Na ovoj stranici koristimo kolačiće kako bi korisnici mogli pristupati svojim korisničkim računima te za potrebe analize pristupa fakultetskim stranicama. Nastavljanjem korištenja ove stranice pristajete na kolačiće.

Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Satnicu koja će se primjenjivati od ponedjeljka 18.10.2021. možete pogledati na poveznici.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
15. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Informativni dan održat će se u četvrtak, 28. listopada 2021. s početkom u 10:00 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracije.

Na informativnom danu bit će predstavljen novi radni program za područje Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor, predstojeće teme i natječaji iz radnoga programa 2021. – 2022., nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, usluge koje pruža ured nacionalnih kontakt osoba za Obzor Europa u Agenciji za mobilnost i programe EU, iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja te iskustva evaluatora iz prijašnjeg programa Obzor 2020.

Sudjelovanje je besplatno, a registrirati se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Informativni dan: Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor). Prijave su otvorene do 26. listopada 2021. do kraja dana.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
15. listopada 2021.
Zašto se pridružiti i što sve BEST nudi?

Pomažemo studentima da postanu međunarodno orijentirani i upoznaju ljude diljem Europe.

Da bi bili konkurentniji na tržištu rada, pomažemo im u razvijanju novih vještina, upoznavanju internacionalnog okruženja i pripremanju za budućnost kroz razne radionice i treninge. Osim toga, surađujemo s brojnim tvrtkama da bi povezali studente s budućim poslodavcima.

Promičemo dobre odnose između naših članova njihovim uključivanjem u različite projekte i organiziranjem raznih teambuildinga.Želiš saznati još?

Pridruži nam se na uvodnom sastanku 20.10., upoznaj naše članove i saznaj što ti još BEST može pružiti.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem sljedeće forme:
https://bit.ly/BESTprijava


 
Vidimo se na sastanku!
 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Pozivamo Vas na regrutaciju novih članova Udruge studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (ESTIEM) koja će se održati u utorak, 19. listopada u dvorani D južne zgrade Fakulteta.

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) je jedina studentska udruga koja povezuje studente i institucije diljem Europe na području industrijskog inženjerstva i menadžmenta i predstavlja više od 60 000 studenata u 29 europskih zemalja.

Ono na čemu naša lokalna grupa radi su organizacije evenata koji omogućuju integraciju naučenog u praksu i u realne situacije prilikom čega studenti razvijaju nove ideje i nove načine rješavanja inženjerskih problema. Članstvom u udruzi putovanja Europom moguća su uz vrlo malo sredstava, a garantiraju mnogo edukativnih i zanimljivih sadržaja.

Naravno, uz edukativan dio prisutan i vrlo važan je "ESTIEM spirit" kojeg članovi iskuse već pri prvom putovanju. Članovi kroz ESTIEM upoznaju nove ljude iz različitih europskih zemalja te uspostavljaju osobne i profesionalne veze s Europom.

Ako si student FSB-a, zainteresiran za putovanje Europom, profesionalno usavršavanje te širenje poznanstava onda si prava osoba za naš tim
 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr.sc. Dubravko Majetić, i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac, dipl. iur. i članica Uprave, Laura Musić, dipl. oec., potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Čestitamo!

 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaje za dodjelu državnih stipendija:

 
Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu i sredstvima osiguranim u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4603

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati

 
Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2021./2022. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4604

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
14. listopada 2021.
Bliži se kraj Vašeg studija, semestar po semestar. Što će sljedeće uslijediti? Imate li velike planove za početak karijere? Ili još uvijek niste sigurni koji put odabrati? Nedostaje li vam posljednji korak; onaj posljednji korak koji biste poduzeli između studiranja i službenog zaposlenja; između završnih ispita i projekata; tvojeg sveučilišta i cijelog svijeta?

Jeste li spremni poduzeti ovaj korak koji Vam mijenja život i obaviti stručno stažiranje u Njemačkoj?
U proteklih 18 godina podržali smo više od 830 studenata i mladih diplomanata na ovom putu. Svi oni proveli su tri do šest mjeseci u jednoj od vodećih njemačkih tvrtki, gdje su napokon dobili priliku proširiti svoja znanja stečena tijekom studija, primijeniti ih u praksi i saznati čime bi se doista voljeli baviti u životu.

Sljedeća generacija naših stipendista započet će sa pripravništvom 1. srpnja 2022. godine.
Prijavite se za stipendiju Programa stručne prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana. Postavite najbolje temelje za svoju buduću karijeru.

Kako se prijaviti?
Možete se prijaviti putem naše web stranice od 1. listopada 2021. do 16. studenog 2021.:
www.stipendienprogramm.org

Više informacija o Programu stručne prakse njemačkog gospodarstva i postupku prijave možete pronaći u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb zapošljava Inženjera za tehničku podršku prodaje (TSS Engineer)! Detalji o uvjetima i opisu radnog mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati mogu se prijaviti zaključno s 12.11.2021. Veselimo se Vašoj prijavi!
 Karijere
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Chain Brain je besplatna radionica u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb koja nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja o blockchainu i srodnim tehnologijama te pruža mogućnost usavršavanja stečenog znanja na praktičnom zadatku po završetku predavanja. Radionica se ove godine održava po prvi put, i to u internacionalnom obliku, što znači da će se sve aktivnosti (predavanja, predstavljanje i rješavanje praktičnog zadatka) održavati na engleskom jeziku.

Prijave su već otvorene, a zatvaraju se u srijedu, 20. listopada u 23:59. Sama radionica trajat će od 9. do 14. studenog. Prva tri dana radionice predviđena su za predavanja koja će se održavati u prostorijama FER-a uz mogućnost prenošenja videopozivom, a na samom kraju sudionike čeka rješavanje praktičnog zadatka gdje za najuspješnije slijede nagrade.

Radionica ima potporu Studentskog centra u Zagrebu, a praktični zadatak osmišljen je u suradnji s tvrtkom Shard Labs, čiji zaposlenici će biti glavni predavači na radionici.

Link za prijave: https://forms.gle/bLXmXf2j7eMF4rSD7

Facebook: Chain Brain
Instagram: @chainbrain.zg
 Događanja
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Voditelja kadrovskih poslova, rad na određeno vrijeme od tri mjeseca.

Natječaj je objavljen 13. listopada 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 21. listopada 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
13. listopada 2021.
Tijekom studiranja na FSB-u zanimalo me dosta toga, a najviše svijet između strojarstva i računarstva. Uvijek pričam priču kako je prije 30 godina novi model auta izlazio svakih 10 godina, prije 20 godina svakih 6-7 godina, a sada se to događa svake 2-3 godine. Već s pojavom CAD-a proces dizajniranja znatno se skratio, a s današnjim korištenjem automatskih petlji za optimizaciju u području aerodinamike, proces će se još više skraćivati. Proces generiranja mreže fluida za jednostavne i pouzdane simulacija pokazao se najskupljim, vremenski najsporijim i najzeznutijim te je to ono čime se u Creative Fieldsu bavimo. Zapravo sam oduvijek htio biti poduzetnik: baš zato što mogu imati ideje koje ću realizirati te koje drugi ljudi trebaju.
 Život na FSB
Andrija Levanić
4. listopada 2021.
Krenula sam s plivanjem sa 6 godina, u zadnjoj godini vrtića. Kadeti su najmlađa kategorija koja može sudjelovati na državnim natjecanjima. Prije toga, do petog razreda osnovne škole, svi smo početnici, s tim da dečki kasne dvije godine za curama. Kod cura, zbog puberteta i hormona, početkom srednje škole obično dođe do stagnacije. Ja sam plivala intenzivno do trećeg razreda srednje, kada sam zbog problema s ramenima prestala.
 Život na FSB
Andrija Levanić
13. rujna 2021.
Zašto se pridružiti i što sve BEST nudi?

Pomažemo studentima da postanu međunarodno orijentirani i upoznaju ljude diljem Europe.

Da bi bili konkurentniji na tržištu rada, pomažemo im u razvijanju novih vještina, upoznavanju internacionalnog okruženja i pripremanju za budućnost kroz razne radionice i treninge. Osim toga, surađujemo s brojnim tvrtkama da bi povezali studente s budućim poslodavcima.

Promičemo dobre odnose između naših članova njihovim uključivanjem u različite projekte i organiziranjem raznih teambuildinga.Želiš saznati još?

Pridruži nam se na uvodnom sastanku 20.10., upoznaj naše članove i saznaj što ti još BEST može pružiti.

Prijaviti se možeš ispunjavanjem sljedeće forme:
https://bit.ly/BESTprijava


 
Vidimo se na sastanku!
 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Pozivamo Vas na regrutaciju novih članova Udruge studenata industrijskog inženjerstva i menadžmenta (ESTIEM) koja će se održati u utorak, 19. listopada u dvorani D južne zgrade Fakulteta.

ESTIEM (European Students of Industrial Engineering and Management) je jedina studentska udruga koja povezuje studente i institucije diljem Europe na području industrijskog inženjerstva i menadžmenta i predstavlja više od 60 000 studenata u 29 europskih zemalja.

Ono na čemu naša lokalna grupa radi su organizacije evenata koji omogućuju integraciju naučenog u praksu i u realne situacije prilikom čega studenti razvijaju nove ideje i nove načine rješavanja inženjerskih problema. Članstvom u udruzi putovanja Europom moguća su uz vrlo malo sredstava, a garantiraju mnogo edukativnih i zanimljivih sadržaja.

Naravno, uz edukativan dio prisutan i vrlo važan je "ESTIEM spirit" kojeg članovi iskuse već pri prvom putovanju. Članovi kroz ESTIEM upoznaju nove ljude iz različitih europskih zemalja te uspostavljaju osobne i profesionalne veze s Europom.

Ako si student FSB-a, zainteresiran za putovanje Europom, profesionalno usavršavanje te širenje poznanstava onda si prava osoba za naš tim
 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Dekan Fakulteta strojarstva i brodogradnje, prof. dr.sc. Dubravko Majetić, i Uprava Siemens Energyja u Hrvatskoj, koju predstavljaju predsjednik Uprave Boris Miljavac, dipl. iur. i članica Uprave, Laura Musić, dipl. oec., potpisali su Sporazum o suradnji na istraživačkim, razvojnim i obrazovnim projektima. Čestitamo!

 Novosti
Stanko Škec
14. listopada 2021.
Kreativan si, imaš puno ideja no ne znaš kako bi ih proveo u djelo, nedostaje ti tehničkog znanja, imaš tremu?

Prijavi se na treće po redu EIT Health i-Dayse te nauči kako doći od ideje do gotovog proizvoda! i-Days je program razvoja inovacija u zdravstvu, a ciljna su skupina studenti!

Na i-Daysima ćeš se pridružiti studentima iz različitih područja te ćete zajedno, uz budno oko i stručno znanje mentora, naći rješenja nekih zdravstvenih izazova.

Zbog epidemioloških prilika ovogodišnji će se i-Days održati online, a sastojat će se od motivacijskog događaja 18. listopada (od 14.00 do 16.00 sati) i natjecanja koje će trajati četiri dana: 25., 26., 27. i 29. listopada.

Na motivacijskom događaju imat ćeš prilike čuti malo više o temi i ideji samih i-Daysa. Sudjelovanje na ovom događaju nije uvjet za sudjelovanje u natjecanju.

Natjecanje će svojim formatom biti slično hackatonu. Tu ćeš naučiti kako prepoznati problem, kako pristupiti rješavanju i stvoriti proizvod, kako taj proizvod predstaviti investitorima te kako od proizvoda stvoriti uspješni poslovni model. Tema ovogodišnjih i‑Daysa je Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva.

Vaša rješenja ocjenjivat će stručni žiri, a tri najbolja tima očekuju vrijedne nagrade. Pobjednički će tim biti nagrađen i sudjelovanjem na Winners’ Eventu, koji će se održati 27. studenog online, gdje će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz drugih država. Također, dobit će podršku za daljnji razvoj svojih ideja te mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu.

Za motivacijski događaj možeš se prijaviti ovdje:
https://bit.ly/i-Days_Motivacijski_događaj

Prijave za natjecanje koje će se održati krajem listopada su već otvorene, prijaviti se možeš ovdje:
https://bit.ly/i-Days-2021

Više informacija o natjecanju očekuj uskoro na mrežnim stranicama i društvenim mrežama organizatora. Kako nam je bilo prošle godine pogledaj u kratkom videu.

Pitanja nam pošalji na iday@unizg.hr

Pridruži nam se i možda baš ti budeš dio pobjedničkog tima!
 Novosti
Stanko Škec
11. listopada 2021.
Humans of FSB tim traži fotografe koji bi upotpunili naš tim. Jedino što je potrebno je kreativnost i malo vremena, a znanje ćete dobiti od naših "iskusnijih" članova. Ako si zainteresiran/a, pošalji email sa svojim imenom i prezimenom te godinom studija na humans@fsb.hr. Prijave traju do 22. listopada u 23:59. U slučaju da niste znali, naše se priče tiskaju i u HUMANS OF FSB knjigama koje možete pronaći u skriptarnici fakulteta.
 Novosti
Stanko Škec
11. listopada 2021.
U sklopu kolegija Upravljanje znanjem i promjenama izabrana su tri najbolja tima studenata s njihovim inovativnim startup idejama koja su sudjelovala na natjecanju u Splitu 18. i 19. lipnja 2021. U suradnji s doc. dr. sc. Mirom Hegedićem, timovi su izradili startup pitcheve te ih prezentirali pred stručnim žirijem. Uz samo prezentiranje i druženje, studenti su imali priliku naučiti mnogo od vrhunskih poduzetnika i profesora iz cijelog svijeta slušajući njihove seminare.

Za više o natjecanju preuzmite sažetak u PDF-u.

Za više informacija o STuP!2021 natjecanju te o samom kolegiju Upravljanje znanjem i promjenama možete kontaktirati doc. dr. sc. Miru Hegedića na mail.
 Novosti
Stanko Škec
6. listopada 2021.
Dragi naši budući pjevači i pjevačice,

nakon neizvjesne sezone uzrokovane pandemijom vrijeme je za novu glazbenu avanturu.
Za tjedan dana krećemo u nove zborske pobjede, a to znači da održavamo audicije za nove članove našeg veselog kolektiva!!

Budi ton koji nedostaje!!

Dođi na audicije koje će se održati 6., 20. i 27. listopada u 20.00 sati na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.
Pripremi jednu skladbu po izboru, a naši dirigenti će poslušati tvoj raspon i glasovne mogućnosti.

Ulaz s maskom je obavezan.


Vidimo se!
 Novosti
Stanko Škec
3. listopada 2021.
Pozivamo studente, mlade dizajnere, inženjere i arhitekte starosti od 18-35 godina da oslobode svoju kreativnost i do 31.10.2021. godine prijave svoje 3D radove na natječaj „NeMogući dizajn“ kojem je motivacija promocija aditivne proizvodnje koja na temelju izgradnje „sloj po sloj“ značajno mijenja koncept razvoja i dizajna proizvoda, omogućujući izradu objekata koje je teško ili nemoguće proizvesti drugim tehnologijama. Najuspješnija rješenja bit će nagrađena 3D printerima i 3D skenerom. Teme natječaja su: 

- Inženjerski dizajn (komponente i mehanizmi tehničkih sustava, automobila, motora, bicikala…)
- Dekorativni dizajn (nakit, ukrasi, modni predmeti…)
- Dizajn robe široke potrošnje (kućanski aparati, pomoćni predmeti, spravice, igračke…)

Natječaj se provodi u sklopu HORIZON 2020 projekta A_MADAM (Advanced Design for Optimal Dynamic Properties of Additive Manufacturing Products) u kojem je TOPOMATIKA d.o.o. hrvatski partner zadužen za provođenje mehaničkih i geometrijskih 3D mjerenja. 

Poziv za sudjelovanje sa informacijama za prijavu nalazi se na: https://topomatika.hr/natjecaj-nemoguci-dizajn-2021-a_madam/
 Novosti
Stanko Škec
29. rujna 2021.
Chain Brain je besplatna radionica u organizaciji studentske udruge EESTEC LC Zagreb koja nudi mogućnost teorijske nadogradnje znanja o blockchainu i srodnim tehnologijama te pruža mogućnost usavršavanja stečenog znanja na praktičnom zadatku po završetku predavanja. Radionica se ove godine održava po prvi put, i to u internacionalnom obliku, što znači da će se sve aktivnosti (predavanja, predstavljanje i rješavanje praktičnog zadatka) održavati na engleskom jeziku.

Prijave su već otvorene, a zatvaraju se u srijedu, 20. listopada u 23:59. Sama radionica trajat će od 9. do 14. studenog. Prva tri dana radionice predviđena su za predavanja koja će se održavati u prostorijama FER-a uz mogućnost prenošenja videopozivom, a na samom kraju sudionike čeka rješavanje praktičnog zadatka gdje za najuspješnije slijede nagrade.

Radionica ima potporu Studentskog centra u Zagrebu, a praktični zadatak osmišljen je u suradnji s tvrtkom Shard Labs, čiji zaposlenici će biti glavni predavači na radionici.

Link za prijave: https://forms.gle/bLXmXf2j7eMF4rSD7

Facebook: Chain Brain
Instagram: @chainbrain.zg
 Događanja
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Talijansko veleposlanstvo u Zagrebu tradicionalno ima aktivnu ulogu u promicanju inventivnosti, tehnološkog znanja i proizvodnog iskustva stečenog u industrijskoj i znanstvenoj sferi. Veleposlanstvo je 6. listopada održalo konferenciju “Robotika – od radionice do tržišta” koja je povezana sa događajem “Izazovi industrije 4.0: istraživanje, inovacije i nove tehnologije kao alati za povećanje konkurentnosti u poslovanju ”, održanom u travnju prošle godine u Zagrebu.

Konferencija je održana u prostorima Fakulteta strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i bila je usredotočena na tri važne teme: korištenje robotike i napredne automatizacije u prerađivačkoj industriji i srodnim uslugama; utjecaj sustava osposobljavanja i istraživačkih aktivnosti na inovacije i poduzetništvo; kao i promicanje okvira podrške i usmjeravanja za istraživače, inovatore i tvrtke koje uvode napredne tehnologije.

Talijanski veleposlanik u Hrvatskoj, Pierfrancesco Sacco, poželio je dobrodošlicu sudionicima. Uz brojne studente koji su prisustvovali konferenciji bili su i predstavnici nekih diplomatskih misija, počevši od izraelskog veleposlanika Ilana Mora, Rektor Sveučilišta u Zagrebu, Damir Boras, dekan FSB-a, Dubravko Majetić, akademik Zvonko Kusić (kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića), Hrvoje Meštrić, pročelnik Uprave za znanost i tehnologiju u Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Bojan Batinić, načelnik Uprave za internacionalizaciju pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

U sklopu konferencije održan je obilazak Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije.
 Događanja
Stanko Škec
11. listopada 2021.
Informativni dan održat će se u četvrtak, 28. listopada 2021. s početkom u 10:00 sati putem Zoom platforme. Poveznica na Zoom platformu sudionicima će biti dostavljena naknadno, nakon zatvaranja registracije.

Na informativnom danu bit će predstavljen novi radni program za područje Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor, predstojeće teme i natječaji iz radnoga programa 2021. – 2022., nacionalni sustav podrške i mjere za jačanje nacionalnog sudjelovanja u programima EU, usluge koje pruža ured nacionalnih kontakt osoba za Obzor Europa u Agenciji za mobilnost i programe EU, iskustva prijavitelja iz prethodnih natječaja te iskustva evaluatora iz prijašnjeg programa Obzor 2020.

Sudjelovanje je besplatno, a registrirati se možete putem poveznice (pod „događanje“ potrebno je odabrati Informativni dan: Širenje sudjelovanja i Europski istraživački prostor). Prijave su otvorene do 26. listopada 2021. do kraja dana.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
15. listopada 2021.
Institut za razvoj obrazovanja organizira 17. po redu Sajam visokog obrazovanja i stipendija (SAS), a drugi po redu u virtualnom izdanju, koji će se održati 13. listopada 2021. od 10:00 do 16:00 sati. Na SAS-u će prijavljene institucije predstaviti stipendije i druge oblike financijske potpore, studijske programe i širu ponudu za visoko obrazovanje u Hrvatskoj i inozemstvu. Posjetitelji SAS-a moći će na jednom mjestu i jednim klikom pronaći sve informacije i usluge ključne za uspješnu prijavu na obrazovne programe u Hrvatskoj i inozemstvu, kao i pronaći različite mogućnosti za stipendije. Više informacija nalazi se na poveznici:  https://iro.hr/2021/09/13/virtualni-17-sajam-visokog-obrazovanja-i-stipendija-sas/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
12. listopada 2021.
Članovi projektnog istraživačkog tima sudjelovali su na dvodnevnom međunarodnom stručnom skupu „DroneDays“ održanom 4. i 5. listopada 2021. godine u Biogradu na Moru (Hrvatska). Program se sastojao od pozvanih predavanja i sajma poduzeća, a bio je fokusiran na primjene bespilotnih letjelica i industrije krajnjih korisnika. DroneDays je mjesto susreta operatora i korisnika iz zajednica industrije, akademije, krajnjih korisnika i regulatornih tijela.

Članovi tima predstavili su na sponzorskom štandu dosad ostvarene rezultate na projektu, izlagali su dosad izrađene bespilotne letjelice i objavljene znanstvene članke te izmijenili iskustava i kontakte s ostalim izlagačima radi potencijalne buduće suradnje. Istraživanje i razvoj specijaliziranih multirotornih bespilotnih letjelica projekt je koji Veleučilište u Karlovcu s projektnim partnerom Fakultetom strojarstva i brodogradnje Zagreb provodi kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020.

Ukupna je vrijednost projekta 6.344.230,79 kuna, od čega bespovratna sredstva iznose 85%, dok sredstva prijavitelja i partnera iznose 15%. Razdoblje provedbe je 34 mjeseca, a provodi se na području Karlovačke županije i Grada Zagreba.

***

Team members of this research project participated in the two-day DroneDays international conference held on 4–5 October 2021 in Biograd na More, Croatia. The programme consisted of keynote lectures and an exhibition, with special focus on the applications of unmanned aerial vehicles and end-user industries. DroneDays is a meeting place for operators and users from industry, academia, end users and regulatory bodies.

At the sponsored stand, team members presented the project results achieved to date, displayed the unmanned aerial vehicles built thus far, presented the published scientific publications, and exchanged experiences and contacts with other exhibitors with an eye to future cooperation. Research and development of specialised multirotor unmanned aerial vehicles is a joint project of the Karlovac University of Applied Sciences and the Faculty of Mechanical Engineering and Naval Architecture of the University of Zagreb. The project is implemented through the Operational programme Competitiveness and Cohesion 2014 – 2020, and co-financed by the European Union from the European Structural and Investment Funds for the financial period 2014 – 2020.

The project is valued at HRK 6,344,230.79, consisting of an 85% grant, and a 15% investment by the applicant and partner institution. The implementation period is 34 months and it is implemented in the area of Karlovac County and the City of Zagreb.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
11. listopada 2021.
Kreativan si, imaš puno ideja no ne znaš kako bi ih proveo u djelo, nedostaje ti tehničkog znanja, imaš tremu? Prijavi se na treće po redu EIT Health i-Dayse te nauči kako doći od ideje do gotovog proizvoda! i-Days je program razvoja inovacija u zdravstvu, a ciljna su skupina studenti! Na i-Daysima ćeš se pridružiti studentima iz različitih područja te ćete zajedno, uz budno oko i stručno znanje mentora, naći rješenja nekih zdravstvenih izazova. Zbog epidemioloških prilika ovogodišnji će se i-Days održati online, a sastojat će se od motivacijskog događaja 18. listopada (od 14.00 do 16.00 sati) i natjecanja koje će trajati četiri dana: 25., 26., 27. i 29. listopada.

Na motivacijskom događaju imat ćeš prilike čuti malo više o temi i ideji samih i-Daysa. Sudjelovanje na ovom događaju nije uvjet za sudjelovanje u natjecanju. Natjecanje će svojim formatom biti slično hackatonu. Tu ćeš naučiti kako prepoznati problem, kako pristupiti rješavanju i stvoriti proizvod, kako taj proizvod predstaviti investitorima te kako od proizvoda stvoriti uspješni poslovni model. Tema ovogodišnjih i-Daysa je Zdravstvenim inovacijama do inkluzivnog društva. Vaša rješenja ocjenjivat će stručni žiri, a tri najbolja tima očekuju vrijedne nagrade. Pobjednički će tim biti nagrađen i sudjelovanjem na Winners’ Eventu, koji će se održati 27. studenog online, gdje će se natjecati protiv pobjedničkih timova iz drugih država. Također, dobit će podršku za daljnji razvoj svojih ideja te mogućnost uključivanja u EIT Health mrežu.

Za motivacijski događaj možeš se prijaviti ovdje, a prijave za natjecanje koje će se održati krajem listopada su već otvorene. Prijavi se putem ovog linka.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
11. listopada 2021.
Otvoren je stipendijski program Best of South East (BOSE) za akademsku godinu 2022./2023. godinu na Sveučilištu Montanuniversität Leoben (MUL). 
BOSE je program stipendiranja koji je pokrenuo Steiermärkische Sparkasse, a program je posvećen za talentirane studente/ice iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije.
Više informacija o uvjetima i načinu prijave možete pronaći ovdje
Rok za apliciranje je 17. prosinac 2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
6. listopada 2021.
Otvoren je EIT Climate-KIC Innovation Call 2022 kojim se sufinancira razvoj rješenja, proizvoda i usluga kao odgovor na izazov klimatskih promjena.

Detaljnije informacije o pozivu možete naći ovdje, a u privitku je kratka prezentacija s glavnim informacijama o pozivu. Kranji rok za prijave je 18. studenog. Radionice kroz koje se može saznati više o pojedinim temam Poziva počinju sljedeći tjedan, a cjelokupni raspored i Zoom poveznice se mogu naći na str 5-7 Call Guidelines dokumenta na ovom linku.  

EIT Climate-KIC Innovation Call 2022  je inovacijski poziv namijenjen podršci razvoju i izlasku na tržište s novim  proizvodima i uslugama te traži i značajno sufinanciranje kao i sudjelovanje u mehanizmima kroz koji se osigurava financijski povrat EIT Climate-KIC zajednici (revenue share i slični mehanizmi) što je sve opisano u projektnoj dokumentaciji.
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
5. listopada 2021.
Sveučilište u Zagrebu je objavilo rezultate natječaja za sudjelovanje u Programu ERASMUS+ za STUDENTE - studijski boravak - LJETNI semestar za ak. godinu 2021./22. Rezultati se nalaze na poveznici: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/rezultati-natjecaja-za-sudjelovanje-u-programu-erasmus-za-studente-studijski-boravak-ljetni-se/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
1. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) i partneri KONČAR-ENERGETSKI TRANSFORMATORI i WINDOR d.o.o. provode projekt pod nazivom "Razvoj modularnog ekspertnog sustava za upravljanje diskretnim proizvodnim procesima temeljenog na primjeni SMART FACTORY načela", sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U znanstveno-istraživačkoj literaturi pojam Industrije 4.0 označava skup svih tehnoloških izmjena u proizvodnim procesima utemeljenih na primjeni Interneta stvari, umjetne inteligencije, digitalizacije i strojnog učenja. Ovi pojmovi predstavljaju središte svih budućih izmjena i to ne samo u proizvodnom procesu neke tvrtke nego i drugim,  pomoćnim procesima i funkcijama u poduzeću (upravljačka, financijska, nabava, logistika, prodaja). 4. industrijska revolucija omogućava ne samo da se proizvodnja robotizira i automatizira, nego da strojevi imaju sposobnost učenja, zaključivanja i komunikacije. Ovim će se projektom osmisliti modularni ekspertni sustav koji bi trebao postati osnovni upravljački alat u diskretnim proizvodnim procesima.

Cilj istraživanja je stvoriti modularni ekspertni sustav koji će omogućavati:
- Digitalizaciju pojedinih procesa i funkcija unutar tvrtke ili cijele proizvodnje,
- Automatizaciju postupaka, ovisno o dostignutoj tehnološkoj razini razvijenosti tvrtke;
- Strojno učenje, bez obzira na kompleksnost same proizvodnje.

Istraživanja koja će biti provedena u dva međusobno različita proizvodna sustava i laboratoriju FSB-a omogućiti će identifikaciju standardiziranih postupaka za do sada nestandardne proizvodne procesa kao i mogućnost praćenja proizvodnje korištenjem velikih skupova podataka (eng. "Big data“). Očekivani rezultat istraživanja je izrađen modularni ekspertni sustav za upravljanje pametnom tvornicom koji će omogućiti bržu primjenu principa Industrije 4.0 u diskretnim proizvodnim i drugim procesima pametne tvornice.

Ukupna vrijednost projekta je 10.405.507,98 kn, a iznos koji sufinancira EU je 6.147.435,99 kn. Projekt će se provoditi u vremenskom razdoblju od 16.12.2020. do 16.12.2022., a voditelj projekta je prof. dr. sc. Nedjeljko Štefanić. 

Sadržaj teksta na internetskoj stranici isključiva je odgovornost Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Dodatni linkovi: 
www.strukturnifondovi.hr
http://europski-fondovi.eu/program/europski-fond-za-regionalni-razvoj
https://strukturnifondovi.hr/eu-fondovi/esi-fondovi-2014-2020/op-konkurentnost-i-kohezija/
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
29. rujna 2021.
14. rujna 2021. godine objavljena su tri Poziva na dostavu projektnih prijedloga u okviru Programa “Energija i klimatske promjene”  :

-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“ vrijedan 7.400.000,00 EUR podržava provedbu pilot projekata integriranih fotonaponskih elektrana u svrhu povećanja instaliranih kapaciteta za korištenje sunčeve energije,
 
-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Proizvodnja energije iz mora“ vrijedan 1.534.000,00 EUR podržava pilot projekte i pred-investicijske studije za ugradnju sustava dizalica topline s morskom vodom za grijanja i hlađenja,
 
-Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Izrada tehničke dokumentacije za korištenje geotermalne energije“ vrijedan 3.000.000,00 EUR podržava izradu tehničke dokumentacije u svrhu razvoja projekata korištenja geotermalne energije.
 
Prihvatljivi prijavitelji su svi pravni subjekti, javni ili privatni, komercijalne ili nekomercijalne organizacije te nevladine organizacije osnovane kao pravne osobe u Republici Hrvatskoj, a projektni partneri, osim hrvatskih, mogu uključivati i pravne osobe osnovane u državama donatorima (Norveškoj, Islandu i Lihtenštajnu).

Više o pozivima možete pročitati na ovom linku.

Pozivi na dostavu projektnih prijedloga otvoreni su do 29. studenoga 2021. godine.

 
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. rujna 2021.
Sveučilište u Oklahomi je raspisalo natječaj za dva doktoranda/ice. Više informacija u privitku. 
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
14. rujna 2021.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za kombinirane intenzivne programe (blended intensive programmes – BIP) u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 unutar programskih zemalja (KA131) za razdoblje od 1. rujna 2021. do 31. siječnja 2022.
Natječaj je objavljen na http://www.unizg.hr/suradnja/medunarodna-razmjena/razmjena-sveucilisnih-djelatnika/natjecaji/.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. rujna 2021.
Sveučilište u Zagrebu raspisalo je Natječaj za kombinirane intenzivne programe (blended intensive programmes – BIP) u okviru Erasmus+ programa ključne aktivnosti 1 unutar programskih zemalja (KA131) za razdoblje od 1. rujna 2021. do 31. siječnja 2022.

Više informacija možete pronaći ovdje
 Projekti i mobilnost
Darija Sesar
6. rujna 2021.
Satnicu koja će se primjenjivati od ponedjeljka 18.10.2021. možete pogledati na poveznici.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
15. listopada 2021.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo natječaje za dodjelu državnih stipendija:

 
Natječaj za dodjelu 10.000 državnih stipendija za akademsku godinu 2021./2022. (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu i sredstvima osiguranim u Europskome socijalnom fondu u sklopu Operativnoga programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020.“) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4603

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati

 
Natječaj za dodjelu 400 državnih stipendija za posebne skupine studenata za akademsku godinu 2021./2022. redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj
Mrežna stranica: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/natjecaji-196/4604

Rok za prijavu: 3. studenoga 2021. do 12.00 sati
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
14. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Voditelja kadrovskih poslova, rad na određeno vrijeme od tri mjeseca.

Natječaj je objavljen 13. listopada 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 21. listopada 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
13. listopada 2021.
Međunarodni institut za norme sljedeće generacije (ISINEG) organizira besplatnu virtualnu radionicu za studente pod nazivom "Lakši, sigurniji i bolji život - ISO i uloga studenata" u organizaciji Međunarodnog instituta za norme sljedeće generacije (ISINEG).

Predavač: gđa Mojdeh Rowshan Tabari, predsjednica odbora ISO DEVCO.

Pozivaju se svi zainteresirani stiudenti da se prijave na radionicu.

Više informacija o besplatnoj virtualnoj radionici možete pronaći na mrežnoj stranici Hrvatskog zavoda za norme.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
Obavještavaju se studenti da potvrdu s elektroničkim pečatom mogu preuzeti putem studomata te da ne moraju tražiti potvrde mailom ili dolaskom u Studentsku referadu. U privitku se nalazi odluka i prikaz iz studomata.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
Pozivaju se studenti koji imaju rješenje Hrvatskog olimpijskog odbora o kategorizaciji sportaša da ga do petka, 26. studenoga 2021. dostave u Referadu za završne i diplomske ispite radi potpisivanja ugovora o studiranju.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
12. listopada 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje raspisao je natječaj za popunu radnog mjesta Rukovoditelja Službe za projekte i mobilnost, rad na određeno vrijeme (zamjena za porodiljni dopust).

Natječaj je objavljen 8. listopada 2021. u Narodnim novinama, web stranicama i biltenu HZZ-a, a otvoren je do 18. listopada 2021.

Tekst natječaja nalazi se u privitku.
 Natječaji
Matea Klanac
8. listopada 2021.
Akademski muški zbor Fakulteta elektrotehnike i računarstva - AKMUZ najbrojniji muški zbor u Hrvatskoj i šire, održava audicije i prima nove članove. Audicija će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, dvorana B5, 12., 15., 19. i 22. listopada 2021., od 16.45 do 18.30 sati.

Više informacija nalazi se u privitku:

Zborska mrežna stranica: https://akmuz.fer.hr

YouTube: https://www.youtube.com/AKMUZFER

Facebook: https://www.facebook.com/akmuzfer

Instagram: https://www.instagram.com/akmuzfer

Twitter: https://twitter.com/AKMUZFER


 
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
7. listopada 2021.
AIESEC u Hrvatskoj ovog listopada po prvi puta organizira Business Future in Croatia, konferenciju namijenjenu mladim ljudima i poduzetnicima baziranim u Hrvatskoj. Konferencija će se održati 22. i 23. listopada u prostorijama HUB385-a, ulica Franje Petračića 6.

Konferencija će obuhvatiti brojne renomirane ljude iz različitih sektora koji će svojim iskustvom studentima približiti izazove i prednosti u poduzetništvu. Predavanjima se želi pokazati koje prilike čekaju i kako ih ljudi sami mogu stvoriti da postanu dio poduzetničkog svijeta.

Progrm konferencije i poveznicu za prijavu možete naći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
7. listopada 2021.
Na poveznici se nalazi obavijest o plaćanju participacije i upute za upis u zimski semestar ak.god. 2021./2022.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. listopada 2021.
Tvrtka LTH Alucast d.o.o. nudi stipendije studentima. Dokumetaciju navedenu u oglasu potrebno je dostaviti do 31. listopada 2021.

Više informacija možete pronaći u privitku.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
6. listopada 2021.
Doktorski rad Petre Bonačić Bartolin pod naslovom "Numeričko i eksperimentalno modeliranje biomehaničke potpore prednjoj ukriženoj svezi koljenoga zgloba" (mentori: prof. dr. sc. Janoš Kodvanj i doc. dr. sc. Damir Hudetz) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 27. listopada 2021. godine.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
5. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Vertiv Croatia traži studente četvrte ili pete godine za studentsku praksu u trajanju od 4 do 8 mjeseci. Detalje o samom poslu pogledajte u privitku. Zainteresirani kandidati se mogu prijaviti na email adresu: margareta.delic@vertiv.com i lana.bogojevic@vertiv.com
 Karijere
Stanko Škec
15. listopada 2021.
Bliži se kraj Vašeg studija, semestar po semestar. Što će sljedeće uslijediti? Imate li velike planove za početak karijere? Ili još uvijek niste sigurni koji put odabrati? Nedostaje li vam posljednji korak; onaj posljednji korak koji biste poduzeli između studiranja i službenog zaposlenja; između završnih ispita i projekata; tvojeg sveučilišta i cijelog svijeta?

Jeste li spremni poduzeti ovaj korak koji Vam mijenja život i obaviti stručno stažiranje u Njemačkoj?
U proteklih 18 godina podržali smo više od 830 studenata i mladih diplomanata na ovom putu. Svi oni proveli su tri do šest mjeseci u jednoj od vodećih njemačkih tvrtki, gdje su napokon dobili priliku proširiti svoja znanja stečena tijekom studija, primijeniti ih u praksi i saznati čime bi se doista voljeli baviti u životu.

Sljedeća generacija naših stipendista započet će sa pripravništvom 1. srpnja 2022. godine.
Prijavite se za stipendiju Programa stručne prakse njemačkog gospodarstva za zemlje Zapadnog Balkana. Postavite najbolje temelje za svoju buduću karijeru.

Kako se prijaviti?
Možete se prijaviti putem naše web stranice od 1. listopada 2021. do 16. studenog 2021.:
www.stipendienprogramm.org

Više informacija o Programu stručne prakse njemačkog gospodarstva i postupku prijave možete pronaći u privitku.
 Karijere
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Yazaki Europe Limited, Glavna podružnica Zagreb zapošljava Inženjera za tehničku podršku prodaje (TSS Engineer)! Detalji o uvjetima i opisu radnog mjesta nalaze se u privitku. Zaintersirani kandidati mogu se prijaviti zaključno s 12.11.2021. Veselimo se Vašoj prijavi!
 Karijere
Stanko Škec
13. listopada 2021.
Porsche Croatia d.o.o., generalni zastupnik za marke Volkswagen, Audi, SEAT, CUPRA, ŠKODA, Volkswagen gospodarska vozila i MOON, u potrazi je za novim pojačanjem u novooformljenom timu MOON! Ukoliko ste spremni za nove izazove, dinamičnu radnu atmosferu i ambiciozne ciljeve koji su pred nama!

Pročitajte oglas i pošaljite nam svoju prijavu!
 Karijere
Stanko Škec
8. listopada 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102