Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19U ljetnom semestru ak. god. 2020./21. moguće je upisati sveučilišni izborni netehnički predmet "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom". Uvjet za upis kolegija je poznavanje studenta s invaliditetom kojemu je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu student koji upisuje kolegij bude student asistent („par“). Isto tako, potrebno je da „par“ bude s istog studijskog programa (i iste razine studija s obzirom na upisani semestar/godinu). Zainteresirani studenti trebaju se javiti u Studentsku službu do 26. veljače 2021. Detaljnije u privitku. 
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
19. veljače 2021.
COVID satnicu koja će se primjenjivati u prvom tjednu nastave (1.3.-5.3.2021.) možete pogledati na poveznici.
Pažljivo pročitajte upute jer su točna vremena održavanja predavanja i vježbi navedena u PDF-u za svaku studijsku godinu.
Za predmete koji nisu navedeni u PDF dokumentu vrijede vremena iz web tablice.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
26. veljače 2021.
KIMEL-FILTRI d.o.o. je vodeća tvrtka u Hrvatskoj i regiji u području industrijske ventilacije i filtracije. Uža specijalizacija firme je proizvodnja sustava otprašivanja i lakirnica.

U našem proizvodnom pogonu u Jakovlju, Zagorska ul. 24, potreban nam je iskusan strojar (m/ž) koji bi se pridružio našem timu u cilju obavljanja projektiranja, razvoja i proizvodnje sustava industrijske filtracije i ventilacije – lakirnice i sustavi otprašivanja.

Uvjeti:
– prednosti imaju osobe koje su završile (pohađaju) smjer proizvodno inženjerstvo
– poželjno radno iskustvo 2 godine (SSS ili VŠS) u izradi i razradi tehničkih rješenja i izrade nacrta instalacija, kao i ostalih poslova vezanih uz navedeno područje
– dobre organizacijske sposobnosti, samostalnost pri razradi zadataka, dobro poznavanje opreme dostupne na tržištu
– otvorene su i prijave za VSS s pečatom ovlaštenog inženjera ili voditelja radova ili postupkom u tijeku.
– potrebno je poznavanje SolidWorks-a i/ili AutoCad-a te MS Office-a.
– poželjno je napredno poznavanje barem jednog stranog jezika iz skupine: engleski, njemački, talijanski, španjolski, francuski.
– potrebna je vozačka dozvola B kategorije.

Nudimo:
– rad u ugodnoj atmosferi uz redovna i primjerena primanja
– ugovor o radu na neodređeno vrijeme (nakon ugovora na određeno u trajanju od 12 mjeseci i probnog roka od 6 mjeseci) ili studentski ugovor
– dodatni stimulativni bonusi na plaću, isplata božićnice i regresa, plaćeni prekovremeni sati i dnevnice za terenski rad
– osiguravamo svu potrebnu radnu odjeću i profi alat potreban za obavljanje radnih zadataka
– mogućnost profesionalnog i osobnog razvoja i usavršavanja

Natječaj traje od 26.02.-26.03.2021.

Radujemo se Vašim prijavama koje možete poslati na e-mail adresu: posao@kimel-filtri.hr
 Karijere
Stanko Škec
26. veljače 2021.
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 25. veljače 2021. članove Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta (HSA-SF) koji su mu predstavili svoj projekt FSB Racing Team.

Službeno priopćenje iz Ureda Predsjednika možete pročitati na linku:
https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-podrzao-projekt-hrvatske-studentske-asocijacije-strojarskih-fakulteta/

Fakultet strojarstva i brodogradnje čestita čitavom timu te će i dalje podržavati njihov rad i veseliti se svakom uspjehu.
 Novosti
Stanko Škec
26. veljače 2021.
Natječaj za radna mjesta Istraživača (1 izvršitelj/ica) i Mlađeg istraživača (1 izvršitelj/ica) na projektu „Istraživanje i razvoj inteligentne modularne platforme za upravljanje logističkim procesom“, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, objavljen je dana 26. veljače 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 8. ožujka 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
26. veljače 2021.
Radionica će se održavati u razdoblju 15.-21.3. u 3 grupe:
- grupa online (15.-19.3.)
- grupa uživo Leadership (18.-21.3.)
- grupa uživo Self Management (18.-21.3.)

Grupe uživo će imati predavanja na FER-u uz poštivanje epidemioloških mjera.

Pozivamo te da uzmeš stvar u svoje ruke, prijaviš se na akademiju mekih vještina i napraviš prvi korak ka uspješnijoj karijeri i boljem privatnom životu. 

Link za prijavu: https://forms.gle/XZo6VWnoPMKRnGs9A

Pratite nas na Instagramu @ssa_zagreb i Facebooku Soft Skills Academy Zagreb.

Željno iščekujemo tvoju prijavu i veselimo se vidjeti te na radionici!
#SoftIsSometimesBetter
 Događanja
Stanko Škec
26. veljače 2021.
Nastava u ljetnom semestru počinje u ponedjeljak 1. ožujka 2021. prema rasporedu koji će biti objavljen u petak 26. veljače 2021. Nastava će se odvijati po hibridnom modelu, a detalji će se objavljivati na COVID web stranici (obavijesti vezane za pandemiju COVID 19). 
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
25. veljače 2021.
U privitku donosimo odluku o raspisivanju studentskih izbora.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
25. veljače 2021.
Studenti Stomatološkog fakulteta dugi niz godina organiziraju Virtualni kongres studenata dentalne medicine. Na tom kongresu, koji se odvija online, putem platforme Adobe Connect, a uz podršku Sveučilišnog računalnog centra, sudjeluju ugledni predavači sa zanimljivim temama iz područja dentalne medicine, a studenti iz cijelog svijeta prezentiraju svoje znanstvene radove povezane s tematikom dentalne medicine i srodnih znanosti. Ovaj donedavno jedinstveni projekt je prepoznat i od strane Sveučilišta te je dobitnik Rektorove nagrade u ak.god. 2011./2012. Zainteresirani studenti mogu se uključiti u rad kongresa.

Rok za prijavu sažetaka je 12. 3. 2021. godine.

Link za prijavu na kongres: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkuKwSkrog6jv8rOlN5jT5-XiJ4SgANrjgIGe5BManbpIuKA/viewform?usp=sf_link

 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
25. veljače 2021.
Poštovani studenti,

pozivamo vas da se besplatno učlanite u Elektrotehničko društvo Zagreb (EDZ; dobivate članski broj i mnoge pogodnosti) i u EDZ e-biblioteku (dobivate lozinku) za 2021. godinu, a putem EDZ WEB stranice: www.edz.hr.

Popunite pristupnicu danu na toj stranici kao individualni član, s tim da navedete da ste po zanimanju student, a kao tvrtku: fakultet na kojem studirate. Tajnost podataka je zagarantirana. Pregledajte pažljivo sadržaj EDZ WEB stranice i puno ćete saznati o društvu. Jednoga dana kad budete zaposleni susrest ćete se kroz obavezno cjeloživotno obrazovanje, za što je i društvo ovlašteno.  EDZ članarine za individualne članove (studenti, penzioneri, zaposleni i nezaposleni) doista su simbolične (50 kn, 100 kn).

Kod EDZ-a možete po završetku školovanja pristupiti Pripremnom seminaru za polaganje stručnog ispita, te kroz aktivno ili pasivno sudjelovanje na  seminarima, savjetovanjima i simpozijima dobivati potreban broj bodova (akademskih sati školovanja u sklopu cjeloživotnog obrazovanja). Kako je EDZ član Hrvatskog inženjerskog saveza – HIS, možete ishodovati i međunarodnu inženjersku iskaznicu (Engineering Card) o stečenom obrazovanju u RH (zamjenjuje sve diplome i slične dokumente, a izgleda kao osobna iskaznica.

Elektrotehničko društvo Zagreb očekuje vaš odaziv!
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
25. veljače 2021.
FrontEd je potpuno nova radionica udruge EESTEC LC Zagreb, čiji je cilj naučiti mlade ljude osnovna znanja i vještine front-end programiranja. Uzevši u obzir sve veći interes studenata za područje web developmenta, odlučili smo ove godine prvi puta organizirati radionicu upravo na tu temu.

Radionica će trajati od 15. do 26. ožujka 2021. godine (samo radni dani), a održavat će se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva i/ili online. Prvih osam dana obrađivat će se teorijski dio front-end programiranja (JavaScript, React, CSS, Bootstrap i sl.). Predzadnji dan radionice svi će sudionici imati priliku testirati stečeno znanje sudjelovanjem na 24-satnom Hackathonu, koji će biti ocijenjen. Participanti će doznati rezultate posljednji dan radionice, a najbolja tri tima očekuju i nagrade!

Link za prijave: https://forms.gle/25fwYmZW3xKW1CRE9

A više informacija možeš saznati na našim društvenim mrežama:
Link Instagrama: https://www.instagram.com/fronted.zg/
Link Facebooka: https://www.facebook.com/frontedzagreb
 Događanja
Stanko Škec
25. veljače 2021.
Sa zadovoljstvom najavljujemo 3. Međunarodnu konferenciju MTECH 2021 koja će se održati u Amadria Resort-u u Šibeniku, od 6. do 9. listopada 2021. godine, u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa), Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI), Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Nadamo se boljoj epidemiološkoj situaciji i radujemo ponovnom okupljanju na MTECH-u.

Poziv se nalazi u privitku.
 Događanja
Stanko Škec
24. veljače 2021.
Europsko istraživačko vijeće objavilo je datume natječaja u 2021. za dodjelu bespovratnih sredstava projektima vrhunskih znanstvenika i istraživača: Starting Grants - otvaranje: 25. veljače / rok: 8. travnja, Consolidator Grants - otvaranje: 11. ožujka / rok: 20. travnja, Advanced Grants - otvaranje: 20. svibnja / rok: 31. kolovoza.
Više na poveznici: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/u-okviru-erc-a-u-2021-tri-natjecaja-dugorocni-proracun-veci-za-16-milijardi-eura/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
24. veljače 2021.
Obaviještavaju se studenti o zanimljivom međunarodnom edukativnom programu pod nazivom Univerzalni i inkluzivni dizajn za bolji ljudski okoliš - UniDesign, a koji obrađuje teme univerzalnog i inkluzivnog dizajna iz perspektive arhitekture, građevinarstva, obrazovanja, umjetnosti, dizajna, tehnologije, kulturalnih studija i organizacije projekata. Program je namijenjen polaznicima različitih profila iz svih dijelova svijeta.
Program će se odvijati u razdoblju od ožujka do svibnja 2021., a prijaviti se mogu svi zainteresirani za teme univerzalnog i inkluzivnog dizajna putem prijavnog obrasca do 28. veljače 2021. na poveznici: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=ydEgoR7DN0Gk_DEry-YfhqfhmvtveVZBvpZ-2GbZ3mVUOE5UQzVXNlFSQzU0SjhDOFQxSUIxWkNFTi4u 
Letak:: https://uniri.hr/wp-content/uploads/2021/02/UniDesign-programme.pdf 
Program: https://uniri.hr/wp-content/uploads/2021/02/UniDesign-flyer.pdf 
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
16. veljače 2021.
Danas (23.02.2021.), uz pridržavanje epidemioloških mjera, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje dodijeljene su medalje, nagrade i priznanja prilikom obilježavanja Dana fakulteta! Čestitamo svim nagrađenima!

Velika medalja - Prof.dr.sc. Mladen Crneković

Mala medalja - Prof. dr. sc. Goran Đukić,  Prof. dr. sc. Branko Bauer

Nagrada ''Davorina Bazjanca’'
Prva studijska godina
- Vedran Zović, studij strojarstva
- Fran Pipunić, studij zrakoplovstva
- Matija Lilić, studij strojarstva
- Mihaela Žeger, studij strojarstva
Druga studijska godina
- Domagoj Tkalčević, smjer Konstrukcijski
- Patrik Klasić, smjer Inženjerstvo materijala
Treća studijska godina
- Karlo Posavec, smjer Mehatronika i robotika
- Luka Strnišćak, smjer Mehanizmi i roboti
- Karlo Vidić, smjer Inženjerstvo materijala
- Petar Antolić, smjer Obradni sustavi

Dekanska nagrada - Šime Grbić, student diplomskog studija strojarstva smjera Mehatronika i robotika

Nagrada najboljem studentu na poslijediplomskom doktorskom studiju smjera Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija - Robert Bedoić

Zahvalnice srednjim školama - XV. gimnazija, Zagreb; Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec; Elektrostrojarska škola, Varaždin;
Prva gimanzija, Varaždin; Srednja škola Krapina, Krapina; Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb; V. gimnazija, Zagreb; Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Zahvalnica tvrtkama - Bibus Zagreb d.o.o.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
23. veljače 2021.
Naša doc. dr. sc. Tea Žakula u intervjuu za portal Vecernji.hr pričala je o vlastitom radu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te aktivnostima Laboratorija za energetsku učinkovitost.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/cak-90-posto-vremena-provodimo-u-zatvorenim-prostorima-hrvatski-tim-razvija-pametnu-zgradu-u-kojoj-ce-se-pratiti-cak-i-sirenje-virusa-1469749
 Iz medija
Stanko Škec
23. veljače 2021.
U privitku se nalaze upute za upis u ljetni semestar ak.god. 2020./2021. Ljetni semestar moraju upisati svi studenti osim brucoša kojima su predmeti upisani prilikom upisa na fakultet.
Upisi se obavljaju putem studomata u periodu od 22. do 26. veljače 2021. Ako morate upisati manje od 18 ECTS i radi toga budete imali problema s upisom na studomatu, molimo da se za pomoć obratite kolegicama na mail upisi@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. veljače 2021.
U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Istraživački projekti“ odobrena su dva projektna prijedloga Fakulteta strojarstva i brodogradnje "Održiva plovidba smanjenom brzinom za nisko-ugljično brodarstvo"- voditeljica projekta prof.dr.sc.Nastia Degiuli i "Numerička procjena rizika od rupture nekomplicirane disekcije aorte tipa B"- voditelj projekta prof.dr.sc. Željko Tuković.
Čestitamo!
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
22. veljače 2021.
U srijedu, 3. ožujka 2021. u 08:30 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Hrvoja Stančnina, mag.ing.mech., pod naslovom „Proizvodnja alternativnih goriva termokemijskim postupcima obrade otpadnih materijala / Production of alternative fuels by thermochemical conversion of waste materials“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Neven Duić i prof. Vladimir Strezov, Macquarie University, Faculty of Science and Engineering; Department of Earth and Environmental Sciences, Australija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: hrvoje.stancin@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. veljače 2021.
Mole se studenti da sve upite vezane za upis šalju isključivo na mail upisi@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. veljače 2021.
Prije strojarstva imala sam ideju upisati se na arhitekturu. Bila sam klasični arhitekt od malena, voljela sam slagati kuće od legića i slično. Međutim, svi studenti s arhitekture s kojima sam razgovarala, rekli su mi da se oni ne bave baš matematikom u toj mjeri, da je to više neka umjetnost. Tada sam pronašla strojarstvo, kao neku dobru kombinaciju. Na našem sam fakultetu zaista stekla dojam da trebaš biti potkovan znanjem, ali trebaš imati i kreativnosti. Imam neku ideju da se vratim u Pulu nakon završenog fakulteta, pa mi se brodogradnja činila kao dobra ideja, a brodostrojarstvo najkonkretnije od svih smjerova. Brodogradnja je kao arhitektura broda, mislim da mi se zato i sviđa jer sam oduvijek bila sklona arhitekturi. Iako, ja se ipak bavim pogonom samog broda. Nas je doista jako malo na smjeru i trenutačno sam na brodostrojarstvu sama na godini. Najmanje što smo imali su predavanja za troje ‒ to je bilo odlično.
 Život na FSB
Andrija Levanić
18. veljače 2021.
Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je 25. veljače 2021. članove Hrvatske studentske asocijacije strojarskih fakulteta (HSA-SF) koji su mu predstavili svoj projekt FSB Racing Team.

Službeno priopćenje iz Ureda Predsjednika možete pročitati na linku:
https://www.predsjednik.hr/vijesti/predsjednik-milanovic-podrzao-projekt-hrvatske-studentske-asocijacije-strojarskih-fakulteta/

Fakultet strojarstva i brodogradnje čestita čitavom timu te će i dalje podržavati njihov rad i veseliti se svakom uspjehu.
 Novosti
Stanko Škec
26. veljače 2021.
U časopisu "Kemija u industriji" objavljen je tekst: Povodom 85 godina života i 60 godina suradnje s Kemijom u industriji:
O profesoru emeritusu Igoru Čatiću (A. M. Grancarić).

Cijeli tekst možete pronaći na poveznici.
 Novosti
Stanko Škec
20. veljače 2021.
Radionica će se održavati u razdoblju 15.-21.3. u 3 grupe:
- grupa online (15.-19.3.)
- grupa uživo Leadership (18.-21.3.)
- grupa uživo Self Management (18.-21.3.)

Grupe uživo će imati predavanja na FER-u uz poštivanje epidemioloških mjera.

Pozivamo te da uzmeš stvar u svoje ruke, prijaviš se na akademiju mekih vještina i napraviš prvi korak ka uspješnijoj karijeri i boljem privatnom životu. 

Link za prijavu: https://forms.gle/XZo6VWnoPMKRnGs9A

Pratite nas na Instagramu @ssa_zagreb i Facebooku Soft Skills Academy Zagreb.

Željno iščekujemo tvoju prijavu i veselimo se vidjeti te na radionici!
#SoftIsSometimesBetter
 Događanja
Stanko Škec
26. veljače 2021.
FrontEd je potpuno nova radionica udruge EESTEC LC Zagreb, čiji je cilj naučiti mlade ljude osnovna znanja i vještine front-end programiranja. Uzevši u obzir sve veći interes studenata za područje web developmenta, odlučili smo ove godine prvi puta organizirati radionicu upravo na tu temu.

Radionica će trajati od 15. do 26. ožujka 2021. godine (samo radni dani), a održavat će se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva i/ili online. Prvih osam dana obrađivat će se teorijski dio front-end programiranja (JavaScript, React, CSS, Bootstrap i sl.). Predzadnji dan radionice svi će sudionici imati priliku testirati stečeno znanje sudjelovanjem na 24-satnom Hackathonu, koji će biti ocijenjen. Participanti će doznati rezultate posljednji dan radionice, a najbolja tri tima očekuju i nagrade!

Link za prijave: https://forms.gle/25fwYmZW3xKW1CRE9

A više informacija možeš saznati na našim društvenim mrežama:
Link Instagrama: https://www.instagram.com/fronted.zg/
Link Facebooka: https://www.facebook.com/frontedzagreb
 Događanja
Stanko Škec
25. veljače 2021.
Sa zadovoljstvom najavljujemo 3. Međunarodnu konferenciju MTECH 2021 koja će se održati u Amadria Resort-u u Šibeniku, od 6. do 9. listopada 2021. godine, u organizaciji Hrvatskog društva za zaštitu materijala (HDZaMa), Hrvatskog centra za nerazorna ispitivanja (CeNI), Hrvatskog društva za materijale i tribologiju (HDMT), Hrvatskog društva za toplinsku obradu i inženjerstvo površina (HDTOIP) te Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu.

Nadamo se boljoj epidemiološkoj situaciji i radujemo ponovnom okupljanju na MTECH-u.

Poziv se nalazi u privitku.
 Događanja
Stanko Škec
24. veljače 2021.
Otvorene su prijave za LegalHack hackathon - prvi pravni hackathon u Hrvatskoj s temom "AI u službi zdravstva" koje traju do 27.2.2021. u 23:59. LegalHack hackathon organizira studentska udruga Meritokrat.
Upute za sudjelovanje i prijave nalaze se u prilogu. 
 Događanja
Stanko Škec
16. veljače 2021.
Međunarodna konferencija ''Upravljanje tehnologijama – korak ka održivoj proizvodnji'' (MOTSP2021) održava se ove godine dvanaesti puta. Organizator  je Hrvatska udruga za PLM i Fakultet strojarstva i brodogradnje. Konferencija će se održati 8 - 10. rujna 2021. u Poreču, u Valamar Hotelu Diamant 4*.

Službeni poziv se nalazi u privitku, a više informacija moguće je pronaći na poveznici.
 Događanja
Stanko Škec
29. siječnja 2021.
Pozivamo studente/ice Fakulteta strojarstva i brodogradnje da se priključe natjecanju Engineering Newcomer 2021 organiziranom za edukacijske ustanove s područja tehnike i inženjerstva.

Potrebno je prijaviti svoj projekt na natječaj, a izabrani projekti bit će nagrađeni, tj. studenti ili institucije dobit će novčane nagrade.

Rok za podnošenje prijava je 31. 07. 2021.

Više detalja o natjecanju možete pronaći na poveznici:
www.engineering-newcomer.com
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
Europsko istraživačko vijeće objavilo je datume natječaja u 2021. za dodjelu bespovratnih sredstava projektima vrhunskih znanstvenika i istraživača: Starting Grants - otvaranje: 25. veljače / rok: 8. travnja, Consolidator Grants - otvaranje: 11. ožujka / rok: 20. travnja, Advanced Grants - otvaranje: 20. svibnja / rok: 31. kolovoza.
Više na poveznici: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/u-okviru-erc-a-u-2021-tri-natjecaja-dugorocni-proracun-veci-za-16-milijardi-eura/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
24. veljače 2021.
U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Istraživački projekti“ odobrena su dva projektna prijedloga Fakulteta strojarstva i brodogradnje "Održiva plovidba smanjenom brzinom za nisko-ugljično brodarstvo"- voditeljica projekta prof.dr.sc.Nastia Degiuli i "Numerička procjena rizika od rupture nekomplicirane disekcije aorte tipa B"- voditelj projekta prof.dr.sc. Željko Tuković.
Čestitamo!
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
22. veljače 2021.
U kontekstu COST programa, 25. veljače 2021. godine od 10:00-11:00h održat će se virtualni webinar pod nazivom COST Open Call evaluation – getting involved as a COST Expert. Sve informacije dostupne su na poveznici: http://lino.lmt.lt/en/cost-open-call-evaluation-getting-involved-as-a-cost-expert/
Osim spomenutog webinara, 23. veljače 2021. godine, s početkom u 9:30h, održat će se i COST informativni dan. Više informacija na poveznici: https://www.cost.eu/events/online-info-day-feb-2021/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
18. veljače 2021.
U pripremi je ovogodišnji Javni poziv za financijsku potporu znanstvenim časopisima i časopisima za popularizaciju znanosti koji objavljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja. Pravo prijave na predmetni javni poziv ponovno je proširen i na javne znanstvene institute i na javna visoka učilišta.
Navedeni javni poziv je u fazi završnih priprema te se njegova objava očekuje tijekom mjeseca veljače na mrežnim stranice Ministarstva znanosti i obrazovanja: https://mzo.gov.hr/istaknute-teme/znanost/znanstvena-infrastruktura/znanstveno-izdavacka-djelatnost/146
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. veljače 2021.
Prema najavama iz Europske komisije rok za podnošenje projektnih prijedloga u sklopu nove generacije programa Erasmus+ i Europske snage solidarnosti očekuje se u svibnju 2021. godine. Za razliku od prethodnih godina rok je pomaknut na svibanj zbog procesa uspostave pravnog okvira za programsko sedmogodišnje razdoblje.  Agencija za mobilnost i programe EU-a planira tijekom ožujka informirati javnost o svim dostupnim novostima novih poziva.
Detaljnije na poveznici: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/erasmus-i-europske-snage-solidarnosti-prvi-rok-za-prijavu-u-2021-ocekuje-se-u-prvoj-polovici-svibnja/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
4. veljače 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje sudjeluje na projektu "Pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza" - KK.01.2.1.02. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., natječaja "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 17.08.2020. do 17.08.2023. Projekt ukupne vrijednosti 27.955.056,43 HRK uključuje aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Nositelj projekta je tvrtka Končar - Metalne Konstrucije d.d., a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje i tvrtka Agenor automatika d.o.o. Projektom će se razviti pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza i usluga sušenja. Koordinator projekta na Fakultetu je izv. prof. dr. sc. Ivan Stojanović.

Više informacija nalazi se na linku: http://koncar-mk.hr/wp-content/uploads/2020/11/Clanak-IRI_KMK_za-objavu.pdf
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
15. siječnja 2021.
Temeljem Multilateralnog sporazuma o suradnji između Švicarske nacionalne zaklade za znanost (SNSF) i Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ), Hrvatska zaklada za znanost u okviru inicijative Weave raspisuje natječaj za sufinanciranje hrvatskog dijela švicarsko-hrvatskih istraživačkih projekata.

Hrvatski znanstvenici u suradnji sa švicarskim znanstvenicima mogu prijavljivati zajedničke projekte na otvoreni natječaj SNSF-a s rokom za dostavu prijedloga 1. travnja 2021. godine. Natječaj se provodi po proceduri vodeće agencije (vodeća agencija je zadužena za provedbu vrednovanja, sukladno svojim uobičajenim internim procedurama). Uvjeti prijave na natječaj hrvatskih znanstvenika jednaki su uvjetima prijave na natječaj Istraživački projekti.

Natječajem „Istraživački projekti – Švicarsko-hrvatski bilateralni projekti” financiraju se temeljna istraživanja koja stvaraju novo i unapređuju postojeće znanje o određenome području i koja su usmjerena na bolje razumijevanje predmeta istraživanja. Tematika koja se predlaže mora biti međunarodno prepoznatljiva i/ili nacionalno relevantna, a predlagatelj projektnog prijedloga mora imati izvrsna dosadašnja postignuća.

Rok za prijavu je 1. travnja 2021. godine do 17:00 sati (CET) – zajednička prijava podnosi se SNSF-u, a prijava hrvatskog istraživača je do 2. travnja 2021. godine do 12:00 sati (CET) u EPP sustav.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
15. siječnja 2021.
U skladu sa uputom Agencije za mobilnost i programe EU, Sveučilište u Zagrebu odgodilo je raspisivanje natječaja za Erasmus+ studijski boravak. Natječaj je odgođen do objave novog Erasmus+ programskog vodiča.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
13. siječnja 2021.
U okviru natječaja Hrvatske zaklade za znanost „Uspostavni istraživački projekti“ odobrena su dva projektna prijedloga Fakulteta strojarstva i brodogradnje:
- Napredne metode proizvodnje i transporta zelenog vodika - voditeljica projekta doc. dr.sc. Ankica Kovač
- Računalno modeliranje udarnih oštećenja kompozitnih konstrukcija - voditelj projekta doc. dr.sc. Darko Ivančević
Čestitamo!
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
17. prosinca 2020.
Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za mobilnost i programe Europske unije, u suradnji sa zakladom „British Scholarship Trust“, pozivaju asistente i stručne suradnike s visokih učilišta i znanstvenoistraživačkih instituta u RH na podnošenje prijave za dodjelu stipendije za znanstveno istraživanje na britanskim sveučilištima. Rok za predaju prijave na natječaj za stipendiju je 5. ožujka 2021. godine. Sve informacije o natječaju možete pronaći na poveznici ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
10. prosinca 2020.
Otvorene su prijave za dobivanje stipendije na ERASMUS MUNDUS JOINT MASTER DEGREE "SUSTAINABLE SHIP AND SHIPPING -SEAS 4.0". Studij je zamišljen kao dodatni master u trajanju od tri semestra prvenstveno namijenjen završenim studentima različitih tehničkih studija (brodogradnje, strojarstva, zrakoplovstva, elektrotehnike, građevine, primijenjene matematike/fizike, itd.) iz cijelog svijeta koji žele postići dodatne kompetencije u području brodogradnje osvježene s novinama iz 4.0 Industrije. Glavni partneri uz FSB su: Sveučilište u Napulju, Italija, koordinator projekta; Sveučilište A Coruña, Španjolska; Tehničko sveučilište u Hamburgu, Njemačka.
Stipendija pokriva cjelokupne troškove studija (školarinu, troškove prijevoza, stanovanje, životne troškove). Prvi semestar se provodi u Napulju, drugi u A Coruña, a treći po izboru studenata u jednoj od četiri navedene institucije. Sve informacije možete pronaći na poveznici http://www.master-seas40.unina.it/. Za dodatne informacije slobodno se obratite lokalnom koordinatoru s FSB-a Prof. Jerolimu Andriću jerolim.andric@fsb.hr.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. prosinca 2020.
Otvoren je novi natječaj u sklopu Inovacijskog fonda za male projekte do 7,5 milijuna EUR. Informacije o navedenom pozivu nalaze se na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-2. Natječaj je otvoren do 10. ožujka 2021. godine.
Više o Inovacijskom fondu možete pronaći na poveznici: https://ec.europa.eu/clima/policies/innovation-fund_en#tab-0-0
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
4. prosinca 2020.
U ljetnom semestru ak. god. 2020./21. moguće je upisati sveučilišni izborni netehnički predmet "Vršnjačka potpora studentima s invaliditetom". Uvjet za upis kolegija je poznavanje studenta s invaliditetom kojemu je potrebna vršnjačka potpora te koji pristaje da mu student koji upisuje kolegij bude student asistent („par“). Isto tako, potrebno je da „par“ bude s istog studijskog programa (i iste razine studija s obzirom na upisani semestar/godinu). Zainteresirani studenti trebaju se javiti u Studentsku službu do 26. veljače 2021. Detaljnije u privitku. 
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
19. veljače 2021.
COVID satnicu koja će se primjenjivati u prvom tjednu nastave (1.3.-5.3.2021.) možete pogledati na poveznici.
Pažljivo pročitajte upute jer su točna vremena održavanja predavanja i vježbi navedena u PDF-u za svaku studijsku godinu.
Za predmete koji nisu navedeni u PDF dokumentu vrijede vremena iz web tablice.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
26. veljače 2021.
Natječaj za radna mjesta Istraživača (1 izvršitelj/ica) i Mlađeg istraživača (1 izvršitelj/ica) na projektu „Istraživanje i razvoj inteligentne modularne platforme za upravljanje logističkim procesom“, u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava na Katedri za projektiranje izradbenih i montažnih sustava, objavljen je dana 26. veljače 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 8. ožujka 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
26. veljače 2021.
Nastava u ljetnom semestru počinje u ponedjeljak 1. ožujka 2021. prema rasporedu koji će biti objavljen u petak 26. veljače 2021. Nastava će se odvijati po hibridnom modelu, a detalji će se objavljivati na COVID web stranici (obavijesti vezane za pandemiju COVID 19). 
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
25. veljače 2021.
U privitku donosimo odluku o raspisivanju studentskih izbora.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
25. veljače 2021.
Studenti Stomatološkog fakulteta dugi niz godina organiziraju Virtualni kongres studenata dentalne medicine. Na tom kongresu, koji se odvija online, putem platforme Adobe Connect, a uz podršku Sveučilišnog računalnog centra, sudjeluju ugledni predavači sa zanimljivim temama iz područja dentalne medicine, a studenti iz cijelog svijeta prezentiraju svoje znanstvene radove povezane s tematikom dentalne medicine i srodnih znanosti. Ovaj donedavno jedinstveni projekt je prepoznat i od strane Sveučilišta te je dobitnik Rektorove nagrade u ak.god. 2011./2012. Zainteresirani studenti mogu se uključiti u rad kongresa.

Rok za prijavu sažetaka je 12. 3. 2021. godine.

Link za prijavu na kongres: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdkuKwSkrog6jv8rOlN5jT5-XiJ4SgANrjgIGe5BManbpIuKA/viewform?usp=sf_link

 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
25. veljače 2021.
Poštovani studenti,

pozivamo vas da se besplatno učlanite u Elektrotehničko društvo Zagreb (EDZ; dobivate članski broj i mnoge pogodnosti) i u EDZ e-biblioteku (dobivate lozinku) za 2021. godinu, a putem EDZ WEB stranice: www.edz.hr.

Popunite pristupnicu danu na toj stranici kao individualni član, s tim da navedete da ste po zanimanju student, a kao tvrtku: fakultet na kojem studirate. Tajnost podataka je zagarantirana. Pregledajte pažljivo sadržaj EDZ WEB stranice i puno ćete saznati o društvu. Jednoga dana kad budete zaposleni susrest ćete se kroz obavezno cjeloživotno obrazovanje, za što je i društvo ovlašteno.  EDZ članarine za individualne članove (studenti, penzioneri, zaposleni i nezaposleni) doista su simbolične (50 kn, 100 kn).

Kod EDZ-a možete po završetku školovanja pristupiti Pripremnom seminaru za polaganje stručnog ispita, te kroz aktivno ili pasivno sudjelovanje na  seminarima, savjetovanjima i simpozijima dobivati potreban broj bodova (akademskih sati školovanja u sklopu cjeloživotnog obrazovanja). Kako je EDZ član Hrvatskog inženjerskog saveza – HIS, možete ishodovati i međunarodnu inženjersku iskaznicu (Engineering Card) o stečenom obrazovanju u RH (zamjenjuje sve diplome i slične dokumente, a izgleda kao osobna iskaznica.

Elektrotehničko društvo Zagreb očekuje vaš odaziv!
 FSB Obavijesti
Marela Brod Đođo
25. veljače 2021.
Obaviještavaju se studenti o zanimljivom međunarodnom edukativnom programu pod nazivom Univerzalni i inkluzivni dizajn za bolji ljudski okoliš - UniDesign, a koji obrađuje teme univerzalnog i inkluzivnog dizajna iz perspektive arhitekture, građevinarstva, obrazovanja, umjetnosti, dizajna, tehnologije, kulturalnih studija i organizacije projekata. Program je namijenjen polaznicima različitih profila iz svih dijelova svijeta.
Program će se odvijati u razdoblju od ožujka do svibnja 2021., a prijaviti se mogu svi zainteresirani za teme univerzalnog i inkluzivnog dizajna putem prijavnog obrasca do 28. veljače 2021. na poveznici: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=ydEgoR7DN0Gk_DEry-YfhqfhmvtveVZBvpZ-2GbZ3mVUOE5UQzVXNlFSQzU0SjhDOFQxSUIxWkNFTi4u 
Letak:: https://uniri.hr/wp-content/uploads/2021/02/UniDesign-programme.pdf 
Program: https://uniri.hr/wp-content/uploads/2021/02/UniDesign-flyer.pdf 
 FSB Obavijesti
Andreja Eškić
16. veljače 2021.
Danas (23.02.2021.), uz pridržavanje epidemioloških mjera, u Velikoj vijećnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje dodijeljene su medalje, nagrade i priznanja prilikom obilježavanja Dana fakulteta! Čestitamo svim nagrađenima!

Velika medalja - Prof.dr.sc. Mladen Crneković

Mala medalja - Prof. dr. sc. Goran Đukić,  Prof. dr. sc. Branko Bauer

Nagrada ''Davorina Bazjanca’'
Prva studijska godina
- Vedran Zović, studij strojarstva
- Fran Pipunić, studij zrakoplovstva
- Matija Lilić, studij strojarstva
- Mihaela Žeger, studij strojarstva
Druga studijska godina
- Domagoj Tkalčević, smjer Konstrukcijski
- Patrik Klasić, smjer Inženjerstvo materijala
Treća studijska godina
- Karlo Posavec, smjer Mehatronika i robotika
- Luka Strnišćak, smjer Mehanizmi i roboti
- Karlo Vidić, smjer Inženjerstvo materijala
- Petar Antolić, smjer Obradni sustavi

Dekanska nagrada - Šime Grbić, student diplomskog studija strojarstva smjera Mehatronika i robotika

Nagrada najboljem studentu na poslijediplomskom doktorskom studiju smjera Strojarstvo, brodogradnja, zrakoplovstvo, metalurgija - Robert Bedoić

Zahvalnice srednjim školama - XV. gimnazija, Zagreb; Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec; Elektrostrojarska škola, Varaždin;
Prva gimanzija, Varaždin; Srednja škola Krapina, Krapina; Tehnička škola Ruđera Boškovića, Zagreb; V. gimnazija, Zagreb; Gimnazija Franje Petrića, Zadar

Zahvalnica tvrtkama - Bibus Zagreb d.o.o.
 FSB Obavijesti
Stanko Škec
23. veljače 2021.
U privitku se nalaze upute za upis u ljetni semestar ak.god. 2020./2021. Ljetni semestar moraju upisati svi studenti osim brucoša kojima su predmeti upisani prilikom upisa na fakultet.
Upisi se obavljaju putem studomata u periodu od 22. do 26. veljače 2021. Ako morate upisati manje od 18 ECTS i radi toga budete imali problema s upisom na studomatu, molimo da se za pomoć obratite kolegicama na mail upisi@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. veljače 2021.
U srijedu, 3. ožujka 2021. u 08:30 sati održat će se javna obrana konačne teme doktorskog rada Hrvoja Stančnina, mag.ing.mech., pod naslovom „Proizvodnja alternativnih goriva termokemijskim postupcima obrade otpadnih materijala / Production of alternative fuels by thermochemical conversion of waste materials“. Studijski savjetnici su prof. dr.sc. Neven Duić i prof. Vladimir Strezov, Macquarie University, Faculty of Science and Engineering; Department of Earth and Environmental Sciences, Australija. Javna obrana teme doktorskog rada održat će se online putem videokonferencije te molimo zainteresirane koji žele nazočiti obrani da se jave na e-mail: hrvoje.stancin@fsb.hr radi omogućavanja pristupa obrani.
 FSB Obavijesti
Margaret Ferger Šošić
22. veljače 2021.
Mole se studenti da sve upite vezane za upis šalju isključivo na mail upisi@fsb.hr.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
22. veljače 2021.
KIMEL-FILTRI d.o.o. je vodeća tvrtka u Hrvatskoj i regiji u području industrijske ventilacije i filtracije. Uža specijalizacija firme je proizvodnja sustava otprašivanja i lakirnica.

U našem proizvodnom pogonu u Jakovlju, Zagorska ul. 24, potreban nam je iskusan strojar (m/ž) koji bi se pridružio našem timu u cilju obavljanja projektiranja, razvoja i proizvodnje sustava industrijske filtracije i ventilacije – lakirnice i sustavi otprašivanja.

Uvjeti:
– prednosti imaju osobe koje su završile (pohađaju) smjer proizvodno inženjerstvo
– poželjno radno iskustvo 2 godine (SSS ili VŠS) u izradi i razradi tehničkih rješenja i izrade nacrta instalacija, kao i ostalih poslova vezanih uz navedeno područje
– dobre organizacijske sposobnosti, samostalnost pri razradi zadataka, dobro poznavanje opreme dostupne na tržištu
– otvorene su i prijave za VSS s pečatom ovlaštenog inženjera ili voditelja radova ili postupkom u tijeku.
– potrebno je poznavanje SolidWorks-a i/ili AutoCad-a te MS Office-a.
– poželjno je napredno poznavanje barem jednog stranog jezika iz skupine: engleski, njemački, talijanski, španjolski, francuski.
– potrebna je vozačka dozvola B kategorije.

Nudimo:
– rad u ugodnoj atmosferi uz redovna i primjerena primanja
– ugovor o radu na neodređeno vrijeme (nakon ugovora na određeno u trajanju od 12 mjeseci i probnog roka od 6 mjeseci) ili studentski ugovor
– dodatni stimulativni bonusi na plaću, isplata božićnice i regresa, plaćeni prekovremeni sati i dnevnice za terenski rad
– osiguravamo svu potrebnu radnu odjeću i profi alat potreban za obavljanje radnih zadataka
– mogućnost profesionalnog i osobnog razvoja i usavršavanja

Natječaj traje od 26.02.-26.03.2021.

Radujemo se Vašim prijavama koje možete poslati na e-mail adresu: posao@kimel-filtri.hr
 Karijere
Stanko Škec
26. veljače 2021.
Poduzeće GOinfoZG d.o.o. za projektiranje i programiranje informacijskih sustava svojim radom započela je 2012. godine u većinskom vlasništvom tvrtke GOinfo d.o.o. Nova Gorica, Slovenija u vlastitom ERP sustavu.

GOinfoZG d.o.o. odgovoran je za razvoj i implementaciju sustava na teritoriju Republike Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine s 80-ak aktivnih korisnika (Dok-ing, Ziegler, Tehnix, Strojopromet, Purić,...).

Neposredni zadaci su digitalizacija, projektiranje i implementacija sustava u planiranju, praćenju i održavanju proizvodnje, unapređenje postojećih procesa, kontrola kvalitete te različite poslovne analize.

Zbog povećanja poslovanja, u potrazi smo za studentima prvopristupnicima i magistrima. Detalji prijave i opis posla na MojPosao.net.
 Karijere
Stanko Škec
15. veljače 2021.
Hrvatska kontrola zračne plovidbe u potrazi je za 12 kandidata ili kandidatkinja koji će nakon osposobljavanja činiti novu generaciju oblasnih kontrolora zračnog prometa s mjestom rada u Velikoj Gorici.

Detalje možete naći u privitku i na https://www.crocontrol.hr/prijavise/
 Karijere
Stanko Škec
11. veljače 2021.
Naša doc. dr. sc. Tea Žakula u intervjuu za portal Vecernji.hr pričala je o vlastitom radu na Fakultetu strojarstva i brodogradnje te aktivnostima Laboratorija za energetsku učinkovitost.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/cak-90-posto-vremena-provodimo-u-zatvorenim-prostorima-hrvatski-tim-razvija-pametnu-zgradu-u-kojoj-ce-se-pratiti-cak-i-sirenje-virusa-1469749
 Iz medija
Stanko Škec
23. veljače 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102