.

Za prihvaćanje državne STEM stipendije potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr do utorka, 12. prosinca 2023., do 12 sati, označiti Izjave koje prethode prihvaćanju Uvjeta stipendiranja, zatim prihvatiti Uvjete stipendiranja te upisati isključivo IBAN računa koji glasi na ime i prezime dobitnice/dobitnika STEM stipendije.

Važna napomena: Prihvaćanje Uvjeta stipendiranja smatra se činom sklapanja Ugovora.

Ako u navedenom roku student/ica ne prihvati Uvjete stipendiranja, smatrat će se da ne prihvaća državnu stipendiju.

Ako student/ica odbija državnu STEM stipendiju, potrebno je u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr označiti Ne prihvaćam stipendiju.

Liste i rang-liste izrađene su u skladu s Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava studenata na državnu stipendiju u STEM područjima znanosti (Narodne novine, broj 70/2023.)

Pozivamo studente da redovito prate mrežnu stranicu Ministarstva znanosti i obrazovanja u svrhu daljnjih saznanja o ovogodišnjoj dodjeli stipendija.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. prosinca 2023.

Obavijest o izabranom kandidatu za radno mjesto Voditelja Službe zaštite na radu i zaštite od požara

Nakon provedenog Natječaja koji je raspisan dana 27. listopada 2023. godine, za radno mjesto Voditelja Službe zaštite na radu i zaštite od požara, voditelj ostalih ustrojstvenih jedinica, položaj I vrste, rad na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od 6 mjeseci, odabran je pristupnik Mario Devčić, struč. spec. ing. admin. chris., temeljem Odluke o izboru kandidata od 5. prosinca 2023. godine.
 Natječaji
Matea Klanac
5. prosinca 2023.

Obavijest o izabranoj osobi za radno mjesto Stručnog savjetnika za znanstvenoistraživačke projekte

Nakon provedenog Natječaja koji je raspisan dana 15. studenoga 2023. godine, za radno mjesto Stručne savjetnice za znanstvenoistraživačke projekte –  stručni savjetnik, radno mjesto I. vrste, u Službi za projekte i mobilnost, Dekanat i tajništvo, rad na neodređeno vrijeme, u punom radnom vremenu, uz uvjet probnog rada od 6 mjeseci, odabrana je pristupnica Jelena Pankretić, mag. oec., temeljem Odluke o izboru kandidata od 5. prosinca 2023. godine.
 Natječaji
Matea Klanac
5. prosinca 2023.

Obavijest o izabranim pristupnicima za suradnička radna mjesta, temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 23. studenoga 2023. godine

Temeljem Odluke Fakultetskog vijeća od 23. studenoga 2023. godine, na suradničko radno mjesto višeg asistenta za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, u Zavodu za konstruiranje na Katedri za konstruiranje i razvoj proizvoda, odabran je pristupnik dr.sc. Nikola Horvat, mag. ing. mech., dok su na suradničko radno mjesto asistenta, za područje tehničkih znanosti, znanstveno polje strojarstvo, izabrani pristupnici Igor Ciganović, mag. ing. mech. (u Zavodu za tehnologiju na Katedri za oblikovanje deformiranjem), Jan Karl Ormuž, mag. ing. mech. (u Zavodu za materijale na Katedri za materijale i tribologiju) i Ana Marija Šegon, mag. ing. mech. (u Zavodu za tehničku mehaniku na Katedri za mehaniku i čvrstoću).

Natječaj za navedena zapošljavanja objavljen je u javnim glasilima dana 22. rujna 2023. godine, te 6. listopada 2023. godine (za radno mjesto asistenta u Zavodu za tehničku mehaniku).
 Natječaji
Matea Klanac
5. prosinca 2023.

Helena Lukšić: Obrana konačne teme doktorskog rada

petak, 15. prosinca 2023. u 10:30 sati, na privremenoj lokaciji Fakulteta strojarstva i brodogradnje, u dvorani 7 BCC poslovnog centra, Koledovčina 1,  održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Helene Lukšić, mag. ing. mech., pod naslovom „Utjecaj parametara laserskoga zavarivanja na mikrostrukturu i svojstva zavarenoga spoja raznorodnih materijala u baterijskim sustavima električnih vozila“. Studijska savjetnica je prof. dr.sc. Vera Rede.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
5. prosinca 2023.

Andrej Razumić: Doktorski rad

Doktorski rad Andreja Razumića pod naslovom "Procjena mjerne nesigurnosti rezultata mjerenja na području mikroskopije atomskih sila u dimenzijskom nanomjeriteljstvu" (mentor prof. dr. sc. Biserka Runje) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta.
 FSB Obavijesti
Andrea Zabjan Bogut
4. prosinca 2023.

Održavanje Radionica o sprečavanju sukoba interesa

U organizaciji Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, Sveučilišta u Zagrebu i Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, održat će se Radionice o sprečavanju sukoba interesa u sljedećim terminima:
 
- Srijeda, 6. prosinca 2023. od 10 do 12 sati - za studente Pravnog fakulteta

- Četvrtak, 7. prosinca 2023. od 16 do 18 sati - za studente Pravnog fakulteta i članove tijela na sastavnicama i Sveučilištu;

- Ponedjeljak, 11. prosinca 2023. od 12 do 14 sati - za sve zainteresirane studente.

 
Studenti imaju mogućnost prijave na bilo koju od radionica, s time da će sadržaj biti prilagođen ciljanim skupinama.

Radionice će se održati u prostorima Sveučilišta u Zagrebu, Radoslava Cimmermana 88, Zagreb (zgrada SECEEL, Kajzerica) / Dvorana C1,

Navedene radionice održavaju se kao dio Strategije suzbijanja korupcije RH 2021.-2030., a namijenjene su

studentima Pravnog fakulteta
studentima članovima etičkih i sličnih tijela na sastavnicama i Sveučilištu
studentskim pravobraniteljima
članovima Studentskog zbora i studentskih udruga
studentima članovima fakultetskih i akademijskih vijeća te povjerenstava za kvalitetu
svim zainteresiranim studentima, posebice studentima političkih znanosti, novinarstva, komunikologije, sociologije, filozofije i dr.
 
Prijave za radionice primaju se putem e-obrasca do utorka, 5. prosinca 2023. u 14 sati.

Poveznica: https://forms.gle/dywKR7mjg3bfS5UX9

Poziv se nalazi u privitku.

 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
1. prosinca 2023.

Natječaj za posao: Energetski institut Hrvoje požar

Energetski institut Hrvoje Požar objavio je oglas za posao na puno radno vrijeme, na određeno vrijeme od 12 mjeseci, uz probni rad od 6 mjeseci, uz mogućnost produženja ugovora na neodređeno vrijeme, s početkom rada 15.1.2024., na radno mjesto Mlađi istraživač - Pripravnik (1 izvršitelj/ica) u Energetskom institutu Hrvoje Požar, u Odjelu za obnovljive izvore, klimu i zaštitu okoliša.

Više informacija možete pronaći u privitku.
 Karijere
Maja Trstenjak
6. prosinca 2023.

Akademik Bojan Jerbić o razvoju umjetne inteligencije za Večernji list

Za Večernji list, akademik Bojan Jerbić i akademik Sven Lončarić govore o ubrzanom razvoju umjetne inteligencije.
O pitanjima kako se država, sektor obrazovanja i gospodarstvo nose s razvojem AI-a pročitajte u privitku.
 Iz medija
Maja Trstenjak
8. prosinca 2023.

Dani FSB-a predstavljeni u emisiji Divni novi svijet Prvog programa Hrvatskog radija

Prošlotjedna emisiija Divni novi svijet Prvog programa Hrvatskog radija posvećena je Danima FSB-a. Emisiju možete preslušati na POVEZNICI
 Iz medija
Maja Trstenjak
4. prosinca 2023.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB

Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933
tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Mapa stranica