Obavijesti vezane za pandemiju COVID-19Natječaj za radno mjesto Višeg stručnog suradnika (1 izvršitelj/ica) na projektu „M/T Clutch Wear and Coefficient of Friction Characterization and Modelling“ (suradnja s tvrtkom Ford Motor), u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za strojarsku automatiku, objavljen je dana 9. travnja 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 19. ožujka 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
9. travnja 2021.
Pozivamo Vas na prvo u nizu predavanja koje organizira EIT Manufacturing CLC East pod nazivom Data Bites.

Prva će se epizoda održati na temu Smart Logistics: New Technologies and Technological Concepts for Industrial Logistics u ponedjeljak 12. travnja 12 – 13:15 sati, a gost prve epizode je dr. sc. Manuel Woschank, viši istraživač, predavač i zamjenik predstojnika katedre za Industrijsku logistiku na Sveučilištu za rudarenje, metalurgiju i materijale u Leobenu te izvanredni profesor na Fakultetu za poslovanje, menadžment i ekonomiju Sveučilišta u Latviji.

Na predavanju dobit ćete uvid u tehnološke koncepte povezane s 4.0 industrijom te u sve mogućnosti i ograničenja vezane uz njih u području industrijske logistike. Na temelju podataka dobivenih u studijama slučaja, intervjuima sa stručnjacima, pregledima znanstvene literature, simulacijama i anketama, dr. sc. Woschank govorit će o preliminarnim rezultatima evaluacije postojećih tehnologija i tehnoloških koncepata u industrijskoj logistici i reorganizaciji kompetencija i poslovanja u digitaliziranom radnom okruženju.

Za predavanje se možete prijaviti ovdje: https://lnkd.in/dT6fPMW

Ako vam je potrebno više informacija o webinaru, slobodno kontaktirajte doc.dr.sc. Miru Hegedića.
 Događanja
Stanko Škec
9. travnja 2021.
SUPEUS – Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje –  interdisciplinarna je udruga studenata koja objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva. Jedan od najvećih projekta Udruge je Budućnost ugodnog stanovanja – BUS. Riječ je o besplatnoj stručnoj konferenciji za studente i sve one koje zanima edukacija o aktualnostima iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.

Ovogodišnja, 10. po redu konferencija za studente „eBUS 2021 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u četvrtak, 15.04.2021. uživo na You Tube i Facebooku profilu Udruge s početkom u 17 sati.

Na ovogodišnjoj konferenciji će predavači iz struke predstaviti aktualne inovacije u području tehnologije, energetike, energetskoj učinkovitosti i financiranju projekata. Tijekom cjelodnevne konferencije svi sudionici dobit će najrelevantnije informacije o trendovima i problemima unutar šest tema.

Više informacija o radu Udruge možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama, a dodatne informacije o ovogodišnjoj konferenciji na službenoj web stranici projekta: https://bus.supeus.hr/  i službenom događaju  https://fb.me/e/1f4hU1VN3
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
9. travnja 2021.
Nastavno na nedavno održani webinar na temu pripreme uspješnih projektnih prijedloga u okviru Okvirnog programa Obzor Europa, Europska komisija organizira informativnu sesiju na temu „ A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects“.
Spomenuta sesija predstavljat će nastavak prvog webinara, a održat će se 21. travnja 2021. godine, s početkom u 10:00h.
Informativnu sesiju bit će moguće pratiti putem Youtube kanala, a dnevni red i registracijski link dostupni su na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
9. travnja 2021.
31. ožujka 2021. godine uspješno je završio Erasmus+ projekt LSP Teacher Training Summer School (TRAILs) na kojemu su sudjelovale nastavnice Katedre za tehničke strane jezike FSB-a. U prilogu možete pogledati detalje o projektu i završnoj online školi kojoj je FSB bio domaćin.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. travnja 2021.
Kao članica internacionalne grupacije Molson Coors, Zagrebačka pivovara kroz Supply Chain Trainee Program niz godina omogućava diplomantima diljem Europe da svoje teorijsko i praktično znanje stečeno fakultetskim obrazovanjem nadograde iskustvom i nudi priliku zapošljavanja u Zagrebačkoj pivovari. Pripravnički program namijenjen je studentima koji su pri kraju studija na fakultetima tehničkih znanosti i nedavne diplomante koji žele svoju karijeru razvijati u odjelu tehničke službe.

U prilogu se nalazi link na natječaj te link za prijavu na on-line predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja u 10h.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. travnja 2021.
Zbog interne preraspodjele projektnih sredstava i posljedičnog ograničenja financija Natječaj za Erasmus+ stručnu praksu za 2020./21. (2. krug) zatvorit će se ipak nešto ranije od predviđenog. Novi krajnji rok za prijave je četvrtak 15.4.2021. godine, pri čemu: Online prijave bit će moguće podnijeti do 15.4.2021. godine u 12:00 (podne). Prijavnu dokumentaciju je potrebno dostaviti najkasnije do kraja tog istog radnog dana, 15.4.2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
7. travnja 2021.
U novom intervjuu mjeseca na portalu energetika-net u kojemu sudjeluje i naša docentica Ankica Kovač razgovaralo se o vodiku, njegovim mogućnostima i perspektivama, o izradi Hrvatske strategije za vodik. Intervju daje dobar pregled trenutnog stanja, EU trendove kao i osvrt na mogućnosti uključenja hrvatskog gospodarstva u razvoj i primjenu vodika i gorivnih članaka. Više o svemu možete pročitati na poveznici: http://www.energetika-net.com/specijali/intervju-mjeseca/s-ulaganjima-u-vodik-ne-moze-se-pogrijesiti-32273
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
7. travnja 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt „INOVATIVNI Ti-Mg DENTALNI IMPLANTATI ZA SVJETSKO TRŽIŠTE“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Ovim projektom optimirat će se struktura i sastav inovativnog titanij – magnezij kompozita dizajniranog za primjenu u stomatologiji, konkretno fiksnoj protetici. U drugoj fazi projekta, kroz pretklinička i klinička ispitivanja utvrdit će se primjenjivost tog materijala za izradu novog proizvoda tvrtke Eonex d.o.o., naprednog dentalnog implantata. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu za razvoj i karakterizaciju metalnih kompozita koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika, ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 7.994.074,31 kn, voditelj projekta je prof.dr.sc. Zdravko Schauperl.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. travnja 2021.
Poduzeće Hermi d.o.o. vodeći je distributer gromobranske i prenaponske zaštite, kabelskih polica i konstrukcija za sunčane elektrane.

Radi potpore budućim mladim stručnjacima, Hermi d.o.o. dodjeljuje dvije stipendije. Osim što studentima možemo pružiti financijsku potporu, drago nam je što imamo priliku sudjelovati u njihovom razvoju te im pomoći da postignu još više.

Prednosti kandidata za primanje stipendije su sljedeći:
- Upisani studij i studijski program, odnosno smjer koji odgovara poslovnim potrebama Hermi d.o.o.,
- Naglasak je na inženjerima elektrotehnike.

Za detaljnije informacije molimo da se svi zainteresirani jave na telefon 01 2014 927 ili na ured@hermi.hr.

Kontakt osoba: Kornelia Sesan
 Karijere
Stanko Škec
6. travnja 2021.
Doktorski rad Ivane Gledić pod naslovom "Propagacija oštećenja brodske konstrukcije izazvanoga sudarom ili nasukavanjem" (mentor prof. dr.sc. Joško Parunov) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21.travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
6. travnja 2021.
Doktorski rad D. Pugara "Utjecaj nanočestica cinkova oksida na strukturu i svojstva mješavine poli(vinilalkohola) i hitozana" (mentor prof.dr.sc. Tatjana Haramina) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21. travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Tamara Krajna
6. travnja 2021.
Oduvijek sam bila umjetnički tip. U slobodno vrijeme fotografiram i slikam. Svi su se čudili kako se nisam upisala na Akademiju likovnih umjetnosti. Trenutačno radim kao model slikarima na Akademiji, što je meni bilo potpuno normalno od prvog trena. U jednom sam položaju tri sata i imam pauze kad želim. Budući da se dijelom smatram umjetnicom, i ljudsko je tijelo za mene umjetnost, s te strane nema ničeg sramotnog ili neugodnog. Ljudsko tijelo mi je oduvijek bilo vrijedno zabilježavanja i zato mi nije bio problem nekomu to omogućiti. U jednom od vaših intervjua pročitala sam izjavu jedne studentice kako joj je slikarstvo super uz FSB, jer joj je u jednoj ruci šubler, a u drugoj kist, i kako najviše slika dok su joj rokovi. To me ohrabrilo da ipak nisam pogriješila u izboru i postavila mi je neki uzor. Ako njoj ide, onda i meni može ići.
 Život na FSB
Andrija Levanić
31. ožujka 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Pozivamo Vas na prvo u nizu predavanja koje organizira EIT Manufacturing CLC East pod nazivom Data Bites.

Prva će se epizoda održati na temu Smart Logistics: New Technologies and Technological Concepts for Industrial Logistics u ponedjeljak 12. travnja 12 – 13:15 sati, a gost prve epizode je dr. sc. Manuel Woschank, viši istraživač, predavač i zamjenik predstojnika katedre za Industrijsku logistiku na Sveučilištu za rudarenje, metalurgiju i materijale u Leobenu te izvanredni profesor na Fakultetu za poslovanje, menadžment i ekonomiju Sveučilišta u Latviji.

Na predavanju dobit ćete uvid u tehnološke koncepte povezane s 4.0 industrijom te u sve mogućnosti i ograničenja vezane uz njih u području industrijske logistike. Na temelju podataka dobivenih u studijama slučaja, intervjuima sa stručnjacima, pregledima znanstvene literature, simulacijama i anketama, dr. sc. Woschank govorit će o preliminarnim rezultatima evaluacije postojećih tehnologija i tehnoloških koncepata u industrijskoj logistici i reorganizaciji kompetencija i poslovanja u digitaliziranom radnom okruženju.

Za predavanje se možete prijaviti ovdje: https://lnkd.in/dT6fPMW

Ako vam je potrebno više informacija o webinaru, slobodno kontaktirajte doc.dr.sc. Miru Hegedića.
 Događanja
Stanko Škec
9. travnja 2021.
U sklopu POJ programa "Upiši se na FSB", djelovanje Fakulteta strojarstva i brodogradnje predstavljeno je zainteresiranim učenicima Gimnazije Dinka Šimunovića iz Sinja. 

Sukladno trenutnoj situaciji, prezentacija je održana online, a Fakultet su predstavili asistenti dr.sc. Maja Trstenjak i Davor Širinić, mag.ing.mech., dok se na djelatnost studentskih udruga osvrnuo predsjednik Studentskog zbora Fakulteta Ivan Pavao Boras. Učenici su iskazali posebno zanimanje za područje mehatronike i robotike koje od sljedeće školske godine mogu upisati kao zaseban studij! Ovim pristupom učenicima je omogućeno da direktno postave pitanja našim zaposlenicima te saznaju sve o Fakultetu čiji će, nadamo se, uskoro postati sastavni dio.

Pozivamo sve srednje škole, ukoliko postoji interes njihovih učenika za upisom na FSB, da nas kontaktiraju na poj@fsb.hr kako bismo im organizirali personaliziranu online prezentaciju našeg Fakulteta!
 Događanja
Stanko Škec
5. travnja 2021.
EIT Manufacturing i Infineon Technologies vas pozivaju da sudjelujete u 48 sati dugom virtualnom hackatonu koji će se održati kao dio Manufacturing Days eventa #ViennaUP’21 – najvećeg startup eventa u Europi.

Ovaj će se hackaton po prvi put održati u virtualnom obliku, no upravo zato bit će pristupačan diljem Europe. Prijavite se za jedan od 4 “tracka” Sound, 3D, Biosensing ili Circuit Design i HAKIRAJTE BUDUĆNOST!

• Sound: Enable a digital high-performance Infineon MEMS microphone for machine learning sounds.
• 3D: Dive into the world of 3D sensing and experiment with time-of-flight point cloud data.
• Biosensing: Enable a Cypress PSoC & Infineon sensor system to broadcast vital sensing information.
• Circuit design: Design a next-generation circuit in a fully simulated environment. Infineon Designer and Cypress Modus Toolbox enable online prototyping and the combination of analog and digital simulation functions.

Prijave traju do 12. travnja 2021.

Prijaviti se možete ovdje: https://lnkd.in/dy222Cx

Za više informacija o projektu i sudjelovanju budite slobodni kontaktirati doc.dr.sc. Miru Hegedića.
 Događanja
Stanko Škec
2. travnja 2021.
Organizacijski odbor Plova za čisti Jadran 2021 je na sastanku održanom 29.03.2021. odlučio da se „Plov '21“ odgađa zbog mjera zaštite vezane uz COVID19 pandemiju. SNK FSB će na sjednici Tajništva SNK FSB odlučiti o daljnjim planovima i mogućim budućim terminima.

Sve zainteresirane za sudjelovanje na našem Plovu kao, kao i za praćenje zbivanja oko Plova, upućujemo na praćenje novosti koje će biti redovito objavljivane na stranicama FSB-a.
 Događanja
Stanko Škec
29. ožujka 2021.
Obavještavamo vas da će se i ove godine, u organizaciji Royal Institute of Navigation, London, UK, Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Fakulteta prometnih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, a pod pokroviteljstvom Akademije tehničkih znanosti Hrvatske, organizirati "14th GNSS Baška Conference - Technologies, Techniques and Applications Across PNT" i "The 1st Workshop on Smart Blue and Green Maritime Technologies" od 10. do 12. 5. 2021. u Baškoj na otoku Krku. 

Pozivaju se autori da svoje sažetke radova prijave do 15. 4. 2021.
Svi detalji nalaze se na poveznici: https://rin.org.uk/mpage/BaskaGNSSHome
 Događanja
Stanko Škec
15. ožujka 2021.
Pozivamo studente/ice Fakulteta strojarstva i brodogradnje da se priključe natjecanju Engineering Newcomer 2021 organiziranom za edukacijske ustanove s područja tehnike i inženjerstva.

Potrebno je prijaviti svoj projekt na natječaj, a izabrani projekti bit će nagrađeni, tj. studenti ili institucije dobit će novčane nagrade.

Rok za podnošenje prijava je 31. 07. 2021.

Više detalja o natjecanju možete pronaći na poveznici:
www.engineering-newcomer.com
 Događanja
Stanko Škec
21. siječnja 2021.
Nastavno na nedavno održani webinar na temu pripreme uspješnih projektnih prijedloga u okviru Okvirnog programa Obzor Europa, Europska komisija organizira informativnu sesiju na temu „ A successful proposal for Horizon Europe: Scientific-technical excellence is key, but don’t forget the other aspects“.
Spomenuta sesija predstavljat će nastavak prvog webinara, a održat će se 21. travnja 2021. godine, s početkom u 10:00h.
Informativnu sesiju bit će moguće pratiti putem Youtube kanala, a dnevni red i registracijski link dostupni su na poveznici.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
9. travnja 2021.
31. ožujka 2021. godine uspješno je završio Erasmus+ projekt LSP Teacher Training Summer School (TRAILs) na kojemu su sudjelovale nastavnice Katedre za tehničke strane jezike FSB-a. U prilogu možete pogledati detalje o projektu i završnoj online školi kojoj je FSB bio domaćin.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
8. travnja 2021.
Zbog interne preraspodjele projektnih sredstava i posljedičnog ograničenja financija Natječaj za Erasmus+ stručnu praksu za 2020./21. (2. krug) zatvorit će se ipak nešto ranije od predviđenog. Novi krajnji rok za prijave je četvrtak 15.4.2021. godine, pri čemu: Online prijave bit će moguće podnijeti do 15.4.2021. godine u 12:00 (podne). Prijavnu dokumentaciju je potrebno dostaviti najkasnije do kraja tog istog radnog dana, 15.4.2021. godine.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
7. travnja 2021.
Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u tijeku je projekt „INOVATIVNI Ti-Mg DENTALNI IMPLANTATI ZA SVJETSKO TRŽIŠTE“ sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. godine.

Ovim projektom optimirat će se struktura i sastav inovativnog titanij – magnezij kompozita dizajniranog za primjenu u stomatologiji, konkretno fiksnoj protetici. U drugoj fazi projekta, kroz pretklinička i klinička ispitivanja utvrdit će se primjenjivost tog materijala za izradu novog proizvoda tvrtke Eonex d.o.o., naprednog dentalnog implantata. Fakultet strojarstva i brodogradnje će realizacijom ovog projekta osigurati opremu za razvoj i karakterizaciju metalnih kompozita koja će omogućiti ostvarivanje novih suradnji s gospodarskim sektorom radi unaprjeđenja konkurentnosti poduzetnika, ali i znanstvenika i studenata.

Ukupna vrijednost projekta je 7.994.074,31 kn, voditelj projekta je prof.dr.sc. Zdravko Schauperl.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. travnja 2021.
New European Bauhaus (NEB) je nova inicijativa Europske komisije, kreativni i interdisciplinarni pokret otvoren za sve zainteresirane. NEB je zamišljen kao inicijativa kojom će se neposredno provoditi Europski zeleni plan te će biti inkubator inovacija i kreativnosti koji će se temeljiti na povezivanju umjetnosti i kulture te znanosti i tehnologije.
Prema dostupnim informacijama, financirat će se iz programa Obzor Europa, a sve daljnje aktivnosti i šira implementacija trebali bi biti financirani iz nacionalnih kohezijskih omotnica. Konkretna financijska konstrukcija NEB-a trebala bi biti poznata do sredine 2021.
Događanje (Open Talk) na temu Novog Europskog Bauhausa (NEB) će se održati 20. travnja 2021. u 12:00 sati. Poveznica za prijavu dostupna je ovdje.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
30. ožujka 2021.
Sveučilište u Kaliforniji – Berkeley traži poslijedoktoranda iz područja simulacija i modeliranja izgaranja, s naglaskom na primjenu u motorima s unutarnjim izgaranjem. Poslijedoktorand ima priliku raditi u vrhunskom Laboratoriju za modeliranje izgaranja (Combustion Modeling Lab) pod vodstvom svjetski poznatog profesora J.Y. Chen-a. Poslijedoktorand će u najvećoj mjeri sudjelovati na projektu razvoja proizvodnje čiste, povoljne i sigurne energije primjenom naprednih koncepata izgaranja u motoru, koja se razvija u suradnji s tvrtkom Noble Thermodyniamc Sysems.
Više o radnom mjestu, može se pronaći u pozivu koji se nalazi u prilogu. Za sva dodatna pitanja i za prijavu kandidata na natječaj obratite se izravno izv. prof. dr. sc. Darku Kozarcu na (darko.kozarac@fsb.hr).
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
9. ožujka 2021.
Otvoreni su natječaji za The Fulbright Program 2022/23! Prijave traju do 14. svibnja 2021. Sve informacije i obrazac za prijavu možete pronaći web stranicama Veleposlanstva SAD-a u Hrvatskoj:
Fulbright Foreign Student Program (Pre-Doctoral): https://hr.usembassy.gov/apply-now-2022-2023-fulbright-foreign-student-program-pre-doctoral/
Fulbright Visiting Scholar Program (Post-Doctoral): https://hr.usembassy.gov/apply-now-2022-2023-fulbright-visiting-scholar-program-post-doctoral/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
4. ožujka 2021.
Europsko istraživačko vijeće objavilo je datume natječaja u 2021. za dodjelu bespovratnih sredstava projektima vrhunskih znanstvenika i istraživača: Starting Grants - otvaranje: 25. veljače / rok: 8. travnja, Consolidator Grants - otvaranje: 11. ožujka / rok: 20. travnja, Advanced Grants - otvaranje: 20. svibnja / rok: 31. kolovoza.
Više na poveznici: https://www.mobilnost.hr/hr/novosti/u-okviru-erc-a-u-2021-tri-natjecaja-dugorocni-proracun-veci-za-16-milijardi-eura/
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
24. veljače 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje sudjeluje na projektu "Pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza" - KK.01.2.1.02. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. - 2020., natječaja "Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja - faza II", te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Razdoblje provedbe Projekta je od 17.08.2020. do 17.08.2023. Projekt ukupne vrijednosti 27.955.056,43 HRK uključuje aktivnosti industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Nositelj projekta je tvrtka Končar - Metalne Konstrucije d.d., a partneri na projektu su Sveučilište u Zagrebu Fakultet strojarstva i brodogradnje i tvrtka Agenor automatika d.o.o. Projektom će se razviti pametno postrojenje za sušenje tekućih premaza i usluga sušenja. Koordinator projekta na Fakultetu je izv. prof. dr. sc. Ivan Stojanović.

Više informacija nalazi se na linku: http://koncar-mk.hr/wp-content/uploads/2020/11/Clanak-IRI_KMK_za-objavu.pdf
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
15. siječnja 2021.
Fakultet strojarstva i brodogradnje provodi projekt „Infrastrukturno jačanje IRI kapaciteta u području energetike i transporta“ – KK.01.1.1.09.0028. Projekt se provodi u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., natječaja „Priprema IRI infrastrukturnih projekata”, te se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ugovor o bespovratnim sredstvima potpisan je 29.06.2020. Projekt ukupne vrijednosti 4.050.193,02 HRK uključuje aktivnosti izrade projektne dokumentacije i studije izvedivosti sa analizom troškova i koristi za izgradnju novog IRI Centra za istraživanja u području energetike i transporta. Voditelj projekta je prof. dr. sc. Zdenko Tonković. Više informacija nalazi se u privitku.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
6. studenog 2020.
Sveučilište u Zagrebu objavilo je 2. krug Natječaja za Erasmus+ stručnu praksu za ak. god. 2020./21. Drugi krug Natječaja namijenjen je studentima koji sa stručnom praksom žele početi u periodu 1. veljače 2021.- 30. srpnja 2021. Završetak mobilnosti je najkasnije 30. rujna 2021. Rok za online prijave studenata: 30.4.2021. u 12:00 h.
 Projekti i mobilnost
Ivana Bezmalinović
3. studenog 2020.
U svibnju i lipnju 2020. godine Fakultetu strojarstva i brodogradnje odobrena su tri nova projekta za koje su sredstva osigurana u okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

Potpore su odobrene u okviru mjera: II.1.“Inovacije“ za projekt „Integracija visokog stupnja obnovljivih izvora energije u akvakulturna uzgajališta – IN AQUA“,  I.1. „Inovacije“ za projekt  „Autonomno pomoćno ribarsko plovilo - APROPO“ i  I.3.“Partnerstva između znanstvenika i ribara“ za projekt „ Mreža organizacija ribara i znanstvenika“.

Voditelj projekata  je doc.dr.sc. Nikola Vladimir, a ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za sva tri projekta iznosi  4.072.031,23 kn.
 Projekti i mobilnost
Jelena Višić
2. srpnja 2020.
Natječaj za radno mjesto Višeg stručnog suradnika (1 izvršitelj/ica) na projektu „M/T Clutch Wear and Coefficient of Friction Characterization and Modelling“ (suradnja s tvrtkom Ford Motor), u Zavodu za robotiku i automatizaciju proizvodnih sustava, na Katedri za strojarsku automatiku, objavljen je dana 9. travnja 2021. godine u Narodnim Novinama i web stranicama HZZ-a, a otvoren je do 19. ožujka 2021. godine.

Tekst natječaja nalazi se u prilogu.
 Natječaji
Matea Klanac
9. travnja 2021.
SUPEUS – Studentska Udruga za Promicanje Energetske Učinkovitosti i Savjetovanje –  interdisciplinarna je udruga studenata koja objedinjuje različite tehničke i znanstvene discipline te stručne izvore, dotičući se aktualnih grana tehnologije, znanosti i gospodarstva. Jedan od najvećih projekta Udruge je Budućnost ugodnog stanovanja – BUS. Riječ je o besplatnoj stručnoj konferenciji za studente i sve one koje zanima edukacija o aktualnostima iz svijeta energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i održive gradnje.

Ovogodišnja, 10. po redu konferencija za studente „eBUS 2021 – Budućnost ugodnog stanovanja“ održava se u četvrtak, 15.04.2021. uživo na You Tube i Facebooku profilu Udruge s početkom u 17 sati.

Na ovogodišnjoj konferenciji će predavači iz struke predstaviti aktualne inovacije u području tehnologije, energetike, energetskoj učinkovitosti i financiranju projekata. Tijekom cjelodnevne konferencije svi sudionici dobit će najrelevantnije informacije o trendovima i problemima unutar šest tema.

Više informacija o radu Udruge možete pronaći na službenoj stranici i društvenim mrežama, a dodatne informacije o ovogodišnjoj konferenciji na službenoj web stranici projekta: https://bus.supeus.hr/  i službenom događaju  https://fb.me/e/1f4hU1VN3
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
9. travnja 2021.
Kao članica internacionalne grupacije Molson Coors, Zagrebačka pivovara kroz Supply Chain Trainee Program niz godina omogućava diplomantima diljem Europe da svoje teorijsko i praktično znanje stečeno fakultetskim obrazovanjem nadograde iskustvom i nudi priliku zapošljavanja u Zagrebačkoj pivovari. Pripravnički program namijenjen je studentima koji su pri kraju studija na fakultetima tehničkih znanosti i nedavne diplomante koji žele svoju karijeru razvijati u odjelu tehničke službe.

U prilogu se nalazi link na natječaj te link za prijavu na on-line predavanje koje će se održati u utorak, 13. travnja u 10h.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
8. travnja 2021.
U novom intervjuu mjeseca na portalu energetika-net u kojemu sudjeluje i naša docentica Ankica Kovač razgovaralo se o vodiku, njegovim mogućnostima i perspektivama, o izradi Hrvatske strategije za vodik. Intervju daje dobar pregled trenutnog stanja, EU trendove kao i osvrt na mogućnosti uključenja hrvatskog gospodarstva u razvoj i primjenu vodika i gorivnih članaka. Više o svemu možete pročitati na poveznici: http://www.energetika-net.com/specijali/intervju-mjeseca/s-ulaganjima-u-vodik-ne-moze-se-pogrijesiti-32273
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
7. travnja 2021.
Doktorski rad Ivane Gledić pod naslovom "Propagacija oštećenja brodske konstrukcije izazvanoga sudarom ili nasukavanjem" (mentor prof. dr.sc. Joško Parunov) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21.travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Jelena Bolkovac
6. travnja 2021.
Doktorski rad D. Pugara "Utjecaj nanočestica cinkova oksida na strukturu i svojstva mješavine poli(vinilalkohola) i hitozana" (mentor prof.dr.sc. Tatjana Haramina) dostupan je u elektroničkoj verziji na web stranicama Fakulteta do 21. travnja 2021. god.
 FSB Obavijesti
Tamara Krajna
6. travnja 2021.
Partnersko Sveučilište u Cincinnatiju poziva studente s partnerskih sveučilišta da se prijave na „Change the World UC Challenge“ - natjecanje u društvenim inovacijama održivog razvoja. Više informacija možete pronaći na stranicama Sveučilišta u Cincinnatiju: https://www.uc.edu/about/international/about/news-events/change-the-world-uc.html te na našim mrežnim stranicama: http://www.unizg.hr/nc/vijest/article/change-the-world-university-of-cincinnati-social-innovation-challenge/, rok za prijavu je 28. travnja 2021.
 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
6. travnja 2021.
Obavještavaju se studenti preddiplomskih studija koji imaju upisan završni rad i nemaju zadanu temu rada, a planiraju ga braniti na roku u rujnu 2021. da moraju predati molbu za zadavanje završnog zadatka. Molbe (u privitku) se predaju do ponedjeljka 12. travnja 2021. skenirane na e-mail izidora.herold@fsb.hr ili osobno u Referadu za završne i diplosmke ispite svakim radnim danom od 10 do 12 sati. Molba mora obavezno biti potpisana od strane odabranog mentora. Studenti koji su dobili završni zadatak u studenom, ne predaju molbu za zadavanje.
Molbe nije potrebno urudžbirati.
Ukoliko student želi odabrati mentora s drugog smjera obavezno se mora tražitit odobrenje voditelja smjera i prof. dr. sc. Biserke Runje.
 FSB Obavijesti
Izidora Herold
29. ožujka 2021.
Natječaj za izbor nastavnika i suradnika objavljen je 19. ožujka 2022. godine u sveučilišnom časopisu Universitas, Narodnim novinama, EURAXESS portalu i na fakultetskoj web stranici. Natječaj je otvoren 30 dana i nalazi se u prilogu. 
 Natječaji
Matea Klanac
19. ožujka 2021.

Na temelju odredbi čl. 2. Pravilnika o dodjeli Rektorove nagrade rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras raspisuje Natječaj za dodjelu Rektorove nagrade za akademsku godinu 2020./2021.

Prijava radova za Rektorovu nagradu obavlja se popunjavanjem odgovarajućih obrazaca na mrežnoj stranici Sveučilišta u Zagrebu https://apps.unizg.hr/rektorova-nagrada/ . Studenti mogu pristupiti ovoj aplikaciji svojim AAI@EduHr elektroničkim identitetom. 

Rok za prijavu na Natječaj je srijeda 30. lipnja 2021. do 16 sati.

U prilogu se nalazi Natječaj o dodjeli Rektorove nagrade za akad. god. 2020./2021. i Pravilnik o dodjeli Rektorove nagrade (pročišćeni tekst, 28. veljače 2020.).

Natječaj i Pravilnik također možete naći na web stranici Sveučilišta u Zagrebu:
http://www.unizg.hr/istrazivanje/istrazivanje-i-inovacije/nagrade-za-posebna-postignuca/rektorova-nagrada/ .

 FSB Obavijesti
Zlatko Brkić
17. veljače 2021.
CROSBI je objavio novu funkcionalnost - Tko je tko u CROSBI-ju.  Da biste bili vidljiviji možete urediti i javno objaviti svoj CROSBI profil. Prijavite se u CROSBI svojim AAI korisničkim podacima te odaberite opciju "uredi profil". Unesite željene podatke te na dnu stranice odaberite opciju 'Suglasan/suglasna sam da ovdje uneseni podaci budu vidljivi na javnom profilu'.
 Vijesti iz knjižnice
Tamara Krajna
15. veljače 2021.
Poduzeće Hermi d.o.o. vodeći je distributer gromobranske i prenaponske zaštite, kabelskih polica i konstrukcija za sunčane elektrane.

Radi potpore budućim mladim stručnjacima, Hermi d.o.o. dodjeljuje dvije stipendije. Osim što studentima možemo pružiti financijsku potporu, drago nam je što imamo priliku sudjelovati u njihovom razvoju te im pomoći da postignu još više.

Prednosti kandidata za primanje stipendije su sljedeći:
- Upisani studij i studijski program, odnosno smjer koji odgovara poslovnim potrebama Hermi d.o.o.,
- Naglasak je na inženjerima elektrotehnike.

Za detaljnije informacije molimo da se svi zainteresirani jave na telefon 01 2014 927 ili na ured@hermi.hr.

Kontakt osoba: Kornelia Sesan
 Karijere
Stanko Škec
6. travnja 2021.
AVL-AST d.o.o. traži studente za rad na poziciji „Power Engineer Electronics“, uvjeti su dobro poznavanje dizajna modula i sustava energetske elektronike, te znanje u simulaciji elektroničkih sklopova u Spiceu / Plecsu / Matlabu / Simulinku. Sve detalje o poziciji možeš saznati u prilogu!

Početak rada: Prema dogovoru

Rok prijave: 30.04.2021.
 Karijere
Stanko Škec
25. ožujka 2021.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.
Trenutno ne postoje zapisi u ovoj kategoriji.

Humans of FSB
 
MB 3276546
OIB 22910368449
PIC 996827485
IBAN HR4723600001101346933

tel: +385 1 6168 222
fax: +385 1 6156 940
Sveučilište u Zagrebu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Alumni AMAC
Mapa stranica
  
Fakultet strojarstva i brodogradnje
Ivana Lučića 5
10002 Zagreb, p.p. 102